^

Sănătate

A
A
A

Hipertiroidism

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Hipertiroidismul este un sindrom de creștere a nivelului hormonilor din sânge, determinat de creșterea activității glandei tiroide. Excesul acestora accelerează metabolismul.

Există, de asemenea, starea opusă, atunci când nivelul acestor hormoni este inferior normei, astfel încât și metabolismul este, de asemenea, redus. Această patologie este clasificată ca hipotiroidie.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Cauze hipertiroidism

Hipertiroidismul este asociat întotdeauna cu alte patologii ale acestei glande endocrine. Aproape 80% din cazuri apar din cauza gurii toxice difuze. Aceasta este o creștere uniformă a glandei tiroide, care este numită și Basedova sau boala lui Graves. În această condiție, se produc anticorpi la receptorii TSH (hormon de stimulare a tiroidei) ai glandei hipofizare; acest lucru stimulează glanda, crește și produce prea multe substanțe hormonale.

Inflamația virală duce la distrugerea foliculilor glandelor și, prin urmare, la ingerarea excesului de substanțe hormonale în sânge. Acest tip de patologie este relativ ușoară, are o natură temporară.

Cu gură nodulară, sigiliile locale ("noduli") acționează de asemenea secreția hormonilor tiroidieni.

Nivelul hormonal crește, de asemenea, pentru unele tumori ale glandei pituitare, cu adenom toxic al glandei tiroide sau a tulpinii ovariene.

Admiterea medicamentelor sintetice hormonale fără supraveghere medicală poate provoca, de asemenea, boala. Aceeași condiție este posibilă dacă țesuturile hipofiză nu răspund la acest tip de hormon.

Hipertiroidismul apare cel mai adesea la femeile tinere; Un factor important de risc este întotdeauna o predispoziție ereditară față de această patologie.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Patogeneza

Ce se întâmplă în organism cu hipertiroidism?

Deoarece hormonii tiroidieni determină o creștere a consumului de oxigen de către organism, formarea căldurii și schimbul de energie cresc și ele.

Androgenii sunt transformați intens în estrogeni. Există un nivel crescut de globulină, care leagă hormonii sexuali. La bărbați acest lucru este plin de ginecomastie.

Țesuturile devin hipersensibile la catecolamine, stimulare simpatică.

Datorită suprapunderii cortizolului, apar simptomele hipocorticismului (un fenomen opus insuficienței suprarenale).

Uneori, boala lui Graves, ca principală cauză a producției de hormoni tiroidieni în exces, are un caracter familial. În acest caz, modificările patologice sunt fixate în fiecare generație ulterioară. Se formează un autoanticorp care stimulează sistemul de apărare, ca rezultat al răspunsului apar autoanticorpi. Rezultatul interacțiunii complexe dintre antigeni și anticorpi este o creștere a nivelului concentrației de tirozină din sânge.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Simptome hipertiroidism

Simptomatologia constă în dependența directă de gravitatea, durata, gradul de afectare a organelor și țesuturilor.

Caracteristici sunt schimbările în activitatea nervoasă și mentală a omului:

 • nervozitate, excitabilitate
 • iritabilitate, uneori lacrimă
 • anxietate, frica irațională
 • discurs accelerat
 • Gândire tulburare
 • insomnie.

Hipertiroidismul determină o schimbare a tensiunii arteriale, ritm cardiac accelerat, insuficiență cardiacă.

Aproape jumătate dintre pacienții cu hipertiroidism au o clinică oftalmologică strălucitoare - o proeminență vizibilă a globilor oculari, edemul pleoapelor. Pacientii simt in acelasi timp "nisip in ochi", mai tarziu, poate exista eroziune a corneei si chiar si orbire, ca o consecinta a distrofiei nervului optic.

Alte simptome ale hipertiroidismului:

 • În pofida apetitului crescut, pacientul își pierde greutatea.
 • Diabetul de etiologie tireogenă se dezvoltă.
 • Pacientul transpira, nu poate tolera căldură.
 • Pielea este subțire, întotdeauna caldă și umedă.
 • Părul este, de asemenea, mai subțire, graying prematură.
 • Picioarele umflate.
 • Se pare că aveți dificultăți de respirație.
 • Dificultăți în digestie sunt documentate, anorexia se dezvoltă adesea la vârstnici.
 • Slăbiciune, tremurături, oboseală.
 • Sete puternică și poliurie.
 • Tulburări sexuale, tulburări de menstruație.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23]

Complicații și consecințe

Procedurile de schimbare se referă la întreg organismul, prin urmare, eșecul lor afectează și funcționarea tuturor sistemelor și organelor. Prin urmare, marea varietate a simptomelor și a consecințelor hipertiroidismului.

