Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sindromul arterei vertebrale

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 18.06.2019

Boli ale sistemului nervos este indisolubil legat de bolile vasculare, deoarece este de multe ori în simptome patologii neurologice observate, cum ar fi amețeli, dureri de cap, oboseală, un sentiment de „muște“ în fața ochilor, tulburări de conștiință. Una dintre aceste patologii vasculare este sindromul arterei vertebrale - o afecțiune dureroasă care afectează nu numai performanța pacientului, dar și înrăutățește calitatea vieții.

Cauze a sindromului arterei vertebrale

În cele mai multe cazuri, sindromul arterei vertebrale este cauzat de modificări dureroase ale coloanei vertebrale, în cadrul muscular din jurul coloanei vertebrale. De asemenea, factor provocator este reprezentat de diferite boli ale vaselor arteriale.

Astfel, putem identifica principalele cauze posibile ale sindromului:

 • congenital anomalii vasculare (convoluții, artere înguste, curburi patologice etc.);
 • bolile în care există o îngustare a lumenului arterial (modificări aterosclerotice în vasele de sânge, angiită și vasculită, tromboză vasculară și tromboembolism);
 • influența cauzelor externe asupra lumenului arterei ( osteochondroza cervicală, trauma mecanică a coloanei vertebrale, curbura coloanei vertebrale, procesele tumorale, spasmele musculare, întinderea țesutului cicatricial).

Este de remarcat faptul că sindromul arterei vertebrale stângi apare mai des decât cel potrivit. Acest lucru se datorează faptului că artera stângă anatomică iese din locul arcului aortic, care de cele mai multe ori suferă de modificări aterosclerotice. În plus, în această zonă există adesea osteocondroză, care apare cu modificări distrofice și degenerative ale țesuturilor. Atunci când osteochondroza, vasul arterial este stors de oasele - osteofite, ceea ce duce la o deteriorare semnificativă a circulației sanguine în creier.

În ciuda faptului că sindromul arterei vertebrale drepte este mai puțin obișnuit, mai multe dintre motivele de mai sus pot duce la apariția sa. În acest caz, pacientul are o deteriorare accentuată a sănătății, care se observă în mod special în cazul mișcărilor bruște ale capului.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Patogeneza

Circulația sanguină în creier se datorează fluxului de sânge din patru vase arteriale: este o pereche de artere carotide comune și o pereche de vertebrate - stânga și dreapta.

Volumul principal al fluxului sanguin este trecut prin arterele carotide, astfel încât majoritatea stărilor de accident vascular cerebral se dezvoltă datorită tulburărilor circulatorii din aceste vase. Arterele vertebrale au o capacitate semnificativ mai mică, iar încălcarea fluxului sanguin în ele nu prezintă riscuri pentru viață, însă afectează semnificativ calitatea acesteia.

Orice schimbare exprimată în mișcarea sângelui prin arterele vertebrale conduce la semne crescătoare de hipoxie cerebrală, care nu afectează decât funcționalitatea acesteia.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Simptome a sindromului arterei vertebrale

Primele semne ale sindromului arterei vertebrale sunt dureri de cap permanente debilitante , pulsatoare, localizate în occiput.

Odată cu declanșarea unui atac, durerile afectează adesea alte zone ale capului, de exemplu, în zona "frunții" sau în zona temporomandibulară.

Durerea în sindromul arterei vertebrale este prezentă în mod constant sau crește odată cu atacurile. Deseori, pielea devine sensibilă în zona dureroasă: chiar și o atingere ușoară poate provoca senzații foarte neplăcute.

În timpul mișcărilor capului, se aude o criză specifică: pacientul simte furnicături și disconfort la nivelul gâtului. Uneori, această afecțiune este însoțită de amețeli, dispepsie, afectarea auzului și a vederii. Unii pacienți se plâng, de asemenea, de disconfort în faringe (senzație de corp străin), dificultăți la înghițirea alimentelor.

Printre simptomele suplimentare nespecifice ar trebui să fie setea, un sentiment tranzitoriu de foame, frisoane, urmate de căldură.

Pierderea auzului în sindromul arterei vertebrale începe să se manifeste cu o senzație de zgomot sau sunete în urechi, amețeli. Audierea poate scădea într-o singură ureche, în funcție de zona de localizare a tulburărilor circulatorii. În același timp, se observă tulburări ale aparatului vestibular.

