^

Sănătate

Asistent de laborator

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Asistentul de laborator este o profesie destul de largă. Toți trebuiau să luăm teste cel puțin o dată în viața noastră. Fără ei, aceștia nu vor putea să furnizeze un diagnostic precis, să-și pună un spital și să prescrie un tratament adecvat adecvat. Fie că este vorba de sânge de la un deget sau o venă, un tampon de la nas sau gât, urina sau fecale, bucăți de țesut sau de lichid din cavitatile tuturor materialelor intra în laborator, în cazul în care examinate cu atenție prezența anomaliilor, infecții sau alte caracteristici ale studiului. Acest lucru se face de către persoane special instruite numite asistenți de laborator sau tehnicieni de laborator.

Prin munca lor direct la tratarea medicii pot spune cu certitudine modul în care ar trebui să trateze antibiotic pielonefrita, ceea ce doza de insulină administrată pacienților cu diabet zaharat, sunt implicate unele infecții ale sistemului genito-urinar, tumori benigne sau maligne la un pacient, și multe altele. De aceea, acum vom spune în detaliu despre acești specialiști, ce fac și în ce cazuri ar trebui abordate.

trusted-source[1]

Cine este un tehnician de laborator?

Tehnicianul poate verifica calitatea produselor alimentare, cifra octanică a benzinei, prezența substanțelor chimice nocive în apa de băut, aerul și pământul, luminozitatea de iluminat, umiditatea în cameră, face raze X pentru a fi un lucrător auxiliar la Departamentul Universității, precum și multe altele. Dar vom spune despre asistentul de laborator în sensul clasic al cuvântului, și anume asistentul clinic de laborator.

Când prezentăm acest specialist, o fată în haina albă, mănuși și fără eșec, cu un scarificator într-o mână și un tampon de bumbac în cealaltă, stă chiar în fața ochilor ei. De fapt, tehnicienii de laborator sunt diferiți și nu pot fi întotdeauna femei. Cei mai mulți oameni urăsc manipularea eșantionării sângelui și compară tehnicianul de laborator cu "proaspătul".

Când trebuie să merg la tehnicianul de laborator?

În mod obișnuit, lista de teste este atribuită de un medic, iar acesta oferă, de asemenea, instrucțiuni pentru cercetare. Dar poți să te duci singur la analiză. Pentru un astfel de serviciu, puteți contacta un laborator privat sau orice clinică privată. Testele de laborator sunt necesare pentru aproape toate bolile. Prin urmare, dacă rinichii sau spatele sunt bolnavi, va fi cel mai probabil să li se administreze un test de urină general. Dacă aveți piele palidă și vă simțiți letargic, atunci veți avea un test de sânge general. Dacă ați fost examinat cu o glandă tiroidă mărită, atunci, în orice caz, veți face o analiză a hormonilor.

Ce metode de diagnosticare utilizează tehnicianul de laborator?

În funcție de tipul de analiză, tehnicienii de laborator pot utiliza metode de diagnosticare, cum ar fi:

  • metoda microscopică;
  • metoda bacteriologică;
  • METODA SEROLOGICĂ (RIP, RHG, IFA);
  • metoda biologică;
  • metoda reacției în lanț de polimerază (PCR).

Metoda microscopică este utilizată în citologie, histologie, microbiologie și alte ramuri ale diagnosticului de laborator. Datorită acestei metode, puteți identifica anumiți agenți patogeni (gonococcus, chlamydia etc.), identificați ouăle de paraziți, precum și diferențiați celulele maligne de cele normale. Principiul său constă în aplicarea pe materialul de sticlă, pre-vopsirea cu vopsele speciale și examinarea ulterioară sub microscop.

Metoda de diagnosticare bacteriologice este aplicată pentru determinarea tipului de agent în cazul infecțiilor bacteriologice (cistită, pielonefrită, vaginita, conjunctivita, dureri în gât și a altor boli) și susceptibilitatea ca antibiotice la agenti infectiosi. Principiul său constă în cultivarea microorganismelor conținute în materialul pe suporturi speciale de nutrienți, pentru a determina specia lor și declarația suplimentară a sensibilității la antibiotice.

Metodele serologice de investigare includ diverse reacții serologice (aglutinare, precipitare, neutralizare și altele). Metode serologice de diagnostic, tehnicianul de laborator utilizează pentru a determina grupurile de sânge și factorul Rh, prezența anumitor tipuri de imunoglobuline în sânge, definiția unor boli virale și infecțioase, precum și multe altele.

