^

Sănătate

A
A
A

Sifilis

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sifilisul este o boală infecțioasă cronică transmisă predominant prin act sexual. Se caracterizează prin periodicitatea cursului și prin diferite manifestări clinice.

Ce este sifilisul?

Sifilisul este o boală sistemică cauzată de Treponema pallidum. Pacienții cu tratament sifilis pot fi îndreptate la eliminarea simptomelor și semnelor de infecție primară (ulcer sau sancrul la locul infecției), secundare (manifestări, incluzând erupții cutanate, leziuni ale membranelor mucoase si piele, adenopatie) sau infecție terțiară (tulburări ale inimii, ale sistemului nervos, ochi, tulburări auditive și leziuni gumoase). Infecția poate fi, de asemenea, detectată în stadiul latent folosind teste serologice. Pacienții cu sifilis latent (ascuns), care știu că sunt infectate în cursul anului precedent sunt tratate ca pacientii cu sifilis latent precoce; în toate celelalte cazuri sunt diagnosticate sifilis latent tardiv sau sifilis cu durată necunoscută. Teoretic, tratamentul cu sifilis latent tardive (precum și cu sifilis terțiar) ar trebui să fie mai lung, astfel încât microorganismele se divid mai lent; Cu toate acestea, fiabilitatea și semnificația unui astfel de concept nu sunt definite.

Cauzele sifilisului

Agentul cauzal al bolii este treponema palidă, care aparține genului Treponema. Forma palidă, treponemală este o spirală de tirbușon ușor înclinată către capete. Ea are de la 8 la 14 bucle uniforme. Lungimea fiecărei curluri este de aproximativ um, iar lungimea întregului treponema depinde de numărul de bucle. Ca și alte celule, treponema palid constă dintr-un perete celular, citoplasmă și nucleu. Pe ambele capete și pe laturile sale există flageluri subțiri spirală, datorită cărora treponema palid este foarte mobil. Există patru tipuri de mișcare: translațional (periodic, cu viteze diferite - de la 3 la 20 mcm / h); Rotor (rotire în jurul axei sale); îndoire (pendular, pendul); contractile; (ondulate, convulsive). Adesea, toate aceste mișcări sunt combinate. Spirocheta palidă este foarte asemănătoare cu Sp. Buccalis și Sp. Dentium, care sunt floră patogenă saprofigă sau condițional patogenă a membranelor mucoase. Mișcarea și forma treponemului palid o deosebește de aceste microorganisme. Sursa infecției este o persoană cu sifilis, infecție din care poate să apară în orice perioadă a bolii, inclusiv latentă. Pale spirochete intră în organism, în principal prin pielea deteriorată, membranele mucoase, precum și prin transfuzia de sânge contaminat. Ee pot fi detectate pe suprafața elementelor sifiliticilor (eroziune, ulcer), in ganglionii limfatici, fluidul cerebrospinal, celulele nervoase, țesuturi ale organelor interne, precum și în laptele matern și spermă. Un pacient cu manifestări active de sifilis este contagios pentru ceilalți. Există cale de transmisie Appliance, de exemplu, prin articole de uz casnic comune (linguri, cani, pahare, periuțe de dinți, tevi, țigări) la saruturi, mușcături, alăptarea.

În literatura de specialitate, cazurile de infectare cu sifilis a personalului medical (în special ginecologi și chirurgi) sunt descrise cu o examinare neatentă a pacienților, patologi din cadavre ale persoanelor care suferă de sifilis. Infecția sifilistică este caracterizată de o durată diferită (de la câteva luni la câțiva ani) și un flux asemănător cu valul, cauzată de o schimbare a manifestărilor active cu perioade de stare latentă. Periodicitatea fluxului este asociată cu imunitatea infecțioasă care apare în această boală, a cărei tensiune este diferită în diferite perioade de sifilis.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Simptomele sifilisului

Există sifilis congenital și dobândit. Primul apare dacă spirocheta palidă intră în făt prin placentă. În timpul sifilisului dobândit, există 4 perioade: incubare, primar, secundar, terțiar.

