^

Dieta Detox: meniu, rețete

, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Datorită publicității, a devenit populară o dietă de detoxifiere sau detoxifiere pe termen scurt, diverse versiuni din care, așa cum promit susținătorii săi, ajută la curățarea organismului de substanțe nocive acumulate - toxine.

Cu toate acestea, nu este specificat ce toxine specifice pe care le pot elibera aceste diete ale corpului, iar experții au întrebări cu privire la mecanism și posibilitatea în sine de a realiza acest lucru în câteva zile.

Indicaţii

[1]

Mai multe informații utile despre principiile dietei pentru scăderea în greutate în publicație -  Corecția dietetică a obezității și a excesului de greutate

Informatii generale diete de detoxifiere

Pentru a menține homeostazia biochimică și redox, organismul nostru a fost înzestrat inițial cu un complex complex de purificare din produse metabolice și compuși toxici care provin din exterior. Include toate părțile sistemului imunitar, ficatul, splina, rinichii, intestinele, precum și multe enzime specifice care asigură transformarea substanțelor dăunătoare și facilitează excreția lor cu secreții naturale.

Cu toate acestea, nu toată lumea are acest sistem funcționând bine, care este asociat nu numai cu ecologia, genetica, stilul de viață și patologiile existente, ci și cu o dietă irațională: prea multă carne, grăsimi animale, zahăr, alimente procesate și fast-food; lipsa de fibre și apă. Nutriția necorespunzătoare este o sursă departe de compuși chimici utili pentru organism, care se acumulează și afectează negativ sănătatea.

Pe baza acestui lucru, se poate spune că esența acestei diete este de a sprijini organele sistemului natural de detoxifiere și, eventual, de a motiva schimbarea obiceiurilor alimentare și trecerea la alimente mai sănătoase.

Trebuie menționat că o listă strictă de alimente și mâncăruri specifice consumate zilnic pentru micul dejun, prânz și cină cu o dietă de detoxifiere, adică un meniu detaliat pentru fiecare zi, în majoritatea cazurilor are doar un caracter recomandabil al creativității. " Iar rețetele - tocană de legume sau supă slabă, cereale sau salată - sunt cunoscute aproape tuturor.

3 zile dieta de detoxifiere

În fiecare zi dimineața (cu o jumătate de oră înainte de a mânca) ar trebui să bea un pahar de apă caldă cu adăugarea unei lingurițe de suc proaspăt de lămâie. Iar principalele băuturi din timpul zilei și după mâncare sunt ceaiul verde și apa (în mod natural necarbonatate).

În prima zi pentru micul dejun, puteți mânca un mere și o salată de portocale sau fructe cu pansament din iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, precum și o ceașcă de ceai verde.

Pranzul poate consta în supă de legume sau o porție mică de terci de cereale cu o salată de legume proaspete cu ierburi (condimentată cu ulei vegetal și oțet de cidru de mere). Iar pentru cină puteți găti salată de fructe sau legume. Băutură - ceai verde (dacă nu există boli evidente ale ficatului) sau ceai din plante, care este utilizat pentru plante medicinale, cum ar fi rădăcina de păpădie, frunze de mentă, balsam de lămâie și urzică, trifoi roșu, galbenă, calendula și flori de mușețel,  rădăcină de ghimbir , sandwort, coada de cal, echinacea.

În a doua zi, puteți avea un smoothie de fructe cu adăugarea de semințe de in sau același sortiment de fructe; Cina - tocană de legume cu fasole fiartă sau supă de cereale cu legume; Pentru cină, puteți găti orez brun și puteți prepara o salată de legume proaspete.

În a treia zi (care începe și cu apă cu lămâie), micul dejun poate fi hrișcă, orez sau ovăz pe apă și ceva fructe și fructe de pădure (în natură). Pentru prânz - meniul din prima sau a doua zi, iar pentru cină, fructe proaspete, varză și salată de morcovi, legumele coapte sunt potrivite.

Ați observat că nu există proteine animale în această dietă? Aparent, dezvoltatorii versiunii vegetariene a dietei super-scurte detox au amintit că o parte din carnea nedigestată din colon se descompune odată cu eliberarea de substanțe potențial toxice.

Fără îndoială, în acest caz, puteți utiliza meniul timp de trei zile, oferit de o  dietă non-zgură .

Dieta de detoxifiere de 5 zile

O dietă de cinci zile pentru detoxifiere este un plus de două zile la o dietă de trei zile, cu adăugarea la toate cele de mai sus (inclusiv apă caldă cu suc de lămâie) o bucată mică de carne sau pește slab (la fiecare două zile); două ouă fierte (unul în a doua și a patra zi); 400 g brânză de căsuță cu conținut scăzut de grăsimi (200 g fiecare - a treia și a cincea zi). 

Și acesta este un ajutor semnificativ pentru a depăși foamea în flăcări.

