^

Sănătate

A
A
A

Mâncărime de scrot la bărbați

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Printre bolile pielii și ale țesutului subcutanat din ICD-10, mâncărimea se distinge separat, deși este un simptom secundar al bolilor dermatologice. O problemă foarte frecventă - mâncărime a scrotului la bărbați - ca diagnostic este inclusă în rubrica „Dermatită și eczemă” cu un cod separat - L29.1.

Cauze scrot cu mâncărime la bărbați

De fapt, clarificarea „la bărbați” poate fi considerată de prisos, deoarece  scrotul  sau scrotul (receptacul musculocutanat al testiculelor) face parte din organele genitale externe ale bărbaților, inclusiv copiilor și adolescenților.

Un astfel de simptom enervant precum mâncărimea pielii scrotului are o etiologie diferită, iar dermatologii notează principalele motive pentru apariția sa, cum ar fi:

  • mușcături de acarianul scabiei (Sarcoptes scabiei) răspândite prin contact direct sau așternut contaminat, dezvoltând  scabie ; [1]
  • pediculoza pubiană sau  ftiriaza ; [2]
  • micoze - afectarea pielii în regiunea pliurilor inghinale de către ciuperci dermatofite (Epidermophyton, Microsporum, Trichophyton), care sunt diagnosticate ca  epidermofitoză inghinală ; [3]
  • candidomicoza  organelor genitale externe (candidoză sau afte) - o boală cauzată de ciuperca asemănătoare drojdiei Candida albicans; [4]
  • diferite tipuri de dermatită, inclusiv de contact - simplă iritativă și alergică, precum și eczeme (dermatită atopică). [5]Apropo, dermatita poate fi localizată doar pe scrot și inghinal și poate fi o patologie multifactorială;
  • psoriazis genital invers sau  psoriazis pe organele genitale ; [6]
  • veruci genitale (numite și veruci genitale); aspectul lor este rezultatul unor leziuni cutanate cu papilomavirus uman (HPV tipuri 2 sau 6), care este infectat prin contact sexual; [7]
  • herpesul genital , cauzat de virusul herpes simplex (HSV), transmis prin orice cale de contact. [8]

Invazia Enterobius vermicularis - oxiuri la copii - provoacă mâncărime a scrotului la un copil sau adolescent; la adulți, această helmintiază nu este, de asemenea, neobișnuită, iar noaptea provoacă mâncărimi severe ale scrotului și anusului, precum și în perineu.

Factori de risc

Există anumiți factori de risc pentru apariția acestui simptom, în special, igiena insuficientă, transpirația crescută, supraponderalitatea, îmbrăcămintea strâmtă, prezența intertrigo -  erupție cutanată de scutec în zona inghinală .

Contactul pielii capilare foarte subțiri a scrotului cu pielea din jur, umiditatea și temperatura ridicate - în absența accesului la aer - sunt condiții ideale pentru dezvoltarea dermatitei de contact (datorită materialului de lenjerie, latexul prezervativelor etc. ) și reacții alergice ale pielii (la aceleași produse de îngrijire corporală), care provoacă hiperemie, mâncărime și umflarea scrotului.

În plus, riscul de mâncărime a pielii în diabet și boli tiroidiene este crescut; deficit de riboflavină (vitamina B2), fier și zinc; astm și febra fânului; cu imunitate slăbită și oncologie.

Patogeneza

În general,  patogenia pruritului cutanat , indiferent de localizarea sa, se datorează iritației terminațiilor nervoase libere asociate cu receptorii din epidermă și dermă și eliberării de mediatori proinflamatori (citokine) și/sau mediatori chimici, dintre care unul. Este histamina, eliberată ca răspuns la expunerea la alergen prin mastita dermică.celule.

Eliberarea de citokine poate fi mediată de sistemul imunitar, cum ar fi în dermatita atopică. Mâncărimea crescută este cauzată de alți compuși biologic activi, neurotransmițători și neuropeptide: acetilcolina, serotonina, unele prostaglandine și proteinaze, limfokine și interleukine.

Senzația de mâncărime se transmite de-a lungul fibrelor aferente simpatice C către cornul dorsal al măduvei spinării și apoi - de-a lungul tractului spinotalamic - către cortexul cerebral.

Simptome scrot cu mâncărime la bărbați

Simptomele de mâncărime însoțitoare variază în funcție de etiologie.

În unele cazuri, primele semne sub forma oricăror modificări vizibile ale pielii scrotului și zonei anogenitale sunt absente, adică mâncărimea poate fi primul simptom, ca și în cazul infecției cu oxiuri, care provoacă mâncărimi destul de intense. A scrotului noaptea.

Noaptea, există o mâncărime puternică a scrotului, precum și între scrot și anus cu scabie - cu mici erupții cutanate roșii papulare-veziculoase pe piele (cu o examinare atentă a pielii, puteți observa mișcările făcute de bifă).

În cazul infecțiilor fungice care afectează pielea organelor genitale, coapsele și fesele interioare, există roșeață, o erupție papulară sub formă de inele cu margini solzoase și mâncărime ale scrotului și perineului. Erupțiile cutanate sunt contagioase și se pot răspândi în tot corpul.

Cum se manifestă candidomicoza, în detaliu în articol -  Simptome și semne de afte la bărbați .

Dermatita de contact se caracterizează prin roșeață și mâncărime a scrotului cu descuamarea epiteliului (peeling). Eczema (dermatita atopică) se prezintă de obicei ca pete de piele iritată, roșie sau gri-roșiatică, care pot dezvolta vezicule mici, pline de lichid; exudatul din ele se scurge cu formarea de zone de plâns și eroziune a pielii, în cele din urmă acoperite cu o crustă.