Perioada de incubație a infecției sifilis este considerat, deoarece organismul T. Pallidum înainte de primul simptom clinic - sancrul si dureaza de obicei 20 la 40 de zile. Cu toate acestea, poate fi o prescurtare de 10-15 zile (cu infecție masivă, care se manifestă bipolară multiple sau sancrul și suprainfecția cu un „secvențial sancrul“ sau „sancrului Amprentele“) sau alungire de până la 4 luni. Lungirea perioadei de incubație observată cu boli severe concomitente, la vârstnici, după tratamentul cu doze mici de antibiotice peste boli intercurente, în special în timp ce infecția cu gonoree. În această perioadă, treponemul palid se înmulțește în organism și se extinde prin sistemul limfatic. Treponema din fluxul sanguin este transportată în diferite organe și sisteme, provocând diferite procese patologice și schimbând reactivitatea organismului.

Perioada primară începe cu apariția pe site a introducerii trospotemului palid al unui chancre solid înainte de apariția primei erupții cutanate generalizate. Această perioadă durează în medie 6-7 săptămâni.

Introducerea rezultantă la locul șancrului patogen - syphiloderm doar perioada primară - urmată de o lymphangitis regională și limfadenita regionale, care, la sfârșitul unei poliadspit treci specific, conservat fără nici o modificare timp de șase luni. Sunt seronegative primare (de la intervenirea tranziției la reacțiile serologice ale sancrului negativ în pozitiv) și seropozitiv primare (din momentul formării reacțiilor serologice pozitive până erupții cutanate generalizate) perioade de sifilis.

Perioada secundară (de la prima erupție generalizată până la apariția sifilisului terțiar - tuberculi și hum) durează 2-4 ani, caracterizată printr-un curs asemănător valurilor, abundență și o varietate de simptome clinice. Principalele manifestări ale acestei perioade sunt sifilisul pigmentat, papulos, pustular, pigment și alopecie.

Stadiul activ al acestei perioade se caracterizează prin erupțiile cele mai vii și abundente (sifilis secundar proaspăt), însoțite de rămășițele unui chancre solid, poliadenită exprimată. Erupția durează câteva săptămâni sau mai puțin - luni, apoi dispare în mod spontan. Episoadele repetate de erupții (sifilis secundar recurent) se alternează cu perioade de absență completă a manifestărilor (sifilis latent secundar). Erupțiile în sifilisul secundar recurent sunt mai puțin abundente, dar mai mari în dimensiune. În prima jumătate a anului sunt însoțite de poliadenită. Membranele mucoase, organele interne (viscerosifilis), sistemul nervos (neurosifilis) sunt adesea implicate în proces. Sifilisul secundar este foarte contagios, deoarece are un număr mare de spirochetări.

Perioada terțiară se observă la persoanele care nu au primit sau nu au primit tratament inferior. Începe mai frecvent la 3-4 ani de boală, în absența tratamentului, durează până la sfârșitul vieții pacientului.

Simptomele acestei perioade sunt cea mai mare gravitate, duc la distorsionarea indelebilă a aspectului, a handicapului și a de multe ori până la moarte. Sifilisul tertiar curs ondulator caracteristic intercalați manifestări active în diferite organe și țesuturi (în principal la nivelul pielii, mucoaselor și oase) și stare latentă lung. Sifilisul din perioada terțiară este reprezentat de tuberculi și noduri (guma). Ele conțin o mică cantitate de treponem palid. Există sifilis latent terțiar sau manifestat și terțiar latent. Sunt adesea observate manifestări clinice ale viscero-neurosifililor.

La unii pacienți, se observă abateri de la cursul clasic de sifilis. Aceasta este așa-numitul „fără cap“ ( „mut“), sifilis sau „fara sifilis sancrul“ atunci când agentul patogen pătrunde odată adânc în țesutul sau lipsește vasului (de exemplu, cu tăieturi adânci, transfuzie de sânge). În acest caz, nu există o perioadă primară, iar boala începe după perioada de incubație alungită, respectiv prin erupții din perioada secundară de sifilis.

