Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sindromul ochilor roșii

Expert medical al articolului

Oftalmolog, chirurg ocular
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.06.2019

Sindromul de ochi roșii este o tulburare microcirculatorie cauzată de mărirea superficială a vascularizării sclerale și este cel mai frecvent simptom în oftalmologia.

Există multe cauze care cauzează apariția unui ochi roșii. Acest simptom însoțește diferite afecțiuni fiziologice sau este un semn al bolilor patologice generale și oftalmice. Ochii înfruntați cauzați de cauze fiziologice nu necesită consultarea medicilor specialiști. Roșeața, cauza care este un proces patologic, necesită tratament urgent pentru ajutorul medical.

În mod normal, prin conjunctiva transparentă a organului vizual, este vizibilă o scleră albă. Roșeața apare datorită măririi și creșterii umplerii sângelui a vaselor care alimentează ochiul, datorită iritației sau a diferitelor boli. Intensitatea modelului vascular nu este legată de gravitatea bolii. În cazul în care există roșeață a ochilor, atunci alți factori ar trebui să fie alarmați: durere în zona ochiului, încălcarea acuității vizuale.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Cauze sindromul ochiului roșu

Aspectul sindromului de ochi roșii poate provoca următorii factori:

 • fiziologic;
 • mediu;
 • procesele patologice care apar în organul vizual;
 • boli care nu au legătură cu patologia oftalmologică.

Cauze fiziologice. Principala caracteristică distinctivă este absența procesului de inflamație. Roșeața are loc fără complicații și consecințe negative atunci când se elimină efectele fiziologice. Roșeața poate apărea cu efort excesiv fizic, strănut, tuse prelungita, plâns prelungit, lipsa de somn, munca grea de rutina, alcool, iritarea ochilor nu sunt lentile de ochelari sau corectate în mod corespunzător , nu se potrivesc exact.

Factori de mediu. Ele au o natură fizică sau chimică. Iritația atunci când sunt expuse la lumina soarelui, vânturi puternice care transportă praf sau nisip particule, expunerea pe termen lung la îngheț greu, lumină scăzută, schimbarea condițiilor meteorologice, corpuri străine pentru ochi (nisip, păr, praf).

Sindromul de ochi roșii cauzează traume organului vizual cu un obiect blunt sau cu o substanță chimică iritantă . Factorii chimici includ - iritarea ochilor cu fum de țigară sau smog, apă, diverse substanțe aerosolice, detergenți și detergenți.

Patologia ochiului. Procesele patologice care apar în organul de viziune sunt împărțite în infecții și aseptice.

Pentru infecții includ:

Procedeele aseptice care însoțesc sindromul de ochi roșii:

 • keratopatii,
 • keratotonus,
 • subțierea și ulcerarea stratului cornean,
 • leziunile hemoragice ale țesuturilor oculare,
 • tumorile din glanda lacrimală,
 • sindromul secolului lent,
 • trichiaz,
 • detașarea membranelor mucoase ale ochilor, glaucom, etc.

În prezența proceselor oculare patologice de origine infecțioasă sau neinfecțioasă, se observă înroșirea intensității și localizării variabile, în funcție de cauzele cauzelor. Orice boală oftalmologică în plus față de ochii roșii este însoțită de o simptomatologie specifică. Sindromul de ochi roșii semnalează atât bolile non-periculoase, cât și cele care duc la pierderea completă a vederii.

Patologii care nu sunt legate de bolile oftalmologice. Deoarece organele vizuale au o strânsă legătură cu toate sistemele corpului, unele procese patologice provoacă sindromul de ochi roșii. Sindromul de ochi roșii, asociat bolilor acute sau cronice ale altor organe și sisteme, este prezent timp de foarte mult timp și nu este o consecință a proceselor inflamatorii în structurile ochiului. Cel mai adesea, sindromul de ochi roșii cauzează afecțiuni care afectează tonul vascular, utilizarea anticoagulantelor, efectele directe și indirecte și tulburările sistemului de coagulare a sângelui.

