^

Sănătate

A
A
A

Boala lui Peyronie

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Boala Peyronie (indurație peniană fibroplastic) - idiopatică albuginea fibroză tunicii și (sau) areolar țesut conjunctiv între tunicii albuginea și țesutul erectil al penisului. Boala lui Peyronie a fost descrisă pentru prima dată în 1743 de către Francois de la Peyronie.

trusted-source[1], [2], [3]

Epidemiologie

Simptomele clinice ale bolii Peyronie apar în 0,39-2% din cazuri, dar această prevalență este doar un echivalent statistic al tratamentului pentru această boală. Prevalența adevărată a bolii Peyronie este mult mai mare - 3-4% din cazuri în populația generală de sex masculin. 64% dintre bărbații care suferă de boala Peyronie formează grupa de vârstă de la 40 la 59 de ani, cu o situație generală într-un grup de vârstă destul de mare - de la 18 la 80 de ani. La bărbații cu vârsta sub 20 de ani, boala Peyronie apare în 0,6-1,5% din cazuri.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Cauze boala lui Peyronie

Cauzele bolii lui Peyronie nu rămân pe deplin înțeles.

Cea mai răspândită teorie a fost apariția bolii lui Peyronie ca urmare a traumatizării cronice a corpurilor cavernoase ale penisului în timpul coitusului. Conform teoriei posttraumatice, mediatorii inflamatori în zona microtraumelor vezicii biliare încalcă procesul reparator, schimbând raportul dintre fibrele elastice și colagen în penis. Boala lui Peyronie este adesea combinată cu contracția lui Dupuytren și alte forme locale de fibromatoză, ceea ce face posibilă caracterizarea acestei boli ca o manifestare locală a collagenozei sistemice.

Există, de asemenea, o teorie autoimună a dezvoltării bolii Peyronie. Conform acestei teorii, boala lui Peyronie începe cu inflamarea vezicii biliare a corpului cavernos al penisului, însoțită de infiltrația limfocitară și plasmacytic. Infiltrate, de regulă, nu au limite clare. În viitor, zona de fibroză și calcificarea se formează în această zonă. Deoarece extensibilitatea erecției vezicii biliare în zona plăcii este foarte limitată, există un grad diferit de curbura a penisului.

De regulă, procesul de formare a plăcii și stabilizarea bolii are loc la 6-18 luni de la debutul acesteia.

Implicarea fascicolei Bucca, a vaselor perforante și a arterelor dorsale ale penisului duce la o încălcare a mecanismului de ocluzie a venelor și a insuficienței arteriale a penisului.

trusted-source[18], [19], [20]

Simptome boala lui Peyronie

Simptomele bolii Peyronie sunt după cum urmează:

Există diferite tipuri de evoluție clinică a bolii Peyronie.

Simptomele bolii Peyronie pot fi absente și se pot manifesta numai prin prezența "neoplasmelor" penisului, care pot fi detectate prin palpare. În cursul clinic al bolii Peyronie, poate fi prezentă durere severă și deformare a penisului în timpul erecției. Într-o serie de cazuri, mai ales cu natura circulară a leziunii, există o scurtare semnificativă a penisului și, uneori, boala lui Peyronie se manifestă clinic numai prin  disfuncția erectilă.

În cursul bolii, lui Peyronie îi este alocată o fază "acută" și o fază de stabilizare, care durează între 6 și 12 luni. Complicațiile care se dezvoltă pe parcursul cursului natural al bolii Peyronie includ disfuncția erectilă și scurtarea penisului.

Diagnostice boala lui Peyronie

Diagnosticul bolii Peyronne, de regulă, nu prezintă dificultăți și se bazează pe anamneză, plângeri ale omului și examen fizic (palparea penisului). Rar, boala lui Peyronie se mulează sub carcinomul penisului, infiltrarea leucemiei, limfogranulomul, leziunile în sifilisul târziu. De cele mai multe ori, boala lui Peyronie trebuie diferențiată de limfangita și tromboza venelor superficiale ale penisului.

