^

Sănătate

Ce este faloplastia?

, Editorul medical
Ultima examinare: 16.11.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Faloplastia este corectarea și/sau reconstrucția penisului masculin prin intervenție chirurgicală. Necesitatea acestei intervenții chirurgicale plastice poate apărea din diverse motive.

Indicații pentru procedură

Indicațiile pentru faloplastie la bărbați includ:

 • leziuni și leziuni ale penisului , inclusiv zdrobirea și pierderea completă a acestuia (amputație traumatică), arsuri, lezarea cu necroză tisulară ulterioară etc.;
 • penectomie transferată din motive medicale (în special, cu neoplasme maligne ale uretrei sau penisului);
 • defecte ale pielii penisului care nu sunt supuse terapiei conservatoare;
 • localizarea anormală a deschiderii externe a uretrei - epispadias sau  hipospadias ;
 • deviația congenitală (curbura penisului) sau deformarea cauzată de formarea plăcilor fibroase în interiorul albugineei corpurilor spongioase și cavernose (boala Peyronie);
 • anomalii anatomice congenitale: ageneza penisului, micropenisului,  penisului ascuns ;
 • limfedemul penoscrotal - elefantism sau elefantiaza penisului.

În plus, unii bărbați care se îndoiesc de abilitățile lor sexuale sau pur și simplu sunt nemulțumiți de aspectul organelor genitale - cel mai probabil din cauza  dismorfofobiei  - decid măsuri drastice: cu ajutorul chirurgiei plastice, crește „dimensiunile” penisului. Cu toate acestea, la majoritatea bărbaților nu există nicio indicație medicală pentru o astfel de operație, iar în astfel de cazuri, faloplastia este estetică, iar scopul ei este creșterea stimei de sine. [1]

Cum chirurgii fac penisul mai lung, în detaliu în material -  Operația ligamentotomie . Iar publicația este dedicată tehnicii de mărire în volum a penisului -  Operația de îngroșare a penisului .

Faloplastia de reatribuire a sexului, pe care Societatea Americană de Chirurgii Plastici (ASPS) o numește chirurgie de reatribuire a sexului, presupune și operație plastică, dar în acest caz, ca și în amputația traumatică și după penectomie, este o faloplastie totală. În cursul unei astfel de intervenții chirurgicale cuprinzătoare, un penis artificial este creat pentru un bărbat transgender (adică o femeie care se simte ca un bărbat) prin transplantul de țesut din propriul său corp (autogrefă), similar ca aspect și funcție cu cel natural. Unu. Diferența esențială a unei astfel de operații la  schimbarea sexului  de la femeie la bărbat (femeie la bărbat sau FtM) este că anatomia masculină originală nu este restaurată, dar faloplastia se efectuează la femei cu crearea unui neofal - un organ genital extern inexistent. Organ. Trebuie avut în vedere că modificarea artificială a penisului prin intervenție chirurgicală nu este singura procedură chirurgicală masculinizantă care este utilizată în timpul transformării sexuale a femeilor cu disforie de gen,  o tulburare de identitate de gen, diagnosticată și confirmată de un consiliu de psihiatri .

Preparare

Indiferent de indicațiile pentru faloplastie la bărbați și de tehnica aleasă pentru implementarea acesteia, este necesară pregătirea, în special, a unui examen preoperator: ECG, ecografie a penisului, dopplerografia vaselor acestuia, iar înainte de intervenția chirurgicală pentru hipospadias, ecografia uretrei.

Pe lângă testul general de sânge și coagulogramă, sunt necesare teste de sânge pentru BTS, HIV, hepatită C, precum și un panou metabolic cuprinzător care include mai mult de o duzină de analize de sânge, inclusiv zahăr, electroliți, albumină, azot ureic, creatinina, fosfatază alcalină, proteină C reactivă etc.

Părul este îndepărtat de pe pielea de transplantat și din zona genitală cu epilare cu laser.

De asemenea, este necesară pregătirea intestinului: cu două zile înainte de operație, sunt excluse din dietă carnea roșie, leguminoasele, fibrele vegetale grosiere și alcoolul; cu o zi înainte de operație, se iau pe cale orală o soluție de citrat de magneziu sau comprimate laxative Bisacodyl (până la 20 mg), iar după-amiaza se oprește alimentele solide și se face o clisma de curățare.

Chirurgia plastică a penisului este o operație de lungă durată efectuată sub anestezie generală, iar un anestezist participă la pregătirea acesteia. El află starea sistemului cardiovascular și respirator al pacientului, starea sa alergică și determină în sine medicamente pentru premedicație și anestezie.

