^

Analiza TSH în timpul sarcinii în trimestrele 1, 2 și 3: interpretarea indicatorilor

, Editorul medical
Ultima examinare: 27.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

TTG în timpul sarcinii poate să nu fie la fel de importantă ca în condiții normale. Controlul funcției tiroidiene este foarte important pentru femeile și femeile sănătoase cu disfuncție tiroidiană deja existentă. La urma urmei, dezvoltarea copilului depinde de funcția multor organe ale femeii, inclusiv de funcția glandei tiroide.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Indicații pentru procedură analiza TTG în timpul sarcinii

Indicații pentru screening-ul nivelurilor de TSH - este apariția de simptome care sunt caracteristice hipotiroidism - un câștig somnoros, inadecvate în greutate, apariția edemului dens, tulburări ale trofismului pielii. Dacă există astfel de simptome, atunci este o formă clinică de hipotiroidism la femeile gravide, ceea ce înseamnă că examinarea în astfel de cazuri este obligatorie. Dar ce să facem dacă cursul hipotiroidismului este subclinic. În astfel de cazuri, dacă o femeie dorește să nască un copil sănătos, metodele de planificare a unei sarcini sănătoase ar trebui să vină pe primul loc. Examinările înainte de sarcină la mama în astfel de cazuri trebuie să includă și screening-ul funcției unei glande tiroide.

TTG în planificarea sarcinii poate deveni un test de screening care va determina dacă există încălcări la femei. Norma TTG la planificarea sarcinii ar trebui să fie de 0,4-4,0 mIU / l. Dacă o femeie are probleme cu glanda tiroidă sau dacă ia un tratament pentru patologia tiroidiană, atunci nivelul TSH la planificarea sarcinii nu trebuie să depășească 2,5 mIU / l. Acest nivel va permite implantarea embrionului și dezvoltarea normală.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Preparare

Pregătirea pentru această analiză nu conține instrucțiuni specifice. Cu o zi înainte de sondaj, nu se recomandă consumul de alcool, nicotină și medicamente. Dacă o femeie utilizează tiroxină sau alte medicamente pentru a trata funcția glandei tiroide, atunci pentru o zi trebuie să încetați să le luați.

Cum să luați TTG în timpul sarcinii? Acest lucru se face la laborator dimineața pe stomacul gol. Eșantionarea sanguină venoasă se efectuează cu examinare ulterioară timp de câteva zile.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Cine să contactați?

Tehnică analiza TTG în timpul sarcinii

Determinarea concentrațiilor serice sau plasmatice ale hormonului stimulator al tiroidei (TSH) este recunoscută ca o metodă sensibilă în diagnosticul hipotiroidismului primar și secundar. TTG este excretat de glanda pituitară anterioară și stimulează producerea și eliberarea tiroxinei și triiodotironinei glandei tiroide. Deși concentrația TSH din sânge este extrem de scăzută, este suficient să se servească funcția normală a glandei tiroide. Eliberarea TSH este reglementată de hormonul eliberator TTG (TRH) produs de hipotalamus. Nivelurile TTG și TRH sunt în mod invers proporțional cu nivelul hormonilor tiroidieni. Atunci când există un nivel ridicat de hormoni tiroidieni în sânge, o cantitate mai mică de TGH este eliberată de hipotalamus, astfel încât mai puțin TSH este eliberat de glanda pituitară. Efectul opus va avea loc atunci când există o scădere a hormonilor tiroidieni din sânge. Acest proces este cunoscut ca un mecanism de feedback negativ și este responsabil pentru menținerea nivelurilor adecvate ale acestor hormoni în sânge.