Dieta dezintoxicare timp de 7 zile

Necesită să bei un pahar de apă cu suc de lămâie înainte de micul dejun - în fiecare dimineață - și o dietă de detoxifiere timp de 7 zile.

În primele două zile, micul dejun constă în suc de legume cu adaos de semințe de in. Pentru prânz, de asemenea, legume: morcovi și varză sub formă brută; spanac, broccoli și dovleac - aburit puțin. Pentru cină - tocană din orice legume.

Dorința de a mânca (și acest lucru se aplică întregii diete) este limitată la produse precum nuci, migdale, semințe de dovleac și floarea soarelui, mere, pere, caise și piersici, prune și portocale.

În a treia zi, micul dejun implică un pahar de chefir sau iaurt cu fructe de pădure / fructe; prânz - un sfert de piept de pui fiert cu linte și legume; cina - o salată de legume proaspete.

A patra zi: pentru micul dejun - smoothie de fructe, pentru prânz - supă de legume cu cereale; pentru cină - tocană de legume.

A cincea zi: micul dejun constă în suc de legume cu adaos de semințe de in; prânz - din legume fiarte și o bucată de pește de mare aburit; cina - dintr-o salată de legume și un ou fiert.

Meniul din a șasea zi este același ca în a treia zi, dar pentru prânz - orez brun fiert și supă de legume. În ziua a șaptea, hrișcă sau ovăz este gătită pentru micul dejun, un sfert de piept de pui fiert și salată de legume pentru prânz și iaurt cu fructe și un ou fiert pentru cină.

Dieta de detoxifiere a lui Vysotsky (programul culinar permanent „Mâncați acasă” pe unul dintre canalele TV ale Federației Ruse) aparține, de asemenea, celor 7 zile. În interpretarea sa, în prima zi trebuie doar să bei: suc de fructe, apă și ceai din plante (din mușețel).

În a doua zi, ar trebui să mănânci fructe proaspete și apă; în al treilea - legume și apă crude; în al patrulea, orez și legume fierte; al cincilea, fructe și legume proaspete și câteva nuci; în a șasea zi, iaurt fără grăsime și terci de cereale integrale. În ultima zi, peștele fiert sau abur este utilizat în combinație cu orez și o salată de legume proaspete.

Și care este diferența dintre o dietă de dezintoxicare de 10 zile și una de 7 zile? După setul de produse - nimic, prin meniu pentru fiecare zi - practic nimic. Prin urmare, trebuie doar să adăugați 7 + 3 și ceea ce este în aceste trei pentru - alegerea dvs. Din meniul aceleiași diete timp de 7 zile.

Sucuri pentru dieta Detox

Folosirea a trei-cinci zile de sucuri exclusiv  proaspăt stoarse din fructe și legume pentru pierderea în greutate este considerată o dietă de detoxifiere pe sucuri cu un conținut de calorii foarte scăzut (aproximativ 600 de calorii pe zi). Așadar, pe lângă slăbiciunea generală, letargia și gândurile despre alimente, o astfel de dietă, în ciuda componentei vitaminice puternice recunoscute de nutriționiștii de frunte ca cea mai puțin sănătoasă formă de curățare a sistemelor de nutriție, va duce la constipație și flatulență.

Cu toate acestea, o dietă potabilă de detoxifiere pe bază de sucuri de fructe și legume poate reduce ușor în greutate. Cu toate acestea, acest rezultat nu durează mult și se obține deloc prin reducerea depozitelor de grăsime: intestinele sunt pur și simplu golite și crește diureza.

Dieta Detox de ghimbir

Având în vedere efectele multiple, inclusiv întărirea generală, imunostimularea și curățarea rădăcinii de ghimbir asupra organismului, dieta de detoxifiere cu ghimbir a primit statutul de cel mai eficient.

Aceasta este o dietă de detoxifiere pe bază de ceai de ghimbir, care se bea două săptămâni, două sau trei căni pe zi - cu respingerea simultană a nocivului și utilizarea alimentelor sănătoase (despre care s-a discutat mai sus). Citește:

Trebuie avut în vedere faptul că rădăcina de ghimbir afectează absorbția fierului și poate produce un efect laxativ.

Beneficii

Se susține că o dietă de detoxifiere la domiciliu poate ajuta la curățarea naturală a organismului, la întărirea apărării acestuia, la menținerea unei stări de sănătate optimă și la îmbunătățirea stării de bine. Deși respectarea acestor afirmații cu adevărul nu este confirmată clinic, iar eficacitatea dietei de dezintoxicare continuă să fie subiectul dezbaterii.

Beneficiul incontestabil al dietei este respingerea produselor dăunătoare și utilizarea celor sănătoase, precum și o reducere temporară a încărcăturii pe sistemul digestiv și un fel de „resetare” a metabolismului general.

Ce poate și ce nu poate?