Sindromul arterei vertebrale la femeile gravide

În timpul sarcinii, sarcina la nivelul coloanei vertebrale crește semnificativ. În plus, poziția sa naturală se schimbă, ceea ce implică tensiunea musculară adiacentă coloanei vertebrale. Toate acestea, coroborate cu vasele, ciupite de uterul în creștere și afectează apariția semnelor de sindrom de artera vertebrală.

De regulă, după naștere, organismul revine treptat la normal, starea coloanei vertebrale este, de asemenea, restabilită, iar manifestările sindromului dispar. Pentru a accelera stabilizarea poziției coloanei vertebrale și îndepărtarea spasmei musculare, se recomandă efectuarea unui curs de terapie manuală, masaj și terapie exercițiu după naștere.

Etape

În dezvoltarea sa, sindromul arterei vertebrale are două etape.

 • Stadiul funcțional (distonic) este caracterizat de dureri de cap care sunt prezente în mod constant, uneori intensificându-se cu mișcări sau întoarceri ale gâtului.

În plus, pentru stadiul de distonie caracterizat prin amețeli, atât tulburări ușoare, cât și severe, auz și vedere. Evaluarea fundului indică de obicei un ton vascular scăzut.

 • Cu progresia ulterioară a sindromului arterei vertebrale după etapa distonică vine următorul - ischemic. Se caracterizează prin tulburări de flux sanguin în creier, care se manifestă ca atacuri ischemice tranzitorii. Astfel de atacuri nu sunt altceva decât atacuri însoțite de amețeli, tulburări de coordonare, dispepsie, tulburări de vorbire. Atacul poate începe cu o altă mișcare neplăcută a gâtului. La sfârșitul atacului, pacientul devine slab, slab, se plânge de zgomot în urechi, de lumină în ochi, de oboseală, de durere în cap.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Complicații și consecințe

Care este pericolul sindromului arterei vertebrale? Cu sindromul arterei vertebrale, în creier apare o tulburare a fluxului de sânge. Acest lucru se poate manifesta sub forma unor încălcări ale vorbirii, conștiinței, funcției digestive.

Progresia procesului patologic poate duce la o insuficiență funcțională stabilă a structurilor cerebrale stem. Cu această evoluție a evenimentelor, există crize aspre ale bolii cu condiții de leșin de scurtă durată (aproximativ 10-15 minute).

Relația strânsă dintre nervii care trec în apropierea arterei vertebrale, iar sistemul cardiovascular în patologia poate cauza ischemie miocardică și la convulsii recurente regulate pot dezvolta starea de infarct.

Sindromul arterei vertebrale este uneori manifestat prin tulburarea proceselor de înghițire, care poate duce la disfuncție respiratorie.

Dacă sindromul arterei vertebrale nu este tratat, atunci starea pacientului se va deteriora treptat, până la alocarea grupului de handicap adecvat.

După tulburări circulatorii din creier, ischemie acută, accident vascular cerebral poate să apară, pacientul devine invalid și deseori își pierde capacitatea de a se întreține.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Diagnostice a sindromului arterei vertebrale

Adesea, diagnosticul este stabilit deja cu o examinare preliminară a pacientului de către un medic. Doctorul examinează zonele dureroase din spatele gâtului, verifică amplitudinea mișcărilor capului și observă reacția pacientului.

În unele cazuri, sunt oferite și teste suplimentare. De exemplu, un test de sânge biochimic poate determina un nivel ridicat de colesterol, indicând prezența aterosclerozei. Analiza coagulabilității sângelui ajută la determinarea hipercoagulabilității și tendința organismului de a crește tromboza.

Diagnosticul instrumental poate fi exprimat în efectuarea unei examinări radiologice a coloanei vertebrale. Este deosebit de important să examinăm zona de la prima vertebră cervicală până la osul occipital, deoarece acest sit este cel mai frecvent loc de comprimare a arterei vertebrale.

În plus, imagistica prin rezonanță magnetică este posibilă. Acest tip de studiu vă permite să determinați prezența herniilor, osteofitelor, protuberanțelor discului. Aplicarea suplimentară a contrastului asigură vizualizarea lumenului arterei vertebrale.

Mai puțin frecvent, ultrasunetele vaselor de gât, care ajută la identificarea defectelor din interiorul lumenului vascular.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Ce trebuie să examinăm?

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial se efectuează cu o migrenă obișnuită , din cauza asemănării imaginii clinice.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Cine să contactați?

Tratament a sindromului arterei vertebrale

Deoarece sindromul arterei vertebrale este o boală multisimptomatică, ar trebui tratată doar într-un complex.