Condiții obligatorii pentru faloplastie în timpul realocării sexului FtM: administrarea de preparate cu hormoni sexuali masculini (în decurs de 12 luni), efectuarea unei histerectomie (îndepărtarea uterului), vaginectomie (înlăturarea vaginului) și ooforectomie (înlăturarea ovarelor), precum și subcutanată. Mastectomie (îndepărtarea glandelor mamare) – cu cel puțin trei până la cinci luni înainte de crearea chirurgicală a neofalului.

Tehnică Ce este faloplastia?

După o leziune a scalpului penisului, arsura cu pierdere semnificativă (necroză) a pielii, îndepărtarea unui abces sau excizia țesuturilor în caz de elefantiază a penisului, faloplastie cu înlocuire a pielii, pentru care este necesară tehnica clasică de autodermoplastie. Este folosit. În acest caz, se folosesc atât lambouri cutanate pedunculate (de la scrot, abdomen inferior sau interiorul coapsei), cât și grefe de piele libere: sub formă de lambouri cu grosime despicată de la suprafața interioară a coapsei și lambouri de grosime totală prelevate de la nivelul inghinalului. Regiune. Lamboul este atașat cu suturi absorbabile întrerupte și acoperit cu un bandaj de susținere; zona în care a fost prelevată pielea se închide cu un pansament ocluziv sau vacuum.

În faloplastie, efectuată în cazuri de hipospadias, se îndreaptă diafisul penisului; reglați lumenul uretrei, trecând în penis; deschiderea externă a uretrei (meatul urinar) este mutată în punctul apical al capului; defectele pielii sunt închise cu o autogrefă.

În cazul curburii penisului din cauza modificărilor fibroase în albuginea acestuia (tunika albuginea), se utilizează tehnica chirurgiei plastice cu lambou a corpului penisului (penisul corpus) - corporoplastie, plastică cu plicatură transversală, scurtarea t. Albuginee pe partea controlaterală. Toate detaliile sunt în publicația  Peyronie's Disease .

Materialul pentru noul penis în faloplastia totală este:

 • lambou cutanat radial liber al antebrațului (cu un derm subțire, un strat optim de țesut adipos subcutanat și inervație suficientă); vasele de sânge și nervii sunt suturați prin microchirurgie; uretra pentru urinare în picioare se formează simultan - prin metoda tubului din interiorul tubului;
 • lambou cutanat (cu picioare) al părții anterolaterale a coapsei - fără vase de sânge și nervi (se poate forma uretra pentru urinare în picioare și se poate pune un implant penian);
 • un lambou dreptunghiular de piele din partea suprapubiană a cavității abdominale (fără uretra să treacă prin neofal, adică urinarea se efectuează în poziție șezând);
 • lambou liber al musculocutanate latissimus dorsi (musculocutaneous latissimus dorsi) cu vase toracice și nervul toracodorsal.

Faloplastia totală se realizează în mai multe etape; mai întâi, se face o grefă de piele cu tratamentul adecvat și se formează un nou penis, care este transferat în pubis și cusut în incizia făcută. În timpul operației de la femeie la bărbat, uretra poate fi fie lăsată în poziția sa nativă, fie scoasă (sub forma unei urostomii perineale), fie prelungită până la baza penisului de țesuturile labiilor mici.

La locul donator (locul unde a fost prelevat lamboul), dermoplastia se efectuează cu un lambou de piele despicat. Pentru scurgerea urinei se pune un cateter uretral Foley, se ridică grefa cusută la câțiva centimetri de peretele abdominal cu un bandaj special.

În etapele următoare, formarea capului penisului, restaurarea sau crearea scrotului (scrotoplastie), uretra nou creată este conectată la vezica urinară; ultima etapă este plasarea protezei penisului și a testiculelor. Desigur, toate acestea nu se fac într-o singură operație: între etape trec cel puțin trei luni, iar o faloplastie completă poate dura până la doi ani.

Faloplastie cu protetica

Pentru o densitate suplimentară și stabilitatea axială a tulpinii de neofal formată dintr-o autogrefă de piele, se efectuează faloplastia cu proteză, care este implantarea unei endoproteze penisului în timpul unei intervenții chirurgicale separate. [2]

Se pot folosi două tipuri de proteze peniane: dispozitive cu tije semirigide și cele gonflabile. Primul tip este o tijă de silicon cu miez flexibil, dar rigid; rigiditatea nu permite „transferarea” neopenisului într-o stare relaxată și, în plus, presiune constantă asupra pielii, ducând la eroziune.