Imunitatea innascuta la sifilis nu exista, adica o persoana poate deveni infectata din nou dupa vindecare (reinfectie). Cu sifilis, există imunitate nesterilă sau infecțioasă. Superinfecția este o nouă infecție cu sifilis de la o persoană deja infectată cu sifilis. Cu o infecție suplimentară, manifestările clinice corespund acelei perioade de sifilis, care se observă în prezent la pacient.

Diagnosticul diferential de sifilis primar se realizează cu un număr de erozive și ulcerative dermatoze, în particular în ulcerația pasul furuncle, balapopostitom erozive și ulceroase și vulvitis, herpes simplex, sninotsellyulyarnoy epiteliom. Rujeolă sifilitica diferențiază de manifestările tifos și tifos abdominal și alte boli infecțioase acute de rujeolă toxice; toksikodermiya medicinal alergic, localizarea leziunilor în a doua perioadă vărsat - prin angina convențională. Sifilisul papular se diferențiază de psoriazis, lichenul roșu plat, parapsorioza, etc; la nivelul anusului anusului - de la condiloame genitale, hemoroizi; sifilis pustular - de la boli pielii pustuloase; manifestări ale perioadei terțiare - de la tuberculoză, lepră, cancer de piele etc.

Diagnosticul sifilisului

Exudarea sau examenul de țesut afectat într-un câmp întunecat de vedere sau cu imunofluorescență directă (PIF) este o metodă exactă pentru diagnosticarea sifilisului precoce. Diagnosticul preliminar se efectuează cu ajutorul a două tipuri de teste: a) non-treponemal - VDRL (laboratoarele de cercetare a bolilor venere) și RPR; b) treponemal (absorbția anticorpilor fluorescenți treponemali - RIF-abs și reacția de microhemataglutinare pasivă - RPGA). Utilizarea testelor de un singur tip nu dă rezultate exacte datorită posibilității de a obține răspunsuri fals pozitive în testele non-treponemale. Titrurile testelor non-treponemale se corelează de obicei cu activitatea bolii. Reprezentat pentru o schimbare de 4 ori a titrului, echivalent cu 2 schimbări de diluție (de exemplu, de la 1:16 la 1: 4 sau 1: 8 până la 1:32) Se crede că după tratamentul non-treponemal teste trebuie să fie negativ, cu toate acestea, la unii pacienți rămân pozitive pentru titrurile scăzute pentru o anumită perioadă și, uneori, pe tot parcursul vieții. La 15-25% dintre pacienții care primesc tratament în stadiul primar de sifilis, reacțiile serologice pot fi inversate, dând rezultate negative în 2-3 ani. Titrurile anticorpilor în teste treponemice sunt slab corelate cu activitatea bolii și nu ar trebui utilizate pentru evaluarea răspunsului la tratament.

Următoarele teste serologice trebuie efectuate cu ajutorul acelorași reacții serologice (de exemplu VDRL sau RPR) și în același laborator. VDRL și RPR sunt la fel de semnificative, dar rezultatele cantitative ale acestor teste nu pot fi comparate, deoarece titlurile RPR depășesc adesea ușor titlul VDRL.

Rezultatele neobișnuite ale testelor serologice (valori neobișnuit de mari, neobișnuit de mici și fluctuante) sunt observate de obicei la pacienții infectați cu HIV. La acești pacienți, ar trebui utilizate alte teste (de exemplu, biopsie și microscopie directă). Cu toate acestea, sa demonstrat că testele serologice sunt corecte și dau rezultate fiabile în diagnosticarea sifilisului și evaluarea răspunsului la tratament la majoritatea pacienților infectați cu HIV.

