^

Sănătate

Otorinolaringolog

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Otolaryngologul este un medic care tratează bolile ORL. Lucrarea medicului este legată de organele de auz și miros, precum și de cap, gât și gât. Să ne uităm la particularitățile muncii otolaryngologului, la ce boli trată medicul și când să îl tratăm.

Otolaringologul este un medic specializat în diagnosticul și tratamentul diferitelor boli care sunt asociate cu organele ORL-urechi, gât, cap, nas, gât. Sănătatea organelor ORL este de o importanță deosebită, deoarece urechile, nasul și gâtul creează o răscruce a tractului respirator și digestiv. Aceste organe reacționează mai întâi la acțiunea diferitelor tipuri de agenți străini, alergeni, bacterii și virusuri patogene.

Procesele inflamatorii, care sunt cel mai adesea cauza bolilor organelor ORL, pot fi atât la copii, cât și la adulți. De regulă, bolile frecvente ale organelor ORL evidențiază probleme cu sistemul imunitar. Imunitatea slabă este lipsită de viruși, care au lovit prima dată urechile, gâtul, nasul. În absența tratamentului adecvat, virusul se răspândește pe tot corpul și, în unele cazuri, are consecințe ireversibile.

trusted-source[1], [2], [3]

Cine este otolaringolog?

Cine este otolaringolog - un medic care este angajat în cercetare și tratamentul bolilor care afectează nasul, gât, urechi, gât, laringe, trahee și situate în apropiere de regiunea anatomică. De asemenea, otolaringologul este implicat în diagnosticarea și prevenirea bolilor organelor, patologiilor și defectelor ORL.

Bolile inflamatorii ale organelor ORL slăbesc semnificativ sistemul imunitar și afectează negativ activitatea întregului organism. Dacă nu tratați bolile de ORL, atunci acestea se vor dezvolta în boli cronice. Tratamentul incorect poate provoca, de asemenea, patologii și boli cronice, atât organele menționate mai sus, cât și întregul organism.

Când trebuie să merg la un otolaringolog?

Când este necesar să se adreseze otolaringologului - o întrebare care îi interesează pe oamenii cu probleme ale unui OTT al organismelor. Dacă aveți cel puțin unul dintre următoarele simptome, atunci trebuie să căutați ajutor medical calificat.

 • Boli ale urechilor - dacă simțiți o ușoară furnicătură la o ureche, auziți prost sau sunteți deranjați de secreția de sulf din ureche, consultați imediat un otolaringolog. Rețineți că, cu cât întârzieți călătoria la medic, cu atât mai grave pot fi consecințele chiar cele mai frivoloase.
 • Inflamații ale gâtului - de regulă, acesta este motivul principal pentru contactarea unui otolaringolog. Dacă aveți adesea amigdalită, aveți amigdalite purulente, aveți probleme cu laringelui sau tiroida, solicitați sfatul și tratamentul complet pentru ele.
 • Suferiți de scurtime de respirație nazală, aveți amețeli frecvente, tulburări de somn, sforăit grele, tulburări în creșterea scheletului facial sau febra-grad scăzut, atunci ai nevoie de ajutor otolaringolog.

Ce teste trebuie să fac când merg la un otolaringolog?

Mergeți la o întâlnire cu Laura, apoi luați în considerare ce teste trebuie să faceți atunci când vă contactați un otolaringolog. Vă prezentăm un set standard de teste:

 • Culturi și tampoane - de la nasofaringe, nas și gât la meningococci, stafilococi, streptococi pe microflore.
 • Luând material din sinusurile maxilare, amigdalele, descărcarea de la ureche.

Pentru diagnosticul complet al bolii, otolaringologul poate prescrie o serie de alte teste care vor ajuta la identificarea cauzelor bolii și a metodelor eficiente de tratament.

Ce metode de diagnosticare utilizează otolaringologul?

Pentru a determina boala și a prescrie tratamentul potrivit, fiecare medic efectuează o serie de metode de diagnosticare. Să ne uităm la metodele de diagnostic utilizate de otolaringolog. 