Medicamentele pe care medicul le poate utiliza pentru a trata sindromul, în primul rând, ar trebui să vizeze eliminarea edemului și a inflamației din țesuturi, precum și posibila extindere a lumenului arterei.

Dozare

Efecte secundare

Instrucțiuni speciale

Baclofen

Luați în cantitate de 15 până la 60 mg pe zi, în trei doze divizate.

Tulburări de somn, oboseală, scurtarea respirației, scăderea tensiunii arteriale, umflarea, tulburări de urinare.

Tratamentul cu medicamentul începe și se termină, crescând treptat și scăzând doza. Drogurile nu pot fi răsturnate brusc.

Aktovegin

Alocați 1-2 comprimate de trei ori pe zi înainte de mese. Tratamentul continuă 1-1,5 luni.

Febră, dermatită (inclusiv alergică), modificări ale tensiunii arteriale, slăbiciune.

În cazurile severe, se utilizează injecția medicamentului.

Vinpotsetin

Luați 1-2 comprimate de trei ori pe zi, după mese.

Tulburări de somn, stupoare, membre tremurătoare, roșeață a conjunctivei, anemie.

Medicamentul nu este utilizat în practica copiilor.

Vazobral

Luați ½-1 comprimat de două ori pe zi. Tratamentul durează până la 3 luni.

Durerea în abdomen, tulburări de somn, indigestie.

Conține cafeină.

Nimesulida

Luați 1 comprimat de două ori pe zi, după masă.

Durere în abdomen, arsuri la stomac, alergii.

Este nevoie de prudență în prezența bolilor sistemului digestiv.

Instenon

Poate fi utilizat în tablete sau în injecții. Tabletele au 1-2 buc. De până la 3 ori pe zi. Medicamentul de injectare este administrat de 1 ml de până la 3 ori pe zi timp de 3-5 zile.

Durere în cap, roșeață a feței.

Nu este prescris pentru epilepsie.

Vitamine din grupa B - una dintre componentele tratamentului competent al sindromului arterei vertebrale. Vitaminele, cum ar fi tiamina (B1), niacina (B3), piridoxina (B6) și cianocobalamină (B12) sunt implicate în metabolismul celular, stimulează neuronii creierului, accelera transmiterea impulsurilor nervoase.

Pentru a îmbunătăți și a facilita activitatea creierului, puteți lua următoarele preparate pe bază de vitamine:

 • Milgamma este un remediu neurotropic cu vitamine, care este adesea prescris pentru patologiile sistemului nervos și musculoscheletic. Medicamentul se administrează intramuscular, 2 ml 1 dată pe zi, apoi în fiecare zi. În timpul perioadei de remisiune, este posibilă utilizarea alternativă a comprimatelor Milgramam - câte o unitate fiecare. De trei ori pe zi.
 • Neurobionul - o combinație de vitamine neurotropice, este disponibil sub formă de injecții și tablete. Medicamentul de injectare se administrează intramuscular cu câte 1 fiol zilnic până când starea pacientului este normalizată. Tabletele consumă 1 bucată. De trei ori pe zi, cu alimente.
 • Neurovitan este un remediu complex pentru tratamentul bolilor sistemului nervos, artralgiei și mialgiei. De obicei, prescris de la 1 la 4 comprimate pe zi.

Tratamentul fizioterapeutic este folosit pentru a accelera circulația sângelui, a stabiliza tonusul vascular, a normaliza SNC și a susține procesele metabolice. Ajutor în tratamentul sindromului arterei vertebrale poate oferi astfel de proceduri:

 • electroforeza vasodilatatoarelor si medicamentelor stimulatoare, galvanizare;
 • electroforeză cu vasoconstrictoare, proceduri de contrast;
 • darsonvalizare;
 • electrosleep, franklinizare, băi cu ace, azot;
 • aeroterapie, talasoterapie;
 • trans-cerebrală UHF-terapie.

Masajul cu sindromul arterei vertebrale este utilizat ca agent terapeutic auxiliar. În timpul masajului, creierul primește semnale care acționează asupra sistemului nervos liniștitor, ceea ce provoacă scăderea durerii. Principala metodă de relaxare a masajului anestezic este mișcarea: cu mișcări ușoare ale degetelor, mângâierea feței, precum și regiunea parietală și occipitală a capului. Dacă se folosesc alte tehnici de masaj, cum ar fi frământarea sau frecarea, întreaga sesiune este încă încheiată cu mișcări relaxante "actuale".