Performanță normală

Norma TTG în timpul sarcinii în trimestru are diferențe, care este asociată cu diferite niveluri de sinteză a T3 și T4 în timpul sarcinii. Indicatori diferiți pot diferi în diferite laboratoare, dar există niveluri medii recomandate de niveluri TSH la momente diferite:

  1. TTG în timpul sarcinii în primul trimestru ar trebui să se situeze în intervalul 0,1 - 2,5 mIU / l;
  2. TTG în timpul sarcinii în al doilea trimestru ar trebui să se situeze în intervalul 0,2 - 3,0 mIU / l;
  3. TTG la sarcină în trimestrul 3 ar trebui să fie în limite de 0,2 - 3,5 mIU / l.

Dacă există abateri de la orice valoare, atunci se efectuează o evaluare cuprinzătoare a funcției tiroidiene. Pentru a face acest lucru, examinați nivelurile de TSH, T3 și T4 în timpul sarcinii, care pot vorbi despre o anumită funcție a glandei tiroide.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Dispozitivul pentru analiză

Dispozitivul pentru efectuarea analizei de nivel TSH utilizează un anticorp monoclonal. Un set de ELISA este utilizat pentru cuantificarea concentrației de hormon de stimulare a tiroidei (TSH) în serul uman. Acest kit TTG se bazează pe principiul imunotestului enzimatic în fază solidă. Acesta utilizează un anticorp monoclonal unic îndreptat împotriva unui determinant antigenic distinct pe o moleculă TSH intactă. Anticorpul anti-TTG monoclonal de șoarece este utilizat pentru a imobiliza faza solidă (godeuri pe o placă de microtitrare). Anticorpul anti-TTG de capră este în soluția conjugatului enzimatic. Proba de testare reacționează simultan cu acești doi anticorpi, ca urmare a faptului că moleculele TSH se află într-un "sandwich" între faza solidă și anticorpii legați de enzime. După 60 de minute de incubare la temperatura camerei, godeurile sunt spălate cu apă pentru a elimina anticorpii marcați nelegați. Se adaugă o soluție de TMB și se incubează timp de 20 de minute, ceea ce conduce la dezvoltarea unei culori albastre. Dezvoltarea culorii este oprită prin adăugarea unei soluții stop pentru a forma o culoare galbenă și se face o măsurătoare pe un spectrofotometru la o lungime de undă de 450 nm. Concentrarea TTG este direct proporțională cu intensitatea culorii probei. Concentrația minimă detectabilă a TSH de către acest kit este de 0,2 μIU / ml.

Creșterea și scăderea valorilor

TSH crescute în timpul sarcinii este unul dintre semnele de laborator ale hipotiroidismului la femei și, prin urmare, insuficiența hormonului și a copilului. TSH crescut cu concentrații normale de T4 și T3 este definită ca hipotiroidism subclinic. Prevalența hipotiroidismului subclinic în timpul sarcinii este estimată de la 2% până la 5%. Acest lucru este aproape întotdeauna asimptomatic. Femeile cu hipotiroidism subclinic mai des decât femeile cu euthyroidism au o activitate pozitivă a anticorpilor la TPO. Hipotiroidismul subclinic este asociat cu un rezultat nefavorabil pentru mamă și descendenți, majoritatea recomandă înlocuirea tiroxinei la femeile cu hipotiroidism subclinic. Cu toate acestea, în ciuda faptului că tratamentul cu tiroxină îmbunătățește rezultatul obstetric, nu sa dovedit că modifică evoluția neurologică pe termen lung la descendenți. Consecințele pentru un copil TSH de nivel înalt nu se limitează la greutatea mică la naștere. Un copil poate fi nascut cu semne de hipotiroidism congenital. Această patologie se caracterizează prin dezvoltarea inadecvată a organelor interne și, în principal, a conexiunilor în creier. Cu hipotiroidismul congenital nediagnosticat, copilul dezvoltă un deficit neurologic cognitiv profund.

Sindromul TSH ridicat și sarcina înghețată pot avea o legătură directă. Deoarece hormonii tiroidieni susțin sarcina, stimulând funcția corpului galben, inadecvarea lor poate cauza sarcina să moară.

