^

Sănătate

Tratamentul tiroiditei autoimune

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Deoarece această formă de inflamație cronică a glandei tiroide este rezultatul unei reacții patologice ale sistemului imunitar uman, așa cum se practică în prezent, tratamentul tiroiditei autoimune nu poate reveni capacitatea glandei deteriorate de a funcționa normal și de a sintetiza hormoni necesare organismului și este direcționat către rambursarea acestor hormoni și lupta cu simptomele bolii.

Iod în tiroidita autoimună

Tiroidita autoimună are loc indiferent de consumul de iod, care, așa cum este cunoscut în organism, nu este produs. Majoritatea medicilor cred că iodul în tiroidita autoimună (hipotiroidismul lui Hashimoto) intensifică manifestările de patologie. Acest punct de vedere este confirmat parțial de manifestarea mai frecventă a acestei boli la populațiile cu aport crescut de iod.

În plus, este iod care stimulează sinteza și activitatea enzimei tiroidei peroxidază (TPO), necesară pentru producerea hormonilor tiroidieni. Și această enzimă este ținta unui atac autoimun la pacienții cu tiroidită autoimună.

După cum arată practica clinică, proporția celor cărora li se administrează medicamentul de iodură de potasiu Jodomarin în tiroidita autoimună acționează negativ, semnificativ. Principalele indicații de utilizare a medicamentului - nu este un tratament de tiroidită autoimună, și prevenirea deficitului de iod în organism, precum și endemice, sau non-toxice difuze gușă euthyroid.

Cu conținut de iodură de potasiu și bioadditivi ai acidului folic Iodifilul în tiroidita autoimună nu este, de asemenea, prescris; este conceput pentru a preveni deficitul de iod și acid folic, inclusiv în timpul sarcinii.

Studiile științifice din ultimul deceniu au constatat că, în primul rând, o creștere accentuată a conținutului de iod în organism poate provoca hipotiroidism reactiv. În al doilea rând, această intoleranță la conținutul ridicat de iod este asociată cu o deficiență a unui oligoelement, cum ar fi seleniul, iar iodul acționează sinergic cu seleniul. Prin urmare, este necesar un aport echilibrat al acestor elemente: 50 μg iod și 55-100 μg seleniu pe zi.

Deosebit de important în autoimune tiroidita seleniu de iod au indus: rezultatele a numeroase studii au arătat o reducere semnificativă a anticorpilor serici la tiroglobulina de TgAb după aplicarea preparatelor care conțin seleniu (doza medie zilnică de 200 mg).

Tratamentul medicamentos al tiroiditei autoimune

Ca urmare a inflamației autoimune a glandei tiroide, producția hormonilor tiroidieni scade și apare hipotiroidismul, prin urmare se utilizează medicamente care înlocuiesc hormonii lipsă. Acest tratament se numește terapie de substituție hormonală și este de durată de viață.

Primar hormon tiroidian tiroxina în tiroidită autoimună aproape nu a produs si administrat de droguri Levothyroxine endocrinologie, L-tiroxina sau L-tiroxină la pacienții cu tiroidită autoimună. Medicamentul acționează ca tiroxină endogene și efectuează în corpul pacientului aceleași funcții pentru reglarea reacțiilor de oxidare și metabolismul substanțelor de bază, sistemul cardiovascular și nervos. Doza este determinată în mod individual - în funcție de nivelul de hormoni tiroidieni în plasma din sânge și având în vedere greutatea corporală a pacientului (0, 00014-0,00017 mg per kilogram); comprimatele sunt administrate o dată pe zi (dimineața, cu o jumătate de oră înainte de mese). Eutiroks de droguri la pacienții cu tiroidită autoimună și Eferoks - este doar alte denumiri comerciale levotiroxină.

Deoarece dezvoltarea anticorpilor protectori împotriva țesuturilor glandei tiroide în această patologie este crescută, nu se utilizează imunomodulatori cu tiroidită autoimună - datorită ineficienței și inutilității lor. Din acest motiv, medicamentul antiinflamator imunomodulator Erbisol cu tiroidită autoimună nu este necesar.

