^

Sănătate

A
A
A

Patogenia pielii mâncărime

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Pruritul (prurit) - este specific pentru piele (și spațiate strâns la acestea mucos) senzația sau nocicepției, senzoriale care acționează fiziologic ca sistem de semnal de avertizare pentru tickling iritație, durere și subthreshold diferite gradații cantitative și calitative însoțește multe boli de piele.

Mancarii este una dintre cele mai frecvente plangeri despre piele. Aceasta este o senzație neplăcută, care este însoțită de o nevoie continuă de răspuns mecanic la iritarea pielii. Mancarimile cronice, cum ar fi durerea, pot afecta în mod semnificativ starea generală a pacientului și, în cazuri extreme, duc la amenințarea cu sinuciderea. Cu toate acestea, mâncărimea și pieptănarea ulterioară sunt percepute negativ din punct de vedere social și, prin urmare, mai ales în zona anogenitală, sunt deseori descrise de către pacienți ca fiind arzătoare sau uscate. Pruritul, pe de o parte, această nocicepția funcțională, care este utilizat pentru a elimina pielea dăunatori ei, resturi vegetale, pe de altă parte - acesta este un simptom al bolii, ceea ce poate duce la deteriorarea pielii.

Pruritul este strâns legată de senzație de durere, dar diferă în următoarele puncte: cele două senzații neplăcute, dar durerea de punere în aplicare a unui „evitare“ reflex, și mâncărime, în contrast, aproape forțat reflex „tratament“, performanța care, în cursul zgâriere, frecare duce la o clipă (chiar pe termen scurt) satisfacție satisfăcătoare. Această schimbare de sentimente de la neplăcut la plăcut este unul dintre motivele pentru care bolile de piele sunt percepute ca fiind personale. În plus, din cauza efectelor zgârierea o mâncărime inclusă în imaginea morfologică a unui număr de dermatoze și poate, la rândul său din nou într-un cerc vicios implicat în patogeneza prurit și boli de piele.

Baza structurală generală a durerii și a pruritului este ilustrată de numeroase observații: absența acestor senzații, atît congenitale, cît și cele dobîndite, aproape întotdeauna apar în perechi. Cu toate acestea, mâncărimea nu este identică cu durere ușoară, deoarece ambele senzații au propria lor calitate și o gamă proprie de intensitate, nu unul în celălalt și disociate: piele încălzită la 40 ° C, se blochează mâncărime, dar sporește senzația de durere; îndepărtarea epidermei duce la pierderea senzației de mâncărime, însă rămâne o senzație de durere; iritarea cu curenți de înaltă frecvență produce durere cu o mică iritație de manie.

În medierea mâncărimea și durerea sunt cruciale capătul liber al fibrei de tip A fibre delta și de tip C Anterior aceasta confirmă numai observațiile clinice, este acum disponibil și neurofiziologice studii care susțin teoria că fibrele sunt mâncărime și sunt durere o singură unitate cu un alt prag de activitate.

Gama de percepție a mâncăririi variază de la o gâdilă ușoară, de ardere la căldură, de tăiere la un plictisitor, dureros. Prin urmare, reacțiile de tratament în formă de reflex sunt complet diferite: pieptănarea, ca și în cazul eczemelor, corespunde unei încercări de a elimina sursele punctuale de prurit din piele (act distructiv); ușor frecarea, ca și în cazul lichenului roșu plat; cu miocoză fungică sau urticarie mecanică) sau răcire (urticarie acută). Prin urmare, zgârieturile nu sunt o consecință evidentă a mâncării. Probabil, această diferență în percepția mâncării este contrabalansată de varietatea mediatorilor cauzali sau de schimbarea lor.

În plus față de funcțiile fizice, chimice, biochimice, microbiene si bariera imunologice ale pielii, ca parte a rolului său ca o zonă de frontieră între corp și mediu un rol crucial în sensul de sentiment și de a răspunde în mod corespunzător joacă inervarea derma si epiderma. Astăzi, este inacceptabil să spunem că există receptori specifici specifici pentru diferite senzații. În prezent, se presupune că există receptori mixți pentru percepția căldurii, frigului, durerii, mâncărimei și atingerii. Unele nociceptori reacționează la stimulii chimici, însă comportamentul lor în ceea ce privește diferitele substanțe chimice este de asemenea diferit. În prezent, nu există substanțe chimice clar definite care provoacă doar mâncărime sau doar dureri, chiar și histamină, în funcție de doză, provoacă fie senzație de mâncărime, fie o senzație dureroasă.

