^

Pierderea in greutate: cat de periculos este respingerea grasimilor, a proteinelor sau a carbohidratilor?

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Când devenim subțiri, refuzăm cu siguranță ceva. Acest refuz amenință nu numai pierderea unor oligoelemente utile, ci și efectul invers - putem recupera. Dar nu a fost planul nostru deloc. Ce amenință să respingem grăsimea, proteinele, carbohidrații - cel puțin unul dintre aceste elemente?

De ce avem nevoie de proteine, carbohidrati si grasimi?

De ce avem nevoie de proteine, carbohidrati si grasimi?

Acestea sunt micronutrienții care saturează corpul nostru cu substanțe utile și furnizează energie pentru creștere, viață și muncă. Mineralele și vitaminele sunt elemente ale nutriției organismului nostru, de care avem nevoie de relativ puțin.

O persoană primește glucoză din carbohidrați. Este sursa de energie pentru om. Glucoza poate fi, de asemenea, obținută din grăsimi, proteine, pentru ao folosi ca și combustibil pentru celule. Corpul arde glucoza, iar in schimb produce energie.

Hidrati de carbon

Carbohidrații se pot transforma rapid în glucoză deja în momentul în care o persoană mestecă. Carbohidrații pot asigura o tranziție rapidă a glucozei la energie (carbohidrați simpli) și lentă (carbohidrați complexi).

Carbohidrații simpli sunt în produsele alimentare care conțin amidon. Acestea sunt cartofii, pâinea, cerealele, biscuiții și toată făina, sucurile de fructe, alcoolul.

Carbohidrații complexi se găsesc în legume, cereale, fructe, dar nu sunt prelucrate. Carbohidrații complexi sunt buni pentru că ne hrănesc corpul cu fibre solubile (pectină și fructe) și insolubile (telina).

trusted-source[1], [2], [3]

Grăsimi și proteine

Aceste substanțe participă la procesele de metabolizare, promovează producerea de glucoză, participă la metabolismul energetic și ajută la restabilirea energiei. Această bomba energetică este încă activă timp de 5-6 ore după ce persoana a mâncat.

Glucoza este necesară pentru oameni în mod constant, fără ca creierul să nu poată funcționa pe deplin. Prin urmare, glucoza trebuie să provină din alimente, nu în doze mici și mici, ci uniform, pe tot parcursul zilei.

Pentru a face acest lucru, trebuie să echilibrați dieta și să mâncați la aproximativ aceeași frecvență, astfel încât organismul să poată procesa glucoza și să o livreze organismului pe tot parcursul zilei. Adică, este de dorit să se mănânce de preferință de 5-6 ori pe zi în doze divizate, cu intervale egale.

Dacă o persoană mănâncă mult, apoi un pic, glucoza intră în organism neuniform, iar creierul funcționează prost la aceste intervale. Puteți simți slăbiciunea generală, somnolența, oboseala.

trusted-source[4], [5]

Carbohidrații și proprietățile lor pentru pierderea în greutate

De mai mulți ani, începând cu anii '60 ai secolului trecut, presa a cultivat ideea că carbohidrații contribuie la un set de exces de greutate. Pentru aceasta s-au recomandat să fie excluse din dietă în general. Apoi, opinia medicilor sa schimbat, iar carbohidrații au fost recomandați pentru a fi utilizați în dietă, dar aveți grijă de greutatea excesivă. Aceasta este opinia că carbohidrații sunt folositori, dar greutatea excesivă la care au rezultat este dăunătoare, era impracticabilă.

Nu au existat instrucțiuni clare cu privire la modul de aplicare a carbohidraților și de a le aplica deloc.

Jurnalul a specificat că depozitele de grăsime pe corpul uman au fost formate din faptul că oamenii consumau grăsimi. Chiar și mai târziu, medicii au spus că kilogramele în plus într-o persoană nu se formează din cauza consumului de alimente grase, ci din cauza conținutului prea ridicat de calorii.

Ce opinie ar fi utilă și practică pentru controlul greutății? Cum și cât de mult puteți utiliza grăsimi, proteine și carbohidrați?

