^

Sănătate

Polisomnografie

, Editorul medical
Ultima examinare: 27.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Ce este polisomnografia? Aceasta este o metodă hardware modernă utilizată în studiul indicatorilor neurofiziologici de bază ai somnului și folosită ca instrument de diagnosticare în neurologie și somnologie.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Indicatii si contraindicatii pentru polisomnografie

Până în prezent, indicațiile pentru polisomnografie includ o gamă largă de patologii somnologice, în special:

Această metodă de diagnostic este singura modalitate de a detecta astfel de încălcări ale funcției respiratorii în timpul somnului, cum ar fi apneea și hipopneea, care sunt adesea însoțite de sforăit. Persoanele cu această patologie dezvoltă deficiență cronică de oxigen a creierului și a inimii, ceea ce duce la boli grave: boala coronariană și ischemia cerebrală centrală.

Potrivit neurologilor, practic nu există contraindicații la polisomnografie.

Cine să contactați?

Cum se efectuează polisomnografia?

Examinarea Polisomnografic se efectuează în timpul nopții, astfel încât pacientul trebuie să vină în seara (după 20-21 ore) laborator somnological (sau o cameră special desemnată) clinică care efectuează acest tip de diagnostic și au echipamentul și specialiști adecvat.

Înainte de a merge la culcare, pacientul este conectat la toate dispozitivele de înregistrare prin intermediul senzorului de electrod (aproximativ douăzeci), care este plasat pe suprafața pielii în diferite locații, astfel încât a fost posibil să se înregistreze toate procesele neurofiziologice care au loc în timpul somnului.

Astfel, în timpul nopții sunt urmărite și înregistrate:

  • activitatea bioelectrică a creierului ( electroencefalograma );
  • frecvența și frecvența cardiacă ( electrocardiogramă );
  • nivelul oxigenului din sânge (puls oximetrie periferică);
  • intensitatea mișcărilor respiratorii ale pieptului (electroletizmografie);
  • rata volumetrică a debitului de aer expirat prin nas (rata de respirație este măsurată prin senzori de presiune);
  • poziția corpului și activitatea motorie (monitorizarea video și miograma luată din mușchii tibiali ai suprafețelor femurului anterior);
  • starea mușchilor bărbiei (electromiogramă);
  • mișcări de bulgări oculare într-un vis (electrooculogramă);
  • sforăit (frecvența și durata sunt înregistrate de la un senzor de sunet situat în zona gâtului).

Ce face polisomnografia în ceea ce privește diagnosticarea tulburărilor de somn? Fixation si analiza care are loc într-un vis modificări neurofiziologice înregistrate de echipament, permite profesioniștilor să construiască gipnogrammu - faze de grafică pe calculator și cicluri de somn, care - în comparație cu indicatori normative legate de vârstă - identifica anumite anomalii în caracteristicile de somn ale pacientului. Și acesta oferă un motiv obiectiv pentru stabilirea diagnosticului potrivit.

Din motive evidente, prețul polisomnografiei pe site-urile clinicilor și centrelor de diagnosticare nu este indicat: pentru a obține date specifice, trebuie să contactați direct instituția medicală.

Și în funcție de ce recenzii despre polisomnografie părăsesc pacienții acestor instituții, percepția gravității problemelor cu somnul și înțelegerea impactului lor negativ asupra sănătății nu a atins încă nivelul necesar. Da, și adorm la persoana, acoperită cu senzori, nu este ușor ...

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.