^

Sănătate

Tiroidectomie

, Editorul medical
Ultima examinare: 23.04.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Tiroidectomia este o operație chirurgicală pentru îndepărtarea uneia dintre cele mai importante glande endocrine ale corpului, glanda tiroidă (glandula thyreoidea). Volumul intervenției chirurgicale - îndepărtarea unei părți sau a întregii glande - depinde de diagnosticul specific. [1]

Indicații pentru procedură

Această operație este afișată:

 • cu tumori maligne, adică  cancer tiroidian  - diferențiat, medular, folicular, papilar, anaplazic, precum și adenocarcinom;[2]
 • în cazul metastazelor în glanda tiroidă a tumorilor de altă localizare;
 • în prezenţa  guşii toxice difuze  (boala Graves) de natură multinodulară, ducând la dezvoltarea tireotoxicozei. Excizia gușii se mai numește și strumectomie;
 • pacienți cu adenom folicular  al glandei tiroide  sau cu o formațiune chistică mare care îngreunează respirația și înghițirea.

Preparare

Pregătirea pentru astfel de operațiuni începe din momentul în care se ia o decizie cu privire la necesitatea acesteia. Este clar că pentru a stabili un diagnostic adecvat, fiecare pacient a fost supus unei  examinări complete a glandei tiroide  (cu biopsie aspirativă) și a unei examinări a ganglionilor limfatici regionali.

De asemenea, este important să se determine locația  glandelor paratiroide , deoarece localizarea lor poate fi non-ortotopică (pot fi situate în partea de sus a spatelui glandei tiroide sau departe de gât - în mediastin). Se efectuează o ecografie sau CT a gâtului.

Înainte de îndepărtarea planificată a glandei tiroide (completă sau parțială), starea inimii și plămânilor trebuie verificată folosind o electrocardiogramă și o radiografie toracică. Se fac analize de sange: generale, biochimice, de coagulare. Medicul face recomandări cu privire la medicamentele luate de pacient (unele medicamente sunt temporar anulate).

Ultima masă înainte de operație, la recomandarea anestezilor, ar trebui să fie cu cel puțin 10 ore înainte de a începe.

Cine să contactați?

Tehnică tiroidectomie

În conformitate cu indicațiile, se poate efectua o tiroidectomie radicală sau totală - îndepărtarea întregii glande, efectuată pentru tratamentul chirurgical al cancerului. Operația se efectuează sub anestezie generală (endotraheală), iar durata medie a acesteia este de aproximativ două până la trei ore.

Tehnica tiroidectomiei subfasciale tradiționale: se face o incizie transversală (7,5-12 cm lungime) a pielii, a țesuturilor subcutanate, a mușchilor sternohioizi și a foii parietale a fasciei cervicale - de-a lungul pliului orizontal anatomic din fața gâtului (deasupra gâtului). Cavitatea jugulară); prin încrucișarea și ligatura vaselor corespunzătoare, alimentarea cu sânge a glandei se oprește; glanda tiroidă este expusă și separată de cartilajul traheei; deplasarea glandei vă permite să evidențiați nervul laringian recurent; sunt identificate glandele paratiroide (pentru a le proteja de deteriorarea accidentală și pentru a nu perturba aportul de sânge); dupa ce glanda este izolata de capsula fasciala se efectueaza excizia acesteia; marginile capsulei sunt conectate cu suturi; locul unde a fost localizată glanda este închis de foaia viscerală a fasciei interne a gâtului; plaga chirurgicala se sutura cu instalarea de drenaj (care se indeparteaza dupa o zi) si aplicarea unui bandaj steril.

În prezența unei formațiuni maligne, se utilizează tiroidectomia radicală extrafascială - îndepărtarea completă extracapsulară a unui lob, a istmului și a 90% din lobul contralateral (nu rămâne mai mult de 1 g de țesut al glandei). Pacienții cu o tumoare mare, precum și  cancer tiroidian medular,  pot necesita tiroidectomie cu disecție a ganglionilor limfatici sau limfadenectomie, adică îndepărtarea ganglionilor limfatici metastazați la nivelul gâtului. In functie de localizarea acestora se realizeaza excizia bilaterala - tiroidectomie cu disectia ganglionilor laterali sau cu extirparea ganglionilor mediastinali superiori si anteriori - tiroidectomie cu disectia ganglionilor centrale.