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Sfaturi importante pentru controlul greutății

Dacă mărimea corpului este aproape de ideal (adică raportul dintre înălțime și greutate), puteți încerca mai multe diete și puteți rămâne pe dieta optimă , care include atât grăsimi, proteine, cât și carbohidrați. Adică să se aplice în practică deja un curs certificat de nutriție.

Dacă o femeie după 30 de ani începe să se recupereze, atunci trebuie să alegeți forma de carbohidrați, care va controla procesul de normalizare a greutății. Adică, permiteți-vă să alegeți un meniu pentru carbohidrați și să nu vă îmbunătățiți din cauza conținutului excesiv de calorii al alimentelor. Carbohidrații simpli - o sursă de exces de greutate, dacă îi consumați în exces. Această făină, cartofi, sucuri de fructe cu adaos de zahăr, bomboane, prăjituri, ciocolată.

Toate aceste produse contribuie la creșterea producției de insulină, care are proprietatea de a menține grăsimea în organism.

Carbohidrați și boli

Dacă glanda tiroidă a unei persoane nu funcționează bine, funcțiile sale sunt rupte și în alimentație există puțin carbohidrați, creierul începe să primească semnale de la SOS că organismul suferă de foame. Apoi, creierul trimite un impuls glandei tiroide asupra acestei foamete.

Glanda tiroidă reacționează imediat cu o creștere a producției de hormoni T3 și T4. Dar, în această situație, T3 are proprietatea de a se lega de substanțele proteice din sânge și nu va acționa așa de activ, va înceta să-și îndeplinească rolul de activare a proceselor metabolice.

Când se leagă hormonul T3, metabolismul este deranjat și încetinit. Astfel, țesutul gras se acumulează mai mult decât ați planificat. Echilibrul glandei tiroide este rupt, iar absența sau cantitatea mică de carbohidrați agravează și mai mult acest proces. Boli ale glandei tiroide nu sunt doar evidente, ci și ascunse, deci trebuie să fii în alertă înainte de a tăia carbohidrații din meniu.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Norma de carbohidrați pentru femei

Desigur, aceste norme sunt individuale, dar recomandările generale sunt aproximativ aceleași. Pentru femeile cu vârsta între 30 și 40 de ani, norma carbohidraților ar trebui să fie de până la 40% din dieta totală în fiecare zi.

În carbohidrați, calorii (unități energetice) sunt mai puțin decât în grăsimi - 4 calorii în 1 gram. Dar această energie este cheltuită mai mult decât după consumarea de grăsimi. Dacă o femeie mănâncă destule legume, fructe și cereale încolțite, are suficientă energie pentru a consuma carbohidrați complexi.

Aceasta crește nivelul de glucoză, ceea ce înseamnă că nivelul de energie este mai mare decât după includerea carbohidraților simpli în meniu. Dar aceasta înseamnă că o femeie trebuie să se deplaseze mai mult în același timp și să verifice echilibrul hormonal, fără de care nici o dietă nu va fi ineficientă. O femeie care consumă suficiente carbohidrați complexe face prevenirea unui vârf de insulină (când nivelul insulinei crește brusc).

Mâncarea corectă de carbohidrați face posibilă evitarea creșterii nivelului de zahăr din sânge, dar împiedică scăderea nivelului acesteia. Carbohidratii din meniu pentru a ajuta la alte substanțe asimilate mai bine și mai rapid, pentru a livra fibra suficient de corp, hidrați de carbon da un sentiment de sațietate pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât femeia nu s-ar reface stocurile lor în stomac, pentru că nu se simte malnutriție. Deci, nu va acumula depozite grase.

Proteinele și grăsimile ar trebui, de asemenea, să fie echilibrate, ceea ce le va ajuta să digera carbohidrații mai bine.

Proteinele și proprietățile lor

Proprietățile proteinelor sunt atât de diverse încât sunt capabile să formeze până la 30 de tipuri de aminoacizi. Un aminoacid - un material de construcție pentru producerea propriilor proteine. Acestea sunt necesare pentru ca o persoană să crească, mușchii și țesuturile osoase dezvoltate și restaurate cu daune, imunitatea crescută pentru a lupta împotriva bolilor.