Metoda de reacție în lanț a polimerazei se bazează pe determinarea părților ADN ale agentului patogen într-un fluid biologic (sânge, urină, descărcare vaginală, spută, material seminal). Metoda PCR este relativ nouă, dar este deja utilizată în mod activ pentru a diagnostica majoritatea agenților patogeni ai bolilor infecțioase, precum și a virușilor.

Ce face tehnicianul de laborator?

Este clar că tehnicienii de laborator sunt angajați în analiză. Dar ce și cum nu este deloc clar. De aceea, acum vorbim despre asta. În primul rând, vrem să menționăm că există pur și simplu asistenți de laborator (specialiști cu studii medii speciale) și medici de laborator (specialiști cu studii superioare). Asistenții de laborator pot avea o categorie diferită (de la primul la mai mare), pe care o primesc în clase speciale, denumite cursuri de perfecționare. De asemenea, acești specialiști pot lucra în structuri diferite, respectiv în policlinici, spitale clinice, spitale de maternitate, morgheze și laboratoare individuale. Este locul de muncă și nivelul de educație care determină tipul de muncă al asistentului de laborator.

Asistenți de laborator pentru policlinici

Fiecare policlinică mare are un laborator propriu unde se efectuează eșantionarea testelor și cercetarea lor. Aceștia lucrează acolo ca asistenți de laborator cu studii medii și tehnicieni de laborator. Analizele sunt de obicei date pe baza prescripției medicului participant, care emite un voucher pentru studiu. Principalele analize din policlinic sunt studiile clinice generale ale sângelui și ale urinei și testele de sânge biochimice. În clinicile antenatale, de asemenea, direcția pe analize pentru a determina infecții urogenitale, citologice cervicale și bacteriologice de descărcare studii de cercetare de la nivelul organelor genitale, precum si teste genetice speciale (proiectii de femei gravide). Toate aceste studii au ca scop detectarea în timp util a problemei, diagnosticul diferențial al bolii și numirea unui tratament adecvat adecvat pentru pacient.

Asistenții de laborator din spitalele clinice

În spitalele clinice (nu sunt importante, copii sau adulți), spectrul analizelor posibile este mult mai amplu. Dar există mai multe laboratoare. De obicei, în instituții mari există un laborator de urgență (rapid), un laborator central, un laborator bacteriologic și un laborator de resuscitare. Laboratorul de laborator de urgență, care este de obicei situat la recepție, face un gard de teste de urgență, cum ar fi hemoleucograma completă, analiza urinei, zahăr din sânge, test de urină pentru acetonă și alte evaluare rapidă pacient și confirmarea diagnosticului . Laboratorul departamentului de recepție lucrează non-stop. Laboratorul central este angajat într-o colecție zilnică planificată de analize de la ambulanții din toate departamentele, în conformitate cu recomandările medicului. Există deja fac, nu numai teste clinice, dar mai restrictiv concentrat, cum ar fi citologia sputei, lichidul cefalorahidian si alte fluide biologice, chimia sângelui și alte. Laboratorul bacteriologic efectuează analiza testelor pentru flora microbiologică. Exemple de astfel de teste pot fi sânge și urină și alte fluide biologice pentru sterilitate, cultura bacteriologică de gât, nas, vagin, bacteriile fecale Suprainfectia si altele. De asemenea, departamentul bacteriologic al laboratorului spitalului clinic face controlul intern al sterilității camerelor de spital, pansamentelor chirurgicale și instrumentelor. Laboratorul bacteriologic este situat, de obicei, separat, iar intrarea în acesta este strict interzisă. Laboratorul de resuscitare este un laborator separat, în care există un medic care are datoria de a efectua teste de urgență. Apoi laborator produce sange si urina clinice si biochimice generale teste, precum și analiza de grup sanguin și Rh factor, verifica donat sange pentru compatibilitate. Laboratorul de resuscitare lucrează de asemenea în permanență.

