^

Sănătate

Fetoproteina alfa din sânge

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Fetoproteina alfa este o glicoproteină a, în mod normal sintetizată în sacul de gălbenuș al embrionului și apoi ficatul fătului. Nivelul alfa-fetoproteinei este crescut la nou-născuți și, prin urmare, la femeile gravide. Conținutul de alfa-fetoproteină scade rapid în primul an de viață, ajungând la un nivel caracteristic pentru adulți cu 1 an (normal <20 ng / ml).

Valori de referință ale α-fetoproteinei în ser: adulți - până la 10 UI / ml; la femeile în trimestrul II-III de sarcină - 28-120 UI / ml; Nou-născuți în prima zi de viață - până la 100 UI / ml. Timpul de înjumătățire este de 3-6 zile.

Creșterea detectată (> 500 ng / ml) la pacienții cu risc ridicat (de exemplu, după detectarea formării volumetrice în ultrasonografia hepatică) sunt diagnostic de carcinom hepatocelular primar (HCC), cu toate că nu toate carcinoamele hepatocelulare produc alfa-fetoproteina.

trusted-source[1], [2], [3]

Se utilizează determinarea conținutului de fetoproteină alfa serică

  • pentru diagnosticarea și monitorizarea tratamentului carcinomului hepatocelular;
  • pentru diagnosticarea tumorilor de celule germinale;
  • Pentru a diagnostica metastazele oricărei tumori din ficat;
  • pentru screening - ul in grupuri cu risc ridicat (ciroză, hepatită, deficit de alfa 1 antitripsina );
  • pentru diagnosticul prenatal (malformații ale canalului nervos, sindromul Down în făt);
  • pentru a evalua gradul de maturitate a fătului.

trusted-source[4], [5], [6]

Cauzele creșterii alfa-fetoproteinei

Deoarece pentru tumori mici pot fi un nivel scazut de alfa-fetoproteina, crescând AFP sugerează posibilitatea carcinomului hepatocelular. Cu toate acestea, gradul de creștere a alfa-fetoproteinei nu are nici o semnificație prognostică. În cazul populațiilor, care apar frecvent hepatită cronică și carcinomul hepatocelular ( de exemplu, în subregiuni sub Sahara în etnie chineză), alfa-fetoproteina, poate atinge valori foarte mari ( de exemplu, 100 000 ng / ml), în timp ce în regiunile o incidență mai mică a tumorii, se înregistrează valori mai scăzute (aproximativ 3000 ng / ml).

Unele alte boli ( de exemplu, teratocarcinom embrionar, hepatoblastom, unele metastaze hepatice ale tumorilor la nivelul tractului gastrointestinal, unele colangiocarcinom ) determină o creștere AFP 500 ng / ml. Cu hepatită fulminantă, alfa-fetoproteina poate crește uneori până la 500 ng / ml; creșterile mai puțin semnificative apar în hepatitele acute și cronice. Aceste valori crescute probabil reflectă regenerarea ficatului. Astfel, sensibilitatea și specificitatea AFP variază semnificativ asupra populației, dar valorile 20 ng / ml se găsesc la o frecvență de 39 la 64% și de la 76 la 91% , respectiv. Deoarece creșterea AFP <500 ng / ml nu este o valoare caracteristică specifică de 500 ng / ml este luată ca un criteriu de diagnostic prag.

Alpha fetoproteinei ca onkomarkor utilizarea clinică este după cum urmează: în primul rând, pentru a detecta și monitoriza primare carcinomul hepatocelular, care apare de obicei în ciroza hepatică; în al doilea rând, să identifice teratoblastomul testiculului și, în al treilea rând, să evalueze eficacitatea terapiei pentru aceste boli. Creșterea concentrației α-fetoproteinei in cancerul de ficat hepatocelular la 50% dintre pacienți pentru a identifica 1-3 luni inainte de semne clinice de boală apar. Pentru carcinomul alfa primară concentrației hepatice fetoproteinei în sânge este mai mare de 15 UI / ml detectat 95% din (15-100 Ul / ml - 12%; 100-1000 UI / ml - 14%; 1000-1010 000 UI / ml - în 29%, 10 000-100 000 UI / ml - în 39% din cazuri). Când concentrația în ficat metastazat α-fetoproteinei este mai mare de 15 UI / ml se găsesc în 9% din cazuri (15-100 Ul / ml - 7%; 100-1000 UI / ml - 2%).

Conținutul de alfa fetoproteină se corelează bine cu eficacitatea tratamentului chimioterapeutic al carcinomului (o scădere semnificativă indică eficacitatea terapeutică). Datorită faptului că efectul complet al chimioterapiei este de obicei absent, nu se observă normalizarea nivelului de fetoproteină alfa în sângele pacienților. Îndepărtarea tumorii este însoțită de o scădere accentuată a conținutului de fetoproteină alfa din sânge, creșterea continuă a acesteia indică un tratament non-chirurgical.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.