^

Sănătate

A
A
A

Chesotka

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Scabie - infecție a pielii cu Sarcoptes scabiei. Scabia provoacă mâncărime severe, papule eritematoase și pasaje subcutanate între degete, încheieturi, talie și organe genitale. Diagnosticul de "scabie" se face în timpul examinării și se bazează pe rezultatele zgârieturilor. În tratamentul medicamentelor locale sunt utilizate sau rareori prescrise administrarea orală a ivermectinei.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6],

Epidemiologie

În ultimele două decenii, lumea a înregistrat o creștere semnificativă a incidenței scabiei. Potrivit statisticilor, scabie în structura generală a incidenței scabiei este de 3,6-12,3%.

Infecția cu scabie apare de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă, iar în 50% - cu contact sexual. Este, de asemenea, posibilă transferarea indirectă a acarienilor de mâncărime (cu ajutorul obiectelor persoanelor bolnave, folosirea comună a lenjeriei de pat, a prosopelor, a jucăriilor pentru copii, a materialelor de scris).

Traseul indirect de transmitere a scroafelor scabie este observat foarte rar datorită slabei viabilități a căpușelor în mediul înconjurător. Durata de viață a unui acarian de mâncărime la temperatura camerei de 22 ° C și o umiditate de 35% nu este mai mare de 4 zile. La o temperatură de 60 ° C, paraziți mor într-o oră, iar la fierbere și la temperaturi sub 0 ° C - mor imediat. Mediile favorabile pentru locuirea unui acarian martor în afara gazdei sunt praful de casa, țesăturile naturale și suprafețele din lemn. Ouăle de paraziți sunt mai rezistente la agenții acariți

Infecția cu scroafe acariene poate apărea în dușuri, saune, băi, camere de hotel, vagoane de tren, cu condiția încălcării regimului sanitar.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Cauze scabie

Scabie (scabie) sunt cauzate de mucoasa Sarcoptes scabiei. Ciclul de viață al căpuței este alcătuit din două perioade: reproductive și metamorfice. Ciclul de reproducere al căpuței este după cum urmează: oul, care are o formă ovală, este depus de femelă în mișcarea mâncărimei, în care, după un timp, larvele se desprind. Scabia poate dura aproximativ 1,5 luni și poate servi drept sursă de infecție. Perioada metamorfică începe cu apariția larvei, penetrează cursul în piele și se transformă după molotare în protonimus și apoi într-un teleimorf care se transformă într-un adult. Acarianul scabos are o formă de țestoasă de țestoasă de mărimea de 0,35x0,25 mm.

Masculul scabie mite dimensiunea este mult mai mică decât femele. Femela se mișcă de-a lungul pielii cu ajutorul a două picioare frontale, pe care sunt fraierii. În stratul cornos al acarienilor pătrunde cu ajutorul fălcilor masive și a coloanei terminale a perechilor de paie. Femelele se hrănesc cu un strat granular al epidermei, dar în același timp se mișcă în stratul corneum. Așezarea ouălor apare în pasajele formate într-un rând.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Patogeni

Patogeneza

Excrementele lăsate de parazit în trecerile intradermice cauzează o reacție alergică. În caz de încălcări ale sistemului imunitar, generalizarea procesului are loc odată cu dezvoltarea scabiei norvegiene.

Suporterii ipotezei imunologice asociază fluctuațiile perene în morbiditate cu procesele imunobiologice. În timpul epidemiei de scabie, există o hipersensibilitate la populație, ceea ce duce la un anumit grad de rezistență la agentul patogen, în special la tineri. Există un aviz privind influența promiscuității sexuale asupra incidenței scabiei, care a apărut pe baza stabilirii unei legături între incidența scabiei și bolile cu transmitere sexuală

Când scabie este exprimată în mod clar dinamica sezonieră a morbidității. Cel mai mare număr de pacienți este înregistrat în toamnă și iarna, cel mai mic în vară.

Creșterea incidenței scabie și contribuie la deficiențe în domeniul serviciilor medicale: erori de diagnostic, o rată scăzută de detecție activă, implicarea parțială în evaluarea și tratarea surselor de infecție, și persoanele expuse la pacienți.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Simptome scabie

Principalele simptome ale scabiei sunt mâncărime intense, de obicei, mai rău pe timp de noapte, însă timpul nu este factorul determinant.

Formulare

trusted-source[26], [27]

Scabie clasică

În primul rând, papulele eritematoase se formează în pliurile interdigital, în pliurile coatelor și încheieturilor, în armpits, de-a lungul liniei taliei sau pe fese. Poate să se răspândească în orice parte a corpului, cu excepția feței la adulți. Boala se caracterizează prin prezența unor cursuri mici, ondulate, cu linii scalate de la câteva milimetri până la 1 cm în lungime. O mică papule întunecată - o bifă - poate fi adesea văzută la un capăt.

