Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Migrenă

Expert medical al articolului

Neurochirurg, neurolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 24.06.2018

Migrena - diagnosticul cel mai frecvent de dureri de cap, care se caracterizeaza prin crize de durere pulsatila în cap care durează de la câteva ore la câteva zile, de preferință, o jumătate din cap, de multe ori la femei, cât și vârstă fragedă și tineresc.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Cât de comună este o migrenă?

Etiologia acestei boli rămâne un mister până în prezent, precum și mecanismele sale patogenetice. Rezultatul studierii surselor de informații vechi de secole, inclusiv cele vechi, a devenit date statistice destul de detaliate și detaliate. Debutează boala la o vârstă fragedă, de obicei până la 20-25 de ani. Chiar și copii mici pot suferi de atacuri de cap. Unul dintre motivele care pot explica lipsa de cunoaștere a migrenelor este recursul ulterior la îngrijirea medicală - doar 15% dintre pacienții care suferă de migrene primesc tratament și supraveghere în timp util pentru medicii calificați. Toată lumea încearcă să facă față singură durerilor insuportabile. Tratamentul cu medicamente analgezice convenționale dă un efect temporar și provoacă rezistența organismului la terapie cu mijloace similare. Migrenă este o boală gravă care reduce semnificativ calitatea vieții și capacitatea de lucru a pacientului. În evaluarea OMS, care identifică cele mai dezastruoase boli, ea se situează pe locul 12 printre bolile feminine și pe 19 printre bărbați.

Migrenă apare la 38% dintre persoane, mai des femei decât bărbați (3: 1). Este moștenit de tipul dominant și mai puțin de tipul recesiv.

Migrena este pe locul doi în frecvență după o durere de cap tensiune. Prevalența sa variază de la 11% la 25% la femei și la 4% la 10% la bărbați. De obicei, migrena apare prima data la varsta de 10 pana la 20 de ani. Înainte de pubertate, prevalența migrenei este mai mare la băieți, apoi crește mai rapid la fete și rămâne semnificativ mai mare la femei decât la bărbați, chiar și după 50 de ani.

După 50 de ani, migrenă nu este practic o boală independentă . Cu toate acestea, în literatură există referiri la declanșarea atacurilor tipice de migrenă la 65 de ani. În marea majoritate a cazurilor, migrenă afectează femeile; în perioada de la 20 la 50 de ani, raportul dintre femei și bărbați este de 3: 2 sau 4: 2, iar după 50 de ani, nu există aproape nicio diferență în ceea ce privește sexul. Migrația este mai frecventă în rândul populației urbane, în special în rândul persoanelor care au un stil de viață sedentar. Pe lângă vârstă și sex, un anumit rol îl joacă și factorii ereditori, care se dovedesc, fără îndoială,: în rudele migrante, migrația este mult mai frecventă decât în populație. Deci, dacă migrenă a fost la ambii părinți, riscul bolii descendente ajunge la 60-90% (în timp ce în grupul de control - 11%); dacă atacurile migrene au fost într-o singură mamă, riscul bolii este de 72%, dacă un tată - 20%. Mecanismul fenomenului descris nu este destul de clar: unii autori indică predominanța tipului dominant de moștenire, alții - recesivi.

Se crede, de asemenea, că moștenirea nu este însăși migrenă, ci predispoziția la un anumit tip de răspuns al sistemului vascular la diverși stimuli. În același timp, există date contradictorii conform cărora părinții bolnavilor de migrena sunt mai susceptibili de a avea hipertensiune arterială, deși există indicii ale hipotensiunii arteriale.

Unde te doare?

Clasificări și criterii ale migrenei

Pana in prezent, ICGS-2 - clasificarea internationala a durerii de cap a stabilit doua forme: 1.1 - migrena fara aura (tulburari senzoriale, vegetative). Această formă este caracteristică pentru 80% din toți pacienții care suferă de migrene; 1.2 - migrenă cu tulburări senzoriale, care are subtipuri:

 • Tulburări autonome tipice, cu durere de migrenă;
 • O aură tipică cu durere non-migrenă;
 • Tulburări senzoriale tipice fără durere;
 • SGM - migrenă hemiplegică familială (cu paralizie a mușchilor din jumătatea afectată a durerii);
 • Migrenă hemiplegică sporadică (convulsii imprevizibile, accidentale);
 • Migrenă bazilară.