Mai degraba pentru a reduce TTG la sarcina daca cresterea sa este periculoasa. Mai întâi de toate, trebuie să înțelegeți că nu putem influența sinteza TTG direct prin medicamente. În cazul în care organismul are TSH crescut, acest lucru indică numai faptul că nivelul T3 și T4 este sub normal. Prin urmare, este necesară creșterea concentrației acestor hormoni, iar TSH, respectiv, va crește. Dacă fondul de TSH ridicat este scăzut T3 și T4, atunci tratamentul necesită hormonul tiroxină. Introducerea levothyroxinei este un tratament pentru alegerea hipotiroidismului matern. Femeile insarcinate au nevoie de doze mai mari din cauza creșterii rapide a concentrațiilor plasmatice de TSH crește ca urmare a estrogenului fiziologice, creste transportul placentara si metabolismul T4 materne si prevalenta crescuta a hormonilor tiroidieni. În timpul sarcinii, o modificare totală a dozei de tiroxină este de aproximativ 2-2,4 μg / kg și zi. În hipotiroidism sever în primele câteva zile, doza de tiroxina de două ori la înlocuirea finală prevăzută doza zilnică poate fi atribuită pentru a normaliza rapid piscina tiroxina Extrathyroidal pentru a reduce doza de înlocuire final. Femeile care sunt deja pe un tiroxina înainte de sarcină, de regulă, trebuie să crească doza zilnică, în medie, 30-50% mai mare decât doza înainte de concepție. Doza de tiroxină depinde, de asemenea, de etiologia hipotiroidismului. Femeile trebuie monitorizate la fiecare 4-6 săptămâni pentru valorile T4 și TSH înainte de administrare.

Deficiența iodului dietetic în mamă duce la o încălcare a sintezei hormonului tiroidian la mamă și făt. Valorile scăzute ale hormonilor tiroidieni stimulează producția de HBG a crescut in glanda pituitara, și valori crescute ale TSH stimulează creșterea glandei tiroide, ceea ce duce la zobam materne si fetale. Prin urmare, cauza TSH crescută nu poate fi atât de scăzută a T3 și T4, dar în primul rând poate fi un deficit de iod. În zonele cu deficiență severă de iod, nodulii tiroidieni pot fi prezenți la 30% dintre femeile gravide. Deficit de iod severă la femeile gravide este asociată cu o incidență crescută de pierdere a sarcinii, nasterea unui copil mort, și a crescut mortalitatea perinatală și infantilă.

Nivelurile normale de hormoni tiroidieni sunt necesari pentru migrarea neuronală, mielinizarea și alte modificări structurale ale creierului fetal. Deoarece hormonii tiroidieni sunt necesare pe toata durata sarcinii, deficit de iod afectează atât producția de hormoni tiroidieni materne si fetale si un aport insuficient de iod poate duce la consecințe dezastruoase. În special, deficitul de iod în mamă și făt în timpul sarcinii afectează în mod negativ funcția cognitivă a puilor. Copiii ale căror mame aveau un deficit sever de iod în timpul sarcinii pot prezenta cretinism, caracterizat prin deficiențe intelectuale profunde, surditate și insuficiență motorie. Deficitul de iod este cauza principală a deficiențelor intelectuale care pot fi prevenite în întreaga lume.

În astfel de cazuri, utilizarea levotiroxinei pentru creșterea nivelurilor de T3 și T4 și pentru scăderea TSH nu este recomandabilă, este în primul rând necesară reconcilierea nivelului de deficit de iod. Iodomarina cu TSH crescut în timpul sarcinii este, în acest caz, medicamentul de alegere pentru tratamentul deficienței de iod. Toate femeile însărcinate și care alăptează cu această problemă trebuie să ia iodomarină, conținând 150-200 micrograme de iod pe zi.