 • Tomografia pe calculator este o metodă cu raze X, care face posibilă obținerea unei imagini stratificate a organelor și țesuturilor.
 • Ecografia este utilizată pentru a diagnostica țesuturile datorită undelor ultrasonice. Avantajul acestei metode este că nu are un efect negativ și vindecă corpul.
 • Audiometrie și rinoscopie.
 • Metodele endoscopice sunt metodele cele mai exacte de diagnosticare care pot determina cu acuratețe o boală. Pentru a efectua diagnosticul folosind această metodă, luați un țesut pentru biopsie.
 • Imagistica prin rezonanță magnetică este o altă metodă de diagnosticare fiabilă care acționează asupra corpului cu ajutorul undelor electromagnetice bazate pe un câmp magnetic puternic.

Ce face otolaringologul?

Dacă aveți probleme cu urechea, nasul sau gâtul, atunci trebuie să mergeți la o întâlnire cu Laura. Să ne uităm la ceea ce face otolaringologul sau medicul de la ORL.

 • Efectuează diagnosticarea bolilor și prescrie tratamentul organelor ORL.
 • Efectueaza operatii chirurgicale. Competența medicului include intervenția chirurgicală cu abcese și hematoame în nas sau ureche. Otolaringologul efectuează perforări ale sinusului maxilar, clătire, deschiderea tumorilor, îndepărtarea polipilor, hematoame.
 • Otolaringologul efectuează operații pe gât, adică este implicat într-o adenotomie, o amigdalectomie.
 • Medicul poate efectua operații chirurgicale pe urechi și poate corecta poziția septului nazal. Otolaryngologul efectuează operații de îmbunătățire a audiției, operează urechea medie.

Ce boli sunt tratate de un otolaringolog?

Voi mergeți la o întâlnire cu un otolaringolog, atunci trebuie să știți ce boli tratate de otolaringolog. Deci, în competența unui medic, tratamentul bolilor urechii, laringelui, nasului, sinusului maxilar, faringelui. Boli care sunt tratate de un otolaringolog:

 • Probleme cu nazofaringe - rinita (cronică, alergenă, acută), sinuzită.
 • Boli ale gâtului sunt amigdale, amigdale, inflamații ale glandelor, inclusiv purulent.
 • Boli ale urechilor - otită, îndepărtarea dopurilor de sulf, otitei seroase și a altor boli.

Sfatul unui otolaringolog

Sfatul unui otolaringolog este o recomandare de actualitate pentru păstrarea sănătății ideale a organelor ORL. Vă prezentăm recomandările și sfaturile cele mai eficiente ale unui otolaringolog.

 • Menținerea umidității în încăperi - pentru a păstra funcțiile de protecție ale corpului, nivelul de umiditate în cameră nu trebuie să fie mai mic de 45%. În caz contrar, acoperirile protectoare se usucă și se deschid accesul la agenți patogeni și bacterii.
 • Zakalivaniya - această metodă de prevenire și menținere a sănătății vă permite să întâlniți cu ușurință frigul și să luptați cu microbii. Activitatea fizică și exercițiile fizice regulate sunt o garanție a bunăstării și a dispoziției.
 • Dacă vă prindeți o răceală, atunci acesta este semnalul organismului despre procesele inflamatorii. Cel mai adesea, frigul comun este precursorul unei serii de alte boli mai complexe. Pentru a proteja organismul de răceala obișnuită, acesta susține sistemul imunitar, bea vitamine și conduce un stil de viață sănătos.
 • Odată cu sosirea vremea rece, este necesar să se protejeze urechile și gâtul de frig. Purtați o pălărie, iar acest lucru vă va proteja de otită. Rochia de căldură și inflamația ganglionilor sau durerile gâtului purulente nu se vor simți.

Otolaringologul este un specialist calificat care ajută la tratamentul bolilor organelor ORL. De asemenea, otolaringologul efectuează operații chirurgicale pentru a îmbunătăți sănătatea nasului, a gâtului și a urechilor. Examinările periodice la otolaringolog oferă o oportunitate de a monitoriza starea de sănătate a organelor ORL și de a le menține la un nivel înalt.

trusted-source[4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.