^

Sănătate

Transplantul uterului

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Transplantul majorității organelor vitale ale omului nu mai surprinde pe nimeni. Aceste operațiuni sunt puse în practică deja în ultimul secol. Transplantul uterului pentru o lungă perioadă de timp nu a atras atenția medicilor. La urma urmei, fără acest organ este posibil să trăiți - o femeie nu își pierde capacitatea de muncă, rămâne activă în toate sferele vieții.

Aplazia congenitală (ageneză) a uterului se găsește adesea abia în adolescență, când o fată ajunge să vadă un ginecolog din cauza lipsei de menstruație. Uneori, o femeie foarte tânără este forțată să accepte o histerectomie din cauza unei boli oncologice a organelor reproducătoare sau ca urmare a altor patologii și leziuni pentru a-și salva viața și a trăi. Cu toate acestea, până în prezent, absența principalului organ de reproducere ia priva complet de posibilitatea de a deveni mamă.

Transplantarea uterului în viitorul apropiat va oferi femeilor o astfel de șansă. În prezent, această operațiune se află în stadiul experimental în multe țări ale lumii. Deja există rezultate impresionante - astăzi în pântecele transplantate sunt scoase afară și copii născuți în condiții de siguranță.

Înaintea întregii planete - oameni de știință medicali suedezi. Din cele nouă operații de transplant uterin efectuate în Gothenburg, șapte au avut succes. Până în prezent, aceasta a dat naștere mai multor copii. Ultimul a fost recent născut în SUA.

Indicații pentru procedură

Organul este transplantat femeilor în vârstă fertilă, în care este absent, în scopul sarcinii ulterioare, al gestației și al nașterii.

Motivul pentru absența uterului poate fi atât congenital cât și dobândit.

Beneficiarul femeii trebuie să fie suficient de sănătos pentru a transfera în siguranță operația și, ulterior, pentru a rămâne gravidă și a da naștere unui copil sănătos.

În experimentele efectuate până în prezent, au participat tinere femei cu un diagnostic de infertilitate absolută din cauza absenței uterului, care sunt căsătorite cu bărbați capabili de fertilizare.

trusted-source[1], [2], [3]

Preparare

Stadiul principal al pregătirii pentru transplant este selectarea unui donor adecvat din punct de vedere imunologic. Preferința este dată rudelor feminine ale pacientului, deoarece în acest caz organul donator are rezistență bună la isterie față de corpul receptorului, iar riscul de respingere este semnificativ redus. În toate cazurile, medicii suedezi au folosit organe de rude apropiate, în timp ce vârsta donatorului nu a contestat. Poate fi o femeie care a suferit menopauză. Principalul criteriu pentru selecție este un uter sănătos . Cinci destinatari suedezi aveau mamele lor ca donatori, iar patru aveau rude apropiate.

O femeie transplantată cu succes în Turcia a fost transplantată cu un organ luat dintr-un corp mort. În final, pacientul a reușit să rămână gravidă, din cauza complicațiilor, sarcina a fost întreruptă.

În pregătirea pentru experiment, ambii soți se supun unui curs special de fertilizare in vitro pentru conservarea embrionilor până în momentul în care uterul, conform experților, va fi pregătit pentru sarcină.

Pregătirea sau așa-numita condiționare a beneficiarului este de a-și suprima imunitatea pentru a preveni respingerea organului donator și a permite acestuia să se stabilească.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Tehnică transplant uterin

Operația privind transplantul uterului prezintă anumite dificultăți, în primul rând, organismul este într-un loc destul de la distanță, iar în al doilea rând, este impletit cu multe vase de sange mici, în al treilea rând, în scopul transplantului - retsepientki Sarcina și nașterea unui copil sănătos, care este, organismul nu trebuie doar să să se obișnuiască și să funcționeze, dar și să lucreze în condiții extreme.

Tehnica de efectuare a transplantului uter a fost testată și măcinată în timpul transplanturilor repetate la animalele de laborator cu generii ulterioare de descendenți sănătoși.