Simptomele scabiei clasice pot fi atipice. La persoanele negre și negre, scabia se poate manifesta ca noduli granulomatoși. Sugarii pot avea palme, tălpi, leziuni ale feței și capului, precum și auricule urechii. La pacienții cu imunitate scăzută, este posibilă decojirea pielii fără mâncărime concomitente (în special pe palmele și tălpile adulților și pe scalpul la copii).

Perioada de incubație a scabiei durează între 8 și 12 zile. Primul și principalul simptom al scabiei este mâncărimea pielii, care se agravează noaptea. Pe piele sunt asociate papulovesicule mâncărime. Intensitatea pruritului crește odată cu creșterea duratei bolii și depinde de cantitatea caracteristicilor acarianului și individuale ale organismului (nervul nivel de stimulare acarianul în timpul mișcării sale asupra pielii și sensibilizarea la parazit și produse reziduale (fecale oviduct secreta glandele secreta secretat de accident vascular cerebral roadere )).

Distribuția scabiei de-a lungul pielii este determinată de rata de recuperare a epidermei, de structura și regimul termic al pielii. Pielea mâinilor, încheieturilor și picioarelor are o temperatură scăzută, grosimea maximă a stratului cornos al epidermei și acoperirea minimă a părului. Stratul gros gros din aceste locuri permite larvelor mucoaselor de mâncărime să se desprindă de ouă și să nu se rupă cu balanțele de piele excitat. Înălțimea bolii este caracterizată de un polimorfism de erupții cutanate: de la erupțiile foliculare care apar la locul introducerii parazitului la cruste și eroziuni.

Criteriile de diagnosticare pentru scabie sunt prezența miscărilor de mâncărime, papule și vezicule. O localizare tipică a scabiei este zona mâinilor și a coatelor, stomacului, feselor, glandelor mamare, șoldurilor. Adesea există forme șterse de scabie, care sunt adesea diagnosticate ca dermatoză alergică.

Alte elemente cutanate cutanate sunt, de asemenea, posibile cu scabie, cum ar fi eroziunea, crustele hemoragice, excoriarea, pete eritematoase-infiltrative. Atunci când se atașează o infecție bacteriană, apar pustule și cruste purulente. În 20% din cazuri se observă simptomele lui Ardy-Gorchakov: cruste purulente pe suprafața extensoră a articulațiilor cotului.

Este posibil să se facă distincția între mai multe forme separate de scabie: limfoplasia nodulară (postskabioznaya cutanată), scabie la copii, scabie norvegiană, pseudochisturi.

Caracteristicile scabiei la copii din primele luni de viață sunt amploarea leziunii parazitului: pieptenele și blisterurile sângeroase sunt situate pe pielea din spate, fese și față. Este adesea complicată de piodermă și sepsis până la moarte. La școală, scabele se maschează adesea sub semne de prurit pentru copii, eczeme și pioderme.

Diagnosticul scabiei se bazează pe simptomele tipice, datele epidemiologice, rezultatele testelor de laborator.

trusted-source[28], [29], [30]

Forme clinice atipice de scabie

Scabele fără lovituri de cap sunt formele de început ale bolii sau apar la persoanele care respectă regulile igienei corporale. Se presupune că absența mișcărilor de mâncărime este posibilă într-un stadiu incipient al bolii la persoanele care au fost în contact cu pacienții cu scabie și se explică prin infecția cu larve. În acest caz, există și alte simptome caracteristice scabiei: mâncărime, care se intensifică seara, papule și vezicule în locurile de localizare tipică.

În ultimii ani, cazurile de forme atipice ctertyh - scabie scabie așa-numitele „curat“ oameni, în care există erupții sporadice în formă de papule și vezicule pe trunchi și flexoare suprafețele extremităților, fără mișcări de mancarime.

Formele atipice includ, de asemenea, scabie norvegiană (chistică), descrisă pentru 100 de ani de omul de știință norvegian Danielson, care a observat-o la pacienții cu lepră. Se întâmplă cu o reactivitate scăzută a corpului. Se caracterizează printr-o ușoară infiltrare a pielii cu un strat masiv de culoare cenușie murdară de cruste cu grosimea de până la 3 cm, în unele cazuri, forma sub formă de corn cutanat. La unii pacienți, straturile corticale se confruntă cu zone semnificative ale pielii, asemănătoare cu o carapace plină.

Adesea scabie norvegiană este însoțită de o creștere a temperaturii corpului pacientului, care este menținută pe tot parcursul bolii.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Scabie nerecunoscută

Scabia nerecunoscută (incognito) se dezvoltă pe fundalul aplicării topice a corticosteroizilor. Steroizii reduc inflamația și suprima mâncărimea, creând în același timp condiții favorabile reproducerii acarienilor, rezultând un număr mare de mișcări și o contagioasă sporită a bolii. Scabia pierde simptomele sale specifice, ia-scuamoase papule, papule, veziculară și, uneori, chiar keratoza caracter și devine rezistent, în mod paradoxal, în relație cu corticosteroizi.