Boli care provoacă adesea roșeață a ochilor:

 • Boala hipertensivă.
 • Stările alergice (rinită alergică, polenoză, astm bronșic), boli cronice care apar cu striuri de sange afectata de orbita ochilor, diabetul, artrita, vasculita sistemică, membranele mucoase uscate, boala Besnier-Boeck-Schaumann, granulomatoza Wegener, otrăvirea organism prelungit ( fumatul, alcoolismul, toxicoza în timpul gestației).
 • Supradozaj de anticoagulante (hemofilie, purpură trombocitopenică), impreuna cu roseata, cauza injectare scleral (sau hemoragiilor mici petesiale pe sclera).

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Factori de risc

Factorii de risc care provoacă apariția sindromului de ochi roșii includ:

 • condiții climatice nepotrivite (soare luminos, vânt ascuțit, înghețuri severe);
 • prezența bolilor autoimune;
 • iritarea chimică (apă în bazin, pulverizarea aerosolilor);
 • condiții alergice;
 • continuu tulpina de ochi continuu (de lucru la un computer, uitam la televizor, care lucrează în lumină slabă);
 • leziuni mecanice (zgârieturi, corpuri străine, lovituri cu obiecte necuprinse);
 • prezența tulburărilor în sistemul endocrin (diabet zaharat, tirotoxicoză);
 • încălcarea regulilor de purtare a ochelarilor și a lentilelor de contact;
 • hipertensiune;
 • xerophthalmia de vârstă (uscăciunea membranei oculare);
 • oboseala cronică;
 • exercitarea fizică excesivă;
 • utilizarea de produse cosmetice substandard (rimel, umbre, eyeliner);
 • infecție de contact cu mâini murdare;
 • prezența bolilor infecțioase.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Patogeneza

Sclera, membrana mucoasă a ochiului și ochiul ochiului sunt alimentate din abundență cu sânge prin intermediul unei rețele ramificate de vase de sânge. Roșeața ochiului este o consecință a dilatării peretelui vascular, subțierea și umplerea acestuia cu un volum mare de sânge decât de obicei. Modelul vascular apare pe suprafața albă a sclerei și devine clar vizibil.

Atunci când integritatea peretelui vascular este ruptă, apare o mică hemoragie. Modificarea echilibrului fluxului sanguin și a tensiunii peretelui vascular este provocată de o încălcare a fluxului de sânge din organul vizual. Cauze care cauzează discircularea pot fi stagnante, procese inflamatorii sau alergice. Roșeața poate acoperi întreaga suprafață a sclerei sau poate fi localizată în zone separate.

Înroșirea ochilor poate avea loc fără interferențe sau poate necesita asistență urgentă de specialiști. Consultarea unui oftalmolog este necesară în cazul în care procesul este lung, dureros și însoțit de evacuări purulente sau seroase.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Simptome sindromul ochiului roșu

Sindromul de ochi roșii nu apare ca o manifestare independentă a bolii. De obicei, există o combinație de mai multe simptome cu înroșirea ochilor. Plângerile pacienților depind de cauza care a provocat boala. Mai jos sunt simptomele unor boli care apar cu înroșirea ochilor.

Ochii roșii, inflamați - boli conjunctive

Conjunctivită alergică - mâncărime severă a ochilor, roșeață și umflarea conjunctivei, precum și lacrimare însoțită de rinită, strănut sau iritație în nas.

Conjunctivită infecțioasă (bacteriană) - există descărcare purulentă, edem al conjunctivului și, uneori, doar un secol, pete galben-gri pe conjunctivă.

Viral - umflarea conjunctivei, mâncărimea și senzația de corp străin, se exprimă un model vascular în ochi.

Conjunctivita chimică - apare atunci când este expusă unor stimuli chimici potențiali (praf, fum, aerosoli, clor, fosgen).

Hiposfagma (sângerare provocată de capilare conjunctivale) - se administrează asimptomatic, subconjunctival localizat cu hemoragie mică.

Sindromul de ochi uscat este o senzație de "nisip în ochi", imaginea devine încețoșată și ceață, se observă greutatea pleoapelor. Boala afectează persoanele care petrec mult timp în fața unui monitor de calculator, TV, în camere cu aer condiționat, cu o producție insuficientă de lichid lacrimal.

