^

Sănătate

A
A
A

Autoimună tiroidită: cum să recunoască și cum să tratăm?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 29.06.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Inflamația cronică a glandei tiroide, printre bolile endocrine - tiroidita autoimună - ocupă un loc special, deoarece este o consecință a răspunsului imun al organismului împotriva propriilor sale celule și țesuturi. IV În această clasă de patologia bolii (alte nume - tiroidita autoimună, boala sau tiroidita Hashimoto, tiroidită limfocitară sau limfomatoidă) are un cod ICD 10 - E06.3.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Patogenie de tiroidită autoimună

Cauzele procesului autoimunologic specific organelor în această patologie constau în percepția de către sistemul imunitar a corpului celulelor glandei tiroide ca antigene străine și producerea de anticorpi împotriva lor. Anticorpii încep să "funcționeze", iar limfocitele T (care trebuie să recunoască și distrug celulele străine) se îndreaptă către țesutul glandei, declanșând inflamație - tiroidită. În acest caz, limfocitele T efectoare pătrund în parenchimul tiroidian și se acumulează acolo, formând infiltrate limfocitare (limfoplasmocitare). În acest context, țesutul de prostată supus modificărilor distructive: vătămat integritatea membranelor și pereților tirocitelor foliculi (celule foliculare care produc hormoni), o parte a țesutului glandular poate fi înlocuit cu fibros. Celulele foliculare, desigur, sunt distruse, numărul lor este redus și, ca rezultat, există o încălcare a glandei tiroide. Aceasta duce la hipotiroidism - un nivel mai scăzut al hormonilor tiroidieni.

Dar aceasta nu se întâmplă imediat, patogenia tiroiditei autoimune se caracterizează printr-o perioadă lungă asimptomatică (faza euthyroidă), când nivelurile sanguine ale hormonilor tiroidieni sunt în limite normale. Apoi, boala începe să progreseze, provocând o deficiență a hormonilor. Aceasta reacționează la controlul glandei pituitare a glandei tiroide și, prin creșterea sintezei hormonului de stimulare a tiroidei (TSH), stimulează producția de tiroxină pentru o perioadă de timp. Prin urmare, poate dura luni și chiar ani până când patologia devine evidentă.

Predispoziția la boli autoimune este determinată de o trăsătură genetică dominantă moștenită. Studiile au arătat că jumătate dintre rudele imediate ale pacienților cu tiroidită autoimună au, de asemenea, anticorpi ai glandei tiroide în ser. Pana in prezent, oamenii de stiinta asociaza dezvoltarea de tiroidita autoimuna cu mutatii in doua gene - 8q23-q24 pe cromozomul 8 si 2q33 pe cromozomul 2.

Ca notă endocrinologie este boală imună care cauzează tiroidită autoimună, mai degrabă, combinate cu ea: diabet I tip, enteropatie gluten (boala celiaca), anemia pernicioasă, artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, boala Addison, boala Verlgofa, ciroza biliară (primară) , precum și sindroamele lui Down, Shereshevsky-Turner și Klinefelter.

La femei, tiroidita autoimună apare de 10 ori mai frecvent decât la bărbați și apare de obicei după 40 de ani (conform Societății Europene de Endocrinologie, vârsta tipică a manifestării bolii este de 35-55 de ani). În ciuda naturii ereditare a bolii, tiroidita autoimună nu este aproape niciodată diagnosticată la copii sub 5 ani, dar deja la adolescenți este de până la 40% din toate patologiile tiroidiene.

Simptomele tiroiditei autoimune

În funcție de nivelul de deficit hormon tiroidian, care reglează proteine, lipide și glucide metabolismul organismului, sistemul cardiovascular, tractului gastrointestinal și ale sistemului nervos central, simptome de tiroidită autoimună poate varia.

Cu toate acestea, unii oameni nu simt nici un semn al bolii, în timp ce alții au diferite combinații de simptome.

Pentru hipotiroidism, tiroidita autoimună se caracterizează prin semne precum: oboseală, letargie și somnolență; dificultăți de respirație; hipersensibilitate la frig; piele uscată palidă; subțierea și căderea părului; unghii fragile; umflarea feței; răgușeală; constipație; pierderea in greutate fara cauze; durere la nivelul mușchilor și rigiditate articulațiilor; menoragie (la femei), stare depresivă. De asemenea, se poate forma mușcătura - umflarea glandei tiroide pe partea din față a gâtului.