Scabie nodulară

Scabia nodulară (limfoplasia post-scabioză) apare după un tratament complet al bolii și este prezentată sub formă de noduli senzaționali de mâncărime. Se sugerează că reacția cutanată granulomatoasă poate apărea ca urmare a introducerii unui acarian de mâncărime, datorită iritației pielii în timpul pieptenerii sau absorbției produselor de degradare a excrementelor. Există rapoarte despre o geneză imunoalergică a scabiei nodulare, în favoarea căreia sugerează dovezi histologice.

Din punct de vedere clinic, boala este exprimată prin apariția unor noduli rotunzi, densi, până la o fasole de coarde, roșu cianotic sau roșu maro, cu o suprafață netedă. Localizarea elementelor predominant pe părțile închise ale corpului. Cursul este benign, dar durabil (de la câteva luni până la câțiva ani). Este posibil regresul spontan al elementelor nodulare și reapariția lor în aceleași locuri.

Terapia convențională locală și anti-stigmată este ineficientă. Recomandăm folosirea antihistaminelor în interiorul, presocil, unguentele steroid externe pentru pansament ocluziv. Cu noduli lungi persistenți folosesc azot lichid, diatermocoagulare, terapie cu laser, lipitori.

Psevdochesotka

Pseudochicul este o dermatoză mâncărime care apare atunci când infectați un acarian de mâncărime de animale. Cea mai obișnuită sursă de infecție umană este scabia câinilor, rareori alte animale: porci, cai, iepuri, oi, capre, vulpi.

Perioada de incubație a pseudotumului este foarte scurtă și este de câteva ore. Pacienții sunt tulburați de mâncărime severe. Cicatricele nu penetrează în epidermă și nu formează mișcări. Erupțiile sunt asimetrice, localizate la locurile de contact cu un animal bolnav. Erupțiile cutanate este prezentată sub formă de papule urticarie și prurigopodobnyh, papulovesicule, blistere cu o componentă inflamatorie pronunțată. De la o persoană la alta, boala nu este transmisă, de aceea persoanele de contact nu trebuie tratate. Diagnosticul de laborator este dificil: se detectează doar femele, iar stadiile imature sunt absente.

Scabie norvegiană

Scabia norvegiană este o boală pentru prima dată descrisă într-un studiu al pacienților cu lepră din Norvegia. Agentul cauzal al scabiei norvegiene este un acarian scabie comun. Scabie norvegiană se caracterizează prin următoarele caracteristici:

 • înregistrarea bolii rare;
 • un contingent special de pacienți: boala Down, demența senilă, infantilismul, astenia, starea de imunodeficiență;
 • dificultate în diagnosticare: trece adesea de câteva luni și chiar de ani de la debutul leziunilor și până la stabilirea diagnosticului; Acest lucru se datorează faptului că în timpul bolii mâncărimea este adesea absentă și leziuni care afectează feței, scalpului, unghiile sub formă de cruste și hiperkeratoza, asemănătoare cu alte boli - psoriazis, boala Darier, pitiriazis, histiocitoza;
 • prost patogeneza studiată; rolul principal este dat imunodeficienței; există o ipoteză cu privire la predispoziția genetică a organismului la dezvoltarea leziunilor hiperkeratotice în legătură cu scăderea aportului de vitamina A.

Principalele simptome clinice ale acestei forme de scabie: masiv crusta mancarime se misca, erupții cutanate polimorfe (papule, vezicule, pustule, solzi, crusta) și eritrodermie. Localizarea preferată a crustelor - extremitățile superioare și inferioare (coate, genunchi, palme, tălpi), fese, față, urechi, scalp. Suprafața crustei este aspră, acoperită cu crăpături sau crestături care seamănă cu rupii. Cuie de culoare galben-gri, cu o suprafață tuberculoasă, ușor sfărâmate, marginea este mâncată. Hiperkeratoza palmar-plantară este exprimată. Există o creștere a ganglionilor limfatici. Uneori, scabie norvegiană este însoțită de o creștere a temperaturii corpului, care este menținută pe tot parcursul bolii. Boala este foarte contagioasă în legătură cu o mulțime de acarieni: 1 până la 200 per cm 2 de piele pacientului.

Complicații și consecințe

Cele mai frecvente complicații ale scabiei sunt piodermia și dermatita, eczemele și urticaria sunt mai puțin frecvente. Este o leziune extrem de rară a plăcilor de unghii la pacienții cu scabie, în special la sugari.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43]

Diagnostice scabie

Diagnosticul este stabilit în timpul examenului fizic și este confirmat de prezența căpușelor, a ouălor sau a excrementelor în timpul examenului microscopic. Pentru a face răzuirea pe pielea deteriorată, se aplică glicerină sau ulei mineral (pentru a împiedica dispersia acarienilor și a materialului), care sunt apoi răzuite cu un bisturiu. Materialul este așezat pe un diapozitiv și acoperit cu o alunecare a capacului.

Metoda de diagnostic specific de laborator pentru scabie este examinarea microscopică a unei căpușe luate cu un ac de la sfârșitul mancarimii. De asemenea, este posibil să se efectueze un preparat alcalin: pielea este tratată cu o soluție de alcalină 10%, urmată de examinarea răzuinței epidermei macerate.

