Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Un ochi pentru un bărbat

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 14.10.2019

Nu este greu de ghicit de ce numele cicatricei pe cornee - un ochi - a devenit o expresie figurativă, deoarece phraseologismul "ca un ochi" este folosit atunci când vine vorba de ceva foarte deranjant și enervant.

Definiția medicală a unui punct alb dens pe partea transparentă a ochiului este leucomul corneei. Ce înseamnă leikoma? În greacă, leucos este "alb", iar corneea este numele latin al corneei.

Conform ICD-10 în clasa bolilor oftalmologice, codul acestei patologii este H17.0 (în secțiune - Scaruri și opacități corneene).

Epidemiologie

Cele mai frecvente cauze ale opacității corneei au fost leziunile oculare (50,6%), boala retinei (15,5%), pojarul (9,5%) și etiologia congenitală (5,5%). [1]Prevalența leucomului corneei este de aproximativ 0,03%. [2] Prevalența afectării vizuale și a orbirii la pacienții cu opacitate corneană a fost de 46,2%, respectiv 19,2%. [3]

Cauze oroare

Leucomul cornean apare adesea cu keratită și rană corneană datorită unei varietăți de factori, cum ar fi fizic, chimic și congenital. Opacitatea corneei duce la probleme cosmetice. Dacă cicatricea se află în zona axei vizuale, aceasta poate duce la pierderea vederii și chiar la orbire funcțională. 

În lista, care include cele mai frecvente și posibile cauze ale ochilor, oftalmologii au enumerat: [4]

Factori de risc

Toate motivele de mai sus se aplică simultan și factorilor de risc pentru ochi.

De exemplu, deteriorarea gravă a ochiului, care duce la ruperea corneei, necesită o intervenție chirurgicală de urgență: ochiul poate fi salvat, însă formarea postoperatorie a cicatricilor duce la opacifierea corneană progresivă și după un timp se formează un ochi alb.

Apropo, trebuie avut în vedere că tulburările vizuale în cazurile avansate de deficit de beta-caroten (vitamina A) se pot manifesta prin înfundarea corneei. [6]. [7]

Alterarea corneei cu inflamație ulterioare pot fi cauzate lagoftalmie (închiderea incompletă a secolului), la pacientii cu paralizie de nerv facial, blefarizmom (creșterea clipire la ticuri nervoase sau sindromul Tourette), sau, invers, scăderea frecvenței clipire, de exemplu, în boala Parkinson, glaucom. [8]

Este necesar să se adauge un risc crescut de inflamatie a corneei infecțioase la purtarea lentilelor de contact sterilizate, prezența unor factori genetici (dacă genus observate cazuri formarea leukom corneei), [9]și vârsta (îmbătrânire posibil structura modificărilor morfologice degenerative stroma corneei).

Patogeneza

Structura proteinei colagen fibre formă fibrilar stroma corneei și sulfatată sulfat de keratan glycosaminoglycan am prezentat tip (conținutul de care sunt mult mai mari comparativ cu țesutul cartilaginos) și proteine macromoleculare keratansulfatnymi (proteoglicani) cu un conținut ridicat de leucină: keratokanom, lyumikanom, osteoglitsinom. Împreună, fac corneea suficient de puternică, optimă elastică și absolut transparentă. În plus, matricea extracelulară a  corneei  conține glicoproteine adezive: câteva izoforme laminină și fibronectină, care țin împreună toate elementele stratului corneum. 