Atât microscopia luminii cât și cea electronică nu sunt capabile să diferențieze complet și fără echivoc neuronii sensori epidermici. Și numai metoda imunohistochimiei în combinație cu microscopia imunoelectronică și utilizarea anticorpilor pe neuropeptide au permis o diferențiere suplimentară. În interiorul fibrelor nervoase ale pielii, pot fi localizate substanțe cum ar fi substanța P, peptida gene-calcitonină, neurotropina și peptida intestinală vasoactivă (VIP). Este, de asemenea, cunoscut faptul că unele fibre sunt prevăzute cu o combinație de astfel de neuropeptide.

Din punctul de vedere al fiziologiei simțurilor, procesul de apariție a mancarimii ca simptom depinde de inervația pielii. Diferiți receptori de piele dau o senzație de mâncărime, în principal prin fibrele nervoase C și A polimodale. Printre receptorii pielii sunt:

  • Receptori tactili: (discuri Merkel, fibre A, corpuri tactile ale lui Meissner, corpuri de tip placă Veter-Pacini și corpuri Gol-Ji-Mazzoni).
  • Receptori de temperatură: (rețeaua nervoasă superficială a dermei conține receptori pentru percepția frigului - vasul Krause, iar pentru percepția căldurii - vițelul Ruffini).
  • Receptorii de durere sunt reprezentați de terminațiile nervoase libere.

Pruritul este transmis în mare parte de fibre unmyelinated, încet-conductoare C la sistemul nervos central. Pruritul este cauzată de stimularea mecanică, termică, electrică sau chimică a fibrelor nervoase polimodală-C. Terminații nervoase libere ale fibrelor nervoase unmyelinated la interfața derma și epiderma sunt atât nociceptori și excitat, fie direct, fie indirect, prin eliberarea de mediatori diferite. Substanțe care provoacă prurit includ amine (histamina, serotonina), proteaze (papaina exogene, kalikreina, tripsina), și diferite peptide (bradikinina, secretina) și neuropeptide (substanța P, polipeptida vasoactive intestinale), hormoni tiroidieni - calcitonina și metaboliți ai acidului arahidonic, interleukina-2, factori de creștere și diverse substanțe biologic active, eozinofile și trombocite. Prostaglandinele și endorfinele acționează modulând sistemul nervos central și periferic. Multe dintre aceste substanțe sunt potențiali eliberatori de histamină; Altele, cum ar fi papain și kallikrein, provoacă direct mâncărime. Histamina - acesta este un important, dar nu singurul mijlocitor de mancarime, ceea ce explică răspunsul terapeutic, uneori nesatisfăcătoare la antihistaminice.

Impulsuri nervoase care furnizează mâncărimi, alimentate de fibrele nervoase aferente în cornul posterior al măduvei spinării, în cazul în care trecerea la neuronii tractului spinotalamice prin care ajung în talamus și mai departe în cortexul senzorial.

Datorită reactivității încrucișate a fibrelor C polimodale, mâncărimea dobândește diferite calități. De exemplu, mukanainul extras din păstăile plantei Misyp pruriens, provoacă mâncărime pure, iar senzația tipică pentru histamină este de aproximativ 60% din mâncărime și 40% din durere. În schimb, uleiul de muștar provoacă o durere arzătoare. Stimularea receptorilor nociceptivi de bradikinină și, eventual, de un mediu țesut acid cu dermatoză inflamatorie conduce la faptul că acțiunea electrophoretică a histaminei este percepută ca arsură.

Unii mediatori sau o combinație a acestora capabili să activeze receptorii specifici din mai sus C-fibre, prin care un anumit prag este depășită sau iritație declanșate în cascadă, în timpul căreia stimularea nervului este procesat în semnalul interpretativ mâncărimea CNS.