Terapia manuală ajută la ameliorarea tensiunii în coloana cervicală și mușchiul capului. Această procedură constă într-un întreg complex de tehnici mecanice care calmează durerea, restabilește amplitudinea mișcărilor din gât, reglează tonul vascular. Nu ar trebui să identificați terapia manuală cu masaj, deoarece acestea sunt efecte terapeutice complet diferite.

Osteopatia este una dintre opțiunile pentru tratamentul manual, cu care puteți afecta circulația lichidului cefalorahidian, calitatea circulației sângelui. Medicul osteopatic efectuează diferite zone ale craniului, în special pe temple, occiput și maxilarul inferior, aplicând mișcări nesemnificative de presare în timp pentru funcționarea sistemului respirator.

Acupunctura, spre deosebire de droguri, vă permite să vă stimulați propria apărare a corpului, în care există o sinteză de substanțe speciale care direcționează toate forțele interne pentru a lupta împotriva bolii. Acest tip de tratament este deosebit de relevant în sindromul arterei vertebrale, deoarece elimină spasmele musculare, oprește senzațiile dureroase. Introducerea acului absolut nu provoacă durere. Această procedură se efectuează strict conform indicațiilor și numai de către un specialist specializat în medicină.

Homeopatia este prescrisă numai după determinarea cauzelor exacte ale sindromului arterei vertebrale. Numai în acest caz ne putem aștepta la un beneficiu semnificativ din partea medicamentelor homeopate.

Cu durere constantă, se recomandă utilizarea diluției C6-C12. Medicamentele iau în cantitate de 6 până la 8 granule de până la 3 ori pe zi. Durata de admitere - la discreția medicului, până la îmbunătățirea condiției.

 • Arnica - ajută la apăsarea durerii, la traumatisme cerebrale și, de asemenea, la durere, în funcție de poziția capului sau starea emoțională.
 • Bryonia - potrivită pentru pacienții cu dureri pulsante și înțepătoare, care sunt însoțite de vărsături și dispepsie.
 • Musetelul - este utilizat pentru ameliorarea afecțiunii la pacienții care sunt deosebit de sensibili la orice durere.
 • Kokkulyus - poate fi utilizat pentru durere în regiunea occipitală, care este combinată cu amețeli și tulburări de somn.
 • Veratrum - va fi eficient pentru dureri care sunt însoțite de pierderea conștiinței, transpirație, mai ales când capul sau torsul sunt înclinate anterior.

Tratamentul operativ se utilizează numai în cazuri foarte extreme, dacă îngustarea arterei vertebrale devine critică și amenință viața pacientului. Folosirea intervenției chirurgicale poate influența direct asupra cauzei sindromului, deci o intervenție chirurgicală poate fi de a elimina tumorii, osteofite, un cheag de sânge sau un alt factor care afectează Permeabilitatea arterei vertebrale.

Tratamentul sindromului arterei vertebrale la domiciliu

Auto-tratamentul sindromului arterei vertebrale constă de obicei în efectuarea de exerciții numite izometrice: în timpul exercițiilor, sarcina cade pe membrele superioare, iar gâtul și capul sunt imobilizate în același timp.

Unul dintre exerciții este conceput pentru a crea o tensiune laterală:

 • Palma este plasată pe regiunea temporală și începe să fie presată, în timp ce gâtul trebuie să reziste;
 • este efectuată mai întâi de la una, apoi de la cealaltă parte.

Exerciții similare se efectuează când palma este localizată pe frunte și pe occiput.

Înainte de ciclul de antrenament, trebuie să știți că la început vi se permite o anumită deteriorare a stării, care este apoi normalizată.

Tratament alternativ

Ca tratament alternativ, pot fi folosite următoarele mijloace populare:

 • Trei capete mari de usturoi sunt curățate, zdrobite și lăsate în frigider timp de trei zile. După aceea, sucul este filtrat, se adaugă o cantitate egală de miere și suc de lămâie. Agentul bea noaptea pentru 1 lingura. L.
 • Cât mai des posibil, ceaiul se bea cu adaos de fructe de padure și fructe care conțin acid ascorbic (afine, coacăze, citrice, cătină etc.).
 • Răciți castane proaspete de 0,5 kg, turnați-le cu apă și lăsați-le într-un loc răcoros timp de 7 zile. Produsul rezultat este filtrat și băut de trei ori pe zi timp de 30 de minute înainte de mese pentru 1 linguriță.

