^
A
A
A

Tulburări de identitate de gen

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sexul unei persoane este determinat în momentul fertilizării atunci când spermatozoizii și ovulul sunt combinați. Din acest punct de vedere, dezvoltarea unui bărbat sau femeie este influențată de interrelația complexă a factorilor prenatali și postnatali.

Identitatea sexuală este definită ca percepția de sine a apartenenței la sexul masculin sau feminin, care nu corespunde întotdeauna sexului. Rolul sexual este un comportament pe care individul îl identifică cu bărbatul sau femela. Rolul sexual se bazează pe îndrumări verbale și non-verbale primite de la părinți, colegi și societate asupra modului în care ar trebui să se comporte băieții și fetele sau bărbații și femeile.

În primii doi sau trei ani de viață, mediul copilului își formează sentimentele legate de apartenența la un anumit sex. Ridicat ca băiat, copilul se consideră de obicei băiat și se comportă în mod corespunzător (rolul de sex), chiar dacă el "se referă biologic" la femei. În cazul în care un copil se naște cu caracteristicile sexuale ale ambelor sexe (hermafrodit), același lucru se întâmplă.

Există nenumărate teorii care explică efectul multor factori implicați în dezvoltarea identității de gen. O mare importanță este producerea hormonilor în timpul dezvoltării prenatale. În general, toată lumea este de acord că un număr mare de factori senzoriali, biochimici și psihologici care nu au fost studiate până în prezent participă la aceasta, dintre care ar trebui evidențiată caracterul tratamentului părinților cu copilul în faza incipientă a dezvoltării acestuia. Dar niciuna dintre explicații nu este exhaustivă. Confuzia inerentă băieților și fetelor nu are decât un impact limitat asupra identității lor sexuale viitoare. Nu este deloc necesar ca alegerea identității de gen să depindă de ceea ce băiatul joacă cu păpuși ca un copil, iar fetița preferă jocuri tehnice.

După stabilirea fermă a identității de gen a copilului, aceasta nu se schimbă, de obicei, pe parcursul întregii vieți ulterioare. Dacă o fată, de exemplu, crește și este crescută ca băiat, ea, de regulă, și mai târziu se va considera un băiat, în ciuda dezvoltării unor semne evidente ale unei femei. Numai uneori este posibil să se rezolve problemele identității sexuale care apar, încurajând modele de comportament care corespund sexului biologic. În unele cazuri, anomaliile anatomice pot fi corectate chirurgical.

Trebuie să se țină seama de faptul că identitatea de gen a unei persoane este determinată nu numai de atracția sa erotică pentru alte persoane. Depinde de asemenea dacă omul se simte identificat cu femeia sau dacă femeia se simte identificată cu bărbatul.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Tulburări ale identității sexuale în copilărie

Aceste tulburări se referă la copii care se simt ca aparținând celuilalt sex. Ei sunt recunoscuți de comportamentul repetat și fix, inerent rolului sexual care corespunde percepției lor greșite despre ei înșiși ca băieți sau fete. Cauzele acestor tulburări rare nu sunt clare.

Există o ipoteză că această tulburare depinde de părinți care încurajează comportamentul copilului, ceea ce este mai caracteristic pentru sexul opus. De exemplu, unul dintre părinți care și-a dorit să se nască fiica, îl îmbracă pe băiatul născut în locul fiicei asteptate în rochia unei fete și îi spune cât de atractiv și simpatic este.

La începutul tratamentului este recomandat să îi ajuți pe acest copil să devină prieten cu alți copii aparținând aceluiași sex cu ei, protejându-i împotriva ridiculizării și abuzului de la egal la egal. Terapia comportamentală modifică comportamentul corespunzător sexului opus într-un mod care îl face acceptabil. Terapia psihodinamică destinată procesării conflictelor și problemelor mentale nerezolvate se desfășoară în familii asociate cu manifestarea transsexualității.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Transsexualitate

Tulburările de identitate sexuală, definite ca transsexualitate, atrag atenția mass-media, deși sunt, de fapt, foarte rare. Înainte de 1985, doar 30.000 de astfel de cazuri au fost înregistrate la nivel mondial. Transsexualitatea include identificarea sexuală, opusul sexului anatomic al persoanei. În aceste cazuri, omul este convins că, de fapt, este o femeie, și viceversa. Majoritatea transsexualilor din istoria personală au avut cazuri de transvestism și alte modele de comportament care contraziceau sexul lor. Pentru a face un astfel de diagnostic, este necesar să confirmați fără echivoc că această situație durează mult timp (de obicei din copilărie), nu se schimbă și este însoțită de o mare forță de convingere.

Aceste cazuri sunt de obicei identificate atunci când transvestiții caută o schimbare a sexului lor, de obicei prin intervenție chirurgicală. Medicul participant ar trebui să considere că pacientul a avut probleme emoționale în copilărie, ceea ce a condus la o criză a identității de gen. Poate că această criză poate fi depășită fără intervenție.

Pentru toate persoanele care se străduiesc pentru o schimbare operativă a sexului, se prescrie psihoterapia. Scopul este clarificarea situației pacientului pentru o operație ireversibilă și încercarea de a se asigura că dorința de intervenție chirurgicală este neclintită și rezultă din convingerea voluntară. Terapia poate ajuta pacientul să se adapteze la un nou rol sexual după operație.

Schimbarea de sex poate duce la succes, când pacientul trăiește în rolul sexual selectat cu câțiva ani înainte de operație. Deci, un bărbat care vrea să fie o femeie poate elimina părul nedorit, aplică cosmeticele și poarta haine pentru femei. O femeie poate să-și ascundă sânii și să se îmbrace ca un bărbat. În același timp, ambele sexe tind, dacă este posibil, să-și confirme apartenența la sexul ales de ei înșiși.

Cu aproximativ 6 luni înainte de operație, începe hormonoterapia, care promovează redistribuirea țesutului adipos și a părului, precum și schimbările în zona genitală și în alte organe. În final, se ia decizia de a efectua prima chirurgie plastică. Schimbarea de sex este un proces de lungă durată, care necesită adesea mai multe operațiuni. Când o femeie este convertită la un bărbat sub presiunea circumstanțelor, de regulă, îndepărtarea glandelor mamare, precum și uterul și, adesea, o operație plastică pentru construcția penisului. Când un bărbat este convertit la o femeie, penisul și testiculele sunt îndepărtate și se efectuează o operație pentru a construi plastic vulva și vaginul.

Chiar și după mulți ani de pregătire, nu există nici o garanție că operația va aduce rezultate satisfăcătoare. Psihoterapia durează adesea de mai mulți ani după operație.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.