Un centru tipic de prurit în sistemul nervos central nu a fost încă identificat. Prin functionala tomografie cu emisie de pozitroni în mâncărimea histamină condiționată a pielii ar putea dovedi ca un semn de creștere neuronală de activare a fluxului sanguin în zona girusului cingulat. Unii cercetători subliniază faptul că această regiune poate fi responsabilă de aspectul senzorial al pruritului indus de histamină, în timp ce zona premotorului este probabil responsabilă pentru pregătirea pentru pieptănare.

Histamina este cea mai faimoasă substanță studiată în legătură cu mâncărimea. Este o componenta a celulelor mastocitare, iar când acesta este eliberat ca urmare a degranulării și alfa-receptor de legare au loc de Lewis (1927), trei fenomene: pojar capilarelor extensie eritem, roșeață fără a crește greutatea țesăturii, dezvoltarea blister după 60-90 secunde, urmată de formarea unei mici zone anemice, cauzată de edeme și asociată compresiei capilarelor.

Acțiunea histaminei poate fi terminată complet sau parțial prin blocarea receptorilor de histamină, folosind antihistaminice H1. Prin urmare, cu ajutorul antihistaminelor, ei au încercat întotdeauna să suprime mâncărimea cu diferite boli de piele și diverse boli interne. Sa constatat că o serie de forme de prurit nu răspund la antihistaminice, astfel încât căutarea altor mediatori a devenit și mai necesară.

O altă amină biogenică, serotonină, cu injecții sau electroforeză, este de asemenea capabilă să provoace prurit și vezicule. Totuși, este un pruritogen mai slab decât histamina. Serotonina nu se acumulează în celulele mastocite și poate produce atât efecte algale cât și analgezice. Poate juca un rol special în mâncăriile uremice sau hepatitice. Studiile au arătat că capsaicina, deși reduce blisterele induse de serotonină, nu poate afecta eritemul din jur. Proteinazele sunt, de asemenea, pruritogene. Trypsina și chymotrypsinul provoacă prurit, dar efectul său se oprește cu antihistaminice și trebuie remarcat faptul că modularea are loc prin eliberarea histaminei. Papainul și kallikreinul, dimpotrivă, nu provoacă propriile efecte dependente de histamină.

O atenție deosebită a fost acordată recent relației dintre neuropeptide și prurit. Substanța P cauzează mâncărime severă, în parte prin intermediul histaminei. Utilizarea terapeutică a capsaicinei a clarificat în continuare această problemă. Aplicarea capsaicină locală pe piele duce la epuizarea neuropeptidelor substanței P până la deteriorarea nemielinate tip de fibre C. In primul rand, vine o senzație puternică de arsură și durere precum și mâncărime, atunci percepția substanței P sau formarea este blocat.

Îndepărtarea naturii pruritului a fost promovată de acțiunea opioidelor. Morfina elimină durerea, dar pe de altă parte provoacă mâncărime. Deși opioidele, cum ar fi morfina, provoacă mâncărime, eliberând histamina din celulele mastocite, antihistaminicele nu sunt capabile să o întrerupă printr-o blocadă a receptorilor.

Prostaglandinele și eicosanoidele, care se găsesc în piele în cantități mari în cadrul reacțiilor imunologice și alergice, joacă, evident, și un rol în mâncărime. După injectarea de prostaglandine poate provoca furnicaturi, care, cu toate acestea, este mult mai puțin mâncărimi cauzate de histamină, dar care aparent mediată de histamină sau mâncărime histamină poate fi îmbunătățită prostaglandine E2. Leukotrienii, de exemplu de tipul LTB4, cauzează eritem, dar după injectarea pielii nu dau blistere. Inhibitorii de sinteză a prostaglandinelor, cum ar fi acidul acetilsalicilic sau indometacinul, nu sunt capabili să reglementeze această manie. Pe de altă parte, acidul acetilsalicilic în tratamentul mâncării severe în al treilea trimestru de sarcină joacă un rol decisiv și este mai eficace decât antagonistul H1 clorpeniramină.