Hipertiroidismul este mai puțin frecvent decât hipotiroidismul, cu o frecvență aproximativă în timpul sarcinii de 0,2%. TSH scăzut în timpul sarcinii și nivelurile crescute de T4 reprezintă un semn de laborator al hipertiroidismului la femei. Uneori există TSH scăzut cu T4 normal în timpul sarcinii, ceea ce este tipic hipertiroidismului subclinic. Simptomele clinice de hipertiroidism includ tahicardie, nervozitate, tremor, transpirație, intoleranta la caldura, slăbiciune musculară proximale, mișcările intestinale frecvente, scaderea tolerantei la efort, și hipertensiune arterială.

Motivele pentru astfel de modificări sunt formarea unui proces autoimun. Cu această patologie, se formează anticorpi (AT) la receptorii TSH, care sunt crescuți în timpul sarcinii tocmai în cazul hipertiroidismului. Acești anticorpi stimulează producția de TSH într-un mod fals, care, la rândul său, stimulează producția de hormoni tiroidieni. Acești hormoni cresc în sânge și duc la activarea tuturor funcțiilor glandei tiroide și a altor organe și sisteme ale femeii însărcinate.

Principala problemă la femeile cu hipertiroidism este efectul potențial asupra fătului. Anticorpii la receptorii tiroidieni trebuie măsurați până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru la femeile cu boală activă.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36]

Modificări ale funcției glandei tiroide în timpul sarcinii

Sarcina este o perioadă care, în cele mai bune momente, creează un mare stres fiziologic, atât pentru mamă, cât și pentru făt. Cu toate acestea, dacă sarcina este complicată de tulburări endocrine, cum ar fi hipotiroidismul, potențialul pentru rezultate negative la nivelul mamei și fătului poate fi enorm. Hipotiroidismul este răspândit în rândul femeilor însărcinate, iar rata de detectare, în special într-o țară în curs de dezvoltare, nu se află în spatele amplorii problemei. Deoarece hipotiroidismul este ușor de tratat, detectarea și tratarea în timp util a tulburării poate reduce povara asupra rezultatelor nefavorabile ale fructelor și ale mamei, care sunt foarte frecvente.

Disfuncția tiroidiană în timpul sarcinii este frecventă cu o frecvență de 2% -4%. Disfuncția tiroidiană în mama este asociată cu un risc crescut de rezultate diferite materne si infantile adverse, inclusiv avort spontan, întârzierea creșterii intrauterine, bolile hipertensive, travaliu prematur și reducerea IQ - ul copilului. In timpul sarcinii , schimbări profunde în fiziologia glandei tiroide apar pentru a asigura un nivel suficient de hormon tiroidian, atât mama , cât și pentru făt. Acest lucru este important mai ales în timpul perioadei timpurii a sarcinii din cauza tiroidei fetale incepe sa produca cantitati semnificative  de TSH  doar aproximativ 20 de săptămâni de sarcină , până când fătul este foarte dependentă de nivelurile de hormoni materne. Această inhibare a sintezei hormonilor tiroidieni la făt și o concentrație crescută de hormoni proteinei de legare (-globulinei care leagă tiroxina) și degradarea T4 placentar yodotironinovoy deyodazoy 3 necesită creșterea producției de hormoni tiroidieni materne. Aceasta necesită o glandă tiroidă sănătoasă în mama și accesibilitatea adecvată a iodului dietetic. Ca urmare, concentrația de tiroxinei libere în ser (FT4) este crescută, iar concentrațiile TSH până la aproximativ a opta săptămâni în prima jumătate a sarcinii, ceea ce conduce la diferite intervale de control pentru TSH și  T4  în comparație cu starea non-gravide.

Având în vedere aceste schimbări legate de sarcină în fiziologia tiroidei și complicațiile asociate disfuncției tiroidiene, este important să se determine intervalele de control pentru funcția normală a tiroidei în timpul sarcinii. Acest lucru este crucial pentru identificarea femeilor care au nevoie de tratament sau corectarea funcției tiroidiene.