Corpul suferă în mod constant procese metabolice, iar proteinele contribuie la acest lucru. Acestea sunt transformate în glucoză ca rezultat al metabolismului, iar persoana primește energie pentru viață. Aminoacizii ajută o persoană să formeze mediatori pentru construirea hormonilor endorfini și a substanțelor enkefaline care îmbunătățesc starea de spirit și bunăstarea generală.

1 gram de proteine este de 4 kilocalorii. Asta este, la fel cum mulți oameni primesc energie de la 1 gram de proteine. Proteinele sunt transformate în glucoză mult mai slabă și mai lungă decât carbohidrații. Pentru comparație: din glucide, glucoza este prelucrată în 1-2 ore de la aportul acesteia și din proteine - timp de aproape 4 ore după consumarea proteinelor.

Proteinele după conversia glucozei ajută la menținerea unui nivel constant în sângele zaharurilor și la nivelul energiei în același timp.

Deci, atât proteine, cât și carbohidrați sunt necesare pentru a menține energia vieții, nivelul metabolismului. Prin urmare, o persoană ar trebui să ia alimente în porții egale pentru a asigura aceste schimburi pe parcursul zilei.

Aminoacizi și proprietățile lor

Aminoacizii vin în două categorii: naturale, pe care corpul o produce în sine, nici nu este numită neesențială și intră în organism din alimentele din exterior - ele sunt numite de neînlocuit. Primul este produs mai mult - până la 80%, al doilea - provenind din produse alimentare - de neînlocuit - mai puțin - până la 20%.

Aminoacizi irecuperabili nouă: lizină, leucină, metionină, izoleucină, histidină, triptofan, valină, fenilalanină, treonină. Aminoacizii esențiali sunt foarte importanți pentru organism, deoarece ajută la rezolvarea simptomelor durerii și la saturarea celulelor corpului cu oxigen.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Aminoacizii sunt conținute în proteine

Alimentele de origine animală, care conțin toți aminoacizii, sunt carne, pește, ouă, brânzeturi, păsări de curte. Acestea sunt proteine de înaltă calitate, cu care o persoană este saturată foarte repede. În acest meniu există nu numai proteine și aminoacizi, ci și grăsimi. Este adevărat că nu există grăsime în carnea slabă și pește, precum și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Dacă o persoană nu mănâncă carne, trebuie să combine dieta pentru a obține proteine și grăsimi din alte alimente, cel puțin din plante. Dar plantele trebuie combinate astfel încât proteinele și grăsimile să fie pe deplin reprezentate în ele. De exemplu, orezul și fasolele vor furniza atât proteine, cât și aminoacizi. Dar cei care suferă de excesul de greutate, trebuie să urmăm și conținutul de calorii al alimentelor și saturația lor cu amidon. În această combinație de amidon foarte mult, este posibil să nu fie potrivită pentru persoanele cu grăsime. În plus, amidonul poate provoca eliberarea de insulină în organism.

trusted-source[22], [23], [24]

Grăsimile și proprietățile acestora

Grăsimile biologice arată ca inele, care sunt fixate pe lanțuri sub formă de legături. Când alimentele sunt procesate în organism, acizii grași penetrează sângele. Acestea sunt transformate în glucoză, dar foarte lent. Prin urmare, nivelul de glucoză din organism crește foarte lent prin procesarea grăsimilor.

Dar nivelul de glucoză și cade la fel de lent. Grasimile pentru o lungă perioadă de timp - timp de mai multe ore - oferă o persoană sentimentul saturat. Din acest motiv, este mai ușor să controlați greutatea, deoarece o persoană după ce a consumat grăsime pentru o lungă perioadă de timp nu se simte foame.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Care sunt grăsimile

Animale - adică, saturate, plante - adică, polinesaturate și mononesaturate. Acestea sunt tipuri de grăsimi. Dacă este suficientă grăsime în organism, vitaminele solubile în grăsimi sunt perfect absorbite în sânge și dau un efect foarte bun, asigurând o activitate vitală a organismului.

