^

Sănătate

Durere de cap

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cefaleea este una dintre cele mai frecvente plângeri cu care se confruntă neurologii și medicii de familie. Societatea Internațională IHS identifică mai mult de 160 de soiuri de cephalogy.

Cefaleea este unul dintre motivele cele mai frecvente pentru căutarea ajutorului medical. Cele mai multe dureri de cap recurente pot fi clasificate ca fiind o durere de cap primară (adică nu sunt asociate cu anomalii structurale explicite). Cefalee primară - o durere de cap (cu sau fără aură), dureri de cap fascicul (episodic sau cronice), dureri de cap tensiune (episodică sau cronică), hemicranie paroxistică cronică și hemicranie constantă [hemicranie continuă). Reapar, dureri de cap persistente anterior necunoscute pot fi secundare, din cauza diferitelor tulburări intracraniene, extracraniene și sistemice.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Motive

Durere în bolta craniană (și în sus de la sprancene la ceafă) și interiorul craniului numit cefaleei, cranialgia. Durere în față  - prosopalgia - cauzate de nevralgii , nevrite nervilor cranieni (trigemen, glosofaringian), Ganglionii autonom (ciliară, pterygopalatine, auriculară), ganglioni simpatic cervical, inclusiv în formă de stea, sinuzita, artroze, artrite articulatiilor temporo - mandibulare, leziuni vasculare ale carotidei externe arterelor, boli ale dinților și gingiilor (prosopalgia odontogene).

Cefaleea nu este o boală separată, ci un simptom, uneori un semn foarte important, care avertizează asupra unei patologii grave. Uneori o durere de cap poate fi determinată printr-un test de laborator sau prin neuroimagizare. Dacă acest motiv este stabilit, durerea din cap, adesea (dar nu întotdeauna) poate fi eliminată cu o terapie adecvată a bolii de bază. Dacă sursa care provoacă durere nu este stabilită sau tratamentul acesteia nu duce la regres, atunci este necesară o farmacoterapie simptomatică și tulburări asociate. Farmacoterapia este în principal de natură empirică și implică utilizarea diferitelor mijloace. Cefaleea de formă cronică poate necesita nu numai măsuri terapeutice menite să oprească un atac de durere, ci și o terapie preventivă menită să reducă frecvența și severitatea crizelor. Mecanismul de acțiune al multor agenți terapeutici nu a fost suficient studiat. Cefaleea este o stare nouă și, pe măsură ce înțelegem patogeneza formelor primare, se creează condiții pentru dezvoltarea de medicamente mai eficiente și mai sigure.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Ce se întâmplă?

Cefaleea și patogeneza ei nu au fost studiate suficient. Poate fi cauzată de iritarea structurilor sensibile ale capului și gâtului din tensiune, presiune, deplasare, întindere și inflamație. Împreună cu nervii si vasele de sange din afara partilor moi ale sensibilitatii la durere cap au unele părți ale durei mater, sinusurile venoase cu afluenții lor mai mari, vase mari de dura mater, și nervii senzitivi cranieni. Tesuturile creierului, meningele moi și vasele mici de sânge nu au sensibilitate la durere.

Cefaleea poate apărea din cauza spasmului, dilatării sau tracțiunii vaselor de sânge; tracțiunea sau deplasarea sinusurilor; compresie, tracțiune sau inflamație a acestor nervi cranieni; spasm, inflamație sau traumatisme ale mușchilor și tendoanelor capului și gâtului; iritarea meningelor și creșterea presiunii intracraniene. Severitatea și durata atacului, precum și localizarea, pot oferi informații valoroase pentru diagnosticare.

Durerea din cap poate fi funcțională sau organică. Dureri de cap organice tind să fie asociate cu astfel de semne și simptome neurologice, vărsături, febră, paralizie, pareza, convulsii, confuzie, conștiință slăbit, modificări ale dispoziției, tulburări de vedere.

Cefaleea este cunoscută de toată lumea, încă din copilărie. Singura excepție este persoanele cu insuficiență congenitală de neuroni sensibili.

Nociceptori neuronii senzitivi sunt localizate in durei, sinusuri ale durei mater, shell dublication în sinusul venos sagital și schiță cerebelul, vasele de sânge. Nu există receptori dureroși în carcasele moi și arahnoide ale creierului, ependimia, plexurile coroide și cele mai multe zone ale parenchimului creierului.