Tumorile conjunctivei - manifestate de o mâncărime ușor ridicată deasupra suprafeței formării, ochi roșii, vedere încețoșată, senzație de arsură.

Ochii roșii, inflamați - boală corneană

Cheratită virale - corneei cu o suprafață aspră, ochi roșii, durere oculară severă însoțită de o senzație de arsură și furnicături, umflare severă a conjunctivei, lăcrimare, fotofobie, senzație de corp străin în ochi.

Epidemic (keratoconjunctivita adenovirus) - înroșirea ochilor, lacrimare, fotofobie, ganglionii limfatici din fața urechilor și umflarea inelar conjunctivei.

Cheratită. Datorită utilizării prelungite a lentilelor de contact, apare dacrioreea, ochiul roșu și edemul corneei. Aceasta conduce la subțierea și ulcerarea corneei.

Ulcerul corneei. Există un defect de ulcer cum ar fi craterul, cu opacitatea corneei. Acest lucru se poate întâmpla la persoanele care nu îndepărtează lentilele de contact pentru noapte, cu infecția corneei de către diferiți agenți patogeni.

Lichinul oftalmic (ochi zoster) - o erupție cutanată în direcția primei ramuri a nervului trigeminal, edemul pleoapelor, roșeața ochilor, durere severă, rareori bilaterală.

Ochii roșii, inflamați - bolile de sclera

Episoleita este mai frecvent unilaterală, roșeață localizată, ușoară iritare și lacrimare.

Sclerita este o boală a organului de vedere, care este însoțită de durere severă, fotofobie și lacrimare. Acesta poate apărea ca pete roșiatice sau albăstrui sub conjunctiva bulbară. Sclera este umflată, compresiunea globului ocular este dureroasă. Se întâmplă mai des de origine autoimună.

Atac de glaucom acut - există durere severă în ochi, cefaleea, acuitatea vizuală greață, culoare „halouri“ în jurul valorii de lumini (halouri), opacitate a corneei (edem), redus.

Uveita anterioară este o durere în ochi, fotofobie, focare ciliate, se exprimă modelul vascular (înroșirea conjunctivei, în principal pe cornee). Deseori asociate cu boli autoimune, traumatisme oculare plictisitoare. Poate că agravarea clarității și clarității vederii sau a prezenței exsudatului în camera anterioară a ochiului (supurație).

Etape

Există trei etape ale sindromului de ochi roșii:

Superficial - cea mai mare roșeață se observă în regiunea periferică a sacului conjunctival. Acest tip de hiperemie se manifestă prin lărgirea vaselor de sânge în conjunctivă, ceea ce indică un proces inflamator care se dezvoltă pe suprafața globului ocular. Aici aveți nevoie de o consultare specializată, dar nu de urgență (puteți vizita un oftalmolog în 1-2 zile).

Deep (ciliar) - în jurul membrelor se află o margine roșie aprinsă. Aceasta indică inflamarea în interiorul ochiului. Există o astfel de situație cu boli ale corneei, irisului, corpului ciliar. Această condiție necesită consultări urgente.

Mixtă - este prezentă ca o hiperemie a vaselor conjunctivei și a vaselor sclerelor în jurul limbusului. Această condiție necesită consultanță profesională urgentă.

Este demn de luat în considerare care dintre simptome este dominantă.

trusted-source[19], [20]

Formulare

În funcție de cauza cauzată de sindromul "ochi roșii" și de localizarea procesului, se disting următoarele tipuri:

 1. Infecțioase (cauzate de agenți patogeni virali, bacterieni, fungici sau chlamydieni).

Atunci când este însoțită de sindromul de „ochi roșii“, senzație de arsură în ochi, senzație de nisip sub pleoape, sensibilitate la lumină, este foarte probabil ca cauza problemelor este conjunctivita cauzate de diferiți agenți patogeni. Este necesar să se ia măsuri suplimentare de igienă și să se înceteze inflamația. Când depozitul purulent începe să apară pe pleoape, înseamnă că există o infecție bacteriană și este necesară consultarea medicală.