Diagnosticul scabiei include examinarea materialului (din blistere, după răzuire cu o lingură ascuțită) pentru prezența unui acarian mâncărime. La acarienii microscopici, se constată ouăle și excrementele lor. Numai în 30% din cazuri este posibil să se găsească un acarian sau ouă, astfel încât diagnosticul se face adesea pe baza plângerilor pacientului și a imaginii clinice.

Diagnosticul de laborator al scabiei

Sunt cunoscute mai multe metode de diagnosticare a scabiei în laborator. Cea mai veche dintre acestea este metoda de extragere a căpușei cu un ac. Cu toate acestea, metoda de răzuire a unei papule sau a veziculelor cu o lingură ascuțită este mai frecvent utilizată acum. În 1984-J9S5 ani. A fost dezvoltată și introdusă în practică o nouă metodă pentru diagnosticarea rapidă a scabiei utilizând soluție apoasă de acid lactic 40%. Metoda se bazează pe capacitatea acidului lactic de a lumina rapid epiderma și căpușe în preparat.

Acest acid nu cristalizează, nu irita pielea si bine slabeste stratul cornos al epidermei înainte de răzuire, previne scurgerile de material în timpul răzuire și dezvoltarea complicațiilor piogenice. O picătură de acid lactic de 40% este aplicată la elementul de mâncărime (accident vascular cerebral, papule, vezicule, koichku idr.). După 5 minute, epiderma slăbită este răzuită cu o lingură ascuțită pentru ochi până la apariția sângelui capilar. Materialul este transferat într-o alunecare într-o picătură de acid lactic, acoperită cu o alunecare de acoperire și microscopată. Există, de asemenea, o metodă de secțiuni subțiri din zona afectată a epidermei și tehnica-răzuirea stratului cornos, în cazul în care în loc de o soluție de acid lactic 40%, un amestec de volume egale de soluție NaOH 20% cu glicerină.

Complicațiile pot masca manifestările clinice ale scabiei, ceea ce duce la erori în diagnosticare. Mai frecvente sunt dermatita (simplă sau alergică), piodermie, mai puțin frecvent - eczemă microbiană și limfoplazie nodulară.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Criterii de diagnosticare a scabiei

Diagnosticul de scabie se stabilește pe baza:

 • date clinice (mancarime seara-noapte, eruptii caracteristice in locurile tipice);
 • informații epidemiologice (examinarea persoanelor de contact și detectarea semnelor clinice de scabie, informații despre starea pacientului în epididimul etc.);
 • diagnosticul de laborator (detectarea căpușelor și a ouălor în scroafele elementelor erupției cutanate).

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58]

Ce trebuie să examinăm?

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferential trebuie să fie făcut cu boli însoțite de mâncărime, - scrapie nodulara, eczeme microbiene, în care grijile senzație de mâncărime în timpul zilei, mai degrabă decât în seara și noaptea, la fel ca în scabie.

Stabilirea diagnosticului corect este facilitată de identificarea locurilor tipice ale bolilor mâncărime, papule-vezicule, în care este posibilă detectarea agentului patogen al bolii - mancarime mâncărime.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63], [64]

Cine să contactați?

Tratament scabie

Pacienții sunt internați din motive epidemiologice. Nu este necesar regimul special și dieta.

Tratamentul scabiei este aplicarea înseamnă că un efect dăunător asupra paraziților în cornoase acarienii scabiei strat și larvele lor, fără a provoca efecte nedorite (toxicitate generală, iritația locală a pielii - sau o alergie simplu).

Numeroase preparate cunoscute în acest scop au fost utilizate și sunt în uz în prezent (compuși cu conținut de sulf și sulf, benzoat de benzii, piretroizi sintetici etc.). Indiferent de medicamentul ales și metoda de utilizare a acestuia, pentru tratamentul cu succes al unui pacient cu scabie, trebuie respectate câteva reguli generale:

 • tratați medicamentul anti-zgârieturi pe toată pielea (cu excepția scalpului), nu doar zonele afectate;
 • să efectueze tratament seara, care se datorează activității patogenului pe timp de noapte;
 • respectați cu strictețe metoda recomandată de tratament;
 • se spală imediat înainte și după tratament;
 • Schimbați lenjeria de pat înainte și după tratament.

În ultimii ani, din cauza eficienței ridicate și a toxicității scăzute, benzoatul de benzii (esterul acidului benzilbenzoic) a devenit larg răspândit. Acest preparat se realizează sub formă de unguent oficial de emulsie (20% unguent într-un tub, 30 g), care se freacă succesiv în piele timp de 10 minute cu o pauză de 10 minute. Copiii folosesc 10% unguent.

După fiecare tratament, pacientul schimba lenjeria de pat și lenjeria de pat, rufele murdare după spălare sunt tratate termic. Îndepărtarea se repetă în a doua zi (sau în a 4-a zi). Acest lucru este justificat de faptul că larvele prurigiale de incubație care au fost extrase în două zile de la ouă sunt mai accesibile pentru efectul terapiei antiscamice. La 3 zile după terminarea tratamentului, pacientului i se recomandă spălarea și schimbarea repetată a hainei. Este necesară dezinfectarea tapițeriei de îmbrăcăminte exterioară și a tapițeriei.

