^

Sănătate

A
A
A

Endoscopie (examinare) a cavității nazale

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Inspecția (endoscopia) organelor ORL este principala metodă în evaluarea stării lor. Pentru o implementare mai eficientă a acestei proceduri, ar trebui respectate o serie de reguli generale.

Sursa de lumină ar trebui să fie situată la dreapta subiectului, la nivelul urechii, la o distanță de 15-20 cm, puțin în spate, astfel încât lumina din acesta să nu cadă pe zona studiată. Reflectat de reflectorul frontal, lumina focalizată ar trebui să lumineze zona examinată în poziția normală a medicului, care nu ar trebui să se îndoaie și să se înclină în căutarea unui "bunny" sau a unui obiect de inspecție; medicul mișcă capul pacientului, dându-i poziția necesară. Otorinolaringologul novice trebuie să se antreneze în permanență pentru a dobândi calitatea de viziune binoculară, care este necesară pentru manipularea în organele profunde ale ORL. Pentru a face acest lucru, el stabilește fața luminoasă pe obiectul de inspecție, astfel încât atunci când ochiul drept este închis, acesta este vizibil în mod clar prin deschiderea reflectorului frontal cu ochiul stâng.

Instrumentele folosite în endoscopie și diverse manipulări pot fi împărțite condiționat în funcții auxiliare și "active". Uneltele auxiliare extind căile naturale ale organelor ORL și elimină unele obstacole (de exemplu, părul din canalul extern al urechii sau de pe pragul nasului); la instrumentele auxiliare sunt oglinzile, pâlniile, spatulele etc. Instrumentele active sunt folosite pentru manipulările efectuate în cavitățile organelor ORL. Acestea trebuie să fie ținute în mâna dreaptă, care oferă o mai mare acuratețe a mișcărilor (pentru persoanele drepte) și nu interferează cu iluminarea cavității în cauză. Pentru a face acest lucru, uneltele auxiliare ar trebui să fie ținute în mâna stângă și cu anumite dificultăți - trendu-l pe această abilitate. Ideal pentru otorinolaringolog este posesia ambelor mâini.

Endoscopia cavității nazale este împărțită în partea anterioară și posterioară (indirectă), efectuată cu ajutorul unei oglinzi nazofaringiene. Înainte de rinofaringia anterioară, cu o oglindă nazală, se recomandă examinarea vestibulului nasului prin ridicarea vârfului nasului.

Când rinoskopii din față sunt trei poziții, definite ca (secțiuni de inspecție inferioare șicană și cavitatea nazală, cornetelor inferioare) inferioare, medie (inspecție părțile de mijloc ale septului nazal și cavitatea nazală, cornetul mijlociu) și superior (inspecție cavitatea nazală superioară, boltă și regiunea decalajului olfactiv).

Cu rinoscopia frontală, se atrage atenția asupra diferitelor semne care reflectă atât starea normală a structurilor endonazale cât și cele sau alte stări patologice ale acestora. Evaluați următoarele caracteristici:

  1. culoarea mucoasei și umiditatea acesteia;
  2. forma septului nasului, atrăgând atenția asupra vascularizării în secțiunile anterioare, calibrul vaselor;
  3. starea concha nazale (forma, culoarea, volumul, relația cu septul nasului), palparea acestora cu ajutorul unei sonde butonate pentru a determina consistența;
  4. mărimea și conținutul pasajele nazale, în special mijlocul și în regiunea decalajului olfactiv.

În prezența polipilor, a papilomelor sau a altor țesuturi patologice, se apreciază aspectul acestora și, dacă este necesar, se iau țesuturi pentru examinare (biopsie).

Cu ajutorul unei rinoscopii în spate, este posibil să se examineze secțiunile posterioare ale cavității nazale, arcul nazofaringian, suprafețele sale laterale și deschiderile nazofaringiene ale tuburilor auditive.

Rinopiscia posterioară se efectuează după cum urmează: cu o spatulă în mâna stângă, strângeți 2/3 din față a limbii în jos și oarecum înainte. Oglinda nazofaringiană, preîncălzită pentru a evita încețoșarea suprafeței acesteia, este injectată în nazofaringe peste palatul moale, fără a atinge rădăcina limbii și peretele faringian posterior.