 1. Alergic.

Simptomatologia este foarte asemănătoare cu conjunctivita de mai sus, dar cu o predominanță de arsură și mâncărime, edem al pleoapelor, lacrimare și simptome alergice concomitente. Principala diferență între conjunctivită (indiferent de etiologie) - claritatea și claritatea vederii rămân neschimbate și nu există nici o durere ascuțită.

 1. Cauzate de patologiile oftalmologice.

Atac de atac al glaucomului curbat. În caz de apariție bruscă a sindromului de ochi roșii, însoțită de durere acută, vedere încețoșată, greață și vărsături, este mai probabil ca un atac al glaucomului cu unghi închis să fie diagnosticat. Aceasta este o afecțiune în care există o creștere accentuată a presiunii oculare, care poate duce la pierderea completă a vederii. Astfel, această condiție necesită o consultare imediată a unui oftalmolog.

Prezența stărilor autoimune, a cronicii sau a bolilor în stadiul acut, a tulburărilor asociate cu coagulabilitatea sistemului sanguin etc., va cauza sindromul de ochi roșii. Dar simptomatologia bolii subiacente va prevala.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Complicații și consecințe

Consecințele și complicațiile depind de boala care a condus la sindromul de ochi roșii. În diferite cazuri, prognosticul va depinde de actualitatea și eficiența tratamentului inițiat. Ignorarea înroșirea ochilor, care durează mai mult de două zile, nu merită. Este necesar să vizitați un oftalmolog. Dacă s-au adăugat simptome suplimentare la sindromul de ochi roșii (durere în zona oculară, orice detașare patologică, deteriorarea vederii, o senzație de arsură și un corp străin au apărut în ochi). Nu aveți nevoie de ajutor medical numai în cazul manifestării fiziologice a sindromului de ochi roșii. Este suficient să eliminați cauza și vasele vor ajunge treptat la normal, fără a provoca complicații.

Dacă ochii sunt afectați de substanțe chimice, prognosticul depinde de natura reactivului dăunător și de durata contactului cu structurile ochiului.

Cu conjunctivita, prognosticul este favorabil. Tratamentul inițial începe de la 5-7 zile (conjunctivită virală) la 1-2 săptămâni (bacteriene). Conjunctivita genezei alergice dispare atunci când alergenul este eliminat. Dar sunt posibile și consecințe mai grave (keratită, amenințând pierderea vederii), prin urmare nu merită neglijat tratamentul conjunctivitei.

Giposfagma. Prognoza este favorabilă. În afară de defectele cosmetice ale altor disconforturi, pacientul nu are experiență. Numai hemoragiile dispar până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

Sindromul ochiului uscat. Dacă ajustați timpul de lucru și odihnați la calculator în timp sau începeți să utilizați picături speciale, atunci nu apar complicații. Procesul inițiat este periculos prin cicatrizare, ambliopie, dezvoltarea conjunctivitei.

Keratita este un prognostic nefavorabil. Fără tratamentul adecvat, aceasta duce la o afectare semnificativă sau la pierderea completă a vederii.

Episclerită. Prognoza este favorabilă. În 60% dintre cazuri se produce auto-vindecarea, dar consultarea oftalmologului nu face rău.

Derulează. Prognosticul depinde de motivele și tactica terapiei. Complicații keratita, iridociclita, deformare cicatrice a globului ocular, glaucom secundar, și endo- Panophthalmitis, opacifierea ochiului vitros, dezlipire de retină.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Diagnostice sindromul ochiului roșu

Un istoric detaliat și o examinare oftalmologică detaliată vă permit să stabiliți un diagnostic precis.

După ce a adunat o anamneză, medicul examinează ochiul. Inspectia include:

 • evaluarea acuității vizuale a ochiului stâng și drept separat,
 • studiul mișcărilor ochilor în diferite direcții,
 • ochi examinarea cu lampa cu fantă, acordând o atenție deosebită acordată pleoapelor, conjunctivei, schimbarea corneei (netezimea de suprafață, claritate, prezența secrețiilor patologice), elevii formă și reacția lor la lumină,
 • studiul presiunii intraoculare,
 • examinarea fondului.