Dacă nu se îndepărtează întreaga glandă, ci mai mult de jumătate din fiecare lob, inclusiv istmul, atunci aceasta este o tiroidectomie subtotală (rezecție), utilizată în cazurile de gușă sau prezența unor ganglioni benign unici. Când tumora este mică (de exemplu, microcarcinom papilar izolat) sau nodul este solitar (dar suspect de natura sa benignă), numai lobul afectat al glandei și istmul poate fi îndepărtat - hemitiroidectomie. Iar îndepărtarea țesuturilor istmului dintre cei doi lobi ai glandei (istmus glandulae thyroideae) cu mici tumori localizate pe acesta se numește istmusectomie.

Așa-numita tiroidectomie finală se efectuează în cazurile în care pacientul a suferit o operație la nivelul glandei tiroide (rezecție subtotală sau hemitiroidectomie), și devine necesară îndepărtarea celui de-al doilea lob sau a părții rămase a glandei.

În unele cazuri, este posibilă efectuarea unei operații endoscopice, pentru care se utilizează un set special de instrumente pentru tiroidectomie. În timpul unei astfel de intervenții, se introduce un endoscop printr-o mică incizie în gât; pentru a îmbunătăți vederea, se injectează dioxid de carbon și se efectuează toate manipulările necesare (vizualizate pe monitor) cu instrumente speciale printr-o a doua mică incizie.[3]

Contraindicații la procedură

Dacă pacientul are boli infecțioase acute, reapariția unei boli cronice, precum și coagulopatie rezistentă la medicamente (coagulare slabă a sângelui), îndepărtarea glandei tiroide este contraindicată.

Consecințele după procedură

Atât starea generală după tiroidectomie, cât și consecințele ei pe termen scurt și lung depind în mare măsură de diagnosticul pacienților și de amploarea intervenției chirurgicale efectuate.

Deși această procedură este considerată sigură (mortalitatea după ea, conform unor rapoarte, nu este mai mare de șapte cazuri la 10.000 de operații), mulți pacienți raportează că viața lor după tiroidectomie s-a schimbat pentru totdeauna.

Iar ideea nu este că o cicatrice sau cicatrice rămâne pe gât după o tiroidectomie, ci că atunci când întreaga glanda tiroidă este îndepărtată, organismul încă are nevoie de hormoni tiroidieni care reglează multe funcții, procese metabolice și metabolismul celular. Absența lor provoacă  hipotiroidism  după tiroidectomie. Prin urmare, tratamentul după tiroidectomie va fi necesar sub formă de terapie de înlocuire pe tot parcursul vieții cu un analog sintetic al hormonului T4 - Levotiroxina (alte denumiri - L-tiroxina, Euthyrox,  Bagothyrox ). Pacienții trebuie să-l ia zilnic: dimineața pe stomacul gol, iar doza corectă este verificată printr-un test de sânge (6-8 săptămâni după începerea utilizării).

După cum notează endocrinologii, dezvoltarea hipotiroidismului secundar după tiroidectomia subtotală se observă mult mai rar: aproximativ la 20% dintre cei operați.

De asemenea, ar trebui să știți cum afectează o tiroidectomie inima. În primul rând, hipotiroidismul postoperator provoacă o scădere a frecvenței cardiace și o creștere a tensiunii arteriale, provocând durere în inimă, fibrilație atrială și bradicardie sinusală.

În al doilea rând, în timpul operației, glandele paratiroide pot fi lezate sau îndepărtate împreună cu glanda tiroidă: frecvența extirpării lor accidentale este estimată la 16,4%. Acest lucru privează organismul de hormonul paratiroidian (PTH), ceea ce duce la o scădere a reabsorbției renale și a absorbției intestinale a calciului. Astfel, calciul după tiroidectomie poate fi insuficient, adică apare hipocalcemia, ale cărei simptome pot persista timp de șase luni după operație. În cazul hipocalcemiei severe, insuficiența cardiacă se observă cu scăderea fracției de ejecție a ventriculului stâng și a tahicardiei ventriculare.