Pentru a pune în aplicare acest tip de endoscopie necesită un număr de condiții: în primul rând competențe relevante, condițiile anatomice apoi favorabile și inferior reflex faringian. Interferența pentru acest tip de endoscopie este o expresie a reflexului gag, gros și limbaj „sfidătoare“, amigdale linguale hipertrofiată, faringe ingust, limba lunga palatului moale, proeminent corp vertebral la pacientii cu lordoză severa a coloanei cervicale, bolile inflamatorii ale faringelui, umflarea sau cicatrici ale palatului moale. În cazul în care, din cauza interferenței obiectiv pharyngorrhinoscopy obicei nu suprima reflexul faringian aplica anestezie aplicarea corectă, precum și întârzierea în palatului moale folosind una sau două catetere subțiri de cauciuc. După anestezia aplicativă a mucoasei nazale, faringe și limba în fiecare jumătate a cateterului nasului și capătul său de ieșire a forcepsul prin gât exterior. Ambele capete ale fiecărui cateter asociat cu unul pe altul cu o ușoară tensiune, având grijă ca palatul moale si uvula nu sunt înfășurate în direcția nazofaringe. Astfel, realizat imobilizării a palatului moale și deschiderea de acces liber la inspecția nazofaringe.

În oglindă rinofaringiană (diametru 8-15 mm) numai anumite porțiuni vizibile zona inspectable, astfel încât pentru o trecere în revistă a tuturor formațiunilor nazofaringe produc lumină oglindă de cotitură inspectarea succesiv toate cavității și formarea acesteia, concentrându-se pe marginea posterioară a septului nazal.

În unele cazuri, este necesară examinarea degetului nazofaringian, în special la copii, deoarece rareori reușesc să efectueze cu succes o rinocilă indirectă înapoi. Pentru a efectua această examinare medicul devine din spatele pacientului așezat, acoperă capul și gâtul cu mâna stângă, am de degetul apasă pentru a deschide gura partea stângă a țesuturilor bucale (prevenind mușcătura), iar restul degetelor si palma sumelor sub maxilarul inferior și, astfel, fixarea capului, prevede accesul la cavitatea bucală. II degetul mâinii drepte prin introducerea limbii, ușor stoarcere ultima în jos, se apleacă, devine în spatele palatului moale și palpa structurile lor anatomice ale nazofaringe. Această procedură cu o abilitate corespunzătoare durează 3-5 secunde.

La nazofaringelui inspecție manuală evalua dimensiunea de ansamblu și formă determină prezența sau absența unei obliterarea parțială sau totală polipilor, obstrucție sale, senehy, coanal, hypertrophied capetele posterioare cornetelor inferioare, polipi coanal, tesutul tumoral, etc.

Rhinoscopia din spate are o importanță deosebită în prezența bolilor inflamatorii ale sinusului sferos, proceselor tumorale în el, în regiunile parazitare, în zona șoldului turc al altor boli ale zonei menționate. Cu toate acestea, această metodă nu oferă întotdeauna rezultatele dorite. Informațiile vizuale exhaustive privind starea cavităților septului nasului pot fi obținute utilizând tehnici moderne de endoscopie de televiziune care utilizează fibră optică. Pentru a face acest lucru, abordările sunt folosite pentru a cerceta sinusurile paranazale prin deschiderile lor naturale dezvoltate la începutul secolului XX.

Sondarea sinusurilor paranazale. Aceeași metodă a servit ca mijloc de cateterizare a sinusurilor pentru evacuarea conținutului patologic din ele și administrarea substanțelor medicinale.

