^

Sănătate

A
A
A

Herpes genital

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Timp de mulți ani, herpes genital a rămas în afara atenției medicilor practice de sanatate publica, care a fost în primul rând din cauza capacității insuficiente a diagnosticului de laborator al infecției cu virusul herpetic, subestimarea rolului virusul herpes simplex (HSV), în boli infecțioase la om, precum și lipsa de tratamente eficiente.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Epidemiologia herpesului genital

Herpesul este o infecție virală comună a unei persoane și reprezintă o problemă medicală și socială gravă. La începutul anilor '70 ai secolului trecut în Statele Unite și Europa, o creștere bruscă a incidenței herpes genital a fost raportat că anul 80-lea a crescut de 10 ori și a fost în Anglia și Franța 80, iar în SUA-178 cazuri la 100 mii. Populația . Potrivit OMS, bolile transmise de virusul herpes ocupă locul al doilea (15,8%) după gripa (35,8%) ca cauză de deces din cauza infecțiilor virale.

S-a stabilit că aproximativ 90% din populația urbană din toate țările lumii este infectată cu unul sau mai multe tipuri de virus herpes. Manifestările clinice ale infecției au 20% din ele. Infecțiile cu herpes recidivă sunt observate la 9-12% dintre rezidenții din diferite țări. Cea mai mare incidență a herpesului genital este înregistrată în grupa de vârstă 20-29 ani și 35-40 de ani.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Cauze ale herpesului genital

Agentul cauzal al herpesului genital sunt două serotipuri de virus herpes simplex: virusul herpes simplex (HSV-1) cauzeaza de obicei herpes oral-labial, tip de virus herpes simplex tip 2 (HSV-2) provoacă adesea daune organelor genitale. Având neurodermatropism, HSV afectează pielea și membranele mucoase, sistemul nervos central, ochii. HSV cauzează patologia sarcinii și a nașterii, duce adesea la avortul "spontan" și la moartea fătului. După infectare, virusul se afla latente in ganglionul senzorial situat local și în mod periodic reactivează, cauzând leziuni simptomatice sau există asimptomatice, dar nu mai puțin de izolare a virusului infectios. Infecția cu oricare dintre aceste virusuri poate provoca un prim episod identic al bolii. Cu toate acestea, frecvența recurențelor ulterioare este mai mare pentru infecția cu HSV-2 decât cu infecția cu HSV-1.

Infecția are loc prin contact, de obicei când pielea intră în contact cu pielea afectată. Perioada de incubație este de 2 până la 12 zile (o medie de 6 zile).

Având în vedere că, în timpul perioadei de incubație și atunci când boala reapare, există o contagioasă ridicată, este necesar să se abțină de la a avea relații sexuale în acest moment. Riscul de transmitere este mai mare de la bărbat la femeie. Infecția primară cu virusul HSV reduce riscul seroconversiei la HSV-2 în cuplurile serodiscordante. Herpesul genital este mai frecvent la femei și negri decât la alb. Infecții genitale cauzate de HSV-1 se repetă mult mai puțin decât cu genitale localizeze site-ul de infectie, HSV-2, a fost de 95% dintre pacienții cu herpes genital recurent (WPG). Pentru HSV se caracterizează prin neurotropism (tendința de a trăi în celulele nervoase).

Principalele legături în patogeneza infecției herpetice sunt:

  • infecția ganglilor senzoriale ale sistemului nervos autonom și persistența pe tot parcursul vieții a HSV;
  • tropismul HSV la celulele epiteliale și nervoase, provocând polimorfismul manifestărilor clinice ale infecției herpetice.

În anumite condiții, HSV se înmulțește în limfocitele T și B ale pacientului.

În ultimii ani, sa stabilit că HSV persistă și în epidermocitele pielii, membranelor mucoase și secrete. Diferitele manifestări clinice, gravitatea cursului infecției se explică prin particularitățile imunității locale și generale.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Simptomele herpesului genital

50 - 70% dintre pacienții infectați cu virusul herpes simplex nu se plâng sau se plâng de dureri sau arsuri slabe. În cursul clinic al HSV, este obișnuit să se facă distincția între herpesul primar și cel recurent.