Nu puteți folosi un singur test pentru a diagnostica toate cazurile de neuro-phyllis. Neurosifilis diagnostic în prezența sau absența manifestărilor clinice trebuie să se bazeze pe rezultatele diferitelor teste serologice în corelație cu datele privind conținutul celulelor și proteinei în lichidul cefalorahidian (LCR) și rezultatele VDRL CSC, (nu RPR utilizat pentru LCR). Când numărul de activ sifilis leucocite în LCR , de obicei crescute (> 5 / mm 3 ); Acest test este, de asemenea, o metodă sensibilă de evaluare a eficacității tratamentului. Testul VDRL este testul serologic standard pentru testul CSF; dacă reacția este detectată în absența unei contaminări semnificative a CSF cu sânge, aceasta poate fi considerată un test de diagnostic pentru neurosifil. Totuși, VDRL cu CSF poate, de asemenea, să dea rezultate negative în prezența neurosifilisului. Unii experți recomandă efectuarea unui test de RIF-ABS cu CSF. RIF-ABS cu CSF este mai puțin specific pentru diagnosticul neurosilozelor (adică dă mai multe rezultate fals pozitive) decât VDRL. Cu toate acestea, acest test este extrem de sensibil și unii experți de renume cred că un rezultat negativ al RIF-ABS cu CSF permite excluderea neurosifilisului.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Ce trebuie să examinăm?

Cum să examinăm?

Ce teste sunt necesare?

Cine să contactați?

Tratamentul sifilisului

Penicilina G, administrată parenteral, este medicamentul de alegere pentru tratamentul tuturor etapelor de sifilis. Tipul de preparat (de exemplu, benzatină, procaină apoasă sau cristalină apoasă), doza și durata tratamentului depind de stadiul și de manifestările clinice ale bolii.

Eficacitatea penicilinei în tratamentul sifilisului a fost dovedită prin aplicarea sa clinică chiar înainte de obținerea rezultatelor studiilor clinice randomizate. În consecință, aproape toate recomandările pentru tratamentul sifilisului se bazează pe opinia experților și sunt confirmate de o serie de studii clinice deschise și de 50 de ani de utilizare clinică.

Parenteral penicilina G este singurul medicament al cărui eficacitate este dovedită în tratamentul neurosifilisului sau sifilisului în timpul sarcinii. Pacienții alergici la penicilină, inclusiv pacienții cu neurosifilă și femeile însărcinate cu orice stadiu de sifilis, trebuie tratate cu penicilină, după o desensibilizare preliminară. În unele cazuri, pot fi utilizate teste cutanate pentru alergie la penicilină (vezi Managementul pacienților cu antecedente de alergie la penicilină). Cu toate acestea, o astfel de testare este dificilă din cauza lipsei de alergeni comerciali.

Reacția Yarisch-Hexheimer - o reacție de temperatură acută însoțită de dureri de cap, dureri musculare și alte simptome - poate fi observată în primele 24 de ore de tratament cu sifilis; pacientul ar trebui să fie avertizat cu privire la posibilitatea unei astfel de reacții. Reacția Yaris-Hexheimer este cel mai frecvent observată la pacienții cu sifilis timpuriu. Puteți recomanda utilizarea de medicamente antipiretice; în prezent nu există modalități de a preveni această reacție. La femeile gravide, reacția Jarish-Hexheimer poate provoca nașterea prematură sau poate provoca afecțiuni patologice la făt. Această circumstanță nu ar trebui să fie motivul refuzului sau întârzierii tratamentului.

Tratamentul sifilisului depinde de formele clinice și este descris mai detaliat în Instrucțiunea privind diagnosticarea, tratamentul și prevenirea sifilisului aprobată de Ministerul Sănătății. Această publicație oferă informații generale și unele dintre regimurile de tratament utilizate.

Tratamentul preventiv este oferit persoanelor care nu au avut mai mult de 2 luni de la momentul contactului cu un sifilis bolnav.

Pentru tratamentele preventive aplicate pe hectar următoarele tehnici: benzatin benzilpenicilină bitsillina sau 2,4 milioane U / m individual sau bitsillip-3 1,8 milioane UI, sau 5 până la bicilină 1,5 milioane U / m2 p / săptămână. Nr. 2 sau benzilpenicilină pentru 600 mii de unități pe minut / zi. Zilnic timp de 7 zile sau procaină de benzilpenicilină pentru 1,2 milioane unități în / m r / zi. Zilnic numărul 7.