Înainte de operație, fiecare dintre beneficiari avea propriile ouă, au fost fertilizate cu sperma soților și salvate pentru FIV ulterior.

Independent femeile nu au putut să rămână gravide, deoarece tuburile uterine în uter nu s-au alăturat încă. Toate femeile au nascut si prin cezariana. Cu toate acestea, știința nu se oprește, iar oamenii de știință se gândesc deja la posibilitatea de a nu naște numai natural, ci și concepție. Pentru aceasta, este necesară transplantul întregului complex de organe de reproducere, iar studii în această direcție sunt deja în curs de desfășurare.

Oamenii de știință afirmă deja că transplantul uterului nu este departe de un bărbat. Femeile transgenice doresc, de asemenea, să experimenteze bucuria de maternitate, urmată de o inițiativă a bărbaților homosexuali și a bărbaților singuri. Cu toate acestea, astfel de oportunități sunt discutate doar din punctul de vedere al eticii și al bazei legislative. Cu toate acestea, în următorul deceniu, conform previziunilor oamenilor de știință, transplantul uterului la un om va deveni o realitate.

Contraindicații la procedură

Absolut alotransplantul de la donatori incompatibili nu este permis, în prezența unei boli maligne a organelor din afara celui care va fi supus transplantului; rezistente la tratamentul medical al proceselor infecțioase, tuberculozei, infecției HIV, patologiilor mentale care interferează cu înțelegerea procesului și respectă în mod clar recomandările medicului.

În prezent, operațiunile au fost efectuate de tineri căsătoriți care doresc să aibă copii. În timp ce operațiile sunt efectuate în cadrul experimentului, categoriile sociale, sexuale și de vârstă ale pacienților nu sunt clar marcate.

După tratamentul radical al oncopatologiei organelor reproductive, care are ca rezultat absența uterului la pacient, acesta trebuie să fie unul până la doi ani.

Contraindicațiile relative sunt caracteristicile individuale ale stării de sănătate a pacientului, ceea ce complică în mod evident partea tehnică a transplantului.

Consecințele după procedură

Nevoia de a lua medicamente pe toată durata vieții care reduc imunitatea pentru a preveni respingerea transplantului este cea mai importantă consecință a unei operații de transplant de organe.

Prin urmare, uterul este transplantat nu permanent, ci temporar. Este conceput pentru maxim două sarcini. Apoi, este eliminat pentru a scăpa de a deveni deja mamă a pacientului de a trebui să-și deprime constant imunitatea și expune corpul la riscul de tot felul de infecții. Au existat informații că prima femeie, care a dat naștere unui copil printr-un transplant de uter, a decis să nu testeze soarta și să scape de organul străin.

Fecundarea extraterestră și nașterea prin cezariană sunt singura modalitate de a cunoaște bucuria maternității. Cu toate acestea, ce fel de femeie care vrea să devină mamă poate opri astfel de "fleacuri".

trusted-source[8], [9]

Complicații după procedură

Transplantul de regine, în special de la donatorii moarte, a fost complicat de dezvoltarea trombozelor și infecțiilor care au dus la terminarea sarcinii la sfârșitul celei de-a șasea până la a opta săptămână și la îndepărtarea organului transplantat.

Cele mai de succes au fost operațiile în care au participat donatorii vii. Având în vedere necesitatea aportului regulat de imunosupresoare, se presupune că riscul unei complicații grave a sarcinii, preeclampsie, este asociat , deși nu sa identificat până acum o legătură directă.

Aveți grijă după procedură

Cavitatea uterină Transplant este o operație curată și, în consecință, necesită un standard de îngrijire a pacienților care se bazează pe această procedură - repaus la pat, durerea și retragerea toxicității după aplicarea anesteziei, prevenirea infecției, hemoragie și cheaguri de sânge și alte tratament simptomatic.

Sarcina principală este de a preveni respingerea organului transplantat prin stabilirea dozei optime de imunosupresoare.

Femeia este în permanență sub supravegherea personalului medical în legătură cu sarcina viitoare și nașterea.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.