Examinarea unui pacient cu boala Peyronie, împreună cu metodele clinice generale, sugerează:

 • evaluarea gradului de deformare erectilă (fotografierea, testele de injectare sau testele cu inhibitori ai fosfodiesterazei tip 5);
 • evaluarea caracteristicilor antropometrice ale penisului într-o stare relaxată și în stare de erecție;
 • cercetarea hemodinamicii penisului (farmacodpplerografie, tumescenta penisului de noapte).

Se recomandă efectuarea testelor sexuale.

Ecografia penisului este utilizată pe scară largă pentru diagnosticarea bolii lui Peyronie. Din păcate, detectarea unei plăci cu detalierea structurii sale este posibilă numai în 39% din cazuri, datorită polimorfismului său și caracterului multilateral al creșterii.

Este general acceptat faptul că dimensiunile plăcii și modificările lor dinamice față de pozițiile clinice și pentru prognosticul bolii nu sunt critice.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Exemplu de formulare a diagnosticului

 • Boala Peyronie, faza de stabilizare, deformarea erectilă.
 • Boala Peyronie, faza de stabilizare, îngustarea deformării erectile, disfuncția erectilă.

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Ce trebuie să examinăm?

Cum să examinăm?

Tratament boala lui Peyronie

Tratamentul etiotropic al bolii Peyronie este absent. De regulă, tratamentul medicamentos și metodele de fizioterapie sunt utilizate în faza inflamatorie acută a bolii Peyronie. Scopul tratamentului conservator este ameliorarea durerii, limitarea și reducerea zonei de inflamație și accelerarea resorbției infiltrațiilor.

Toate metodele de tratament conservativ au drept scop stabilizarea procesului patologic. Când tratamentul conservator utilizează medicamente pe cale orală: vitamina E, tamoxifen, colchicină, carnitină, diverse AINS.

Pentru administrarea locală a medicamentelor în placă se aplică hialuronidază (lidazu), colagenază, verapamil, interferoni.

În cele mai multe cazuri, tratamentul combinat al bolii Peyronie se efectuează utilizând diferite metode de fizioterapie (electroforeză, expunere la radiații laser sau valuri ultrasonice). Tratamentul bolii Peyronie se efectuează continuu sau în cursuri fracționate timp de 6 luni. Datele privind eficacitatea farmacoterapiei și fizioterapiei în boala Peyronie sunt foarte amestecate, din cauza lipsei unei abordări standardizate a evaluării rezultatelor finale.

Tratamentul operativ al bolii Peyronie

Curbura penisului, care împiedică sau face dificilă de a face sex, disfunctie erectila (impotenta), o scurtare a penisului - indicațiile pentru tratamentul chirurgical al bolii Peyronie. Tratamentul chirurgical al deviațiilor este penian scurtarea porțiunii „convex“ a cavernos (tehnici de operare Nesbit plikatsionnye), alungire „concavă“ porțiune din cavernos al penisului (mozaic korporoplastiki) sau falloendoprotezirovanii.

In 1965, R. Nesbit introdus în practica unei metode simple pentru corectarea abaterii cavernos în deformarea erectilă congenitale, iar din 1979 aceasta tehnica operatorie au fost utilizate pe scară largă pentru boala Peyronie. În prezent, această metodă în Statele Unite și în multe țări europene sunt utilizate pe scară largă atât în versiunea clasică și modificarea, și multe urologi vedea ca pe un standard de corecție de distorsiune pentru boala Peyronie. Esența funcționării lui Nesbit este de a tăia o clapă elipsoidală din cochilia burtă pe partea opusă curburii maxime. Defectul stratului buric este cusut cu suturi neabsorbabile.

Modificări ale funcționării clasice Nesbit diferă în porțiunile număr rezitsiruemyh ale tunicii albuginea, variante intraoperator creând o erectie artificiala si combinarea cu diverse realizări korporoplastiki, în particular a tehnicilor plikatsionnymi sau în combinație cu placi de disecție și flapsuri suprapuse ale unui material sintetic.

Un exemplu de modificare a operării lui Nesbit este operațiunile lui Mikulich, cunoscută în Europa ca operațiune Yachia. Esența acestei modificări este executarea incizilor longitudinali în zona de curbură maximă a penisului cu cusatura orizontală ulterioară a plăgii.