Regiunea apicală a stratului - membrana Bowman - este un strat dens, fără celule, între stratul propriu-zis și epiteliul excitat, constând în principal din fibre de colagen strâns țesute. Deci, patogeneza formării cicatricilor pe cornee este asociată cu afectarea acestei membrane, deoarece alterarea care nu-l afectează nu lasă cicatricile în timpul vindecării. [10]

Fibronectina produs cheratocite corneene și keratoepitelin sintetizat de către celulele epiteliale și fibroblaști sale stromale promova colagen de adeziune microfibre si glicozaminoglicanilor sulfatate - pentru a accelera repararea țesutului corneei deteriorat. Formarea ochilor este rezultatul acumulării de fibre de proteine în exces în stratul mediu și anterior. [11]

În plus, un rol important de rupere a proceselor de remodelare a matricei extracelulare deteriorată a corneei joacă un dezavantaj celule limbal stem (LSC), produs de epiteliu său, precum și anomalii asociate cu expresia enzimelor extracelulare - metaloproteinaze matriceale, care sunt concepute pentru a oferi depășite (invalid) cheratocite apoptoza și în timp util diferențierea celulară a țesuturilor regenerate.

Simptome oroare

Cele mai timpurii semne ale apariției unui catcher alb se manifestă printr-o senzație de văl în fața ochiului afectat - dacă țesutul cicatrician este concentrat mai aproape de centru.

La începutul formării leucomilor la periferia corneei, simptomele sub formă de vedere redusă vor apărea mai târziu - pe măsură ce zona de deteriorare crește.

Mulți pacienți se plâng de secreția crescută de lichid lacrimal, de apariția unei senzații de contaminare a ochiului, de pete luminoase și de linii care apar în fața ochilor.

Deoarece țesutul cicatrician de pe cornee nu are capilare, nu poate fi nici un ochi roșu în ochi. Dar poate să apară neovascularizarea corneei, adică creșterea excesivă a vaselor de sânge din plexul limbital coroid. Iar roșeața sclerei apare din mai multe motive, în detaliu în material -  Roșeața ochilor.

Complicații și consecințe

În cazul în care corneea este deteriorat de infecție sau a fost rănit, apoi a format la un prejudiciu site-ul walleye poate denatura sau bloca lumina care trece prin cornee, și provoacă astfel de complicații și consecințe, ca o scădere a acuității vizuale și ambliopie privarea vizuală.

Dacă presiunea intraoculară este ridicată, adică în istorie există glaucom, iar ghimpul nu este foarte gros, atunci se poate proiecta semnificativ în raport cu suprafața corneei și apoi se formează un stafilom corneal.

O leucomă situată în partea centrală a corneei poate cauza orbire.

Diagnostice oroare

Inspectarea folosind o lampă cu  fantă  - biomicroscopie corneană - o examinare oftalmică clasică  a ochiului. [12]

În plus, diagnosticul instrumental este efectuat utilizând  keratometria corneană  și tomografia coerentă optică. Câmpurile de vedere sunt determinate de perimetria calculatorului; măsurată și presiunea intraoculară.

Diagnostic diferentiat

Diagnosticarea diferențială este concepută pentru a distinge corneea leuku de nuanța albică a pupilei asociată cu învelișul lentilei într-o boală, cum ar fi cataracta.

Thorn în albul ochiului (la sclerotica) nu este format, dar poate fi formarea ușor crescute de o culoare gălbuie pe albul ochiului sau conjunctiva (mai aproape de colțurile interioare ale ochilor), ca o Wen pe ochi, sau, așa cum se spune adesea, creșterea pe ochi la om. Această formare a unui caracter benign apare la persoanele de vârstă și se numește pingvecula; nu afectează viziunea și, de regulă, nu se manifestă.

Tratament oroare

Ce se întâmplă dacă există un ghimpi în ochi? Mergeți rapid la un oftalmolog (optometrist) care știe să elimine ochii.