Pentru tratamentul pacienților cu sifilis primar, utilizând una dintre următoarele tehnici: benzatină benzilpepitsillin de 2,4 milioane U / m o dată la fiecare 7 zile Nr.2 sau Bitsillin 2,4 milioane U / m o dată la 5 zile № 3 sau bicilină 3 pentru 1,8 milioane de unități sau bicillin-5 pentru 1,5 milioane de unități pe m 2 p / ped. Nr. 5 sau procaină de benzilpenicilină pentru 1,2 milioane unități IM în / m 1 p / zi. Zilnic numărul 10 sau benzilpenicilină 600 mii unități pe zi / m 2 p / zi. Zilnic timp de 10 zile sau benzilpenicilină pentru milioane de unități de ED IM la fiecare 6 ore (4 r / zi) zilnic timp de 10 zile.

Pentru tratamentul pacienților cu sifilis latent și secundar timpuriu utilizați una dintre următoarele tehnici: benzatin benzilpenicilină la 2,4 milioane U / m o dată la fiecare 7 zile № Bitsillin 3 sau 2,4 milioane U / m o dată la 5 zile № 6 sau bicilină 3 pentru 1,8 milioane de unități sau bicillin-5 pentru 1,4 milioane de unități pe m 2 p / săptămână. Nr. 10 sau procaină de benzilpenicilină, dar 1,2 milioane de unități în / mr / zi. Zilnic numărul 20 sau benzilpenicilină 600 mii de unități pe minut / zi. Zilnic timp de 20 de zile sau benzipepicilina pentru milioane de unități de ED IM la fiecare 6 ore (4 r / zi) zilnic timp de 20 de zile.

Pentru tratamentul pacienților cu tertiar sifilis nespecificată latent recent și latent utilizează una dintre următoarele tehnici: benzilpenicilină la milioane de unități / m la fiecare 6 ore (. 4 / d) zilnic timp de 28 zile, 2 săptămâni - al doilea ciclu de penicilină în doze similare sau unul dintre medicamente medii de depozit (sau benzilpenicilină benzilpenicilină procaină) timp de 14 zile sau benzilpenicilină procaină la 1,2 milioane U / m p / zi. № ziua 20, 2 săptămâni - a doua benzilpenicilină curs procaină în doză similară № 10, benzilpenicilină sau 600 mii UI / m2 r / d .. Zilnic timp de 28 de zile, după 2 săptămâni - al doilea ciclu de benzilpenicilină într-o doză similară timp de 14 zile.

În prezența reacțiilor alergice la penicilină, se utilizează preparate de rezervă: doxiciclină 0,1 g per os 2 r / zi. Zilnic timp de 10 zile - pentru tratament preventiv, 15 zile - pentru tratamentul primar și 30 de zile - pentru tratamentul sifilisului latent secundar și timpuriu sau tetraciclină pentru 0,5 g per os 4 r / zi. Zilnic timp de 10 zile - pentru tratament preventiv, 15 zile - pentru primar și 30 de zile - pentru tratamentul sifilisului latent secundar și timpuriu sau eritromicină pentru 0,5 g per os 4 r / zi. Zilnic timp de 10 zile de tratament preventiv -pentru, 15 zile - și tratamentul primar timp de 30 de zile - pentru tratamentul sifilisului latent secundar și timpuriu sau oksatsilin sau ampicilina la milioane de unități / m 4 / zi. (la fiecare 6 ore) zilnic timp de 10 zile - pentru tratamentul preventiv, 14 zile - pentru tratamentul primar și 28 zile - pentru tratamentul sifilisului latent secundar și timpuriu.

Când se tratează doxiciclina și tetraciclina în timpul verii, pacienții ar trebui să evite expunerea prelungită la lumina directă a soarelui datorită efectului secundar fotosensibilizant.