La baza protezelor peniane gonflabile hidraulice se află camerele cilindrice gonflabile (plasate în penisul reconstruit), o pompă (implantată în scrot și acționată prin compresia mâinii) și un rezervor umplut cu lichid (care este cusut în cavitatea abdominală). [3]

Contraindicații la procedură

Intervenția chirurgicală de reconstrucție sau corectare a penisului este contraindicată în:

 • inflamație acută sau exacerbare a unui proces inflamator cronic (orice localizare);
 • BTS, SIDA sau hepatita C;
 • febră
 • coagulare slabă a sângelui;
 • Diabet
 • excesul de greutate (indicele de masă corporală ˃30);
 • boli sistemice autoimune și de piele;
 • tulburări și boli psihice.

Faloplastia la barbati are restrictii de varsta: nu se face dupa 60 de ani. Și faloplastia la schimbarea sexului nu se efectuează la pacienții cu vârsta sub 18 ani.

Consecințele după procedură

Imediat după operația de faloplastie, pacienții simt dureri, inclusiv în locul de unde a fost prelevat lamboul de piele. Există astfel de consecințe ale intervenției chirurgicale, cum ar fi greața după anestezie generală prelungită, raportarea țesuturilor moi și a hematoamelor în zona plăgii chirurgicale, sângerări, arsuri și hematurie în timpul urinării.

Dar lista, care include complicațiile după faloplastie, este mai lungă, iar chirurgii și alți specialiști au inclus în ea:

 • sângerare;
 • infecție bacteriană care necesită antibiotice;
 • probleme cu alimentarea cu sânge a neofalului, care poate duce la necroza parțială sau completă a grefei;
 • durere în zona pelviană;
 • afectarea vezicii urinare sau a rectului;
 • formarea de granuloame subcutanate dureroase;
 • tromboză venoasă;
 • pierderea sensibilității la urinare (cu necesitatea utilizării constante a unui cateter uretral);
 • infecții recurente ale tractului urinar;
 • formarea de fistule uretrale (fistule) care necesită uretrostomie;
 • scurgeri de urină după îndepărtarea cateterului și incontinență urinară de efort;
 • încălcarea urinării din cauza stricturii uretrei noului penis;
 • lipsa senzației de penis transplantat și erecție;
 • cicatrici mari la locul de unde a fost prelevat lamboul de piele.

Aveți grijă după procedură

Îngrijirea după procedură necesită igienă și limitarea maximă a activității fizice.

În prima zi după operație, pacienții nu primesc alimente, apoi - pentru a nu supraîncărca intestinele - se prescrie o dietă fără fibre (pentru câteva săptămâni). Durerea postoperatorie este controlată cu analgezice, ciorapi compresivi sunt utilizați pentru a preveni tromboza în venele picioarelor, iar acidul acetilsalicilic (Aspirina) este prescris pentru a preveni tromboza venelor din regiunea inghinală.

În primele trei zile, temperatura corpului este monitorizată constant, precum și nivelul fluxului sanguin și starea vaselor de sânge care alimentează penisul (vasul Doppler). Se verifică starea locului donator al pielii, dacă este necesar, se schimbă bandajul.

După cinci zile, se lasă să se plimbe puțin, după ce ai îmbrăcat lenjerie de susținere. Prima dată după operație, urinarea are loc prin cateterul suprapubian, iar zona din jurul acestuia în prima săptămână după ieșirea din spital trebuie curățată cu un burete. Este permis să faceți duș numai după două săptămâni: atât penisul, cât și locul donor de pe antebraț, coapsă etc. Trebuie păstrate uscate, așa că trebuie acoperite de apă. Scăldatul și înotul în piscină sunt interzise. [4]

In corporoplastia, care corecteaza forma penisului, chirurgii recomanda aplicarea unguentului Bacitracin, Baneocin sau Argosulfan (de doua ori pe zi) pe incizii si suturi.

Penisul trebuie menținut într-o poziție ridicată (inclusiv culcat în pat) și trebuie evitată presiunea asupra acestuia, prin urmare, este imposibil să îndoiți corpul în centură la un unghi mai mare de 90 °. De asemenea, ridicarea greutăților este contraindicată.

Și numai un medic, după examinare și consultare, poate permite pacientului operat să încerce să aibă contact sexual - folosind întotdeauna un prezervativ. Când se poate întâmpla asta? Perioada de recuperare - reabilitare după procedură, mai ales atunci când faloplastia a fost efectuată în timpul unei schimbări de sex - poate dura aproximativ doi ani.

Analizând feedback-ul pacienților lor cu privire la rezultatele reale ale faloplastiei - funcționale și estetice - și problemele care apar cu complicațiile acesteia, experții reamintesc că chirurgia plastică urogenitală nu a reușit încă să restabilească  fiziologia funcției sexuale , în ciuda îmbunătățirii constante a tehnicile acestei intervenţii chirurgicale şi experienţa clinică acumulată.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.