Simptomele și criteriile pentru diagnostic trebuie studiate cu atenție și cu atenție pentru a exclude complet organica patologică a sistemului nervos central. Criteriul hemicraniei fără tulburări senzoriale este caracterul, iar localizarea durerii, migrena cu tulburări autonome implică studiul manifestărilor clinice ale aurei în sine. De asemenea, trebuie exclusă posibilitatea similitudinii simptomelor cu o durere de cap tensioasă. În plus, cu unele tipuri de migrenă, durerea poate fi absentă totală, acest tip fiind numit migrena "decapitată".

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Cum de a diferenția o migrenă?

Migrene, fără tulburări vegetative - cel puțin cinci episoade cu convulsii: 

 • Durerea durează de la 4 ore la 3 zile; 
 • Două semne obligatorii ale următoarelor: dureri unilaterale, deranjamente, dureri intense, dureri cauzate de exerciții fizice; 
 • Obligatoriu unul dintre următoarele simptome - vărsături, greață, iritație, provocate de sunete - fonofobie, lumină - fotofobie; 
 • Nu există leziuni organice ale creierului.

Migrenă cu aură: 

 • Două episoade cu convulsii; 
 • Trei semne obligatorii ale următoarelor sunt câteva (sau un) simptom al tulburărilor vegetative-senzoriale, dezvoltarea unei aure care nu durează mai mult de o oră, o durere de cap apare după un atac sau o însoțește; 
 • Nu există patologie organică a creierului.

Factorii (declanșatoarele) care pot declanșa o migrenă: 

 • Factori hormonali (terapie de substituție, contracepție, ovulație, ciclu menstrual); 
 • Factorii alimentari (cacao, nuci, ouă, vinuri roșii uscate, foamete, ciocolată, brânză și alte produse); 
 • Factori psihologici (anxietate, depresie, stres); 
 • Factori senzoriali (luminile strălucitoare ale soarelui, luminile luminoase - stimulare vizuală, mirosuri, sunete); 
 • Factori externi - dependență meteorologică; 
 • Regimul factorilor - sărind peste mese, lipsa somnului, insomnia; 
 • Factori de medicatie (histamina, medicamente care conțin estrogen, nitroglicerina, ranitidina); 
 • Factori neurogenici - TBI (leziuni cranio-cerebrale), exces de muncă, atât intelectuală cât și fizică; 
 • Factori somatici - boli cronice în anamneză.

Cine să contactați?

Cum se trateaza migrena?

Strategia terapeutică pentru tratamentul hemicraniei este foarte individuală și depinde de forma bolii, simptomele, durata perioadei bolii și mulți alți factori. Cele mai eficiente medicamente sunt utilizate pe scară largă în practică și au arătat un rezultat bun: 

 • Agoniștii 5-HT1 reprezintă un grup de triptani (zolmitriptan, sumatriptan, zolomigren); 
 • Antagoniști ai dopaminei - aminazină, domperidonă, metoclopramidă, droperidol; 
 • AINS, inhibitori ai prostaglandinelor.

Mai multe informații despre tratament

Medicamente

Cum de a preveni o migrena?

Dacă o persoană a suferit un atac de migrenă cel puțin de două ori pe lună, trebuie să învețe cum să prevină această boală. Terapia preventivă durează cel puțin două luni și poate dura până la șase luni. Prevenirea este necesară pentru a rezolva una, sarcina principală - de a reduce numărul de episoade de migrenă. De asemenea, terapia preventivă de medicamente ajută la reducerea simptomelor durerii, sporind sensibilitatea la terapia de bază. Prescrise, de regulă, medicamente care blochează canalele de calciu, β-blocante, antidepresive din grupul triciclic, antagoniști ai serotoninei. De asemenea, cu excepția medicamentelor, este necesar să se facă o dietă alimentară și să se țină de ea timp de șase luni. În meniu, este strict interzisă includerea alimentelor care conțin amină-tiramină biogenică. Se prezintă gimnastică terapeutică specială, sesiuni psihoterapeutice. Migrenă, în ciuda originii sale "misterioase" și a kurabelnostului mediu, este o boală administrabilă. Dacă aveți un apel la un medic în timp util și urmați toate recomandările terapeutice, inclusiv cele preventive, puteți controla migrenele și puteți menține calitatea vieții la un nivel adecvat.

Ce este o migrenă?

Migrenă este o durere pulsantă care poate apărea brusc, paroxismatic și, de regulă, afectează jumătate din cap. Prin urmare, numele bolii - hemicrania sau "jumătate din craniu" (în hemi cranionul latin). Conform statisticilor, aproape 20% dintre persoane suferă de aceasta, indiferent de rasă, țară de reședință și statutul social.