Pentru a determina agentul cauzator al patologiei organului vizual (conjunctivita, ulcerația corneei, keratita) se utilizează analize bacteriologice, inclusiv cultura culturii și studiul acesteia. Cu glaucomul combinat, tonometria și gonioscopia sunt prezentate. Sclerita este diagnosticată cu ajutorul echipamentului oftalmic specializat.

Instrumente diagnostice

Cel mai adesea, oftalmologii folosesc o lampă cu fantă, cu ajutorul căreia medicul va putea să evalueze structura ochiului, conjunctiva și starea corneei. Pentru a diagnostica sindromul de ochi uscat, trebuie efectuate teste speciale.

Procesul lui Schirmer. Se bazează pe verificarea numărului de lacrimi cu ajutorul benzilor de hârtie specială, care se află în partea inferioară a conjunctivei. Durează cinci minute. Se estimează gradul de umezire a benzilor. Se măsoară lungimea benzii umezite cu lacrimi. Înainte de a începe procedura, utilizați un anestezic pentru a preveni lacrimarea datorită iritației conjunctivei cu hârtie.

Biomicroscopia ochiului. Studiul structurilor organului vizual prin metode de investigare fără contact cu creșterea. Diagnosticul se efectuează cu ajutorul unui aparat special (microscop oftalmic) și al unei lămpi cu fantă.

Gonioscopie. Metoda vizuală, care permite să se ia în considerare structura camerei anterioare a ochiului, ascunsă în spatele membrelor. Pentru a efectua procedura, este necesară o lentilă oftalmică specială (gonioscop) și o lampă cu fantă. Ca urmare a acestui studiu, este posibil să se evalueze gradul de deschidere al unghiului camerei anterioare, să se detecteze neoplasmele, fuziunea patologică a straturilor și structurilor organului vizual.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37]

Ce trebuie să examinăm?

Diagnostic diferentiat

Cele mai frecvente boli oculare, în care există roșeață:

 • Conjunctivită. Aceasta este cea mai frecventă boală oculară. Poate fi cauzată de bacterii, viruși, dar poate apărea și cu alergii.
 • Keratita. În multe cazuri, este cauzată de factori externi (înot cu ochii deschiși sub apă fără protecție ochi, o ședere prelungită într-un soare strălucitor intens, fără ochelari de soare).
 • Inflamația corneei. Se produce ca rezultat al infecției, cel mai adesea herpetic.
 • Sindromul ochiului uscat. Aceasta se datorează lipsei de lichid lacrimal, care afectează funcționarea corectă a ochiului. Se alimentează corneea și conjunctiva. Lacrimile spală suprafața ochiului, îndepărtând praful și particule mici de corpuri străine. Având proprietăți antiseptice, lacrimile protejează ochiul de inflamație.
 • Cauzele sindromului de ochi uscat includ: poluarea mediului, ozonul, fumul de țigară.
 • Atac acut de glaucom. Glaucomul este o boală care se dezvoltă insidioasă de mulți ani. Majoritatea pacienților nu observă această boală în stadiile incipiente ale bolii. Nu provoacă dureri sau alte simptome.

trusted-source[38], [39]

Cine să contactați?

Tratament sindromul ochiului roșu

În cazul tratamentului sindromului de ochi roșii, nu există o metodă generală sau un medicament pentru toate manifestările asociate cu debutul acestei afecțiuni. Trebuie reținut faptul că se poate referi la orice boală oftalmică și, prin urmare, se recomandă diferite tactici de tratament.

În cazul conjunctivitei, tratamentul se bazează în principal pe înlăturarea iritației. Aplicați o varietate de picături oftalmice, în funcție de cauza inflamației conjunctivei.