Din preparatele care conțin sulf, utilizate cel mai frecvent unguent sulfuric (20% pentru copii 6-10%) și metoda Demjanovich MP (include procesarea secvențială a tuturor pielii 60% soluție de tiosulfat de sodiu - 200 ml acid clorhidric 6% - 200 ml).

Foarte eficiente și sigure sunt scabie moderna, cum ar fi Spregal (aerosol esdepalletrin în combinație cu piperonil butoxid în sticlă, SCAT, Franța) și lindan. Seara, fără spălare preliminară, pacientul stropeste toată pielea (cu excepția capului și feței) cu spray Spragal de la o distanță de 20-30 cm de suprafață, fără a lăsa nici o parte a corpului netratată. După 12 ore, spălați bine cu săpun. De obicei, o singură aplicare a medicamentului este suficientă. Pentru o durată considerabilă a bolii, pielea este tratată de două ori (o dată pe zi). Reacțiile adverse (furnicături ale pielii și iritații ale laringelui) sunt rare. Un balon este suficient pentru a trata 2-3 pacienți. Poate tratamentul copiilor de la Spregal.

Lindanul este un insecticid organocloric (gamma-hexaclorciclohexan). Are o eficiență ridicată, lipsită de culoare și miros. 1% cremă (emulsie) se freacă seara timp de trei zile la rând în întreaga piele de la gât până la degetele de la picioare. Înainte de tratament și în fiecare zi, 12-24 de ore după tratament, trebuie să luați un duș cald sau o baie. Femeile gravide și copiii cu lindan nu sunt recomandate.

Tratamentul scabiei vizează distrugerea agentului patogen cu ajutorul medicamentelor acaricidice. Antiscalantul ideal ar trebui:

 • au un efect la fel de eficient asupra căpușelor și a larvelor acestora;
 • au un efect secundar sensibil și minim iritant, chiar și în cazul aplicării regulate;
 • se excretă rapid din organism în cazul penetrării prin piele, adică toxicitatea generală a agentului anti-cruste trebuie să fie neglijabilă;
 • să fie simplu de utilizat și modul în care este utilizat ar trebui să fie clar indicat;
 • să fie suficient de plăcut din punct de vedere cosmetic: să nu aibă un miros, să nu strici hainele.

Pentru tratamentul scabiei s-au oferit diferite medicamente: unguent sulfuric, unguentul lui Wilkinson, unguentul lui Helmerich; Fluidele din Flemings, Moore, Ehlers; Pastă miliană; soluții de creolin, lizol; gudron pur cărbune, etilen glicol și un alt ester benzoic. Acesta a fost mult timp utilizate ca produse non-farmaceutice, cum ar fi petrolul lampant, benzina, motorina, avtol, țiței, cenușă lichior. Din 1938, a deschis o nouă eră în tratamentul scabiei datorită secvenței de deschidere a medicamentelor, cum ar fi benzoat de benzii (1936), D. T. (1946), crotamiton (1949), lindan (1959), spregal (1984). Totuși, o abordare unificată a metodelor terapeutice pentru tratarea scabiei nu a fost dezvoltată în prezent. De asemenea, trebuie remarcat faptul că în majoritatea medicamentelor vândute, doza de medicamente este mult mai mare decât nevoile terapeutice. În același timp, este necesar să se respecte unele reguli generale în tratamentul pacienților cu scabie:

 • Întreaga suprafață a corpului trebuie tratată și nu numai zonele afectate; preparatul trebuie aplicat cu un strat subțire, uniform; o atenție deosebită ar trebui acordată prelucrării mâinilor, picioarelor, spațiilor interdigitale, a arborilor subțiri, scrotului și perineului;
 • Evitați contactul cu ochii și membranele mucoase;
 • doza nu trebuie să fie prea mare; În același timp, nu trebuie utilizate alte remedii locale cu preparate anti-zgârieturi;
 • În cazul scabiei avansate cu complicații, leziunile cutanate trebuie tratate mai întâi; pentru tratamentul infecțiilor secundare, se utilizează antiseptice și metode de terapie generală pentru tratamentul dermatitelor și medicamentelor de înmuiere a eczemei de acțiune locală;
 • în cazul scabiei norvegiene, este necesar, cu ajutorul agenților keratolitici, să se curețe în prealabil zonele acoperite cu o crustă și să se izoleze imediat pacientul. Preparatele care conțin sulf au fost utilizate mult timp pentru a trata scabie (unguent Helmerich, pastă miliană, unguent sulfuric). Unguentul de sulf este utilizat cel mai adesea (33% pentru adulți și 10-15% pentru copii). Înainte de începerea tratamentului, pacientul este spălat cu apă caldă și săpun. Unguentul este frecat în toată pielea zilnic timp de 5-7 zile. După 6-8 zile, pacientul este spălat cu săpun și schimbă lenjeria de corp și lenjeria de pat. Pentru copii, 15% din unguentul sulfuric se recomandă în prima și a patra zi a tratamentului. Dezavantaje ale aplicării unguentului sulfuric: durata tratamentului, mirosul neplăcut, dezvoltarea frecventă a dermatitei, contaminarea rufelor.

