^
A
A
A

Legătura dintre cataractă și demență

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

26 January 2022, 09:00

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină al Universității din Washington au descoperit că persoanele cărora li s-a îndepărtat cataracta au mai puține șanse de a face demență, indiferent de etiologia acesteia. Dacă o persoană continuă să trăiască cu o lentilă întunecată, atunci riscul de demență dobândită crește semnificativ.

Demența este un sindrom extrem de frecvent care se dezvoltă pe fondul tulburărilor cerebrale. Până în prezent, patologia este considerată incurabilă. Unul dintre factorii în apariția demenței progresive persistente este o încălcare a funcției vizuale - în special, cataracta legată de vârstă. Oamenii de știință au descoperit că restabilirea în timp util a vederii reduce semnificativ riscul de demență la persoanele în vârstă.

Cercetatorii au analizat cu atentie informatiile despre munca timpurie pe tema schimbarilor mentale la pacientii adulti. Au fost studiate cazurile a peste trei mii de pacienți din categoria de vârstă 65 de ani cu diagnostice confirmate de glaucom sau opacitate cristalinului. Când a fost lansat proiectul de cercetare, niciunul dintre participanții la studiu nu a avut un diagnostic de demență.

În timpul urmăririi pe termen lung, peste opt sute de subiecți au dezvoltat diferite forme de demență. Dintre aceștia, șapte sute de pacienți au fost diagnosticați cu boala Alzheimer . În general, 45% dintre toți pacienții studiului au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă.

Cercetările ulterioare au arătat că persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă au avut un risc mai mic de a dezvolta demență de orice tip cu aproximativ 30% - iar această rată a rămas stabilă timp de cel puțin zece ani.

Care este exact mecanismul conexiunii stabilite dintre demență și cataractă este încă necunoscut. Probabil, după corectarea problemei vederii slabe, pacienții au reușit să aibă o activitate senzorială mai bună, ceea ce le-a îmbunătățit și menținut abilitățile cognitive. De exemplu, intervențiile chirurgicale care nu au îmbunătățit vederea (cum ar fi intervențiile anti-glaucom) s-au dovedit că nu îmbunătățesc scorurile de risc de demență.

Conform unei alte presupuneri, după operație, a fost restabilită percepția gamei de culori albastre, care de obicei este blocată în cataractă. Această gamma, conform oamenilor de știință, este folosită de structurile ganglionare retiniene sensibile la lumină pentru a regla ritmurile circadiene.

Semnificația intervenției chirurgicale este următoarea: medicul îndepărtează cristalinul întunecat, iar în locul ei instalează o lentilă artificială care înlocuiește complet organul natural. Ca urmare, pacientul își recuperează toate posibilitățile vizuale care s-au pierdut din cauza cataractei.

Cercetările ulterioare ar trebui să vizeze îmbunătățirea înțelegerii relației dintre modificările intraoculare legate de vârstă și funcția creierului. Oamenii de știință trebuie să dezvolte posibile metode preventive și terapeutice pentru a preveni, încetini sau opri dezvoltarea demenței legate de vârstă.

Sursa de informații despre studiul jamanetwork

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.