^

Carbohidrați: normă, tipuri, metabolismul glucidelor, semnificația biologică

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Carbohidrații, sau așa cum sunt numiți - zaharide, acesta este numele unificator al compușilor organici, care include carbonul în sine, precum și compușii de hidrogen și oxigen.

Zaharidele sunt considerate a fi principala sursă de energie a organismului - acestea furnizează aproape imediat de energie, dar nu-l salvați, spre deosebire de grăsime, care controlează furnizarea de mai mult de 80% din resursele energetice, și proteine care stochează energie în mușchi scheletic.

Datorită diversității lor specifice, zaharidele pot îndeplini o mulțime de funcții în corpul uman, rolul lor biologic în procesele metabolice este extrem de important.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Carbohidrați, rol și semnificație biologică

 • Zaharurile participă la construcția celulelor corpului.
 • Carbohidrații, oxidați, furnizează energie organismului. Oxidarea unui singur gram de carbohidrați eliberează 4 kilocalorii.
 • Zaharidele pot acționa ca o apărare a pereților celulari.
 • Componenții carbohidrați sunt implicați în reglarea osmozelor (presiunea osmotică).
 • Carbohidrații intră în structura unor monozaharide (riboză, pentoză), care participă la construcția de adenozin trifosfat (ATP).
 • Oligozaharidele au o proprietate receptor (perceptor).

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Cum funcționează carbohidrații?

 1. Toate zaharidele sunt cel mai bun "combustibil" și sursă de energie pentru funcționarea normală și activă a corpului. Poate că pentru creier, mai precis pentru nutriția și viața sa, nu există o componentă mai importantă decât carbohidrații. 
 2. Sursa de carbohidrați poate fi zahărul, mierea, siropul de porumb, unele tipuri de legume, produsele lactate, produsele din făină, fasolea. 
 3. În organism, transformarea zaharidelor în tipul principal de "combustibil" - glucoza. Există carbohidrați, care, divizând, se transformă în glucoză rapid, dar și cei care absorb puțin mai mult, astfel încât fluxul de glucoză în sânge va fi gradual. 
 4. Glucoza penetrează în celule cu ajutorul insulinei, unele zaharide sunt depozitate în ficat ca rezervă pentru posibile acțiuni active. Dacă rata rezervelor este depășită sau această rezervă nu este utilizată (un stil de viață sedentar), țesutul gras începe să se formeze.

Tipuri de carbohidrați

Carbohidrații se clasifică în următoarele categorii: 

 • simplu 
  • Monozaharidele sunt galactoză, fructoză, glucoză 
  • Disacaridele sunt lactoza și zaharoza 
 • Complex (polizaharide) - fibre (zaharide fibroase), amidon și glicogen.

Zaharurile simple sunt foarte rapid absorbite și solubile în apă, toate acestea sunt zahărul obișnuit și alte produse în care este.

Printre carbohidrați, un "loc onorabil" este luat de glucoză, care face parte din aproape toate tipurile de fructe și fructe de pădure. Glucoza este o monozaharidă, care, atunci când este digerată, stimulează producerea de glicogen. Glucoza este o zaharidă necesară organismului, care alimentează mușchii, creierul, menține echilibrul zahărului în sânge și controlează nivelul glicogenului din ficat.

Fructoza, de fapt, foarte similar cu funcțiile și proprietățile glucozei, și este considerat de zahăr digerabilă care diferă de glucoza numai că este excretat rapid și nu are timp să fie pe deplin absorbite de către organism. Saturarea ficatului cu fructoză nu este periculoasă, în plus, fructoza este mai ușor de transformat în glicogen decât glucoza. Excesul de fructoză din sânge nu poate fi, în principiu, deoarece părăsește rapid sângele.

Zaharoza este un fel de carbohidrat care promovează grupările grase, provocând transformarea în lipide a tuturor nutrienților, chiar și a proteinelor. De fapt, sucroza este progenitorul fructozei și glucozei, care "dă naștere" atunci când hidrolizază zaharoza.