Cateterizarea sinusului maxilar este după cum urmează. Anestezia Aplicație produc jumătate nas corespunzător cu un anestezic triplu ungere (1 ml dintr-o soluție de lidocaină 10%, soluție piromekaina 1 ml de 1-2%, 1 ml de 3,5% soluție de tetracaină) mucoasa sub cornetul mijlociu (în semilunare hyatus) și ulterior aplicarea pe soluție de clorhidrat porțiune mucoasa epinefrină menționat la o concentrație de 1: 1000. După 5 minute, începe să cateter: capătul curbat al cateterului este introdus sub cornetul de mijloc, ghid, în lateral și în sus pentru al treilea mijloc din spate a pasajului nazal și prin simpla apăsare încearcă să intre în orificiul de evacuare. Când este injectat în gaura există un capăt de fixare sentiment al cateterului. În acest caz, o încercare de a face introducerea în sinus soluția izotonică de clorură de sodiu, cu o seringă sub presiune ușoară asupra pistonului.

Cateterizarea sinusurilor frontale este efectuată în mod similar, numai capătul cateterului este îndreptat în sus la nivelul capătului anterior al carcasei nazale medii în pâlnia canalului frontal-nazal. Această procedură se realizează mai puțin cu o poziție înaltă a deschiderii nazale a canalului frontal-nazal și necesită o mare atenție datorită apropierii plăcii de spărtură. Pentru a evita atingerea acestuia cu capătul cateterului, acesta este orientat în sus și oarecum lateral, concentrându-se asupra colțului interior al ochiului.

Cateterizarea sinusului sferos se efectuează sub controlul vederii cu ajutorul oglinzii nasului Killian (mediu sau lung). Anestezia și adrenalinizarea mucoasei nazale trebuie să fie suficient de profunde. Poziția finală a cateterului într-o direcție determinată de componenta ascendentă bias cu partea inferioară a unghiului cavității nazale de aproximativ 30 °, adâncimea - modul în peretele frontal al sinusului sfenoid. - 7,5-8 cm în această regiune în mare parte realizate pe căutarea găuri tactile. Dacă intră ușor în cateter, acesta intră încă 0,5-1 cm și se sprijină pe peretele din spate al sinusului sferos. Cu un succes succes, cateterul rămâne fix în gaură și, dacă este eliberat, nu cădea. Spălarea se efectuează la fel de atent ca în cazurile anterioare.

În ultimii ani sa dezvoltat metoda de cateterizare a sinusurilor paranazale prin conductoare flexibile și catetere. Procedura este simplă, atraumatică și permite o cateterizare reușită a sinusurilor paranazale cu reținerea unui cateter în ele pentru o perioadă suficientă pentru tratamentul neoperator.

Relevanța metodelor descrise mai sus în aceste zile este diseminarea tot mai mare în rinologie a metodelor de cercetare-endoscopie TV și chirurgie a sinusurilor paranazale.

Instrumente metodologice de endoscopie. Sub metode instrumentale endoscopie însemna acelea în care folosesc diferite mijloace tehnice, a căror funcționare este lustruirii sinusurile paranazale (transiluminare) sau în inspecție din interior cu ajutorul fibrelor optice speciale, și mijloace optice introduse direct în cavitatea vizitare.

Transillumination. În 1989, Th.Heryng a demonstrat mai întâi metoda de transmitere a luminii sinusului maxilar prin introducerea unui bec luminos în cavitatea orală.

Ulterior, construcția diafanoscopului a fost îmbunătățită în mod repetat. În prezent există diafanoscoape mult mai avansate, care utilizează lămpi cu halogen și fibră optică strălucitoare, ceea ce permite crearea unui flux puternic de lumină rece concentrată.

Metoda diafanoscopiei este extrem de simplă, este absolut neinvazivă. Procedura a fost realizată într-un etaj carlingă întunecat, cu dimensiuni de m 1,5x1,5 iluminare slabă, verde închis de dorit (fotofonar), la care sensibilizarea partea roșie a spectrului. După o adaptare de 5 minute a examenului la această lumină, procedați la o procedură care nu durează mai mult de 2-3 minute. Pentru transmiterea sinusului maxilar, un diaphanoscope este introdus în cavitatea orală și un fascicul de lumină este îndreptat spre palatul dur. Obsedat cu buzele fixeaza diafanoscopul tubului, astfel incat lumina din gura sa nu penetreze in afara. In mod normal, suprafața frontală a feței, un număr de puncte luminoase dispuse simetric rosiatic: două spoturi în domeniul găurilor de câine (între os zigomatic, aripă nazală și a buzei superioare), care a arătat bun airiness al sinusului maxilar. În regiunea marginea inferioară a orbitei apar pete de lumină suplimentare sub forma unei concavități semicirculare (dovada stării normale a peretelui superior al sinusului maxilar).