Gestionarea partenerilor sexuali cu sifilis

Transmiterea sexuală a T. Pallidum se observă numai în prezența leziunilor sifilitice ale membranelor mucoase și ale pielii; aceste manifestări sunt rare după 1 an de la infectare. Cu toate acestea, persoanele care au avut sex cu pacienții cu orice stadiu de sifilis sunt supuși unui examen clinic și serologic în conformitate cu următoarele recomandări:

  • Persoanele care au fost în contact cu un pacient cu un primar, secundar sau latent (mai puțin de 1 an) sifilis în termen de 90 de zile care preced detectarea sifilis poate fi infectat, chiar dacă acestea sunt seronegative, astfel încât acestea să desemneze un tratament preventiv.
  • Persoanele care au avut contact sexual cu un pacient cu un primar, secundar sau latent (mai putin de 1 an) Sifilisul mai mult de 90 de zile înainte de a dezvălui că a sifilis trebuie tratate preventiv, în cazul în care rezultatele testelor serologice nu pot fi obținute dintr-o dată, și o oportunitate Monitorizarea ulterioară nu este exact stabilită.
  • Pentru identificarea partenerilor și efectuarea tratamentului preventiv, pacienții cu sifilis de durată necunoscută care prezintă titruri înalte în teste non-treponemale (<1:32) trebuie tratați ca pacienți cu sifilis timpuriu. Cu toate acestea, pe baza cantității de titruri serologice nu ar trebui să se diferențieze precoce de sifilis latent târzii ascunse pentru a determina strategia de tratament (vezi. Pct tratament sifilis latent).
  • Partenerii constanți ai pacienților cu sifilis tardiv sunt supuși unui examen clinic și serologic pentru sifilis și, în funcție de rezultatele obținute, li se prescrie un tratament.

Perioadele de timp înainte de tratament, în care identificarea partenerilor sexuali cu risc, este de 3 luni, plus durata simptomelor de sifilis primar, de 6 luni, plus durata simptomelor de sifilis secundar, si 1 an pentru sifilis latent timpuriu.

Mai multe informații despre tratament

Prevenirea sifilisului

Prevenirea sifilisului este împărțită în societate și individuală. Pentru public a metodelor de prevenire includ tratament medical gratuit de la profesioniști calificați STI clinici, identificând în mod activ și aducerea la sursele de infecție tratament, precum si date de contact ale pacienților cu sifilis, oferind o monitorizare clinică și serologică a pacienților înainte de a radierii, screening-ul preventiv pentru sifilis de la donatori, femeile gravide, toți bolnavii, lucrătorii alimentari și instituțiile pentru copii. Conform studiului epidemiologic poate indicii g grupurile de risc implicate și așa-numitele din această regiune (prostituate, vagabonzi, șoferii de taxi și altele.). Un rol important îl joacă educația pentru sănătate, în special în grupurile de tineri. Atunci când clinicile ITS utilizate în rețea alte articole de uz individual, de prevenire a sifilisului și a altor boli, boli cu transmitere sexuală. (Individuale) prevenirea personala a sifilisului se bazeaza pe excluderea sexul ocazional, și în special promiscuu, folosind, acolo unde este cazul, prezervative, și să efectueze după un contact pa suspect măsurile de igienă complexe, atât acasă, cât și la punctul de prevenire individuale. Complexul preventiv tradițional, desfășurat în dispensare, constă în urinarea imediată. Scăldat corpul și zonele genitale perigenitalnyh cu apă caldă și săpun, ștergând aceste locații cu una dintre soluții dezinfectante (sublimat 1: 1000, soluție 0,05% din biglyukonaga clorhexidină, tsidipol) instilarea în uretră soluția rezistență 2-3% sau protargola Soluție 0,05% de bigluconat de clorhexidiu (gibitan). Acest tratament este eficient în timpul primelor 2 ore după contaminare posibilă atunci când agenții patogeni boli venerice sunt încă pe capacul mucocutanată de suprafață. După 6 ore de la contact, devine inutil. În prezent, disponibil în orice situație autoprofilaktika imediat boli venerice folosind gata „buzunar“ agenți profilactici vândute în farmacii (tsidipol, miramistin, gibitan et al.).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.