Există receptori de durere în țesuturile extracraniene: pielea, aponeuroza, mușchii capului, nasului, dinților, membranelor mucoase și periostului maxilarului, nasului, structurilor oculare. Există puțini receptori de durere în venele capului, oaselor și diploe. Neuronii cu receptori de durere din țesuturile capului alcătuiesc ramurile sensibile ale nervilor cranieni (V, V, X, X) și primii trei nervi radicieni spinali.

Cefaleea este cel mai frecvent motiv, care se refera la pacientii la medic de orice specialitate și este un lider și singura plângere la mai mult de 45 de boli diferite: leziuni organice ale sistemului nervos (inflamatorii, vasculare, tumori, traumatisme), hipertensiune arterială și hipotensiune arterială diverse origini (nefrogen, endocrin, psihogenic), nevroze, depresie etc., adică este un sindrom polietiologic.

În același timp, o explicație detaliată a particularităților sindromului de durere ajută atât diagnosticul topic, cât și diagnosticul patogenetic. Atunci când se plânge de o durere de cap, este necesar să se precizeze natura, intensitatea, localizarea, durata și timpul de apariție, precum și provocarea, amplificarea sau atenuarea factorilor.

Localizarea și caracteristicile durerii de cap

Pacienții adesea nu pot spune despre natura durerii. Prin urmare, medicul este important să se formuleze întrebări specifice pentru a clarifica caracteristicile, folosind definiția „opresive“, „plictisitor“, „mozzhaschaya“, „roadere“, „arcuindu“, „compresie“, „“ filmare „“ exploziv „“ tensionat " , "Throbbing", etc. Cefaleea poate provoca un disconfort psihologic minim sau poate duce la pierderea capacității de muncă, o deteriorare a calității vieții.

Este important să se clarifice localizarea. O durere de cap intensă de-a lungul vaselor extracraniene este caracteristică pentru arterită (de exemplu temporală). Dacă sinusurile sinusurilor paranazale, dinților, ochilor, vertebrelor cervicale superioare sunt afectate, durerea este localizată mai puțin clar și poate fi proiectată în frunte, maxilarul superior, orbita. Cu patologia în fosa craniană posterioară, cefaleea este localizată în regiunea occipitală, ea poate fi unilaterală. Localizarea supratentorie a procesului patologic provoacă dureri în regiunea frontal-temporală a părții corespunzătoare.

Cu toate acestea, locația nu poate coincide cu tema procesului patologic. De exemplu, o durere de cap pe frunte poate fi glaucom, sinuzita, tromboza vertebrală sau bazilară, compresiune sau iritație Tentorium cerebeloase (sindromul Burdenko-Cramer in cerebel abcesul tumorale: durere în globul ocular, fotofobie, blefarospasm, lacrimation, conjunctivita, a crescut separarea mucusului de nas). Durere în ureche ar putea indica o boală a urechii sau să se reflecte la o leziune a faringelui, mușchii cervicale, vertebrelor cervicale, structurile fosei posterioare. Dureri de cap orbitei și supraorbitală indică un proces local, dar poate fi, de asemenea, reflectată în cazul disecarea hematom al arterei carotide interne în nivelul gâtului. Dureri de cap în coroana sau în ambele regiuni parietale apare în sinuzita principală și oasele etmoidale și tromboza venelor cerebrale.

Există o relație între localizare și vasul afectat. Astfel, cu expansiunea arterei meningeale medii, durerea de cap este proiectată în spatele globului ocular și în regiunea parietală. In partea patologia intrakraiialnoy a arterei carotide interne, iar porțiunea proximală a anterioare și dureri de cap mijlociu arterelor cerebrale este localizată în zona ochilor și orbitovisochioy. Localizarea algezii obicei, depinde de stimularea anumitor neuroni senzoriale: durerea de la structurile supratentorial radiind în față două treimi ale capului, adică, pe teritoriul inervație prima și a doua ramuri ale nervului trigemen .. Durerea din structurile infratentorale se reflectă în coroana și spatele capului și gâtului prin rădăcinile cervicale superioare; după stimularea V, X și X nervilor cranieni radiind durere în zona urechii nazoorbitalnuyu și a gâtului. Când boala dinților sau durerea articulară temporomandibulară poate iradia în craniu.