Pentru transmiterea sinusului frontal este prevăzută o duză optică specială, care concentrează lumina într-un fascicul îngust; un diafanoscop cu o duză este aplicat la unghiul medial superior al orbitei, astfel încât lumina să nu o pătrundă, ci este ghidată prin peretele său superior medial în direcția centrului frunții. În mod normal, cu o căi aeriene simetrice a sinusului frontal, în regiunea arcurilor superciliare apar pete roșii întunecate.

Rezultatele diaphanoscope au fost evaluate în combinație cu alte caracteristici clinice, deoarece diferența de luminanță dintre sinusurile respective (sau absența completă chiar luminiscenței la o parte) poate fi cauzata de nu numai proces patologic (umflarea mucoaselor, exudate, puroi, sânge, tumora și așa mai departe), dar și prin trăsături anatomice.

Metodele optice ale endoscopiei nasului și a feniculelor paranasale au devenit mai răspândite în ultimii ani. Endoscoapele moderne sunt dispozitive optice electronice complexe echipate cu o unghi larg de vizualizare cu un unghi larg de vizualizare, convertoare video digitale, dispozitive de înregistrare video de televiziune care permit analiza cantitativă a spectrului color al imaginii. Datorită endoscopiei, detectarea precoce a unui număr de boli precanceroase și tumorale, diagnosticul diferențial, prelevarea biopsiei este posibilă. Endoscoapele medicale sunt echipate cu instrumente auxiliare, atașamente pentru biopsie, electrocoagulare, administrare de medicamente, transfer de radiații laser etc.

Prin numire, endoscoapele sunt împărțite în endoscoape adecvate, endoscoape pentru biopsie și camere de operație. Există modificări ale endoscoapelor pentru copii și adulți.

În funcție de designul părții de lucru, endoscoapele sunt împărțite în rigide și flexibile. Primii își păstrează forma în timpul studiului sau al intervenției chirurgicale, sunt utilizați pe organe care se află la o distanță apropiată de suprafața corpului. Astfel de endoscoape au găsit o largă aplicare în otorinolaringologia. Al doilea, datorită utilizării fibrelor flexibile din sticlă, poate lua forma canalului investigat, de exemplu esofagul, stomacul, duodenul, traheea, bronhiile etc.

Principiul de acțiune al endoscoapelor rigide se bazează pe transmiterea luminii dintr-o sursă printr-un sistem optic al lentilelor; Sursa de lumină se află la capătul endoscopului. Sistemul optic al endoscopului de fibre flexibile dispuse în același mod ca și obiectiv, dar transmisia luminii și imaginea obiectului este realizat pe ghidul de lumina din fibra de sticla, ceea ce a făcut posibilă pentru a face sistemul de iluminat exterior al endoscopului și pentru a obține o iluminare puternică suprafață inspectable suficientă pentru transmiterea imaginii de televiziune, culori aproape naturale ; În acest caz, obiectul anchetei nu se încălzește.

Pregătirea pacientului pentru examenul endoscopic sau chirurgia endoscopică este determinată de sarcina specifică pe care medicul va trebui să o rezolve. Cavitatea endoscopie Diagnostic nazal este efectuată de preferință sub nivelul mucoasei nazale anestezie locală aplicativă, uneori cu utilizarea barbituricelor (hexenal sau tiopental de sodiu), difenhidramina, atropina, tranchilizante minore. În unele cazuri, anestezia cu endoscopie diagnostică necesită acordul cu anestezistul. Procedura endoscopică asociată cu penetrarea în sinusurile paranazale necesită o implementare eficientă a unei ameliorări a durerii generale prin intubație. Complicațiile cu endoscopia diagnostică a sinusurilor nazale și paranazale sunt rare.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Ce trebuie să examinăm?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.