^

Sănătate

Examinarea sputei

, Editorul medical
Ultima examinare: 23.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sputa este un secret patologic al tractului respirator care este secretat în timpul tusei și este cauzat de deteriorarea membranei mucoase a traheei, a bronhiilor și a țesutului pulmonar de agenți infecțioși, fizici sau chimici.

Analiza sputa la pacienții cu pneumonie în multe cazuri (deși nu întotdeauna) permite:

 • determină natura procesului patologic;
 • pentru a clarifica etiologia inflamației tractului respirator și a țesutului pulmonar, în special pentru a izola patogenul inflamației;
 • determină proprietățile principale ale agentului patogen, inclusiv sensibilitatea acestuia la antibiotice;
 • să evalueze eficacitatea tratamentului.

Analiza sputumului include:

 1. Examinarea macroscopică (determinarea caracterului sputei, cantitatea, culoarea, transparența, mirosul, consistența, prezența impurităților și diferite incluziuni).
 2. Examinare microscopică (determinarea elementelor celulare și a altor elemente ale sputei, precum și studiul florei microbiene în frotiuri nativi și colorați).
 3. Studiu microbiologic (identificarea și studiul proprietăților presupusului agent cauzal al bolii).

Studiul chimic al sputei nu a găsit încă o aplicare largă în practica clinică, deși are și o semnificație diagnostică.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Sputum pentru cercetare

Sputa pentru examinare este colectată dimineața pe stomacul gol, după spălarea prealabilă a gurii și gâtului cu apă fiartă. Uneori se recomandă clătirea gurii cu o soluție de aluminiu de aluminiu de 1%.

Pacientul tuse sputa direct în sticlă curată și uscată, cu un capac bine fixat. Dacă este de așteptat examinarea microbiologică a sputei, aceasta este curățată într-un vas steril Petri sau alt recipient steril. Este important să avertizăm pacientul că, atunci când sputa este colectată, ingerarea saliva în eșantioanele trimise la laborator poate modifica semnificativ rezultatele studiului. Numai sputa proaspata este trimisa la laborator, deoarece starea prelungita, in special la temperatura camerei, duce la autoliza elementelor celulare si la reproducerea microflorei. Dacă este necesar, este permisă stocarea pe termen scurt a flegmului în frigider.

Cine să contactați?

Proprietățile generale ale sputei

Numărul sputei

Cantitatea de spută variază de obicei de la 10 la 100 ml pe zi. Puțini spută separate la bronșită acută, pneumonie, stagnare în plămâni , la începutul unui atac de astm. În atac de astm târziu număr alocat creșteri de spută. Un număr mare de spută (uneori până la 0,5 litri) poate fi eliberată atunci când edemul pulmonar, precum și procesele supurative în plămâni, prevăzute cu bronhia mesaje cavitate (în abcese, bronșiectazii, plămân gangrena, cu proces ușor tuberculoasă, însoțită de colapsul tesutului) . Trebuie avut în vedere faptul că reducerea în spută suma cu procesele supurative în plămâni poate fi o consecinta a inflamatiei diminuat și drenaj purulente dintr - o încălcare a cavității, care este adesea însoțită de o condiție deteriorare a pacientului. Creșterea cantității de spută poate fi considerată ca un semn al deteriorării pacientului, în cazul în care depinde de exacerbări, de exemplu, procesul de supurative; în alte cazuri, atunci când creșterea numărului de sputa asociat cu imbunatatit cavitatea de drenaj, aceasta este considerată ca fiind un semn pozitiv.

Culoarea sputei

Cel mai sputa incolor, atașament componenta purulente dă o nuanță verzuie , care a observat cu abces pulmonar, gangrena pulmonare, bronsiectazii, actinomicoza pulmonare. Atunci când impuritățile din sputa sputa pătate de sânge proaspăt în diferite nuanțe de culoare roșie (spută la pacienții cu tuberculoză, hemoptizie, actinomicoza, cancer pulmonar, abces pulmonar, pulmonar in timpul miocardic, astm cardiac și edem pulmonar).

Spută culoare ruginie (la croupous, focale si pneumonie gripa cu tuberculoză pulmonară cu stagnarea cazeoasă cariilor in plamani, edem pulmonar, cu antrax pulmonar) sau maro sputei (în lumina miocardic) indică conținutul acestora nu este sânge proaspăt dar produsele degradării sale (hematina).

Culoarea murdar-verde sau galben-verde poate avea spută, care se separă cu diferite procese patologice în plămâni, combinate cu prezența icterului la pacienți .

Culoarea galben-canary a sputei este observată uneori cu pneumonie eozinofilă. Este posibilă evacuarea oftalmică a sputei cu sideroză pulmonară.

Sputumul negru sau cenușiu are loc cu praf de cărbune și fumători.

Sputa poate fi colorată cu unele medicamente, de exemplu, petele de rifampicină deversează în roșu.

Miros de flegm

Sputa este de obicei inodoră. Apariția mirosului contribuie la încălcarea fluxului de spută. Putred miros dobândește în abces, gangrenă a plămânilor, cu bronșită putredă în aderarea infecției putredă, bronșiectazie, cancer pulmonar, complicată de necroză. Pentru chistul echinococic revelat se caracterizează un miros deosebit de fructat de flegm.

Spută a sputei

Sputa purulenta la picioare este de obicei impartita in 2 straturi, putrefactiva - pe 3 straturi (spuma superioara, seroasa medie, inferioara purulenta). Caracteristică deosebită este apariția sputei cu trei straturi pentru gangrena plămânului, în timp ce apariția sputei duble este, de obicei, observată în abcesul pulmonar și al bronhiectazei.

Sputum reacție

Sputa are de obicei o reacție alcalină sau neutră. Sputa-ul descompus devine o reacție acidă.

Natura sputei

 • Sputa mucoasă se excretă în bronșită acută și cronică, bronșită astmatică, traheită.
 • Muco - purulenta sputa este caracteristică abcesului și gangrena a plămânilor, silicoză, purulentă bronșitei, exacerbări acute ale bronșitei cronice, pneumonie stafilococică.
 • Sputa mucoasă purulentă este caracteristică bronhopneumoniei.
 • Puritatea sputei este posibilă cu bronhiectazie, pneumonie stafilococică, abces, gangrenă, actinomicoză a plămânilor.
 • Serul spastic este separat cu edem pulmonar.
 • Pusul sero-purulent este posibil cu un abces al plămânului.
 • Sângele spontan este excretat în caz de infarct pulmonar, neoplasme, pneumonie (uneori), traumatisme ale plămânilor, actinomicoză și sifilis.

Trebuie notat că hemoptizia și impuritatea sângelui la spută nu sunt observate în toate cazurile de infarct pulmonar (în 12-52%). Prin urmare, absența hemoptiziei nu dă motive pentru refuzul diagnosticării unui infarct pulmonar. De asemenea, trebuie reținut că nu este întotdeauna posibilă analiza sputei cu apariția unei cantități mari de sânge în plămâni din cauza patologiei pulmonare. Pentru a simula sângerarea pulmonară, se poate, de exemplu, sângerarea gastrică sau nazală.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.