Este necesar să se identifice varianta începutului senzației de durere, momentul schimbării intensității acesteia și durata acesteia. Cefaleea, care a apărut brusc și este intensă, crescând în câteva minute, cu o senzație de vărsare a căldurii (căldură) este tipică pentru hemoragia subarahnoidă (cu ruptura vasului). Dintr-o data apariția și creșterea durerii de cap pentru zeci de minute și ore se întâmplă cu migrenă. Dacă durerea de cap are un caracter în creștere și durează ore sau zile - un semn de meningită.

În ceea ce privește particularitățile duratei și fluxului, există 4 variante:

 1. durere de cap acută (unică, scurtă);
 2. repetarea acută (cu prezența unor intervale ușoare, este caracteristică migrenei);
 3. progresiv cronic (cu o tendință de creștere, de exemplu, cu o tumoare, meningită);
 4. durerea cronică non-progresivă (apare zilnic sau de câteva ori pe săptămână, nu se schimbă în severitate în timp - așa-numita cefalee de tensiune).

Cea mai frecventă durere de cap apare din procesele patologice care duc la deformarea, deplasarea sau dilatarea vaselor sau structurilor dura mater în principal pe baza creierului.

Este interesant faptul că o creștere a presiunii intracraniene prin introducerea unei soluții fiziologice sterile subarahnoidale sau intraventriculare nu duce la un atac până când nu sunt incluse alte mecanisme. Cefaleea este o consecință a dilatării vaselor intracraniene și extracraniene pe fondul posibilei sensibilizări. Acest lucru se observă la administrarea de histamină, alcool, nitrați și alte medicamente similare.

Extinderea vasculară este observată cu o creștere semnificativă a tensiunii arteriale împotriva feocromocitomului, hipertensiunii arteriale maligne și a activității sexuale. Efectul terapeutic în astfel de cazuri are inhibitori ai monoaminooxidazei.

Scăderea pragului durerii receptorilor bazale vasculare si durei mater (vase de sensibilizare) și extensiile lor pot provoca metabolismul violare neurotransmițătorului, în special receptorul serotoninei (5HT) in vasele creierului si neuronii trigemen, precum și dezechilibrul în receptorul opioid în jurul aqueduct nuclee și uree, care fac parte din sistemul antinociceptive și asigură controlul asupra formării durerii endogene. Dureri de cap prin vasodilatatie apare într-o varietate de infectii comune (gripa, SARS, etc. P.).

În 1988, a fost adoptată o clasificare internațională care ajută medicul să se orienteze corect la examinarea și tratamentul pacientului. Cefaleea din această clasificare este împărțită în următoarele grupuri:

 1. migrenă (fără aură și cu aură);
 2. tensiune de cap tensiune (episodic, cronic);
 3. cluster (bundle) cefalee;
 4. durere de cap, care nu este asociată cu leziuni structurale (de la compresia exterioară, provocată de frig, cu tuse, efort fizic etc.);
 5. cefaleea asociată cu traumatisme craniene (dureri de cap post-traumatice acute și cronice);
 6. dureri de cap asociate cu tulburări vasculare (boală vasculară cerebrală-ischemic, hemoragie subarahnoidiană, arterita, tromboza venelor cerebrale, hipertensiunea, și altele.);
 7. cefalee cu procese non-vasculare intracraniene (cu presiune cerebrospinală ridicată sau scăzută, infecție, tumori etc.);
 8. dureri de cap asociate cu administrarea sau eliminarea substanțelor chimice (nitrați, alcool, monoxid de carbon, ergotamine, analgezice etc.);
 9. dureri de cap în cazurile de boli infecțioase extra-cerebrale (infecții virale, bacteriene și altele);
 10. cefalee asociată tulburărilor metabolice (hipoxie, hipercapnie, dializă etc.);
 11. dureri de cap în patologia gâtului, ochilor, urechilor, nasului, sinusurilor paranazale, dinților și a altor structuri faciale.

Cine să contactați?

Ce se întâmplă dacă aveți o durere de cap?

Anamneza și rezultatele unei examinări obiective, în majoritatea cazurilor, permit presupunerea unui diagnostic și determinarea tacticii ulterioare a examinării pacientului.

