^

Sănătate

A
A
A

Rinita catarrala cronica

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Catarală cronică rinită - formă rinită, care se caracterizează prin inflamația catarală cronică a mucoasei nazale, principalele caracteristici ale care sunt mai mult sau mai puțin abundent secreții nazale și afectarea respirației nazale.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Cauzele rinitei catarale cronice

Cel mai adesea rinita catarală cronică este rezultatul rinitei acute repetate așa cum este descris mai sus. La copii, această formă de rinită este adesea însoțită de adenoiditis cronică și amigdalite cronice. Factorii care contribuie la apariția rinitei catarală cronică sunt deficiențe hipo- și beriberi și micronutrienți, alergii, diverse diateza, sindromul hipofizei si altele. La adulți, factorii care contribuie la rinita acută cronică sunt expuneri atmosferice ocupaționale, fumatul, alcoolismul, dependența de droguri. În patogeneza catarală cronică rinita lider reducere rol drastică a conținutului de oxigen în cavitatea nazală și așa-numitul efect de seră este descris Ya.A.Nakatisom (1996) apare în spațiul închis al cavității.

Rinita catarrala rinita microbiologica este caracterizata prin polimorfismul microbiotei pyogenice. Distingeți între rinita catarală cronică la copii și adulți.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Rinita catarrala cronica la copii

Simptomele rinitei catarală cronică la copii sunt în secreții nazale abundente constant, provocând macerarea pielii a buzei superioare, dificultăți de respirație nazală, există voce nazală și răgușită, răceli frecvente, tuse persistentă, frecventă acută rinită, laringită, traheită, lipsa poftei de mancare, de putere mică, letargie generală și m. P. Pe termen lung pentru rinita catarală cronică duce la dysmorphia scheletului facial (tip adenoid feței), perturbarea ocluzie, uneori la încălcări ale toracelui. Astfel de copii sunt mereu palid, rămân în urmă în dezvoltarea fizică și mentală a colegilor lor, ei dezvăluie adesea pierderea auzului pe baza salpingootita catarală. Când rinoskopii exponat muco purulent descărcare, cruste nazale purulente pe prag, uneori superficial intrare leziuni epiteliale în nas și buza superioară, care în mod constant hyperemic și îngroșată la nivelul vestibulului nazal. Membrana mucoasa a nasului, hiperemia, umflare, turbinectomiei lărgită, acoperită cu descărcare muco purulentă, care poate indica prezența sinuzite cronice. De obicei, nazal rinită catarală cronică au un miros neplăcut, dar prezența acestuia poate indica o stagnare a secrețiilor în cavitățile nazale sau sinuzita cronică sau adenoiditis. Respirație Putred poate indica amigdalite cazeoasă cronică, vegetații adenoide sau carii dentare. Radiografice adesea determinat la nivelul mucoasei sinusurilor edem vrhnechelyustnoy.

Diagnosticul se face pe baza simptomelor descrise mai sus. Rinită catarală cronică diferențiază de corpurile străine trebuie nazale cavitate, purulentă sinuzite cronice, de la prima ozeny fază, adenoiditis cronică, precum atrezia coanal congenitală parțială sau totală.

Complicații: bolile inflamatorii acute și cronice ale sinusurilor paranazale, tubul auditiv și urechile medii, polipii nasului, sângerările nazale. Rinită catarală cronică contribuie la laringită acută, amigdalite, bron și infecție tuberculoză pulmonară. Copiii care nu pot sufla nasul lor, nazală înghiți și, astfel, infecta tractul digestiv, prin care acestea pot avea gastrite cronice, gastroduodenită, colita si apendicita. Piofagii Din cauza la copiii cu rinită catarală cronică, a observat limba acoperite, aerofagie, balonare, greață, vărsături, diaree cu miros urât.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Rinita catarală cronică la adulți