Comportamentele grave cu tratament întârziat sau substandard pot afecta sistemul cardiovascular. Există o aritmie cardiacă, iar în cazuri foarte rele - un infarct miocardic.

Fierul crescut complică înghițirea și respirația normală.

În legătură cu accelerarea procesului digestiv, există o peristalție intestinală crescută, care este însoțită de episoade frecvente de diaree. Accelerarea metabolismului provoacă utilizarea depozitelor de rezervă ale depozitelor de grăsimi. Persoana creste considerabil subtire, este in mod constant fierbinte, neconfortabil de transpiratie excesiva.

Influența asupra sănătății reproductive se manifestă prin încălcarea acestei funcții până la infertilitatea feminină și impotența masculină. Un supărat la o mamă viitoare poate avea consecințe tragice - de la dezvoltarea anormală a fătului până la întârzierea mintală în cazul nașterii unui copil.

Hiperactivitatea glandei tiroide poate fi cauza nopților nedormite; Substanțele hormonale acționează ca un stimulent puternic al organismului, reducând în mod semnificativ nevoia fiziologică de somn regulat și odihnă adecvată.

Nu treceți fără consecințe și bulgări oculare, care se întâmplă în hipertiroidism: poate fi complicată de oftalmopatie.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29]

Complicații

Glanda tiroidă, desigur, afectează toate organele vitale ale corpului. Complicațiile hipertiroidismului sunt asociate în primul rând cu fenomenele de sub- și decompensare. Astfel, odată cu slăbirea mușchilor inimii, care devin mai subțiri și, de asemenea, cu pereții vaselor de sânge, se produce foametea de oxigen, produsele metabolismului nu sunt îndepărtate suficient. Acidificarea ulterioară a corpului este plină de edem, insuficiență cardiacă și așa mai departe.

Infecțiile, stresul, suprasolicitarea organismului poate complica situația cu criza tirotoxică, când toate simptomele hipertiroidismului sunt exacerbate brusc. Cu un prognostic extrem de nefavorabil, este posibilă o comă și un rezultat letal. Criza tirotoxică este inerentă numai femeilor.

Agravarea este însoțită de tahicardie severă și febră, în unele cazuri pacientul râvnește, în altele, cu criză apatică, se observă o indiferență absolută față de lumea exterioară. Progresia unor astfel de simptome conduce la o comă și chiar la moarte.

În funcție de intensitatea acestor manifestări, medicii disting între trei și cinci grade de hipertiroidism.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35]

Diagnostice hipertiroidism

Hipertiroidismul este diagnosticat de o clinică tipică și plângeri ale pacientului. Și conduceți:

 • analiza unui sânge pe TTG, o tiroxină și trijodtironină
 • examen ultrasonic
 • electrocardiogramă
 • scintigrafie radioizotopică, dacă este necesar - biopsie.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Analize

Analiza sângelui este principala și determinantă în formularea unui diagnostic precis. El este numit de către un endocrinolog, a examinat pacientul și a ascultat plângerile sale. Analiza constă în determinarea cantității de hormoni tiroidieni T4 și T3, care indică excesul lor. De asemenea, se stabilește cantitatea de hormon de stimulare a tiroidei (TSH), care dă o idee despre implicarea glandei pituitare.

În cursul tratamentului, testul de sânge pentru acești parametri trebuie repetat de mai multe ori pe an.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54]

TTG în hipertiroidism

Dacă conținutul TSH este zero, atunci hormonii liberi T3, T4 pot fi în limitele superioare ale normei. Din indicatorii acestor substanțe, endocrinologii tocmai ieșesc atunci când pacientului îi sunt prescrise preparate medicinale.

Indicele de tiroglobulină indică natura și caracteristicile dezvoltării bolii. Anticorpii corespunzători sunt curățați în glandă, îndepărtându-l din celulele distruse și alte elemente.

Anticorpii la TTG la semne de tirotoxicoză secretă substanțe a căror sarcină este de a bloca activitatea excesivă a glandei endocrine.

Instrumente diagnostice

Orice tulburări tiroidiene necesită ultrasunete, inclusiv hipertiroidie. Echipamentul ajută medicul să "văd" dimensiunea, structura organului, cu ajutorul senzorului pentru a evalua aportul său de sânge. Rezultatele pozitive ale ultrasunetelor sunt un semnal pentru numirea scintigrafiei.