Herpesul primar este o boală care apare acut la primul contact al unei persoane cu HSV în absența anticorpilor specifici împotriva ei.

Herpesul genital primar apare predominant la femei sub formă de vulvovaginită, însă cervixul poate fi de asemenea implicat în proces. Vulvovaginita herpetică primar se caracterizează prin apariția de edem pronunțat și hiperemia labiilor mari și mici, mucoasa vaginală, regiunea perineală și , adesea , partea interioara a coapselor. Există dureri, mâncărime și disurie, descărcări ale vaginului sau ale uretrei.

La bărbați, elementele primare sunt adesea localizate pe cap, corpul penisului, gâtul capului, scrotul, coapsele și fesele. Bulele grupate apar mai întâi cu un conținut clar și apoi cu un noros. După deschiderea veziculelor se formează eroziuni erectile extinse, având o formă rotundă. Fuzionând, ele formează ulcere extinse cu o suprafață umedă. Defectele epiteliului se vindecă în 2-4 săptămâni, lăsând în urmă pete hiperpigmentate. Cicatricile nu se întâmplă de obicei.

Când mucoasa uretrală este afectată, apare urinarea frecventă și, uneori, se dezvoltă cistita. La un curs atipic, veziculele pot fi absente, iar în preput, hiperemia se dezvoltă, arde, se observă mâncărime. În cazurile severe apar eroziuni și leziuni ulceroase, umflarea pielii, intoxicații severe, febră. Frecvențele recidive conduc la limfostazie și elefantiază a organelor genitale.

Astfel de fenomene prodromale cu herpes genital recurent cum ar fi arsuri sau furnicături precede apariția erupțiilor cutanate. În cazul herpesului genital recurent, elementele erupției cutanate sunt aceleași ca și în herpesul primar, ele sunt mai puțin pronunțate. Placă hiperremică cu diametrul de 2 cm acoperită cu vezicule. După deschidere se formează eroziuni, care se vindecă după 1-2 săptămâni. La elementele de leziune de recidivă sunt aranjate la barbati si corpul PAS capul penisului, femeile - în labiilor mari și mici, perineul și coapse. Limfatici regionali nodulilor doua sau pa treia saptamana devin extinsa, dens, dureros, fără fluctuații, înfrângere, de obicei, o singură față. Când ganglionii limfatici pelvieni sunt afectați, există durere în abdomenul inferior. Boala este adesea însoțită de dureri de cap, febră, stare generală de rău și mialgie. In forme atipice de herpes genital domină oricare dintre etapele de dezvoltare a procesului inflamator in focar (eritem, vezicule) sau una dintre componentele de inflamație (edem, hemoragie, necroză) sau simptome subiective (mancarime), care dau o formă atipică nume potrivit herpes genital (eritematoasă, buloasă, hemoragică, necrotică, mâncărime, etc.).

La femei, formele atipice sunt mai frecvente decât la bărbați. La majoritatea pacienților, herpesul genital este atipic și este însoțit de semne care pot fi ușor de înșelat pentru semne de alte infecții genitale sau dermatoză.

Cursul de herpes genital

În cursul herpesului genital recurent, există 3 grade de severitate:

  • ușoară - exacerbare de 3-4 ori pe an, remisiune nu mai puțin de 4 luni;
  • mediu-sever - exacerbare de 4-6 ori pe an, remisie - 2 3 luni;
  • severe - exacerbări lunare.

Reactivarea virusului după infecția primară în cursul anului apare la 50-80% dintre pacienți. Medicamentele antivirale reduc doar titrul virusului, pe care pacientul îl secretă în mediul extern și reduc riscul transmiterii infecției de 100-1000 de ori.

Gistopatologiya

Modificările patomorfologice sunt aceleași ca în cazul dispepsiei cu bule simple.

Ce trebuie să examinăm?