Fie că numiți sau desemnați un preparat corticosteroid Diprospan la o tiroidită autoimună? Acest medicament are imunosupresoare, proprietăți anti-alergice, antiinflamatori și protivosokovmi care ajută atunci când au aderat la tiroidita autoimună sau tiroidită subacută asociate amiodarona și în dezvoltarea de gușă gigant sau edem mucinous. Cu toate acestea, toate acestea fiind recunoscute ineficiența endocrinologie de corticosteroizi ca tratament standard tiroiditei Hashimoto - datorită capacității acestui grup de medicamente exacerba hipotiroidism, în special, blochează producerea hormonului de stimulare a tiroidei sintetizat de glanda pituitara (TSH). In plus, doze semnificative de corticosteroizi reduce conversia tiroxina (T4) la triiodotironina (T3).

Următoarea întrebare privind medicamentele: Wobenzym și tiroidita autoimună. În lista indicațiilor pentru utilizarea Wobenzym - un preparat enzimatic care conține enzime de origine animală și vegetală - împreună cu alte patologii imune, este indicată tiroidita autoimună. În instruirea oficială a preparatului, sa observat capacitatea unui complex de enzime de a afecta reacțiile imunologice ale organismului și de a reduce acumularea de anticorpi în țesuturile afectate. Specialiștii internaționali numesc Wobenzym, însă administrația americană pentru alimente și medicamente nu consideră acest medicament un medicament.

De asemenea, recomanda endocrinologie de a lua vitamine cu tiroidita autoimună ca diferite complexe cu multivitamine, inclusiv - care conțin minerale, in special seleniu (a se vedea secțiunea de iod la pacienții cu tiroidită autoimună.) Și în mod necesar - vitaminele B12 si vitamina D. Ca mijloc poate fi folosit măceșe tiroidita autoimună - sub formă de infuzie.

Complexul biologic activ cu acid folic, vitaminele C, E, grupul B și iodul - Femionul cu tiroidită autoimună nu este prescris, dar este recomandat femeilor gravide pentru dezvoltarea fetală normală.

Medicament antibacterian Metronidazolul cu tiroidită autoimună în practica medicală obișnuită nu este utilizat, este prescris numai cu inflamație a glandei tiroide de natură bacteriană.

Pentru tratamentul tiroiditei Hashimoto homeopatiei antihomotoxic oferă mijloace pentru injecții și oral Tireoidea compositum (Thyreoidea compositum), în care structura 25 de ingrediente, inclusiv acid folic, compuși de iod, extracte stonecrops, bezvremennika, cucuta, Galium, vâsc și altele.

Conform instrucțiunilor, acest preparat homeopatic activează imunitatea și îmbunătățește funcția tiroidiană și se recomandă prescrierea acestuia pentru disfuncția tiroidiană și tiroidita autoimună.

Printre efectele secundare se numără exacerbarea hipertiroidismului existent, scăderea tensiunii arteriale și a temperaturii corporale, convulsiile, creșterea numărului de ganglioni limfatici, etc.

Trebuie avut în vedere faptul că tratamentul operativ de tiroidita autoimună - prin tiroidectomie (indepartarea glandei tiroide) - poate fi utilizat atunci când mărimea prostatei cresc rapid sau există site-uri mari. Sau atunci când tiroidita autoimună hipertrofică este diagnosticată la pacienți, determinând comprimarea laringelui, traheei, esofagului, vaselor sau trunchiurilor nervoase localizate în mediastinul superior.

Tratamentul alternativ al tiroiditei autoimune

Eșec cauzate genetic al sistemului imunitar face un tratament alternativ de tiroidita autoimună se aplică în primul rând ca un ajutor pentru a ameliora unele simptome (căderea părului, constipație, dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor, valorilor crescute ale colesterolului, etc.).