Scintograficheskoe de cercetare trebuie să fie efectuate cu suspiciune de hipertiroidism nodular. Ajută specialistul să stabilească în ce regim funcționează anumite părți ale glandei, în special nodurile. Aceste două metode ajută la diferențierea hipertiroidismului și a altor patologii însoțite de tirotoxicoză, de exemplu, goiterul multinodular, tiroidita și așa mai departe.

O biopsie de puncție a organului este efectuată cu indicații specifice pentru o astfel de manipulare.

Dacă doriți să evaluați starea glandei pituitare (cu hipertiroidism ca o consecință a adenomului hipofizar), este prezentată o tomografie computerizată sau RMN a creierului și uneori ambele.

În legătură cu încălcarea inimii și a vaselor, se recomandă efectuarea unui ECG, care evidențiază cel mai bine astfel de defecte.

Ce trebuie să examinăm?

Cine să contactați?

Profilaxie

Principalele măsuri de prevenire a hipertiroidiei constă în faptul că organismul devine suficient de iod, dar dacă ai probleme cu glanda tiroidă eliminate cu promptitudine.

 • Alimentele trebuie să fie echilibrate și de calitate, fără exces sub formă de feluri de mâncare ascuțite, prăjite, făinoase, grase, afumate și sărate. Legume, fructe, alte alimente bogate în fibre, vitamine și microelemente, o dietă cu lapte acru - care este cheia unei alimentații sănătoase și raționale.
 • Nu puteți mânca "atunci când trebuie", este util să observați în mod constant regularitatea în mâncare. Recomandările dietetice sunt extrem de importante, deci trebuie să le urmați cu hipertiroidism neobosit.
 • Modelele rele ar trebui să aibă o luptă decisivă, o dată pentru totdeauna, să scăpăm de ele. Activitatea fizică, încărcăturile moderate de sport nu doar diversifică timpul liber, ci vor deveni o sursă de veselie, starea de spirit excelentă, jucând departe de ultimul rol în depășirea oricărei boli.
 • După un tratament de succes, este necesară o examinare hormonală regulată. Uneori este indicată o terapie conservativă de susținere, care, conform sfatului medicului, poate dura un an sau mai mult.
 • Nu abuza de plajă.
 • În mod ideal, un pacient hipertiroid trebuie observat în mod constant de un endocrinolog.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62], [63], [64]

Prognoză

În funcție de complexitate, cauze și alte circumstanțe, hipertiroidismul este tratat cu o metodă medicamentoasă sau chirurgicală. Tratamentul la timp și profesional oferă rezultate bune. Ambele metode elimină efectiv semnele bolii. Ar trebui să se țină seama de faptul că utilizarea medicamentelor pentru suprimarea activității excesive a glandei nu este recomandată pentru alăptarea copiilor și în timpul sarcinii. Pentru un an după tratament, sarcina este de asemenea nedorită. Auto-medicamentul este inadmisibil!

Prognosticul pentru adulți este aproape întotdeauna favorabil - nu numai pentru viață, ci și pentru capacitatea de lucru. Cu excepția crizei tiretoxice, această stare extrem de periculoasă amenință viața pacientului și necesită o intervenție imediată și calificată. Cu un diagnostic complicat, prognosticul depinde de cauzele, severitatea și alte circumstanțe. Rezultatul letal este cel mai adesea cauzat de probleme cardiace și respiratorii.

Hipertiroidismul și armata

Hipertiroidismul cauzează o atenție sporită în rândul medicilor care examinează recruții în birourile militare de înregistrare și înrolare. La urma urmei, chiar și în vremurile napoleoniene, știau că bărbații cu gâscă severă erau războinici răi. Ei spun că faimosul comandant a inspectat personal gâturile recruților săi.

Oamenii tineri sănătoși și rezistenți sunt necesari în armata modernă. Din nefericire, doar unii dintre ei au trecut examenul medical fara probleme. Ecologia, alimentația slabă, obiceiurile nesănătoase și, în general, modul de viață nu contribuie la înflorirea și sănătatea multor adolescenți și tineri.

Dacă există o suspiciune de hipertiroidism sau de boli similare, medicul curant este examinat cu atenție și prevăzut cu un răgaz pentru tratament. În cazurile complicate sau neglijate, este posibilă scutirea de la recrutare.

Cu o atitudine responsabilă față de sănătatea lor, fiecare persoană poate depăși hipertiroidismul, poate continua viața completă.

trusted-source[65], [66]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.