Cine să contactați?

Tratamentul herpesului genital

Terapia antivirală trebuie utilizată în toate cazurile de diagnosticare a herpesului genital. Obiectivele sale sunt de a atenua simptomele bolii, de a preveni complicațiile și recaderea.

Partenerii sexuali ai pacienților cu infecție herpetică a tractului urogenital fac obiectul unei detectări active. Tratamentul trebuie efectuat cu manifestări clinice de herpes. Ar trebui recomandat să se abțină de la actul sexual sau să utilizeze prezervative în timpul exacerbărilor.

Tratamentul episodului primar al herpesului genital se efectuează cu aciclovir, valaciclovir sau famciclovir.

In primar episod herpes genital folosind aciclovir (ulkaril, gerpsevir și colab.), 400 mg de 3 ori pe zi sau 200 mg oral de 5 ori pe zi, timp de 7-10 zile (SUA) sau 5 zile (în Europa). În același timp, durata izolației virusului și a manifestărilor clinice este redusă. În plus, aciclovirul poate afecta evoluția complicațiilor neurologice, cum ar fi meningita aseptică și retenția urinară.

În practică, este larg utilizată proteflasita, care exercită o acțiune antivirală și imunocorectivă. Medicamentul este prescris pentru 15-20 picături de 2 ori pe zi. Eficacitatea terapiei crește odată cu aplicarea proteflasitei la leziune.

În cazurile severe, însoțite de complicații neurologice, aciclovirul se administrează intravenos la 5-10 mg / kg de 3 ori pe zi. Un studiu comparativ al utilizării unor doze mari de aciclovir (4g / zi.) Și o unitate de doză (1 g / d.) Pentru tratamentul infecției cu herpes genital nu a evidențiat beneficii clinice ale unei doze mai mari.

În SUA, valaciclovirul este aprobat pentru tratamentul unui episod primar de herpes genital la o doză de 1000 mg de două ori pe zi timp de 7-10 zile.

Utilizarea a 250 mg de famciclovir de 3 ori pe zi timp de 5-10 zile este la fel de eficientă și în episodul primar al herpesului genital, precum și utilizarea aciclovirului.

În timpul recidivei bolii, aciclovirul este administrat pe cale orală de 400 mg de 3 ori pe zi sau de 200 mg de 5 ori pe zi timp de 5 zile. Deși acest tratament conduce la o reducere a duratei izolației virusului și la manifestarea simptomelor episoadelor individuale, nu se produce eliminarea intervalului dintre recăderi.

Valaciclovirul este recomandat pentru tratamentul ocazional a herpesului genital recurent la 500 mg de două ori pe zi timp de 5 zile.

Famciclovirul este utilizat ca mijloc de tratament episodic al herpesului genital recurent în doză de 125 mg pe cale orală de două ori pe zi timp de 5 zile.

Tratamentul preventiv al herpesului genital

Tratamentul preventiv (preventiv, supresiv) al herpesului genital constă în utilizarea aciclovirului, valaciclovirului sau famciclovirului într-un regim continuu continuu. Un astfel de tratament este indicat pacienților cu o frecvență de exacerbări de la 6 episoade pe an.

Administrarea zilnică de 400 mg aciclovir oral, de două ori pe zi, împiedică dezvoltarea recidivelor de herpes genital. Cu această utilizare, frecvența exacerbărilor scade cu 80%, iar la 25-30% dintre pacienți pe întreaga perioadă de aciclovir, acestea nu apar deloc.

Valaciclovirul recomandat pentru terapia de supresie la o doză de 500 mg oral, o dată pe zi (pentru pacienții care nu are mai mult de 10 recidive într-un an) sau o dată pe zi (pentru pacienții care au mai mult de o recidivă în anul).

Famiyclovir este, de asemenea, eficace în suprimarea herpesului genital recurent la o doză de 250 mg pe cale orală de 2 ori pe zi.

Tratamentul extern este același cu cel al abcesului veziculei simple.

Mai multe informații despre tratament

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.