Simptomele verucilor genitale (negii anogenitali) la bărbați sunt descrise în detaliu în publicația -  Negii genitali la bărbați .

Arsuri și mâncărimi ale scrotului și penisului, umflarea țesutului subcutanat, hiperemie și durere a zonei afectate, erupție cutanată cu vezicule și ulcerație acoperită cu o crustă - aceste simptome sunt familiare celor care au experimentat herpes genital.

Mai multe informații utile în material -  Mâncărime, arsură și roșeață în zona intimă la bărbați .

Complicații și consecințe

Principalele consecințe și complicații ale pruritului în scrot și alte organe genitale masculine se manifestă prin excoriație - zgârierea pielii sub formă de zgârieturi și abraziuni. Zgârieturile pot sângera și se pot infecta cu ușurință cu bacterii și viruși, care pot provoca inflamații ale pielii.

De asemenea, zgârierea poate duce la îngroșarea locală a straturilor cornoase și subiacente ale pielii - lichenificare.

Cu scabie în pielea scrotului și a zonei perigenitale, se pot forma infiltrate asemănătoare tumorilor - limfoplazie benignă a pielii. Și în cazurile de candidomicoză genitală, este posibilă dezvoltarea  balanopostitei candidoze .

Diagnostice scrot cu mâncărime la bărbați

În dermatologie, diagnosticul începe cu o examinare fizică a pielii pacientului și o comparare a modificărilor identificate cu plângeri și anamneză; se efectuează un  studiu al pielii  - cu definirea tipului morfologic de erupții cutanate și ținând cont de localizarea acestora.

Testele pot include: răzuire cutanată (pentru ciupercă sau râie), tampon perianal, biopsie cu papilomavirus, teste cutanate pentru alergeni; test de sânge pentru eozinofile, analiză PCR pentru HPV, pentru anticorpi la HSV.

Pentru a exclude erorile de diagnostic și a prescrie tratamentul corect, diagnosticul diferențial este extrem de important, deoarece există cazuri în care, în dermatoze, etiologia erupțiilor cutanate, față de care apare mâncărimea scrotului, este dificil de determinat clinic. Prin urmare, dermatologii pot prescrie studii suplimentare.

Citește și -  Diagnosticul de prurit .

Tratament scrot cu mâncărime la bărbați

Tratamentul simptomatic are ca scop ameliorarea mâncărimii. Destul de repede, dar nu complet, trece după folosirea  gelului antihistaminic Fenistil ; se mai poate folosi si un alt  unguent pentru mancarime . Se prescriu si medicamente pe cale orala -  antihistaminice .

În conformitate cu diagnosticul, se utilizează agenți topici:

Tratamentul etiologic necesită boli parazitare și fungice. Benzoatul de benzii parazit   (sub formă de unguent sau cremă) este utilizat în tratamentul scabiei; exista si un  aerosol pentru scabie . Păduchii pubiani sunt îndepărtați cu Permetrin și alte  unguente pentru păduchi .

Antihelminticele orale trebuie utilizate împotriva oxiurilor, cum ar fi comprimatele de adipat de piperazină sau  Helmintox  (Pyrantel).

Infecțiile fungice răspund cel mai bine la antimicoticele locale și sistemice, care, în detaliu:

Citește și:

Se recomandă să luați suplimentar vitamine antioxidante (A, C și E) și B2.

Pentru unele boli care provoacă mâncărimi ale scrotului la bărbați, este posibil tratamentul de fizioterapie -  Fizioterapie pentru dermatită și dermatoză .

Medicina alternativa si homeopatie

În unele cazuri, tratamentul alternativ poate ajuta:

Cu infecții fungice și veruci genitale, se recomandă să se lupte cu o pastă de usturoi proaspăt cu adaos de ulei de măsline (se aplică pe zona afectată timp de câteva ore de două ori pe zi); oțet natural de mere, suc de afine, suc de aloe și ulei esențial de arbore de ceai.

În cazul iritației cutanate a scrotului se poate folosi miere naturală și ulei de cătină.

Cu o infecție fungică, tratamentul pe bază de plante include aplicarea sucului din celidonia proaspătă, precum și utilizarea rădăcinii de lemn dulce: se zdrobește în pulbere, se amestecă cu apă până la o stare de suspensie și se fierbe timp de 10 minute. Agentul se aplică pe piele timp de un sfert de oră de două ori pe zi.

Homeopatia oferă antifungice precum Petrolul, Silicea, Grafitul, Sepia și Thuja. Și odată cu înfrângerea ciupercii Candida - Borax și Helonias. Daca mancarimea este asociata cu eczema, homeopatii recomanda Sulphur, Hepar sulphuris, Lycopodium clavatum si Natrum Muriaticum.

Profilaxie

Principala prevenire este igiena. Este necesar să se monitorizeze curățenia și uscăciunea organelor genitale și să se evite factorii care provoacă iritații. Adică, este mai bine să spălați zona inghinală și genitală cu săpun blând (puteți folosi săpun pentru bebeluși cu sfoară și mușețel), preveniți supraîncălzirea și acumularea de umiditate, evitați lenjeria sintetică strânsă, tratați la timp erupția de scutec.

Conceptul de igienă include și sexul protejat.

Prognoză

Scabia, infecțiile fungice și dermatita iritativă de contact pot fi, de asemenea, vindecate. Însă în ceea ce privește alte boli însoțite de mâncărime la nivelul scrotului - dermatită atopică, psoriazis genital, veruci genitale și herpes - prognosticul nu este atât de optimist din cauza recăderilor acestora.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.