Încă o întrebare: este posibilă sarcina după tiroidectomie? După cum știți, în cazul hipotiroidismului, ciclul menstrual și ovulația la femei sunt perturbate. Dar administrarea de Levotiroxină poate normaliza nivelul hormonilor tiroidieni T3 și T4, deci există șansa de a rămâne gravidă după îndepărtarea glandei tiroide. Și dacă apare sarcina, este important să continuați terapia de înlocuire (ajustarea dozei de medicament) și să monitorizați constant nivelul hormonilor din sânge.[4]

Mai multe informații în material -  Glanda tiroida și sarcina

Complicații după procedură

Cele mai probabile complicații după această operație includ:

 • sângerare în primele ore după operație;
 • hematom al gâtului, care apare în decurs de 24 de ore după procedură și se manifestă prin indurație, umflare și durere a gâtului sub incizie, amețeli, dificultăți de respirație, sunet șuierător la inhalare;
 • obstrucția căilor respiratorii, care poate duce la insuficiență respiratorie acută;
 • răgușeală temporară (din cauza iritației nervului laringian recurent sau a ramurii externe a nervului laringian superior) sau permanentă (datorită lezării acestora);
 • tusea necontrolată în timpul vorbirii, dificultăți de respirație sau dezvoltarea pneumoniei de aspirație sunt, de asemenea, cauzate de afectarea nervului laringian recurent;
 • durere și senzație de nod în gât, dificultăți la înghițire;
 • durere și rigiditate la nivelul gâtului (care poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni);
 • dezvoltarea inflamației infecțioase, în care temperatura crește după tiroidectomie.

În plus, după tiroidectomie la pacienții cu boala Graves, pot apărea febră cu temperatura corporală de până la +39°C și palpitații ca urmare a unei crize tirotoxice care necesită terapie intensivă.

Aveți grijă după procedură

După operație, pacienții se află în secție sub supravegherea personalului medical; pentru a reduce umflarea, capul patului trebuie ridicat.

Pentru dureri în gât sau înghițire dureroasă, mâncarea trebuie să fie moale.

Este imperativ să respectați igiena, dar zona de incizie, până când începe să se vindece, este interzisă umezirea timp de două până la trei săptămâni. Prin urmare, puteți face un duș (pentru ca gâtul să rămână uscat), dar ar trebui să refuzați să faceți băi pentru o perioadă.

Recuperarea va dura cel puțin două săptămâni, timp în care pacienții ar trebui să limiteze pe cât posibil activitatea fizică și să nu ridice lucruri grele.

Deoarece zona din jurul inciziei prezintă un risc crescut de arsuri solare, se recomandă să utilizați protecție solară înainte de a ieși afară timp de un an după operație.

Pacienții sunt supuși unor astfel de teste după tiroidectomie: un test de sânge pentru

Nivelul tirotropinei hipofizare (TSH) -  hormon de stimulare a tiroidei în sânge , asupra conținutului seric de hormon paratiroidian (PTH), calciu și  calcitriol din sânge .

Determinarea nivelului de TSH după tiroidectomie vă permite să evitați dezvoltarea hipotiroidismului prin prescrierea terapiei de substituție hormonală (vezi mai sus). Norma stabilită de TSH după tiroidectomie este de la 0,5 la 1,5 mU/l.

Recidivă după tiroidectomie

Din păcate, reapariția cancerului tiroidian după tiroidectomia totală rămâne o problemă serioasă.

Definiția recidivei se bazează pe semnele clinice ale tumorii, prezența/absența semnelor tumorii la imagistica cu raze X, pe scanarea cu iod radioactiv sau cu ultrasunete după tiroidectomie, precum și pe teste pentru nivelul de  tiroglobuline în sânge. , care este considerat un indicator al recurenței bolii. Nivelul acestuia trebuie determinat la fiecare 3-6 luni timp de doi ani după tiroidectomie, apoi o dată sau de două ori pe an. Dacă tiroglobulina crește după tiroidectomie în cancer, înseamnă că procesul malign nu a putut fi oprit.

Conform Instrucțiunii privind înființarea grupurilor de dizabilități (Ministerul Sănătății al Ucrainei, Ordinul nr. 561 din 05.09.2011), pacienții sunt diagnosticați cu dizabilități după tiroidectomie (grupa III). Criteriul este definit astfel: „tiroidectomie totală cu hipotiroidism subcompensat sau necompensat cu tratament adecvat”.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.