^

Sănătate

A
A
A

Fiziologia funcției sexuale

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Mecanismele de reglare nervoasă par foarte complicate datorită dependenței lor deosebite de diferitele influențe de mediu mediate de factorii sociali. Cu toate acestea, pentru toată complexitatea lor, ele se desfășoară pe baza principiilor generale de activitate reflexă. Substratul material este receptorii, căile aferente, centrele sexuale la diferite nivele ale sistemului nervos central și conductele eferente către organele genitale.

Problema localizării centrelor sexuale în creier are o importanță deosebită pentru înțelegerea mecanismelor de reglare a funcției sexuale, a etiologiei și a patogenezei tulburărilor sexuale și, de asemenea, pentru rezolvarea problemelor practice de diagnosticare și tratament.

Efectiv fibre simpatic, provenind din măduva spinării lombare rostral, inervați vas deferens, vezicule seminale și glanda prostatică, care trece prin plexul pancreatic. Stimularea acestui plexus cauzează ejacularea. Centrul de ejaculare sau centrul simpatic genital se află în segmentele lombare superioare ale măduvei spinării. Centrul unei erecții sau centrul parasimpatic sexual se află în coarnele laterale ale segmentelor sacre ale SII-SIV. Fuga fibrele parasimpatice sunt nervii vasodilatatoare vasele de peniene eferente și să contribuie la o erecție care provoacă dilatarea arterelor și creșterea presiunii în țesuturi cavernoase. In drumul lor, aceste fibre sunt intrerupte in plexul glandei prostatei. Bulbocavernous spongiokavernoznye striat musculare și promovarea separarea spermei de uretra, este inervat de nervul pudendal somatice (nn. Rudendi).

La femei, includerea unor mecanisme predominant parasimpatic duce la excitare sexuala - erectia clitorisului, uretră corpul spongioasă, bulbul corpului cavernos al vestibulului, tensiunea musculară cavernos și să elibereze glandele bartolinievyh secrete ce caracterizează gradul de pregătire a organelor genitale la copulate. Extinderea crescândă ulterioară a mecanismelor de reglaj simpatic duce la apariția unui complex motor orgasmic.

Din ceea ce sa spus este clar că implicarea nervilor în procesul patologic care controlează fiecare fază a reacției sexuale la bărbați și femei duce la o încălcare a funcției sexuale.

Cea mai apropiată zonă în care se efectuează reglarea subcortică a funcției sexuale este hipotalamica. În prezent se crede că hipotalamusul diferentiat structurile celulare simpatic și parasimpatic legate de o rețea largă de mai multe impulsuri de cai aferente purtătoare de mediul extern ambiant din receptorii organelor interne, precum și din diferite părți ale creierului. Există, de asemenea, căi eferente speciale (hipotalamo-spinală) din hipotalamus în zona apeductului cerebral și apoi de-a lungul canalului central la coarnele laterale ale măduvei spinării.

Prezența inervației simpatice și parasimpatice specifice ale organelor genitale nu exclude prezența unei asocieri complex de dispozitive autonome, integrând funcțional activități sexuale cu alte organe și sisteme: cardiovascular, endocrin, controlul temperaturii etc. Aceste dispozitive sunt prezentate în sistemul limbic-reticular a creierului .. Toate activitățile corpului pentru menținerea optimă a funcției sexuale este realizată datorită activității integratoare a sistemului limbic-reticular prin ergotrop sale și mecanisme trophotropic. Zona Ehrgotropnyh (posterior hipotalamusului și mezencefal) asigură adaptarea la schimbarea influențelor mediului, de preferință, folosind un aparat segmentale simpatic; Zona trophotropic (-entsefalon rizare, hipotalamus anterior și secțiune trunchi caudală) este realizată pentru a restabili și menține constanța mediului intern (homeostazia) folosind parasimpatic ajută în mod avantajos.

Un sistem specific hipotalamic care reglează funcția gonadotropică a glandei pituitare este considerat a fi nucleul paraventricular și ventromedial, referindu-se la regiunea parvocelulară a tuberculului gri. Odată cu distrugerea tuberculului gri, există o încălcare a funcției sexuale și a atrofiei gonadale.

Observațiile pacienților cu leziuni cerebrale organice arată inegalitatea emisferelor drepte și stângi în reglarea funcției sexuale. Pacienții cu leziuni extinse ale emisferei dominante dezvolta tulburări severe de vorbire și paralizie a membrului opus, dar funcția sexuală sau nu suferă, sau suferă doar din cauza slăbirii generale (somatice) de sănătate. Tulburările din emisfera subdominantă, chiar mai puțin extinse, duc aproape întotdeauna la o tulburare a funcției sexuale, împreună cu perturbări emoționale și paralizii ale membrelor opuse.

Stimulentele sexuale reflexive condiționate, fără de care este imposibil să se efectueze o funcție sexuală normală, sunt percepute în primul rând de coaja emisferei drepte. Cortexul emisferei stîngi efectuează în principal efecte ale semnalului secundar de frânare asupra impresiilor sexuale primare (excitante) corticale și a mecanismelor de reglare subcorticală emoțională-vegetativă.

Reglementarea necondiționat-reflexă este congenitală; servește ca bază pentru formarea unor mecanisme de reglementare reflexe condiționate mai înalte și în procesul de viață sexuală este subordonată influenței lor.

Astfel, reglarea nervoasă a funcției sexuale este un sistem funcțional dinamic care combină structurile celulare de diferite nivele ale sistemului nervos într-un singur mecanism de reglementare.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.