Doar tratamentul chirurgical poate elimina complet leucomul cornean :  transplantul de cornee  sau  keratoproteza  folosind un analog cornean sintetic (keratoprosthesis). [13]

Transplantul cornean, cum ar fi keratoplastia penetrantă (PK) și keratoplastia lamelară (LK), este un tratament excelent pentru cei care doresc să-și recapete acuitatea vizuală. Cu toate acestea, după transplantul cornean, mulți oameni au experiență de respingere a grefei și pierderea cronică a celulelor endoteliale. [14]. [15]

Keratopigmentarea (QFT) a fost utilizată în scopuri cosmetice de secole, când reconstrucția vizuală este ineficientă. [16]Galen (131-201 AD) a folosit sulfat de cupru pentru a pata leucomul corneei [17], [18]. Mai târziu, chirurgii au folosit cerneală indiană pentru a umbri cicatricile pacienților cu leucom cornean. Lentilele de contact cosmetice sunt cunoscute a fi metoda cea mai frecvent utilizată pentru îmbunătățirea esteticii [19]. Cu toate acestea, persoanele pot avea intoleranță la purtarea lentilelor de contact, refuzând o proteză din motive psihologice sau dacă au inflamație și infecție cronică [20].

Dar, în stadiile incipiente ale formării diareei, se folosește terapia medicamentoasă.

Pentru a îmbunătăți microcirculația în ochi și pentru a spori fibrinoliza, se utilizează medicamente care conțin clorhidrat de metiletilpiridinol:  [21]Lacmox, Emoxipin, Emoxypharm. Metodă de aplicare - instilare în sacul conjunctival (de trei ori pe zi, una sau două picături). Durata tratamentului este determinată de medic. Picăturile pot provoca mâncărime temporară, arsuri și roșeață a ochilor.

Astfel de picături pentru ochi din cataractă, cum ar fi Carnosine (Sevitin), Taurina (Tauphon), Hilo-kea (cu hialuronat de sodiu și dexpanthenol), Ayurvedic înseamnă  Uzala  (Ujal). Scăderea cu glucocorticosteroizi, în special cu dexametazonă (reduce neovascularizarea și limfangiogeneza, îmbunătățește funcția barieră a ochiului)  [22],  [23]hialuronidază. [24]

Medicamentul antitubercol Collalizin (sub formă de liofilizat pentru prepararea unei soluții) este utilizat prin electroforeză și fonoforală. [25]De asemenea, tratamentul fizioterapeutic se efectuează utilizând o enzimă proteolitică diferită - lidaza, corticosteroizi (hidrocortizon) și soluție de iodură de potasiu.

Se recomandă să se ia vitamine, în primul rând, acid ascorbic (vitamina C accelerează proliferarea celulelor epiteliului cornean și vindecarea defectelor epiteliale)  [26]acetat de tocoferol [27], [28]și tiamină. [29]Citește mai mult -  Vitamine și viziune

Trebuie avut în vedere că tratarea unei boli oculare la domiciliu nu duce la dispariția ei și că sucul de ceapă care se scurge în ochi este inutil și periculos, deoarece acest "tratament folcloric" poate provoca iritații suplimentare ale corneei și retinei. Ochi.

Nu există dovezi clinice privind eficacitatea și tratamentul pe bază de plante, în special ochii de spălare și înecare cu decocții de ochi (Euphrasia officinalis), musturi de aur (Callisia fragrans) și albastru albastru (Centaurea cyanus). Deși aceste plante medicinale, inclusiv sucul de ceapă,  [30]pot fi utilizate ca adjuvant pentru inflamarea conjunctivei ochilor.

Profilaxie

Există încă o unitate frazeologică - "păstrați ca elev al ochiului", adică încercați să păstrați ceva important. Corneea este cea mai importantă structură a ochilor noștri: înainte ca lumina să intre în fotoreceptorii retinei, ea trebuie să treacă prin cornee și, prin urmare, trebuie să rămână transparentă.

Prevenirea leucomului cornean este detectarea și tratamentul precoce a inflamației corneei (keratita herpetică sau bacteriană), a ochiului uscat; utilizarea ochelarilor în producție, protecția ochilor împotriva radiațiilor ultraviolete etc.

Prognoză

În cazul unui portofel vechi, prognoza depinde de eficiența tratamentului. Dar din punctul de vedere al etiologiei, formarea unei cicatrice pe cornee este direct dependentă de bolile care afectează corneea, precum și de severitatea și natura daunelor.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.