Eficacitatea operării lui Nesbit și a modificărilor sale (conform criteriului corecției de deformare) este de la 75 la 96%. Dezavantajele unei tranzacții de risc ridicat se referă prejudiciu uretră și bundle neurovasculare la dezvoltarea disfuncției erectile (impotenta) (8-23%) și pierderea sensibilității capului penisului (12%). Reducerea penisului se înregistrează în 14-98% din cazuri.

O alternativă la funcționarea lui Nesbit este împlicarea vezicii biliare a penisului. Esența acestui tip de corroporoplastie este invaginația cochiliei burtă fără a deschide corpurile cavernoase în zona abaterii maxime. În timpul funcționării, se utilizează un material de sutură neabsorbabil. Diferențele în metodele de punere în aplicare se referă la opțiunile de a crea duplicate ale cochiliei burtă, numărul lor și marcarea nivelelor suprapuse.

Eficacitatea coroplasticii este foarte variabilă și variază de la 52 la 94%. Dezavantajele acestui tip de chirurgie se refera scurtare a penisului (41-90%), recurența deformare (5-91%) și formarea de sigilii dureroase, granuloame, care pot fi palpate sub pielea penisului.

Indicații pentru plicarea coroplastică:

 • Unghiul de deformare nu mai mare de 45 °;
 • absența sindromului de "penis mic":
 • absența deformării prin tipul de "clepsidră".

Plicarea coroplastică poate fi efectuată atât cu o funcție erectilă conservată, cât și cu tulburări erectile în stadiul de compensare și subcompensare, în condițiile eficienței inhibitorilor de fosfodiesterază de tip 5. Funcția Nesbit este indicată numai cu o funcție erectilă conservată la nivel clinic și subclinic.

Indicații pentru coropoplastia mozaicului (tehnici de "prelungire"):

 • Unghiul de deformare mai mare de 45 °;
 • sindromul de "penis mic":
 • modificarea formei organului (deformare cu constricție).

O condiție prealabilă pentru implementarea corroporoplastiei scrappy este o funcție erectilă conservată.

Flap korporoplastiki poate realiza atât o disecție și excizia cu placi, urmată de înlocuirea materialului natural sau sintetic defect. Problema materialului plastic optim rămâne deschisă. Atunci când se utilizează o corporoplastică restrânsă:

 • autogrefe - peretele venos mare vena safenă sau vena dorsala femural, piele, tunica vaginalis testis vascularizat clapa prepuț: despre alogrefe - pericard cadaveric (Tutoplasi), mater; Dura
 • xenotransplanturile - stratul sublabil al intestinului subțire al animalelor (SIS);
 • materiale sintetice gortex, silastic, dexon.

Plastice Eficacitatea patchwork (Răsfoiți corecție deviație) este foarte variabilă, care variază de la 75 la 96% atunci când se utilizează altoi autovenous. 70-75% atunci când utilizați o clapă de piele. 41% - lambou liofilizat din dura mater, 58% - manta vaginală a testiculului. Principala complicatie ramane disfunctie erectila patchy korporoplastiki, apărând la 12-40% din cazuri.

Studiile experimentale au confirmat avantajele utilizării unei clape venoase în comparație cu clapele cutanate și sintetice. Operația care utilizează o clapetă de vene saphenoasă mare a fost propusă de T. Lue și G. Brock în 1993 și este acum utilizată pe scară largă.

Indicațiile pentru implantarea unei proteze peniene cu boala de corectare deformare simultană Peyronie este o pierdere pe scara larga a disfuncției erectile și a penisului (impotenta) decompensat nu cedat la terapia inhibitorilor fosfodiesterazei-5. Alegerea protezei penisului depinde de gradul de deformare și de alegerea pacientului. Acceptate considerat „succes“ falloendoprotezirovaniya la curbură reziduală mai mică sau egală cu 15. În cazul modelării mai severe deformare permanentă se realizează fie manual de către Wilson S. și Delk J., disec sau plachete (nu) urmat mozaic korporoplastikoy.

Profilaxie

Nu există o prevenire specifică a bolii lui Peyronie. Pentru a preveni curbura penisului și impotența (disfuncție erectilă), se recomandă tratamentul conservator al bolii Peyronie, care poate fi eficient în stadiile incipiente ale bolii.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.