Un rol important în debutul rinită catarală cronică la adulți, înainte de a juca coriza recurente încă din copilărie, o serie de anatomice și dysmorphia constituțional nas interior, boala inflamatorie cronică a aparatului limfoid al tractului respirator superior. După cum V.Racoveanu remarcat (1964), rinită catarală cronică este adesea însoțită de sistemele digestiv, cardiovasculare și endocrine, disfuncții vegetative, debilizm et al. Contribuabile adesea și factorii rădăcină de rinită catarală cronică la adulți sunt fizico-chimice și microbiologice profesionale pericolele atmosferice (prezența în aerul inhalat substanțe chimice corozive, particule de praf, precum și șederea în atmosferă sau inflexiune răcit excesiv aer etogo).

In patogeneza rinită catarală cronică joacă un rol important în cavitatea de deficit de oxigen nazale locale, facilitată de o astfel dysmorphia îngustării pasajele nazale, deviatie de sept nazal, deformarea posttraumatică a structurilor interne ale et nas al., Precum și care apar în stare latentă sinuzita. Cele mai frecvente sunt persoanele care locuiesc în regiunile cu un climat rece rece.

Pe baza celor de mai sus, trebuie subliniat faptul că rinita catarală cronică în aspectul patogen nu trebuie atribuită unei boli pur locală, așa cum se întâmplă, joacă un rol semnificativ procesele fiziopatologice comune cauzate de disfuncția pluralității sisteme (vegetative, endocrine, gistogematicalkie și colab.), Disfuncții care unități extrapolate organism având cea mai mică rezistență la factori patogeni externi, anumite malformații morfologice și anatomice și predispoziție constituțională la dezvoltarea „proprii“ stări patologice. Prin urmare, tratamentul rinitei catarală cronică ar trebui să pornească de la poziția specificată.

trusted-source[14], [15], [16]

Anatomia patologică

Metaplazia cilindric Ciliated epiteliului în mucoasa nazală stratificat scuamoase, edem și infiltrarea limfocitelor și histiocytes choroidita, hipertrofia celulelor acinare, crescută rețele vasculare podhoroidalnyh, permeabilitate scădere și edemul elementelor conjunctive ale mucoasei nazale, a căror suprafață este acoperită cu exudat vâscos usuca trudnootdelyaemoy coaja. Unii autori consideră rinita catarală cronică ca o etapă care precede rinita cronica hipertrofica si atrofica.

Simptomele rinitei catarale cronice la adulți

Simptomele rinitei catarale cronice sunt împărțite în subiective și obiective.

Simptomele subiective: plângeri cu privire la durata de frig curent, simptomele care incep de obicei toamna, iarna, amplificat, primăvara și vara redusă poate avea loc, în vreme caldă uscată; obstrucția respirației nazale; evacuarea permanentă din nas a naturii mucoase sau mucocutanate, care curge în jos pe peretele din spate al faringelui; senzația de corp străin în nazofaringe; o scădere a severității simțului mirosului, deseori - și sensibilității la gust, precum și a hipoacuziei. Din simptome subiective generale trebuie remarcat dureri de cap recurente, mai ales în perioadele de boală acută, a crescut oboseala psiho-intelectuale, precum și o varietate de cardiovasculare, sindroame cardiace si gastro-pulmonaliye. Adesea, pacienții se plâng de un sentiment de frig constant în picioare și mâini, umiditatea palmei, transpirația excesivă și sensibilitatea la frig.

Semne Obiectiv: la intrarea în cavitatea nazală și în ajunul nasului se poate observa urme de Sicoza sau furuncule, fisuri și patch-uri de macerare a pielii, diverse tipuri de dermatită și fenomenul zkzematidy.