Pentru a elimina simptomele de origine virală conjunctivită folosind o combinatie de comprese calde și picături de lacrimi artificiale (lacrimi artificiale - hidratantă picături pentru ochi, de exemplu, „Sisteyn“, „Oksial“ și alte medicamente ale acestui grup farmacologica). Soluție specifică de medicament în tratamentul conjunctivitei virale sunt picături pentru ochi „Oftalmoferon“ ingredient activ este sintetizat interferon. Atunci când există semne de infecție cu etiologia bacteriană, se utilizează picături conținând substanțe antibacteriene. In terapia acută conjunctivită bacteriană efectuată folosind instilarea frecventă a ochiului (mai mult de 3 ori pe zi), soluții oftalmice de medicamente (sulfacetamida 30%, 0,25% cloramfenicol) și de stabilire a formulărilor de unguent conținând antibiotice (unguent tetraciclina 1%). Înainte de procedura de instilare, spălați ochii cu bulion dezinfectant (bulion de musetel, ceai negru de ceai).

În cazul suspiciunii de conjunctivită cauzată de virusul herpesului (zoster oftalmologic), medicamentele cu aciclovir sunt prescrise.

Pentru a elimina simptomele de conjunctivită, picăturile oftalmice care conțin corticosteroizi sunt utilizate cu succes. În tratamentul conjunctivitei alergice, se exclude contactul cu agentul provocator, se aplică pachete răcoroase în zona ochiului, picăturile "lacrimi artificiale" de 2-4 ori pe zi. Aplicați medicamente antialergice: azelastină, alergodil; levocabastină și, de asemenea, octanol, care pot fi utilizate la copii cu vârsta peste 3 ani. Aceste fonduri pot elimina inflamația ochilor, datorită efectelor pe termen scurt care ar trebui utilizate până la 4 ori pe zi. Pacienții cu polinoame în perioada de înflorire nu trebuie să poarte lentile de contact.

Când terapia cu medicamente glaucom este redusă la administrarea de inhibitori ai anhidrazei carbonice, beta-blocantelor, pilocarpinei. În cazul în care terapia nu reușește, recurge la o metodă chirurgicală de tratament cu laser.

Vitamine

În cazul sindromului de ochi roșii, este necesar să se ia preparate complexe de vitamine și minerale, antioxidanți.

Retinol sau vitamina A. Este prescris într-o doză de 100.000 UI zilnic timp de o lună. Permite consolidarea sistemului imunitar.

Acidul ascorbic sau vitamina C. Este prescris într-o doză de 2000-6000 mg zilnic.  Vitamina C are un efect de vindecare a rănilor.

Zinc. Doza zilnică este de 50 mg. Promovează activarea sistemului imunitar.

OPC este o proantocianidină oligomerică, un puternic antioxidant derivat din coaja de pin și semințele de struguri. Se utilizează pentru terapia antiinflamatorie și antialergică. La o doză unică de administrare cu acid ascorbic, eficacitatea acestui medicament crește. Utilizarea recomandată a OPC de 100 mg de 2 ori pe zi.

Tratamentul fizioterapeutic

Scopul principal al fizioterapiei este de a oferi efecte antiflogice, bacteriostatice și anestezice. In etiopathogenetical complex tratarea bolilor comune provocate roșu terapia sindromului de ochi, folosind frecvență înaltă (UHF sau câmp de microunde) și diodinamoterapiyu ultrasunete eliminând hiperemie conjunctivală.

La sfârșitul cursului de terapie anti-phlogistică, pot fi prescrise electroforeza cu antibiotice în funcție de sensibilitatea florei bacteriene la acestea.

În prezența procesului inflamator, care durează mult timp după electroforeză după 1-1.5 luni arată elekroforez vitaminele C si B pentru a stimula metabolismul țesuturilor, sigilate peretii capilarelor, îmbunătățesc țesături reactivitate, pentru a elimina durerea.

Pentru a crește efectul terapeutic, se recomandă utilizarea electroforezei cu medicamente și terapia cu UHF.

Tratament alternativ

Îndepărtați rapid și ușor tulpina ochilor, normalizați circulația sângelui prin capilarele oculare, eliminați umflarea și roșeața pleoapelor, utilizând mijloace alternative:

 • comprese reci cu apă pură sau infuzii de plante de mușețel sau scoarță de stejar;
 • gheață de gheață;
 • felii de cartofi brute;
 • loțiuni cu ceai negru.

Trebuie reamintit faptul că se recomandă utilizarea medicamentelor alternative în cazul în care nu există simptome de patologie oftalmologică gravă.