Terapia pe bază de plante, de obicei, suplimentează terapia tradițională. Îmbunătățirea stării pacientului poate fi, folosind astfel de variante de rețete:

 • Se prepară perfuzie de 250 ml apă fiartă și 1 linguriță de frunze de menta uscată. Insistați 20 de minute. Beți 1/3 ceașcă de trei ori pe zi timp de o jumătate de oră înainte de mese.
 • Luați lumbago de iarbă (2 lingurițe), turnați 250 ml de apă fierbinte și insistați pentru noapte. Dimineața, filtrează și bea puțin pe tot parcursul zilei.
 • Pregătiți infuzia de flori de copac - 250 ml de apă clocotită pentru 1 lingură. L. Flori. Insistați 30 de minute, filtrați. Beți perfuzie cu miere, 50-75 ml de trei ori pe zi înainte de mese.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51]

Exerciții care elimină simptomele sindromului arterei vertebrale

Un mare beneficiu va fi acordat exercițiilor menite să atenueze simptomele sindromului arterei vertebrale. De exemplu, în toate stadiile bolii, puteți desfășura astfel de activități:

 • rotirea la dreapta și la stânga articulațiilor umărului, frământarea brațelor musculaturii gâtului, învârtirea brațelor în sus și în jos;
 • O mână liberă atârnată cu spatele înclinat și cu un gât relaxat;
 • exerciții cu o frânghie de sărituri și o traversă de gimnastică, flexând și îndoind spatele;
 • înot.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62]

Profilaxie

În scopuri preventive se recomandă efectuarea unui număr de exerciții fizice care vor întări mușchii spatelui. Pentru a efectua exerciții este suficient să le dați 5-10 minute în fiecare oră de lucru. Un astfel de regim va ajuta la relaxarea mușchilor spasmodici și la accelerarea fluxului sanguin în patul vascular.

În timpul somnului, o persoană ar trebui să se simtă cât mai confortabilă posibil. Este recomandabil să alegeți o pernă specială ortopedică fiziologică, care va oferi capului cea mai confortabilă poziție naturală într-un vis.

Nu mai puțin confortabil ar trebui să fie o saltea - miezul ei ar trebui să fie mediu dur.

Odată sau de două ori pe an, se recomandă să vizitați un masaj și să efectuați cel puțin 10 sesiuni de masaj.

Tratamentul sanatoriu, aerul proaspăt, activitatea fizică moderată și odihna sunt, de asemenea, binevenite.

Sindromul maduvei spinarii si sportul

Pacienților care suferă de sindromul arterei vertebrale se recomandă exercitarea moderată. Pilates, yoga, înot, exerciții de gimnastică necomplicate sunt binevenite.

Activitatea fizică intensă, precum și sportul profesional nu sunt recomandate. Clasele în săli de sport, cluburi de fitness și secțiuni ar trebui să fie efectuate numai sub supravegherea unui specialist medical.

trusted-source[63], [64], [65], [66], [67], [68], [69]

Prognoză

Este o persoană care suferă de sindromul arterei vertebrale bun pentru serviciul militar în armată?

Nu există un răspuns clar la această întrebare, deoarece totul depinde de gradul de permeabilitate arterială și tulburări de circulație cerebrală.

 • Dacă pacientul se plânge de durere în cap și nu există alte semne ale bolii, el poate fi chemat pentru serviciul militar urgent.
 • Dacă sindromul este însoțit de vertij, există periodic convulsii, iar în istorie se confirmă atacuri ischemice tranzitorii, atunci o astfel de persoană poate fi găsită necorespunzătoare în serviciul armatei.

Persoanele cu handicap pot fi atribuite numai acei pacienți a căror stare este însoțită de atacuri ischemice tranzitorii, cu activitate motorie și afectarea sensibilității, un periodic sau o deteriorare permanentă a vederii și pierderea auzului, amețeli și pierderea conștienței. O astfel de condiție trebuie neapărat confirmată de prezența înregistrărilor în antecedentele medicale și în dosarul medical al pacientului.

În general, prognosticul sindromului arterei vertebrale poate fi considerat relativ favorabil. Dacă consecința bolii devine un accident vascular cerebral sau o ischemie, atunci starea pacientului se deteriorează în mod semnificativ, până la dizabilitate. Cu toate acestea, chiar și la astfel de pacienți există șanse destul de mari de recuperare.

Cu toate prescripțiile și recomandările medicilor, sindromul măduvei spinării poate fi transferat într-o perioadă de remisie stabilă, în care este posibil să conducă o viață normală, vizitând periodic un medic pentru a monitoriza starea.

trusted-source[70], [71], [72], [73]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.