În boala lui Hashimoto, pot exista complicații: un buric mare face dificilă înghițirea sau respirația; nivelul sanguin al colesterolului cu densitate scăzută (LDL); există o depresie lungă, abilități cognitive și scăderea libidoului. Cele mai grave consecințe ale tiroidita autoimuna din cauza lipsei critice de hormoni tiroidieni - mixedem, adică, edem mucinos, iar rezultatul său sub formă de comă hipotiroidie.

Unde te doare?

Diagnosticul tiroiditei autoimune

Specialiștii de endocrinologie diagnostichează tiroidita autoimună (boala lui Hashimoto) pe baza plângerilor pacientului, a simptomelor existente și a rezultatelor testelor de sânge.

În primul rând, testele de sânge necesare - la nivelul de hormoni tiroidieni: triiodotironina (T3) și tiroxina (T4) și hormon hipofizar de stimulare a tiroidei (TSH).

De asemenea, este necesară determinarea anticorpilor pentru tiroidita autoimună:

  • anticorpi pentru tiroglobulină (TGAb) - AT-TG,
  • anticorpi pentru peroxidază tiroidiană (TPOAb) - AT-TPO,
  • anticorpi la receptorul hormonului stimulator tiroidian (TRAb) - AT-rTTG.

Pentru a vizualiza modificările patologice în structura glandei tiroide și a țesuturilor sale sub influența anticorpilor, se efectuează diagnostice instrumentale, cum ar fi ultrasunetele sau computerele. Ecografia poate detecta și evalua nivelul acestor modificări: țesutul deteriorat cu infiltrație limfocitară va da așa-numita gipoeogenicitate difuză.

Biopsia punctiformă de aspirație a glandei tiroide și examinarea citologică a specimenului de biopsie se efectuează în prezența nodurilor în glandă - pentru a determina patologiile oncologice. În plus, citografia tiroiditei autoimune ajută la determinarea compoziției celulelor glandei și la descoperirea elementelor limfoide în țesuturile sale.

Deoarece în majoritatea cazurilor de patologii ale glandei tiroide necesită un diagnostic diferențial pentru a distinge tiroidită autoimună de gușă foliculare sau difuze, adenom toxic și zeci de alte patologii ale glandei tiroide. Mai mult, hipotiroidismul poate fi un simptom al altor boli, în special asociate cu funcții pituitare depreciate.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Ce trebuie să examinăm?

Cine să contactați?

Tratamentul tiroiditei autoimune

Medicii nu ascund că tratamentul tiroiditei autoimune este una dintre problemele actuale (și nu încă rezolvate) ale endocrinologiei.

Deoarece tratamentul specific al acestei boli nu este prezent, metoda cea mai simplă și eficientă - utilizate pe scară largă în prezent, medicamentele pentru terapie de substituție hormonală care conțin analogi sintetici de tiroxină (L-tiroxină, Levothyroxine, Eutiroks). Astfel de medicamente sunt luate zilnic și pentru viață - cu un control regulat al nivelului de hormon de stimulare a tiroidei în sânge.

Tratamentul tiroiditei autoimune, acestea nu pot, dar cresc nivelul de tiroxină, atenuează simptomele cauzate de insuficiența acesteia.

În principiu, această problemă reprezintă toate bolile autoimune ale omului. Și medicamentele pentru corectarea imunității, având în vedere natura genetică a bolii, sunt de asemenea neputincioase.

Cazurile de regresie spontană a tiroiditei autoimune nu au fost fixate, deși mărimea goiterului ar putea scădea semnificativ în timp. Glanda tiroidă este îndepărtată numai prin hiperplazia sa, care împiedică respirația normală, comprimarea laringelui și, de asemenea, dacă sunt detectate neoplasme maligne.

Tiroidita limfocitică este o afecțiune autoimună și nu poate fi prevenită, prin urmare, prevenirea acestei patologii este imposibilă.

Prognosticul pentru cei care tratează corect sănătatea lor se află pe contul dispensar al unui endocrinolog experimentat și își face recomandările pozitive. Și boala în sine și metodele de tratare a acesteia încă provoacă multe întrebări, și chiar un medic de cea mai înaltă calificare nu poate răspunde la întrebarea cât de mulți trăiesc cu tiroidită autoimună.

Mai multe informații despre tratament

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.