Asistenții de laborator ai spitalelor de maternitate

În spitalele de maternitate, organizarea laboratoarelor este similară spitalelor clinice. Singura diferență este eșantionarea testelor nu numai la femeile însărcinate și la cele care au dat naștere, dar și la nou-născuți. La nou-născuți, pe lângă testele clinice generale și determinarea grupului și a factorului Rh, se face o analiză a bolilor genetice congenitale. Laboratorul spitalului de maternitate funcționează în regim de așteptare. Aici se desfășoară și medici și asistenți de laborator cu studii de învățământ secundar specializat.

Morgov de laborator

Tehnicieni de laborator ai morgilor, altfel histologii produc și studiază materiale cadaverice pentru a clarifica sau clarifica cauza morții unei persoane. A doua sarcină a histologilor este studiul tumorilor îndepărtate chirurgical (pentru determinarea bunătății sau malignității), a unor părți ale organelor îndepărtate, precum și a materialului abortiv. Analizele histologice sunt complexe în pregătirea și cercetarea, astfel că liniile acestei analize pot fi de până la o lună.

Asistenți de laborator pentru laboratoarele individuale

Aceste laboratoare includ structuri private, laboratoare în diverse institute de cercetare științifică, precum și laboratoare înalt specializate. În laboratoarele particulare, practic toate tipurile de teste sunt efectuate. Atât tehnicienii de laborator cât și tehnicienii de laborator lucrează acolo. Institutele de cercetare științifică fac studii aprofundate (de exemplu, analize pentru toate tipurile de hormoni de la Institutul de Endocrinologie, un test de sânge detaliat la Institutul de Hematologie). Laboratoarele cu capul îngust sunt implicate în cercetarea unor analize de un anumit tip. Aceste laboratoare pot include birouri de încredere în HIV și SIDA, tuberculoză și altele.

Ce boli îi tratează asistentul de laborator?

Asistenții de laborator și tehnicienii de laborator nu vindecă boli și nici nu fac diagnosticări. Ele ajută numai la rezultatele analizelor pentru a determina prezența unei boli, pentru a identifica agentul patogen, precum și pentru a diferenția o boală de alta. De exemplu, datorită analizei pot fi diferențiate de cistita, pielonefrita, hiperglicemică cineva de la hipoglicemiant, pentru a distinge maligne de la tumori benigne, apendicita de la colici renale, un SARS comun de angină pectorală, și multe altele.

Sfatul medicului

Pentru a obține un rezultat fiabil al analizei, cea mai importantă este pregătirea și luarea corectă a materialului. Pentru fiecare studiu există anumite reguli, dintre care principalele sunt enumerate mai jos.

Asistentul de laborator ar putea interpreta în mod corespunzător testul de sânge, ar trebui să i se acorde dimineața, strict pe stomacul gol. În acest caz, pentru o zi ar trebui să fie excluse de la consumul de alcool, alimente grase și picante, medicamente. Dacă nu puteți anula luarea de medicamente, atunci ar trebui să anunțați cu certitudine asistentul de laborator despre acest lucru. De asemenea, nu trebuie să luați testul după activitate fizică activă.

Pentru ca tehnicianul de laborator să interpreteze corect testul de urină, toaleta genitalului extern ar trebui să fie efectuată cu atenție și materialul trebuie colectat strict în feluri de mâncare sterilă. Preferați utilizarea urinei de dimineață.

La livrarea tampoane urogenitale trebuie amintit că, pentru punerea în aplicare corespunzătoare a analizei de a exclude acte sexuale de 3 zile pe săptămână administrarea de antibiotice, femeile nu ar trebui sa dus, dar bărbații cu cel puțin 2 ore pentru a merge la toaletă.

Colectarea spermei trebuie efectuată numai în laborator. Pentru a vă pregăti pentru această analiză, trebuie să vă abțineți de la actul sexual timp de cel puțin cinci zile, precum și să excludeți utilizarea antibioticelor.

Când treceți fecalele, trebuie să vă amintiți că este materialul proaspăt de dimineață pentru cercetare, care este de dorit, este necesar să-l colectați într-un recipient curat steril. De asemenea, este necesar să se excludă utilizarea medicamentelor antibacteriene.

Când analiza bacteriologică a oricărui material este foarte importantă este disponibilitatea materialului proaspăt, care trebuie colectat strict în feluri de mâncare sterilă. Înainte de a lua testul, trebuie să excludeți medicamentele antibacteriene timp de cel puțin o săptămână.

Dacă urmați aceste reguli simple, tehnicianul de laborator va efectua analiza calitativ și la timp.

trusted-source[2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.