Atacurile ultimul de la 4 până la 72 ore, migrena de multe ori (dar nu întotdeauna) unilaterală, pulsatila, amplificat la o tensiune si este insotita de simptome vegetative (greață, fotofobie, phonophobia și hyperacusis și hyperospheresia). Durerile de cap pot fi precedate de scotomuri pâlpâitoare și alte tulburări neurologice focale. Diagnosticul de migrenă se bazează pe o imagine clinică caracteristică. Pentru tratament, sunt utilizați agoniști ai receptorilor de serotonină 1B, 1D, antiemetice și analgezice. Măsurile preventive includ schimbări în stilul de viață (modul de somn și de alimentare cu energie) și medicamente care au primit beta-blocante, amitriptilina, valproat, topiramat).

Dureri de cap diferă de intensitate considerabilă, însoțite de greață, vărsături, uneori caracterizate prin hiperestezie la stimuli audio și vizuale (lumini strălucitoare toleranță slabă, sunete puternice) durează de la câteva ore până la 1-2 sau chiar până la 3 zile. După un atac, de regulă, letargia, somnolența, uneori somnul aduce ușurare. Deși, de obicei, fiecare pacient are o parte "favorită" a durerii, cu toate acestea, se poate schimba și, uneori, migrena captează ambele jumătăți ale capului în frunte, temple și temenie.

Migrenă: informații istorice

Migrenă a fost cunoscută strămoșilor noștri, a fost menționată de cronicari în papirusul egiptean vechi. Tratate în acele zile, migrenă, mai degrabă exotice, ca un exemplu poate fi o metodă de aplicare a jumătății bolnave a piei de crocodil cap sau a pielii unui broască tânăr. Cu mai mult de cinci mii de ani în urmă, scrisorile sumeriene au descris în detaliu semnele și simptomele unei boli incomprehensibile, care a uimit periodic atât femeile, cât și războinicii. Cauza durerii de cap, în conformitate cu vechii conducători și vindecători, a fost influența spiritelor rele și atotputernice. În consecință, măsuri aliniate și terapeutice - fumigând pacientul cu substanțe aromatice și utilizarea amuletelor magice. Adesea folosite și măsuri mai radicale - ceva ca Trepanation Spirit, evident, a părăsit corpul suferinței și figurativ, și literalmente cuvinte. Mai târziu, a contribuit la descrierea și studiul bolii a făcut vindecătorul grec Aretha Capadocia, care a oferit pentru a apela dureri de cap de această natură geterokraniey - altele, un alt cap. Medicul grec Claudius Galen a dat un nume mai precis bolii, care a identificat localizarea durerii în nume și a numit boala "hemicrania". El a fost primul care a sugerat că cauza crizelor constă în spasm, schimbare în vasele capului. De-a lungul timpului, migrenă a dobândit statutul de boală aristocratică "la modă", care putea fi acordată doar de reprezentanții claselor superioare. În grindings tratate al XVIII-lea migrena soluție acetică și doamnele sunt acoperite cu atenție cap fragil pălării rafinat vulnerabile, care, în principiu, a avut dreptate, pentru că soarele strălucitor poate declanșa un atac de migrenă. Ulterior, medicii au izolat mai multe forme - menstruale, hemiplegice și oculare. Au fost identificate și cauze mai specifice și simptome clinice.

Secolul al nouăsprezecelea a fost marcat de un progres în terapia paroxismelor de cefalee. Migrenele au început să fie tratate cu un medicament special, numit după autorul său - Govora medicină. A fost o soluție slab de alcool de nitroglicerină. Ingeniosul Dr. Hovers, în căutarea unei metode eficiente de terapie, nu a ezitat să experimenteze cu cocaină și marijuana. În Rusia, această perioadă de migrenă a fost tratată cu un tratament universal popular - chinină. Doar în ultimul secol în tratamentul migrenelor a început să utilizeze AINS - medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. La mijlocul secolului al XX-lea sintetiza preparatul revoluționar - alcaloid ergotamină. Acest grup de medicamente a avut multe efecte secundare si lumea medicala științifică a căutat să le reducă la minimum, la sfârșitul secolului trecut au existat absolut noi medicamente, care au dat rezultate terapeutice stabile, și a avut practic nici contraindicații. Triptanii activează zonele de includere a serotoninei în vase, în consecință se îngustează și au un efect blocant asupra procesului inflamator neurogen. Nu se poate spune că preparatele cu triptan vindecă complet migrenele, dar industria farmaceutică lucrează din greu pentru a crea noi, mai sofisticate mijloace pentru a înfrânge în cele din urmă migrenele.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.