Metoda Demjanovich

Metoda se bazează pe acțiunea acaricidă Demjanovich de sulf și dioxid de sulf eliberat în timpul reacției de hipofosfit de sodiu și acid clorhidric. Tratamentul presupune secvențial frecat în pielea unei soluții de 60% din hiposulfit de sodiu (soluție № 1) și soluție de acid clorhidric 6% (soluție № 2). Pentru copii, se folosesc concentrații mai mici - 40% și, respectiv, 4%. Soluție hiposulfit ușor încălzit înainte de utilizare și frecat în piele într-o anumită ordine: începe de la pielea de ambele mâini, apoi frecat în stânga și dreapta membrele superioare, apoi - în pielea trunchiului (piept, abdomen, spate, zona fese, organele genitale), și în cele din urmă în pielea membrelor inferioare la degetele de la picioare și tălpi. Frecarea în fiecare zonă durează 2 minute, întreaga procedură trebuie să dureze cel puțin 10 minute. Când desicare timp de 10 minute, cristalele de hiposulfit apare greutatea pe piele. După un interval de 10 minute pentru a începe masajul acid clorhidric 6%, care se realizează în ordinea de un minut pentru fiecare regiune de 3 ori la intervale de 5 minute până la desicare. La sfârșitul și după uscare, frecarea pielii pacientul pune pe haine curate și curată timp de 3 zile, dar mâinile sunt frecate soluții din nou după fiecare spălare. După 3 zile pacientul spală apa fierbinte și își schimbă din nou hainele. Dezavantaje: complexitate, recidive frecvent observate, nevoia de cicluri de tratament repetate.

Metoda lui Bogdanovici

Metoda Bogdanovicha se bazează pe utilizarea polisulfură alifie (concentrație 10% pentru adulți și 5% - pentru copii). Alifie principiu activ este polisulfuri de sodiu, pentru prepararea cărora a fost adăugat luând 600 ml apă 200 g de hidroxid de sodiu (calificarea „pure“), și imediat 200 g de pulbere de sulf ( „floare de sulf“ calificare „curat“) și apoi se agită cu o baghetă de sticlă. Raportul dintre ingrediente 3: 1: 1 (apă: NaOH: sulf), conținutul de polisulfid al soluției - 27%. Soluție polisulfură este utilizabilă până la 1 an dacă este depozitat într-un recipient închis ermetic. Bază Linimentul este un gel de săpun, prepararea care iau 50 g de săpun măcinat (de preferință „Baby“), preîncălzit la 1 litru de apă până la dizolvare completă, apoi se răcește într-un vas deschis, la temperatura camerei. Concentrația dorită alifie este preparată după cum urmează: La 100 ml de gel de săpun 5% se adaugă 10 ml (pentru 10%) sau soluție de polisulfura de sodiu și 2 ml de ulei de floarea soarelui 5 ml (5%). Metoda de tratament: alifie frecat timp de 10-15 de minute în întreaga suprafață a pielii. Îndepărtarea frecventă se efectuează în a doua și a patra zi. Periile sunt tratate suplimentar după fiecare spălare a mâinilor. Scăldatului înainte de prima și a treia frecării (1 și ziua a 4) și 2 zile după ultima treime a frecare, t. E. În a șasea zi. Schimbarea lenjeriei de pat după prima frecării și 2 zile de la ultima frecare (în ziua 6). Formele diseminata și complicate ale bolii, se recomandă să se freca de droguri pe o bază de zi cu zi (o dată pe zi) timp de 4-5 zile. Dezavantaje: miros neplăcut de hidrogen sulfurat, uneori dezvolta dermatita.

trusted-source[65], [66], [67]

Benzil benzoat

Benzil benzoil este utilizat sub formă de suspensie de apă 20%, pentru copii sub 3 ani - suspensie de 10%. Suspensia tratează întreaga piele (cu excepția capului) și la copiii sub 3 ani - și pielea feței. Masarea ar trebui să se facă într-o anumită secvență: începe cu frecare simultană în pielea de ambele mâini, și apoi la nivelul membrului superior stânga și la dreapta, apoi pielea corpului și, în cele din urmă, în piele a extremităților inferioare. Se propune o modificare a metodei de tratament a pacienților cu benzoat de benzii: emulsia de apă-săpun de 20% este frecată o singură dată în prima și a patra zi de tratament. Schimbarea lenjeriei de pat și a lenjeriei de pat se efectuează de două ori: după prima și a doua frecare a preparatului. Pacientul nu se spală în următoarele 3 zile, dar în mâini medicamentul este frecat în mod repetat după fiecare spălare. După 3 zile, pacientul este spălat cu apă fierbinte și modifică din nou hainele. La sugari, în loc de frecare, se umectează suprafața pielii cu aceste soluții, repetând cursul tratamentului după 3-4 zile. Dezavantajele medicamentului: dezvoltarea dermatitei, efectele asupra sistemului nervos central, există cazuri de intoxicație acută.

