^
A
A
A

Îndepărtarea amigdalelor la copii afectează incontinența urinară

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

31 December 2021, 09:00

Rezecția chirurgicală a țesutului amigdalelor și creșterilor adenoide este o intervenție chirurgicală frecventă care este prescrisă copiilor cu amigdalite și faringită cronice și recurente. Uneori, operația este însoțită de îndepărtarea țesuturilor adenoide. Oamenii de știință au observat că adenoamigdalectomia, care a fost efectuată copiilor care sufereau de apnee obstructivă în somn, a contribuit la reducerea enurezisului nocturn episodic.

Rezultatele cercetării au fost publicate de specialiști pe paginile publicației JAMA Otolaryngology Head&Neck Surgery .

Oamenii de știință au dovedit de mult existența unei relații între enurezisul nocturn și boala de apnee în somn - o afecțiune în care activitatea respiratorie este întreruptă brusc în timpul somnului, reluându-se brusc după o scurtă pauză. Enurezisul este diagnosticat la aproape jumătate dintre copiii cu acest sindrom. S-a stabilit că cauza patologiei este adesea asociată cu o creștere hipertrofică a inelului faringian limfoid-epitelial - o acumulare mare de țesut limfoid în membranele mucoase ale sistemului respirator superior. Aparatul este reprezentat de amigdalele faringiene, linguale, laringiene, tubare și palatine, precum și foliculi unici localizați în țesuturile mucoase ale faringelui și orofaringelui. Cercetătorii și-au propus să testeze dacă neutralizarea cauzei tulburării obstructive ar putea avea un impact asupra enurezisului episodic.

Aproximativ patru sute de copii care suferă de apnee ușoară în somn au fost implicați în studiu . Vârsta medie a participanților a fost de 6-7 ani (în general - de la 5 la 9 ani). Copiii au fost împărțiți în două grupe. Primul a inclus pacienți mici care au suferit adenoamigdalectomie. Al doilea grup a inclus copii care au fost supuși observației și monitorizării medicale atente. Studiul a continuat mai mult de șase luni. După aproximativ șapte luni, oamenii de știință au rezumat și au remarcat că în cel de-al doilea grup observat, frecvența de enurezis a fost de aproximativ două ori mai mare decât în grupul de copii care au suferit adenoamigdalectomie. În același timp, cercetătorii au indicat o reducere cu 11% a incidenței enurezisului episodic la pacienții după rezecția amigdalelor.

În informațiile explicative ale lucrării de cercetare, se indică faptul că enurezisul a fost mai des diagnosticat la fete. S-a acordat atenție și caracteristicilor de vârstă, originea rasială și etnică a subiecților, tendința la obezitate, raportul hipopnee/apnee. Existența unei legături între acești factori și îmbunătățirea stării de bine a copiilor nu a fost dovedită.

După cum a explicat echipa de cercetători, rezultatele muncii lor sunt într-adevăr foarte importante. Copiii care suferă de incontinență urinară nocturnă trebuie examinați de un medic otorinolaringolog pediatru. Este important să se evalueze în timp util prezența indicațiilor clinice pentru adenoamigdalectomie.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.