Disfuncția nediagnostică a glandei tiroide poate fi o problemă. Deși atenția a fost concentrată asupra rezultatelor nefavorabile ale fătului asociate hipotiroidismului, atenția este, de asemenea, direcționată treptat către rezultatele materne nefavorabile ale acestei tulburări. Diagnosticarea rapidă și tratamentul hipotiroidismului în timpul sarcinii este foarte importantă. Hipotiroidismul subclinic trebuie, de asemenea, identificat și tratat pentru a preveni apariția unor efecte adverse, mai ales cele materne. Întrucât femeile cu hipotiroidism în timpul sarcinii, în special o varietate autoimună, pot avea un focar după naștere sau pot continua să necesite înlocuirea tiroxinei după naștere, monitorizarea adecvată este obligatorie. Și chiar dacă femeia dinaintea sarcinii a fost absolut sănătoasă și nu a suferit niciodată tulburări tiroidiene, astfel de probleme pot apărea chiar și în fundalul unei sarcini normale.

Fiziologia glandei tiroide se modifică semnificativ în timpul sarcinii normale. Aceste modificări apar pe tot parcursul sarcinii, ajută la pregătirea tiroidei materne pentru a face față nevoilor metabolice ale sarcinii, sunt reversibile după naștere.

Schimbarea cea mai vizibilă este creșterea globulei care leagă tiroxina (TSH). Începe de la începutul primului trimestru, pe platou în timpul mediu și persistă până la naștere. Acest lucru se datorează stimulării sintezei TSH prin creșterea nivelului de estrogen la mame și, mai important, datorită scăderii clearance-ului hepatic al TSH datorită silanței induse de estrogen. Această concentrație crescută de TSH conduce la o lărgire a bazinului și duce la creșterea nivelurilor totale de  T3  și T4 datorită creșterii sintezei hormonului tiroidian la mamă. Sinteza hormonilor tiroidieni la mamă este, de asemenea, crescută din cauza clearance-ului renal accelerat al iodurii ca rezultat al creșterii ratei de filtrare a țesutului glomerular.

Metabolism crescut al T4 în al doilea și al treilea trimestru, datorită creșterii placentara deiodinase tip II și tip III, care este convertit T4 la T3 și T4 în direcția opusă T3 și respectiv T2 acționează ca un impuls suplimentar pentru sinteza T4. Nivelurile plasmatice ioduri sunt reduse datorită creșterii metabolizării tiroxină și creșterea iodura clearance-ul renal. Toate aceste modificări conduc la o creștere a dimensiunii tiroidiene, în 15% dintre femeile gravide, care revine la postpartum normal.

 Serul HCG are o activitate tirotrotică proprie, care crește după fertilizare și vârfuri în 10-12 săptămâni. În consecință, în primul trimestru, nivelurile libere de T3 și T4 cresc ușor și nivelurile TSH scad în primul trimestru, cu o ajustare în al doilea și al treilea trimestru, când nivelurile de hCG scad.

Cum influențează TSH sarcina? Având în vedere că nivelul său este redus ușor prin principiul feedbackului din primul trimestru, efectul său este, de asemenea, ușor redus. Dar sinteza acestui hormon persistă și afectează nu numai corpul unei femei, ci glanda tiroidă a unui copil care se dezvoltă în mod activ.

Fetala glandei tiroide se dezvoltă până la 7 săptămâni de sarcină. Glanda fetală este capabilă să prindă iod în săptămâna 12 și poate sintetiza tiroxina în săptămâna 14 a sarcinii. Cu toate acestea, secreția semnificativă de hormoni nu este observată până la 18-20 săptămâni de sarcină. După aceasta TSH, T4 și TSH embrionare cresc treptat la populația adultă la 36 de săptămâni de gestație. Transmiterea TSH prin placentă este neglijabilă, dar transportul T3 și T4 poate fi semnificativ.