În cazul sindromului de ochi roșii, gimnastica pentru ochi este permisă. Complexul aproximativ al exercițiului este următorul:

 • Exercițiul # 1

Dacă priviți cu atenție monitorul, la fiecare oră după o muncă grea, trebuie să efectuați următoarele: "schițați" formele diferitelor obiecte de pe masă și de perete.

 • Exercitarea 2

Cu munca grea, mușchiul ochiului necesită relaxare: pentru aceasta este necesar să mergeți la fereastră și să priviți la distanță și după câteva secunde să vă uitați în orice punct apropiat. Acest exercițiu va stimula ochii noștri pentru a dezvolta un fluid lacrimogen care hidratează ochii, astfel încât acestea să nu fie uscate și roșii.

trusted-source[40], [41], [42]

Plante medicinale

În cazul sindromului de ochi roșii, plantații recomandă următoarele rețete.

Comprese cu cireșe sălbatice (cireș de pasăre) - un remediu alternativ pentru bolile oftalmice purulente.

Infuzie preparată din flori de cireș sălbatic urmează: 60 g de 2 cani se toarnă apă fiartă, într-un loc cald timp de 8 ore, apoi filtrat și utilizat sub formă de comprese ochi de mai multe ori pe zi.

Infuzie de ierburi și semințe de fenicul pentru tratamentul sindromului de ochi roșii: 1 lingură de materie primă măcinată se toarnă 200 ml apă clocotită după 1 oră, se scurge. Utilizați comprese pe timp de noapte.

Cade pentru ochi cu chimen. O lingurita de seminte de chimen se toarna 1 lingura. Apă fiartă. Insistați-vă, răciți, apoi întindeți-vă și folosiți-le ca loțiune.

Homeopatie

Homeopatii sfatuiesc folosirea sindromului de ochi rosii pentru a folosi astfel de medicamente:

Arnica. Se utilizează pentru conjunctivită cauzată de traume.

Aconitum (Aconitum) - cu boli ale organului vizual, care au avut loc ca urmare a leziunilor mecanice, cu catargul ochilor, datorită ARVI.

Hepar sulf (Gepar sulf) va fi util pentru ochi înroșite, inflamate, secole, descărcare abundentă purulentă.

Tratament operativ

Cu anumite boli însoțite de sindromul de ochi roșii, se prescrie un tratament chirurgical.

În keratită, în cazuri severe de boală și tratament necorespunzător, este posibilă formarea de cicatrizări, ceea ce duce la o vedere slabă. În acest caz, este posibil să aveți nevoie de un transplant de cornee.

În cazul glaucomului, este indicată iridotomia, un tratament al cărui scop este de a crea o legătură între camerele anterioare și posterioare ale ochiului, ceea ce duce la o scădere a presiunii intraoculare.

Profilaxie

Trebuie să ai grijă de ochii tăi de-a lungul vieții, de la o vârstă fragedă. Regulile de bază ale îngrijirii ochilor:

 • În timp ce lucrați la calculator și când vă uitați la televizor, ar trebui să aveți grijă de iluminare (lumina este preferată în spatele ecranului).
 • distanța corectă a ochilor de pe monitorul calculatorului este de 40-50 cm.
 • Utilizați un filtru de protecție care absoarbe unele dintre undele electromagnetice care sunt dăunătoare pentru ochiul uman.
 • Nu vă frecați ochii cu mâinile.

În cazul bolilor infecțioase, ar trebui respectate mai multe reguli de bază:

 • Când atingeți zona ochilor, spălați bine mâinile.
 • Nu utilizați un prosop comun (este mai bine să folosiți șervețele de hârtie) sau lenjeria de pat.
 • nu folosiți ustensile comune și produse de igienă.
 • în timpul unei boli infecțioase, nu purtați lentile de contact.
 • Nu se recomandă utilizarea picăturilor de ochi și a unguentelor cu aceleași nume.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47]

Prognoză

Prognosticul este, în majoritatea cazurilor, favorabil, dar depinde de boala care provoacă sindromul de ochi roșii.

trusted-source[48], [49], [50]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.