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72]

Lindan

Lindan - medicamentul este utilizat sub formă de cremă 1%, loțiune, șampon, pulbere, unguent. Lindanul sau gama-benzen hexacloranul este un insecticid organocloric care este un izomer de hexaclorciclohexan. Medicamentul se aplică timp de 6-24 ore, apoi se spală. Este necesar să se respecte cu strictețe următoarele reguli: nu se recomandă utilizarea lindanului pentru tratamentul copiilor, copiilor și femeilor însărcinate; medicamentul trebuie aplicat într-o singură doză pe piele rece și uscată; concentrația medicamentului trebuie să fie sub 1%. Dezavantaje ale medicamentului: eczemă de contact; atunci când este ingerat, este toxic pentru sistemul nervos și sânge; pătrunde prin pielea nou-născutului; reacția locală și generală asociată cu prezența unui anestezic.

Crotamiton

Crotamiton - o cremă care conține 10% 11-etil-0-crotoniltoludină, este eficientă ca un medicament anti-cruste și antipruritic care nu provoacă reacții adverse. Se utilizează cu succes în tratamentul nou-născuților și copiilor. Crotamiton se aplică după spălare de două ori cu un interval de 24 ore sau de patru ori în 12 ore timp de 2 zile.

trusted-source[73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80], [81]

Tiabendazol

Medicamentul pe bază de tiabendazol a fost inițial utilizat cu succes pentru administrare orală la o doză de 25 mg / kg de greutate pe zi timp de 10 zile. Cu toate acestea, datorită efectului advers asupra tractului digestiv, utilizarea sa este în prezent limitată. Studiile ulterioare au fost asociate cu administrarea externă de tiabendazol sub formă de cremă 5% de 2 ori pe zi timp de 5 zile și sub formă de suspensie de 10% de 2 ori pe zi timp de 5 zile. Nu au fost observate efecte clinice sau biologice adverse.

Esdepalletrin

Esdepalletrin - această piretrină sintetică este utilizată ca pornire activă a aerosolului Spregal. Preparatul tratează toată pielea, cu excepția feței și scalpului, pulverizând-o de sus în jos de-a lungul trunchiului, apoi acoperind brațele și picioarele. După 12 ore, este recomandată spălarea profundă cu săpun. De obicei, este suficient doar un singur ciclu de procesare. Mancarimile si alte simptome pot fi observate timp de 7-8 zile. Dacă după această perioadă simptomele persistă, repetați tratamentul.

trusted-source[82]

«Spregalь»

Aerosol înseamnă "Spregal" poate fi utilizat pentru a trata scabia la femeile gravide, la femeile care alăptează, la nou-născuți.

Permetrin

Permethrin este utilizat ca un unguent de 5% (sau cremă). Metodă de tratament: unguentul este frecată frecvent în întregul corp de la cap până la picioare. Dupa 8-14 ore se face dus. De regulă, utilizarea unică a medicamentului este eficientă.

Ivermectină

Ivermectina se administrează oral o dată într-o doză de 20 μg / kg de greutate a pacientului. Ivermectina (ivermectina) este eficientă și sigură. De asemenea, medicamentul este utilizat topic o dată pe zi, dar în 50% din cazuri este necesară repetarea tratamentului după 5 zile.

Dietilcarbamazina

Dietilcarbamazina este utilizată pentru tratarea scabiei numai oral. Medicamentul este prescris pentru 100 mg de 3 ori pe zi timp de 7 zile. Lipsa de droguri: eficacitate clinică scăzută (50%).

trusted-source[83], [84], [85]

Opțiuni pentru tratamentul scabiei și păduchilor

Boală

Medicamentul

Instrucțiuni

Comentarii

Chesotka

Permethrin 5% (60 g), cremă

Aplicați pe întregul corp, spălați după 8-14 ore

Medicamentul de pe prima linie poate provoca senzație de arsură și mâncărime

Lindan 1% (60 ml), loțiune

Se aplică la întregul corp, adulții se spală după 8-12 ore, copiii după 6 ore

Nu este prescris pentru copii sub 2 ani, femei gravide și femei în timpul alăptării, cu dermatită extensivă, cu afecțiuni ale pielii datorită posibilei neurotoxicități. Aplicație repetată într-o săptămână

Ivermectină

200 mg / kg pe cale orală, se repetă după 7-10 zile

Atribuit ca o soluție suplimentară pentru permetrină. Folosit în epidemii. Trebuie să fiți atent când numiți pacienți vârstnici cu afecțiuni hepatice, renale și cardiace. Poate provoca tahicardie. Nu se recomandă să se prescrie femeilor în timpul sarcinii și alăptării. Siguranța utilizării de către copii sub 15 kg sau sub 5 ani nu este dovedită

Crotamiton 10%, cremă sau loțiune

Aplicați după scăldat pe întregul corp, a doua oară în 24 de ore, clătiți după 48 de ore