Cu toate acestea, tratamentul pe bază de plante poate fi util pentru stabilizarea glandei tiroide. Deci, se recomandă utilizarea taluzului de plante de la tiroidita autoimună. Există mulți compuși utili în rădăcinile Potentilla alba (Potentilla alba), dar pentru glanda tiroidă principalele calități medicinale sunt prezența iodului și a seleniului. Din uscat și rădăcini măcinate trebuie să se pregătească infuzia: seara intr-un termos turnat o lingură de materie primă se toarnă 240 ml de apă clocotită și infuzat peste noapte (cel puțin 8-9 ore). În timpul săptămânii, luați perfuzie într-o zi - 80 ml de trei ori pe zi.

Tratamentul alternativ al tiroiditei autoimune cu celandină (tinctură de alcool) din punct de vedere biochimic și farmacodinamic nu este justificat; în plus, alcaloizii și sanguinarina chelatonină conținute în această plantă sunt otrăvitoare. Și nu a fost studiată oportunitatea folosirii algelor albastre-verzi (cianobacteria uscată Arthrospira) sub formă de spirulină biologic activă în tiroidita autoimună.

Există rețete în care "mielul de mare" și tiroidita autoimună sunt "combinate". De exemplu, unii sfătuiesc să bea un decoct dintr-un amestec de kelp, plantain și rinichi de pin; alții - trebuie să includă în dieta bogată în iod. Nici unul, nici celălalt nu au nevoie. De ce, vezi mai sus - secțiunea Iod în tiroidita autoimună. În Asia de Sud-Est, consumul pe scară largă a algelor in cantitati mari, de multe ori se termină oncologia glandei tiroide: astfel încât afectează acest organ acumulat arsenic sensibil laminaria, mercur, și iod radioactiv.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Fizioterapia cu tiroidită autoimună

O dată este necesar să se specifice: fizioterapia la o tiroidită autoimună nu va restabili celulele distruse shchitovidki și nu va ajusta o sinteză a hormonilor tiroidieni. Aplicați electroforeza și masajul cu tiroidita autoimună este posibilă numai pentru a reduce intensitatea mialgiei sau artralgiei, adică simptome.

Tratamentul cu terapie cu tiroidită autoimună nu este aplicat, dar oxigenarea - pentru a îmbunătăți aprovizionarea cu sânge a organelor și pentru a combate foametea de oxigen a țesuturilor - este prescrisă destul de des.

Majoritatea endocrinologi curățare a sângelui, adică, plasmafereza terapeutică la pacienții cu tiroidită autoimună este recunoscut inutil deoarece nu afectează cauza bolii și autoanticorpilor în sânge după procedură apar din nou.

Apropo, despre procedurile cosmetice. Nici injectările de acid hialuronic, nici injecțiile de silicon și botoxul cu tiroidită autoimună nu sunt acceptabile.

În ceea ce privește terapia fizica, cele mai potrivite aerobic ușoare pentru a menține mobilitatea aparatului locomotor, precum și tratamentul yoga tiroidita autoimuna - exerciții de respirație pentru a instrui diafragmă și piept mușchii și exercitarea fezabil pentru a consolida sistemul muscular.

Modul de viață al tiroiditei autoimune

În general, după cum ați înțeles deja, obiceiurile pentru un stil de viață sănătos cu tiroidită autoimună variază într-o oarecare măsură ...

Ca apariția simptomelor evidente de hipotiroidism este Hashimoto, cum ar fi slăbiciune, dureri articulare și musculare, perturbări în inimă, instabilitate a tensiunii arteriale, întrebarea este dacă puteți practica sporturi, nu mai există, mai ales că medicii din aceasta pacienții condiție sfătui să-și exercite pentru a minimiza . Unii medici spun ca pentru persoanele care au disfuncții tiroidiene severe și oboseala copleșitoare, mai bine la timp abandoneze complet sarcinile musculare. În plus, încălcarea proceselor metabolice din organism poate fi însoțită de leziuni a crescut - entorse, tulpini și chiar fracturi.