Astfel, se poate concluziona că glanda tiroidă maternă funcționează ca un făt înainte de o anumită perioadă de sarcină. Prin urmare, mama însăși poate avea insuficiență tiroidiană diferită, mai ales dacă a avut anterior  hipotiroidie  sau  hipertiroidism. Controlul funcției tiroidiene în timpul sarcinii este foarte important, deoarece chiar și o disfuncție clinică nesemnificativă în mama glandei tiroide poate provoca tulburări cognitive grave și tulburări de dezvoltare la copil.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Controlul funcției tiroidiene în timpul sarcinii

Hipotiroidismul matern neacoperit poate duce la nașterea prematură, greutatea la naștere scăzută și  tulburările respiratorii la nou-născuți. De-a lungul anilor, s-au acumulat suficiente dovezi despre rolul tiroxinei în dezvoltarea normală a creierului fetal. Prezența receptorilor nucleari specifici și a hormonilor tiroidieni gasite in creier a fatului , la 8 săptămâni de gestație, T4 liber găsit în lichidul coelomic și amniotic, și demonstrarea transferului de hormoni tiroidieni materne prin placenta, sublinia rolul hormonilor tiroidieni in dezvoltarea creierului fatului. Interacțiuni complexe între iodothyronine-deyodazami D2 și D3 în timpul sarcinii pentru a ajuta ajusta valoarea unei cantități adecvate de T3 necesare pentru dezvoltarea normala a creierului.

Prin urmare, nu întotdeauna clinic o femeie poate manifesta hipotiroidism, în timp ce există o lipsă de hormoni. Prin urmare, la femeile gravide, indicațiile pentru depistarea deficienței funcției tiroidiene sunt extinse.

Prevalența hipotiroidismului în timpul sarcinii este estimată la 0,3-0,5% pentru hipotiroidismul deschis și la 2-3% pentru hipotiroidismul subclinic. Tiroidita autoimună  este cea mai frecventă cauză de hipotiroidism în timpul sarcinii. Cu toate acestea, în întreaga lume, lipsa de iod este încă una dintre principalele cauze ale hipotiroidismului, atât explicite, cât și subclinice.

Hipotiroidismul în timpul sarcinii este de obicei asimptomatic, mai ales sub forma subclinică. Semnele și simptomele care indică hipotiroidism includ creșterea inadecvată în greutate, intoleranța la frig, pielea uscată și întârzierea relaxării reflexelor de tendon adânc. Alte funcții, cum ar fi constipația, oboseala și somnolența, sunt de obicei atribuite sarcinii.

trusted-source[43], [44], [45], [46]

Cum de a crește TTG în timpul sarcinii?

Medicamente cunoscute sub numele de medicamente antitiroidiene - metamizol sunt utilizate în acest scop. Aceste medicamente acționează prin blocarea capacității glandei tiroide de a produce noi hormoni tiroidieni. Acest lucru va reduce numărul de hormoni periferici și, pe baza feedbackului, va crește nivelul TSH la normal.

TTG în gemeni de sarcină are unele diferențe față de sarcina unică. Creșterea activității tiroidiene în primul trimestru este mai profundă cu gemenii decât cu o singură sarcină. Acest lucru se datorează faptului că, într-o dublă sarcină, nivelul gonadotropinei corionice (hCG) crește în mod semnificativ, ceea ce reduce producția TSH. De aceea, atunci când dublul nivelului TSH este mai mic și riscul de hipotiroidism cu o astfel de sarcină crește, ce trebuie luat în considerare atunci când se efectuează o astfel de sarcină.

Boala tiroidiană este a doua afecțiune endocrină cea mai frecventă care afectează femeile în timpul sarcinii. Detectarea precoce a patologiei glandei tiroide în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut de avort spontan, abrupții placentare, tulburări hipertensive și limitarea creșterii copilului. Prin urmare, se recomandă examinarea femeilor cu risc crescut, inclusiv a celor cu boală tiroidiană, prin determinarea nivelului TSH în timpul sarcinii, chiar și în absența unei clinici.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.