Unele diete de detoxifiere încep cu o excludere completă pe termen scurt a alimentelor și utilizarea numai a sucurilor de legume și fructe și a apei. De asemenea, există opțiuni care implică curățarea preliminară a intestinului cu o clismă. Ambele sunt recomandări controversate și nu toți profesioniștii în nutriție îi întâmpină. De fapt, chiar și listele de produse permise și interzise prezintă unele diferențe, mai ales se referă la posibilitatea consumării de proteine animale.

  • Ce pot mânca?

Puteți și trebuie să mâncați legume și fructe cu un indice glicemic scăzut, bogat în vitamine antioxidante (A, C și E) și flavonoide. Orice fel de varză (inclusiv varză albă murată), ceapă și usturoi sunt foarte utile, iar legumele verzi, sparanghel, morcovi, sfeclă, ardei gras, roșii, dovleac, fructe de pădure întunecate (vișine, merișoare, lingonberry) sunt folosite pentru curățarea rinichilor.

A doua cea mai importantă componentă a dietei este cerealele din cereale integrale (orez brun, hrișcă, ovăz, orz) care conțin proteine vegetale, fibre și vitamine B. Iar a treia este apa, din care trebuie să bei 6-8 pahare pe zi.

Se folosesc uleiuri vegetale, care  conțin acizi grași omega-3 , produse lactate fermentate cu conținut scăzut de grăsimi, ouă, precum și ghimbir, turmeric, rozmarin și alte  produse pentru curățarea ficatului .

Pentru a vă asigura că organismul nu lipsește glutation (un compus peptidic care ajută enzimele hepatice să se lege și să elimine toxinele hidrofobe), trebuie să utilizați carne și pește albe cu conținut scăzut de grăsimi, proteine vegetale de leguminoase. Apropo, sinteza glutationului endogen contribuie la vitamina C.

Mulți consultanți în nutriție recomandă în cantități mici să mănânce fructe uscate, nuci și semințe (ca „gustare”), dar trebuie luate în considerare câteva nuanțe. Deci, în ciuda compoziției biochimice unice și a beneficiilor nucilor și semințelor, acestea sunt digerate mult timp și încetinesc metabolismul. Iar fructele uscate - pentru a nu se strica mai mult - sunt procesate cu dioxid de sulf, care, atunci când este ingerat, distruge vitaminele B1 și B12.

  • Ce nu poate fi mâncat?

Dieta de dezintoxicare elimină complet: alimentele procesate cu conservanți, coloranți, arome și îndulcitori sintetici, potențatori de arome (în special glutamat de sodiu); sare și zahăr; pâine albă și produse de patiserie; carne roșie și grasă; produse lactate grase și brânză; grăsimi animale; paste și produse de patiserie; alimente convenabile și fast-food; băuturi carbogazoase dulci, cafea și alcool.

Un „nu” categoric pentru tot ce este prăjit și afumat: această metodă de gătit duce la formarea de amine heterociclice și hidrocarburi aromatice policiclice dăunătoare organismului.

Contraindicații

În prezența unor boli ale tractului gastro-intestinal și ale sistemului cardiovascular, tuberculoză și cancer, boli cronice cu caracter degenerativ, diabet zaharat și hipoglicemie, precum și tulburări alimentare, nu sunt recomandate diete de detoxifiere.

Contraindicațiile absolute se referă la vârsta de până la 18 ani și după 65 de ani, sarcina, alăptarea și nevoia de medicamente obișnuite.

Complicații după procedură

Majoritatea dietelor de detoxifiere sunt excluse din dietă sau limitează în mod semnificativ utilizarea multor alimente sănătoase, iar riscurile asociate cu dieta sunt considerate că încalcă normele generale de aport de nutrienți. Vezi - Slăbire pentru mai multe detalii  : care este pericolul de a respinge grăsimile, proteinele sau carbohidrații?

Iar posibilele complicații includ slăbiciunea generală și oboseala (din cauza lipsei de calorii și a lipsei de energie); Depresia, iritabilitatea și anxietatea (ca urmare a sintezei crescute a cortizolului hormonului stresului datorat unei diete cu conținut scăzut de calorii); cefalee (din cauza tensiunii arteriale neregulate), greață, dureri abdominale și balonare, diaree, scădere a glicemiei.

Opinii

Unii raportează că după o dietă de detoxifiere se simt mai bine - mai ușori și mai atenți. Adepții de detoxifiere iau în considerare care sunt rezultatele pozitive ale refuzului alimentelor procesate care conțin mulți aditivi chimici, precum și o bună „realimentare” a organismului cu vitamine lipsă și alți nutrienți utili.

Cu toate acestea, recenziile negative sunt, de asemenea, destul de numeroase - reclamații cu privire la deteriorarea stării de bine în timpul dietei și / sau la sfârșitul acesteia. Și acest lucru confirmă opinia nutriționiștilor calificați despre ineficiența dubioasă sau efectul limitat în timp al programelor de dietă de curățare pe termen scurt și necesitatea îmbunătățirii sistemului de nutriție în ansamblu - pe termen lung.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.