Istorie

Cefaleea trebuie să fie caracterizată de acești parametri, care sunt importanți pentru diagnosticare, incluzând vârsta de apariție a durerilor de cap; frecvența, durata, localizarea și intensitatea; factori care provoacă, agravează sau atenuează durerea; simptomele și bolile asociate (de exemplu, febră, rigiditate a gâtului, greață, vărsături, modificări ale stării psihice, fotofobie), și boli anterioare și evenimente (de exemplu, traumatisme craniene, cancer, imunosupresie).

O durere de cap episodică, recurentă, intensă, începând cu adolescența sau maturitatea precoce, este cel mai probabil primară. Durerea insuportabilă (fulger) în cap poate indica o hemoragie subarahnoidă. Subacuta si progresiva cefalee poate fi un simptom al formarii volumului. Dureri de cap începe după 50 de ani și însoțită de sensibilitate la palparea scalpului, în durerea aritculației în timpul mestecării și a redus viziune, cel mai probabil din cauza arteritei temporale.

Confuzia, crizele convulsive, febra sau simptomele neurologice focale indică o cauză gravă care necesită o examinare ulterioară.

Prezența comorbidităților din istorie poate explica motivul de dureri de cap: de exemplu, recenta traumatisme craniene, hemofilie, alcoolism sau anticoagulant tratament poate determina hematom subdural.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Examen clinic

Este necesar să se efectueze un examen neurologic, inclusiv oftalmoscopie, evaluarea stării mentale și verificarea simptomelor meningeale. Cefaleea episodică recurentă la pacienții care, la prima vedere, arată sănătoasă și nu prezintă anomalii neurologice, este rareori cauzată de o cauză gravă.

Rigiditatea mușchilor gâtului în timpul flexiei (dar nu în timpul rotației) indică iritarea membranelor cerebrale din cauza infecției sau a hemoragiei subarahnoide; creșterea temperaturii corporale indică o infecție, dar o ușoară creștere a temperaturii poate să însoțească hemoragia. Durerea în palparea vaselor din regiunea temporală în majoritatea cazurilor (> 50%) indică o arterită temporală. Edemul discurilor optice indică o presiune intracraniană crescută, care poate fi datorată hipertensiunii maligne, neoplasmei sau trombozei sinusului sagital. Modificările morfologice (de exemplu, tumori, accidente vasculare cerebrale, abces, hematom) sunt de obicei însoțite de simptome neurologice focale sau modificări ale stării mentale.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Examinarea instrumentală

Metodele imagistice și testele de laborator sunt necesare numai în cazul în care istoricul sau rezultatele anchetei determină suspiciunea prezenței patologiei.

Pacienții care necesită CT CT sau IRM pentru a detecta hemoragia și alte modificări morfologice care provoacă dureri de cap includ pacienții cu:

 • brusc dezvoltat cefalee;
 • modificarea stării mentale, inclusiv crizele convulsive;
 • simptome neurologice focale;
 • edemul discului optic;
 • hipertensiune arterială severă.

Deoarece CT convențional complet nu poate exclude conditii, cum ar fi hemoragia subarahnoidiană, meningita, encefalita sau procese inflamatorii, boli suspectate enumerate arătat deține o puncție lombară.

Imediat, dar nu o situație de urgență, CT sau RMN-ul este necesară în cazul în care durerea de cap a schimbat caracterul său obișnuit, nou-debut dureri de cap, după 50 de ani, prezența simptomelor sistemice (cum ar fi pierderea in greutate), prezența factorilor de risc secundari (cum ar fi cancerul, HIV, traumatisme cap) sau dureri cronice inexplicabile. Pentru acești pacienți, preferabil cu RMN gadolinium și angiografia prin rezonanță magnetică sau venografie; RMN-ul permite de a vizualiza mai multe cauze potențiale importante de durere în cap, CT inaccesibile (de exemplu, pereții de separare a arterelor carotide, tromboză cerebrală venoasă, apoplexie hipofiza, malformatii vasculare, vasculită cerebrală, sindrom Arnold-Chiari).

Intensivă durere de cap persistentă este o indicație pentru puncția lombară pentru a exclude meningita cronică (de exemplu, tumori infecțioase, granulomatoase).

Alte metode de diagnosticare sunt utilizate în conformitate cu plângerile și tabloul clinic pentru confirmarea sau excluderea unor factori specifici (de exemplu, determinarea VSH pentru a evita arterita temporala, măsurarea presiunii intraoculare cu suspiciune de glaucom, radiografii dentare suspectate pulpa abcese dentare).

Mai multe informații despre tratament

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.