Repetați în 7-10 zile

Sulfur Unguent 6%

Se aplică întregului corp înainte de a merge la culcare timp de 3 zile

Foarte eficient și sigur

Pediculoza

Paduchi de cap

Malație 5%

Aplicați pe părul uscat și pe scalp, spălați după 8-12 ore

Este necesar să se reutilizeze când se detectează nivele vii. Miros neplăcut

Permetrin

Aplicați la părul umed spălat în spatele urechilor și în zona gâtului, clătiți după 10 minute

Este necesară reaplicarea după 7 zile dacă sunt detectate nits vii

  comb-out Ar trebui să fie utilizat pentru orice tratament  

Lindane 1% sampon sau loțiune

Clătiți timp de 4-5 minute, pieptene de pieptene cu dinți frecvenți sau aplicați loțiune și clătiți după 12 ore

Este necesar să se repete într-o săptămână. Toxicitatea nu este observată, de obicei, dar nu trebuie utilizată în timpul sarcinii și alăptării, la copiii mai mici de 2 ani. Nu utilizați dacă pierdeți genele

Ivermectină

Dozajul este același cu cel al scabiei

Eficace în curgere constantă

Păduchi de pădure

Tratamentul local nu este utilizat, deoarece păduchii se găsesc pe îmbrăcăminte. Tratamentul are scopul de a ușura mâncărimea și de a elimina o infecție secundară

Păduți pubieni

Lindan 1% (60 ml), șampon / loțiune

La fel ca la tratamentul păduchilor de cap

Pyrethrin cu piperonil butoxid (60 ml), sampon

Aplicați pe părul uscat și pe piele timp de 10 minute, apoi spălați-l, repetați după 7-10 zile

Nu aplicați mai mult de 2 ori în 24 de ore

Permethrin1% (60 ml), cremă

La fel ca la tratamentul păduchilor de cap

Este necesar să se repete în 10 zile

Leziunea genelor

Unguent bazat pe vaselină

Picături de fluoresceină 10-20%

Aplicați de 3-4 ori pe zi timp de 8-10 zile

Aplicați la pleoape

Oferă efect pediculicid imediat

Examen clinic

Nu cheltuiți dispensarul.

trusted-source[86], [87], [88], [89], [90], [91]

Mai multe informații despre tratament

Profilaxie

Prevenirea scabiei se bazează pe caracteristicile epidemiologiei acestei boli și include următoarele activități:

 • staționar obligatoriu sau tratament ambulatoriu al pacienților;
 • stabilirea sursei bolii;
 • Examinarea tuturor persoanelor cu care pacientul a avut o gospodărie sau un contact sexual;
 • controlul vindecării scabiei se efectuează în decurs de 2 săptămâni: pacienții și persoanele de contact sunt examinate de două ori - în timpul tratamentului inițial și după 2 săptămâni;
 • efectuarea dezinfecției curente și finale a focalizării infecției, îmbrăcămintei și așternutului pacientului.

Decontaminarea lenjeriei de pat, a prosoapelor, lenjeriei se face în 1-2% soluție de sifon sau orice pulbere de detergent în 5-10 minute de la momentul fierberii. Îmbrăcămintea exterioară (rochii, costume, pantaloni, pulovere, pulovere) este călită pe ambele părți cu un fier fierbinți. O parte din lucruri (blănuri, paltoane, haine de ploaie, obiecte din piele și suede) pot fi decontaminate prin aerisire în aer liber timp de 5 zile. Îmbrăcămintea și lenjeria de pat, care nu pot fi spălate la temperaturi de peste 55 ° C, pot fi dezinfectate cu un medicament împotriva zgârieturilor - Aerosol A-PAR. În camera pacientului, o curățare umedă a camerei se efectuează zilnic cu 1-2% soluție de săpun și soluție de sifon, inclusiv spălarea podelei, ștergerea mobilierului. Saltelele și păturile sunt decontaminate într-un cuptor uscat la o temperatură de + 100 ° C timp de 1 oră. În sezonul de iarnă, la temperaturi sub zero, aceste lucruri stau în aer liber timp de 3-4 ore. Dezinfecția finală se efectuează angajat al SES dezotdeleniya după spitalizare, după tratament ambulatoriu, și în grupuri de copii de două ori: după identificarea unui pacient în grup și la sfârșitul tratamentului în închisoare.

Scabia este o boală comună. Numit foarte mic, vizibil numai printr-un acarian de lupă, care parazitează în piele și provoacă mâncărie insuportabile. Bifa poate fi transmisă prin contactul cu pacientul, în timpul actului sexual, atunci când se folosesc articole de uz casnic și îmbrăcăminte, atunci când călătoriți în transportul public, în locuri aglomerate (piețe, evenimente de divertisment). Atunci când pielea toracică, erupții cutanate, este necesar să se consulte un medic bolnav infecțios sau dermatovenerolog care, în prezența scabiei, prescrie un tratament eficient.

trusted-source[92], [93], [94], [95], [96]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.