Acizii grași care intră în organism cu grăsimi oferă persoanei posibilitatea de a produce hormoni, inclusiv cei de bază, de exemplu, testosteron, estrogen, progesteron. Acești hormoni sunt meritul sistemului reproducător, care îi generează.

Consecințele respingerii grăsimilor

Dacă o persoană refuză grăsimea, atunci hormonii se vor opri dramatic, iar la femei aceasta duce la consecințe negative asupra sănătății. Terminarea prematură a producției de hormoni de către ovare duce la un punct culminant timpuriu și la o stare negativă, care este legată de aceasta. Adică, ebb și fluxul de căldură, febră, dureri de cap și așa mai departe.

Studiile arată că aceste femei riscă, de asemenea, apariția sângerărilor, vasele de sânge înfundate, debutul unui accident vascular cerebral. Femeile care refuză să mănânce grăsimi din meniu își pot crește brusc tensiunea arterială sau pot observa salturile lor, fără a menționa excesul de greutate necontrolat.

Există dovezi că o dietă în care prea puțină grăsime duce nu numai la o creștere a tensiunii arteriale, ci și la distrugerea vaselor cerebrale, precum și la riscul ruperii acestora.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Grăsimi și calorii

De la un gram de grăsime o persoană poate obține mult mai multe calorii decât de la proteine și carbohidrați - până la 9 calorii. Prin urmare, o mulțime de grăsimi din dietă reprezintă o suprapunere de energie pe care nu o folosim și care este transformată în țesut gras.

Dar, în plus, pentru a controla cantitatea de grăsimi din dietă, trebuie, de asemenea, să acordați atenție formei în care sunt conținute. De exemplu, uleiul de măsline conține grăsimi nesaturate și, de exemplu, în cazul animalelor (grasime) - saturate. Dar, în ambele produse, același număr de calorii.

Deci: includerea în dieta uleiului de măsline este mai utilă decât grăsimea. Acizii grași nesaturați trebuie furnizați corpului mai mult decât saturați.

trusted-source[38], [39]

Grăsimi și stomac

Grasimile sunt bogate în calorii și totuși le putem folosi mai mult decât cele prescrise, deoarece nu ocupă mult spațiu în stomac. Această fibră ocupă mult spațiu în tractul digestiv și, de asemenea, se umflă la fel, astfel încât nu putem mânca prea mult din ea. Este necesar să se controleze cantitatea de grăsimi din alimentație, nu vrem să ne recuperăm din cauza suprasolicitării.

Dacă dieta grăsimilor și a proteinelor este ridicată incorect, atunci poate afecta bolusul în abdomen, umflarea, constipația, greutatea în exces. În special, aceste simptome se pot manifesta în a doua jumătate a ciclului menstrual, când organismul este mai vulnerabil din cauza creșterii producției de hormoni.

Pentru a calcula corect meniul, trebuie să puneți în el nu mai mult de 30% grăsimi, iar majoritatea trebuie să fie nesaturate. Apoi restul cantității de substanțe utile pe care o persoană le va primi împreună cu proteinele - meniul de proteine.

trusted-source[40], [41], [42]

Grasimi ascunse

Grăsimea poate suprasatura corpul, cu condiția să nu știți despre grăsimile ascunse care intră acolo. Chiar dacă respectați cu strictețe norma meniului gras, este posibil să nu știți despre trans-grăsimi care suprasaturarea alimentelor. De exemplu, grăsimile trans în margarine, ciocolată, dulciuri, prăjituri, prăjituri. Pentru a nu cădea în capcana grăsimilor ascunse, trebuie să citiți compoziția produselor - tot ce le cumpărați.

Chiar dacă eticheta spune "0% grăsime" sau "fără grăsimi", aceasta nu înseamnă că nu au grăsimi trans, ceea ce indică o calitate scăzută a produselor. Produsele ieftine conțin grăsimi care nu au valoare ca nutrienți, dar au multe calorii. Astfel de produse pot nega toate eforturile dvs. De a pierde in greutate.

Prin urmare, aveți grijă de dvs. și utilizați numai produse de înaltă calitate fără grăsimi trans.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.