Când rinoskopii detectat mucus care acoperă celulele nas și înmulțire în ea sub formă de șuvițe intersectându pasajele nazale, și capacul grayish strâns lipit de porțiuni ale mucoasei atrofice. Membrana mucoasă este hiperemică, inflamată, adesea edematică, cu o nuanță cianotică, în alte cazuri - palidă și subțiată. Conchaele nazale, în special cele inferioare, sunt lărgite datorită parezei plexului venoas, dau cu ușurință presiunii printr-o sondă de buton și restabilește rapid volumul când presiunea se oprește. Gresarea cochiliei cu o soluție de adrenalină conduce la un efect vasospastic imediat, la scăderea volumului acestuia și la o îmbunătățire a respirației nazale.

La rinoscopia spate și pharyngoscope a arătat de multe ori semne de adenoiditis cronice, în special la copii, amigdalite cronice, faringite hipertrofica, o inflamație a amigdalelor linguale și alte semne de inflamație cronică.

Radiografia sinusurilor paranazale cauzează adesea edemul membranei mucoase a sinusurilor paranazale, adesea prezența transudatului în ele.

Cu otoscopie, există adesea semne de tubotită cronică (retragerea membranei timpanice și hiperemia vaselor sale) sau otita cronică catarală. La acești pacienți (atât la copii, cât și la adulți), apare adesea o inflamație acută a urechii medii și, mai des decât în alte cazuri, se observă otita medie purulentă cronică.

Complicații apar mai ales în regiune și bolile inflamatorii cronice manifeste ale laringelui, traheea și bronhiile, disfuncția sistemului digestiv, diverse sindroame cardiovasculare, tulburări ale ficatului, rinichilor, sistemului endocrin și altele.

Diagnosticul rinitei catarale cronice la adulți

Diagnosticarea în cazuri tipice nu este dificilă și se bazează pe simptomele descrise mai sus. Cu toate acestea, în cazuri atipice, apar anumite dificultăți în diagnosticul diferențial. In primul rand, rinită catarală cronică trebuie diferentiata de hipertrofică (hiperplazică) rinită, diferența care constă în faptul că la turbinates hipertrofie adevărate nu sunt reduse sub acțiunea vasoconstrictoare, și la o presiune suficientă pentru a le sonda pântecos simțit caracteristică densitate tesatura. Rinită catarală cronică diferențiază de ozeny, de asemenea, în special în faza inițială, atunci când tabloul clinic al acestei boli nu este atât de pronunțată. Semnele, identifica Ozen sunt specifice (fetid) miros de la nas, șorici galben-verde care acoperă suprafața intranazala, atrofia structurilor interne ale hyposphresia cavității nazale pronunțată, anosmie însoțește adesea faringite atrofice. Rinită catarală cronică ar trebui să fie, de asemenea, diferențiate de diferitele forme de rinită alergică - sezoniere și periodice permanente. În unele cazuri, cele două forme una în alta, iar crizele sezoniere rezultate pot încheia caracteristici caracteristice rinită catarală cronică. În plus, formele de multe ori latente ale simptomelor sinuzita pot manifesta rinita catarală cronică, dar de multe ori se schimbă în cavitatea nazală pentru a sinusurilor ipsilaterală corespund în.

Printre infecții specifice care pot exista unele cronice simptome comune catarală rinita, trebuie amintit mai întâi toate sifilis tertiar si tuberculoza ale nasului, care diferă în localizarea este trăsăturile caracteristice unilaterale și pathoanatomical. În acest caz, cursul clinic al acestor boli ale nasului se caracterizează prin specificitate ridicată și dezvoltare rapidă.

Diferențierea rinitei catarale cronice rezultă din rinoliticoza și corpurile străine ale cavității nazale. Semne distinctive semnificative ale acestor boli sunt leziunea unilaterală și descărcarea pură de la jumătatea nasului, obstrucția, durerile din jumătatea afectată a nasului, durerile de cap.

Prognozele, în general, sunt favorabile, dar pot fi grave în cazul unor complicații.

trusted-source[17]

Ce te deranjează?

Ce trebuie să examinăm?

Ce teste sunt necesare?

Cine să contactați?