Rolul citokinelor și al factorilor de creștere în ceea ce privește posibila lor coinfecție cu prurit este elucidat. În acest sens, un studiu special are o mare importanță, care ar putea dovedi că factorul neurotropic neurotropin-4 joacă un rol în mâncărimea dermatitei atopice.

Pruritul este cel mai frecvent simptom în dermatologie, care poate apărea în legătură cu un număr de tulburări ale pielii sau fără boală de piele vizibilă clinic: dermatoxerasia (xeroderma) dermatozoonozy (scabie, pediculoza, înțepături de insecte), dermatita, dermatita atopică, de contact, reacția de droguri de droguri, roșu lichenul plan, eczeme, urticarie, prurigo, dermatoze herpetiformă Duhring, dermatită solară.

Cu dermatoza, mâncărimea este un simptom și o consecință a bolii de piele. Dermatoza corespunzătoare este diagnosticată de erupții tipice. Multe boli ale pielii sunt însoțite de mâncărime. Mâncărimea intensă, care duce la piepteni și efectele acestora, se observă la eczeme, dermatită atopică, unele infecții fungice și boli parazitare ale pielii. Cu multe dermatoze (lichenul roșu plat, urticaria), în ciuda intensității mâncării, nu există efecte de pieptene, deoarece pielea este frecat și nu pieptănat. Acești pacienți au plăci de unghii caracteristice lucioase. Dermatita atopică este tipică pentru crizele pruritului. Cu un simplu prurigo subacut, pieptenii provoacă erupții, după care mâncărimea se oprește brusc, rămân doar cruste hemoragice, dar nu există urme de zgâriere. Mânatul este, de asemenea, un simptom al urticarei și este mărit de zgâriere, dar nu se găsește excoriarea.

Bai calde frecvente sau dusuri calde aportul zilnic folosind săpunuri fără grăsimi și în special aditivi pentru băile pot provoca uscarea pielii, de multe ori cu peeling abia vizibile, pielea reactioneaza prin prurit sever. Persoanele în vârstă au mâncărimi ale pielii, glandele sebacee sărace, în special antebraț și partea inferioară a piciorului, mai ales în timpul iernii, când încălzirea din cauza umidității în apartament mai mic.

Fiecare pacient care suferă de mâncărime trebuie testat pentru dermatozoonoză (scabie, mușcături de insecte, pediculoză). Scabia este cea mai frecventă boală parodială a pielii. Mânatul apare adesea noaptea, în special în timpul scabiei. În caz de mâncărime a scalpului și a urechilor, păduchii trebuie evitați; cu mâncărime în zona pubisului, perineului, toracelui, cavității axilare - pediculoză pubiană; cu mâncărime în regiunea lombară, scapula, gât - pediculoză cauzată de păduchi.

Pruritul este companionul etern al dermatitei atopice. Intensitatea sa este diferită; este difuză și localizată, limitată parțial la o zonă a erupțiilor individuale. Acesta din urmă apare la vârstele atopice cu modificări ale pruriginozei. Pruritul poate precede o recurență a dermatitei atopice. Efectele pruriginoase ale zgârieturilor închid cercul vicios, provocând inflamații care duc la infecția stafilococică și, astfel, din nou la inflamație, ceea ce contribuie la persistența bolii.

Mancarimea cutanată cu erupții de urticarie, precum și dermatită atopică determină histamina mediatorului clasic. Multe alte boli ale pielii pot fi, de asemenea, însoțite de prurit. Diagnosticul "pruritus sine materia" poate fi stabilit atunci când toate posibilitățile de diagnostic sunt epuizate, iar cauza somatică a pruritului prelungit nu este stabilită. Scratch-ul forțat inconștient duce la benzi liniare pe piele. Uneori dermatologii vorbesc despre "pruritus sine materia", când în examinare pielea este altfel sănătoasă. Mancarimatul ca simptom este mai putin dependent de histamine, mai probabil de alti mediatori (serotonina, prostaglandina si alte substante vasoactive). Mancarimile cronice fără cauză evidentă afectează mai frecvent persoanele în vârstă, în special bărbații. Când un diagnostic diferențial trebuie considerat prurit senilis sau xeroză generală (piele uscată).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.