Cantitatea de zaharoză, într-o oarecare măsură, este indicele metabolismului grăsimilor din organism. De asemenea, excesul de zahăr va afecta, mai devreme sau mai târziu, compoziția serului de sânge și starea microflorei intestinale. Microflora intestinului este inițial populată cu microorganisme, cantitatea care este reglată printr-un proces bazat pe acid și enzimatic. Depășirea nivelului de zaharoză duce la o multiplicare rapidă a microbacteriilor, ceea ce reprezintă un risc de disbioză și alte disfuncții din partea tractului digestiv.

Galactoza este o monozaharidă rară, care nu apare ca o componentă independentă în alimente. Galactoza se produce numai prin clivare, disimilare a lactozei, carbohidrat de lactate.

Metabolismul carbohidraților

Carbohidrații sunt capabili să livreze energie organismului rapid și eficient și astfel încât aminoacizii esențiali din ale căror proteine rămân proteine să nu fie utilizați. Dacă o persoană primește o cantitate suficientă de zaharide cu alimente, metabolismul proteinelor carbohidrați este în stare normală.

În cazul în care zaharidele nu sunt primite din exterior, corpul începe să se formeze propria lor din glicerol și acizi organici (aminoacizi), folosind rezervele de proteine și grăsimi, cetoza dezvoltă - oxidarea sângelui rezistent până la tulburări metabolice.

În cazul în care carbohidrații sub formă de zaharuri în organism într-o cantitate prea mare, ei nu au timp pentru a descompune glicogen și sunt convertite în trigliceride, determinând acumularea de grăsime. De asemenea, este important pentru speciile de metabolism normal al carbohidraților diversitatea de zaharide, o atenție deosebită trebuie acordată echilibrului zaharurilor, glicogenului și amidonului (carbohidrații absorbați încet).

Metabolismul zaharidelor este de trei tipuri: 

 1. Sinteza glicogenului din ficat și a mușchilor din glucoză - glicogeneză 
 2. Sinteza glicogenului din proteine și acizi grași - glicoogeneza 
 3. Separarea zaharurilor (glucoză și altele), producția de energie - glicoliza

Metabolismul carbohidraților depinde în mod direct de cantitatea de glucoză din sânge. Nivelul de glucoză, la rândul său, depinde de dietă, deoarece glucoza intră în organism doar cu alimente. Conținutul minim de zahăr din sânge este de obicei dimineața, respectiv metabolismul scăzut al carbohidraților. În timp ce o persoană doarme, aportul de zahăr este reglementat de depozitele de glicogen (glicoliza și glico-neogeneza).

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Normele de carbohidrați

Nevoia de zaharide depinde de mulți factori - sexul, vârsta, natura muncii, starea sănătății. Rata medie zilnică pentru femei este de 300-350 grame, pentru bărbați este mai mare - 400-450 grame. Carbohidrați digerabili ar trebui să fie excluse din dieta in diabetul zaharat, exacerbarea bolii coronariene, a minimiza ateroscleroza, alergii, hipotiroidism, și boala vezicii biliare.

Carbohidrații sub formă de fibre, în ciuda popularității, ar trebui să respecte și norma - nu mai mult de 30-35 de grame pe zi, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Foarte precaut cu fibra ar trebui să fie pacienții cu exacerbarea bolilor gastro-intestinale. Fără limitări, celuloza poate fi utilizată pentru diabet, obezitate, constipație.

Proporția de zaharuri bogate in amidon, glicogen în dieta ar trebui să fie de cel puțin 80% din volumul total al produselor alimentare, deoarece aceste glucide sunt defalcate în tractul digestiv lent și nu provoacă producerea de grăsime.

Așa-numitele zaharide "dăunătoare" se găsesc în zahăr, în toate făinii și pastele, cu excepția produselor fabricate din făină de soiuri grosiere (sau cu adaos de tărâțe). Carbohidrații mai utiliți și mai consumatori de energie sunt fructele uscate, mierea, laptele și produsele lactate, fructele și boabele.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.