Tratamentul rinitei catarale cronice

Tratamentul rinitei catarale cronice trebuie să vizeze în primul rând identificarea cauzelor care au determinat apariția rinitei catarale cronice. Adesea, eliminarea acestor cauze, de exemplu, boala ocupațională sau o anumită boală cronică, conduce la o ameliorare a stării pacientului și mărește brusc eficacitatea tratamentului. În general, tratamentul formelor severe de rinită catarrală cronică este prelungit, necesitând aplicarea constantă a diferitelor metode și rezultatul este adesea instabil.

Tratamentul local este împărțit în simptome și patogenetice. Tratamentul simptomatic constă în utilizarea vasoconstrictorilor pentru îmbunătățirea respirației nazale, care dă doar un efect temporar. La utilizarea prelungită, acestea agravează cursul clinic al rinitei catarală cronică, promovând apariția fenomenelor hipertrofice și sclerotice în cornetelor descris intitulat rinita medicamentoasa, caracterizată prin așa-numitul sindrom „revenire“. Acesta din urmă se manifestă printr-o obstrucție ascuțită a pasajelor nazale, prin anularea unuia sau a altui decongestionant nazal. Aceste medicamente sunt esențiale Sanorin, Nafazolina, epinefrina în amestec cu novocaină sau dikainom, precum și o serie de produse moderne, produse de primyshlennom farmaceutice interne și externe. Acestea din urmă includ medicamente din grupul de a-adrenomimetice (nafazolin, trisolin).

De o mare importanță în tratamentul rinitei catarală cronică având în vedere complexitatea etiologia, patogeneza și curs clinic individual da un tratament patogenic, în care medicamentele utilizarea aitigistaminnye (acrivastină, loratodin), decongestionantul (xilometazolina, oximetazolina), glucocorticoizi-dy (bstametazop, mometazona, Nazoneks ) și Regeneratoare reparants (deoxyribonucleate de sodiu, derinat), stabilizatori de celule catarg (kromogeksal, kromoglin, acidul kromoglitsisvaya), tetraciclină antibiotice Vågå (metaciclina) și cefalosporină (cefadroxil, cefuroxim) serii. Unele efecte pozitive pot da și agenți homeopate, cum ar fi traumsl C, Euphorbia kompozitum, C nazentrofen având activitate anti-inflamatoare, reparatoare, proprietăți anti-alergice.

De asemenea, aceste preparate pot fi utilizate cu diverse amestecuri de uleiuri esențiale de mentă, eucalipt, tuia și colab., Benefic afectează trofismul mucoasei nazale, normalizând tonusul vascular și funcția sistemului său glandulară. Metodele fizioterapeutice locale includ OZN și terapia cu laser, instalații termice ale diferitelor soluții. In abundenta in pasajele nazale ale secreții mucoase vâscoase și cruste transportate lavajul cavității nazale cu o soluție dintr-o enzimă proteolitică sau un amestec de clasic Lermuaye sodiu bisulfat 10 g, apă distilată și glicerină, 50 g; aplicați sub formă de instalații termice în cavitatea nazală în diluția a 1 linguriță per 1 litru de apă de 1-2 ori pe zi.

In tratamentul cronic catarală rinitei importanta atașat normalizarea funcțiilor organelor interne, metabolismul mineral, indici sangvini citologice si biochimice, vitamine, per os scop de săruri minerale și oligoelemente, imunomodulare (indicație). Aplicați și metode de dietoterapie, excludeți utilizarea preparatelor extragene acute, a tutunului pentru fumat, consumul de alcool.

Dacă există focare cronice de infecție în organele ORL, schimbări anatomice în cavitatea nazală care interferează cu respirația nazală, se efectuează tratament neoperator sau chirurgical.

De o mare importanță în tratamentul cazurilor rezistente de rinită catarală cronică da tratament balneologie și sanatorial, contribuie la rezistența organismului, îmbogățirea cu oxigen, normalizarea metabolismului și funcțiile SNC.

Medicamente

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.