Limitarea tiroiditei autoimune poate afecta sfera relațiilor intime, deoarece deseori există o scădere persistentă a libidoului.

Întrebări importante pentru pacienți - tiroidita soarelui și autoimună, precum și

Mare și tiroidită autoimună - specialiștii dau următoarele recomandări:

 • Iradierea ultravioletă pentru orice problemă cu glanda tiroidă ar trebui să fie minimă (nu se află pe plajă);
 • apa de mare, bogată în iod, poate dăuna dacă nivelul hormonului tireotropic (TSH) din sânge este ridicat, astfel încât numai medicul (după ce a trecut analiza adecvată) poate da un răspuns specific la această întrebare. De asemenea, țineți cont de faptul că nu puteți înota mai mult de 10 minute și în cel mai fierbinte timp al zilei, iar după scăldatul pe mare ar trebui să luați imediat un duș proaspăt.

Dieta și nutriția cu tiroidită autoimună

Pentru a gestiona boala, dieta și nutriția cu tiroidită autoimună sunt de o importanță capitală.

În primul rând, o încălcare a metabolismului total necesită o ușoară reducere a calorii dietă zilnică - vezi Dieta în caz de boală tiroidiană.

Acesta este răspunsul la întrebarea cum să piardă în greutate cu tiroidita autoimună: de fapt, în ciuda creșterii în greutate, nu poate fi respectată dieta pentru pierderea în greutate cu această boală - pentru a evita deteriorarea.

Dar întrebarea principală - ce nu se poate mânca cu tiroidită autoimună?

Expertii din Journal of Endocrinology Clinical and Metabolism (SUA) recomanda:

 • Stați departe de zahăr și cafeină, deoarece ambele produse pot crește producția de adrenalină și cortizol (hormoni de stres), ceea ce va afecta negativ funcționarea glandei tiroide.
 • Pentru a opri creșterea plantelor, este necesar să se excludă „goitrogen“ - la un nivel minim pentru a reduce sau chiar să oprească utilizarea împiedicând deplasarea ionilor de iod în goitrogens glandei tiroide (goitrogens), care sunt conținute în legume crucifere, care este, în toate tipurile de varză, rutabaga și ridichi - proaspete a. Tratamentul termic de gătit inactivează acești compuși.
 • Din același motiv, reduceți consumul de soia și produse din soia, arahide, mei, hrean, semințe de in, spanac, pere, căpșuni și piersici.
 • Cu boala celiacă, glutenul (proteinele vegetale din cereale: grâu, secară, ovăz și orz) trebuie aruncate. Structura moleculară a glutenului este aproape identică cu structura moleculară a țesutului tiroidian, care provoacă producerea de anticorpi.

Dar ce ar trebui să includă o dietă pentru tiroidita autoimună:

 • proteine animale (ajută la creșterea producției de tiroxină endogenă și triiodotironină);
 • carbohidrați (fără ei, va crește pierderea memoriei, căderea părului și alergia la frig);
 • grăsimi sănătoase (acizi grași nesaturați) - ulei vegetal, ulei de pește, ficat, măduvă osoasă, gălbenușuri de ou;
 • seleniu (între 55-100 micrograme pe zi, este conținută în nuci, caju, pește marin, carne de porc, oaie, pui și curcani, sparanghel, ciuperci shiitake și orez alb, maro, etc.).
 • Zincul (11 mg pe zi, este conținut în carne de vită, semințe de floarea-soarelui și dovleac, fasole și linte, ciuperci, hrișcă, nuci, usturoi).

După cum spun experții principali ai Asociației Americane de Endocrinologie Clinică (AACE), tiroidita autoimună este mai mult decât o boală a glandei tiroide. Prin urmare, tratamentul tiroiditei autoimune este mai mult decât o problemă medicală.

trusted-source[6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.