^

Sănătate

A
A
A

Examinarea funcției respiratorii a nasului

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

O persoană care suferă de o încălcare a respirației nazale poate fi identificată la prima vedere la el. În cazul în care acest defect este insotit de copilarie timpurie (adenoids cronică), semne ale nasului detresă respiratorie detectate la o examinare sumară a unei persoane: deschis gura, dezvoltarea anormală a scheletului părții din față a craniului ( prognatism și subdezvoltare a maxilarului inferior), dezvoltarea anormală a dinților și a piramidei nazale, planeitate a pliurilor nazolabiale, fârnâi închis (dificultate pronunțând răsunător „en“ sunet, „en“, „el“, etc ...) - din cauza unor încălcări ale funcției rezonator a nasului. Se poate observa și sindromul Vokeza apar în tinerețe deformant polipozei nazale recurente se manifesta semne luminoase nazale obstrucție, îngroșare și extinderea podului nazal. Aceste semne de respiratie nazala sunt confirmate de cauzele sale obiectivul, detectate în timpul spate (indirect) față și rinoskopii sau prin rinoskopii modern , prevăzut cu elemente optice speciale. De obicei, detectate bariere „fizice“ în cavitatea nazală sau în nazofaringe, încalcă funcționarea normală a sistemului nas aerodinamic (polipi, cornetul hipertrofiată, devierea septului nazal, tumori și așa mai departe. D.).

Există multe modalități simple de a evalua starea de respirație nazală, permițându-vă să obțineți datele necesare fără a recurge la metode complexe și costisitoare, cum ar fi rinomanometria calculatorului. De exemplu, pacientul respiră numai prin nas, medicul îl supraveghează. Cu dificultăți în respirația nazală, frecvența și profunzimea mișcărilor de respirație apar în nas, zgomote caracteristice, se observă mișcări ale aripilor nasului care se sincronizează cu fazele respiratorii; cu o obstrucție ascuțită a respirației nazale, pacientul trece în gura tipului de respirație cu semne caracteristice de dispnee după câteva secunde.

Violarea nazală respira fiecare jumătate a nasului poate fi setat mod foarte simplu: a pus la nările o oglindă mică, reflectorului sau spatulă metalică frontală mânerul (evaluează gradul de formare a ceții de prezentare la suprafață la subiectul să se plece). Principiul studierii funcției respiratorii a nasului cu definirea mărimii spotului de condens pe o placă de metal lustruit a fost propus la sfârșitul secolului al XIX-lea. R. Glatzel (R. Glatzel). In 1908 E.Escat a oferit instrumentul său original, care, datorită cercuri concentrice în oglindă acoperite, lăsați dimensiunea zonei aburite indirect estima cantitatea de aer expirat prin fiecare nară.

Dezavantajul metodelor cu încapsulare este că acestea vă permit să evaluați numai calitatea expirării, în timp ce faza de inspirație nu este înregistrată. Între timp, respirația nazală, de regulă, este perturbată în ambele direcții și mai puțin frecvent într-o singură fază, de exemplu, ca urmare a unui "mecanism de supapă" cu un polip mobil al cavității nazale.

Obiectivarea funcției respiratorii a nasului este necesară din mai multe motive. Prima dintre ele este evaluarea eficacității tratamentului. În unele cazuri, pacienții care au suferit un tratament continua sa se plâng de dificultăți de respirație nazală, explicând că ei dorm cu gura deschisă, ei au o gură uscată, și așa mai departe. N. În acest caz putem vorbi despre obiceiul pacientului de a dormi cu gura deschisă, și nu despre tratamentul nereușit. Datele obiective convingă pacientul că respirația nazală în el după tratament este destul de suficientă și este doar o chestiune de necesitatea de a restructura respirația de tip nazal.

În unele cazuri, Ozen sau structuri endonazale atrofie atunci când pasajele nazale sunt extrem de largă, pacienții se plâng în continuare de dificultate în respirație nazală, deși magnitudinea de pete de condensare pe suprafața oglinzii arată o bună permeabilitate a pasajelor nazale. După cum se arată cercetare mai în profunzime, în special folosind metoda plângerilor rinomanometrie, acești pacienți sunt datorate unei presiuni a aerului extrem de scăzută în pasajele nazale largi, absența sistemului „fiziologice“ mișcări turbulente și receptorilor atrofie a mucoasei nazale, care, în total, duce la pierderea pacientului sentimentul trecerea aerului curge prin cavitatea nazală și la o impresie subiectivă a absenței respirației nazale.

Vorbind de metode simple pentru evaluarea respiratie nazala, sa nu mai vorbim de „testul cu puf“ V.I.Voyacheka, ceea ce demonstrează în mod clar medicul și pacientul, care este gradul de permeabilitatii a pasajelor nazale. Două fluffe de 1-1,5 cm lungime din fibre de vată de bumbac sunt aduse simultan la nări. Cu o respirație nazală bună, excursii de puf, conduse de un flux de aer inhalat și expirat, sunt semnificative. Cu respirație nazală insuficientă, mișcările de fluviu sunt scânteietoare, amplitudine mică sau deloc.

Pentru a detecta încălcări ale respirației nazale cauzate de un obstacol în avans a nasului (numita supapă nazal anterior) se utilizează testul Cottle care constă în faptul că în timpul respirației liniștit, efectuate prin nas, este tras obrajii de țesut spre exterior moi la și lângă nasul aripii, plasarea acestuia în lateral de la septul nasului. În cazul în care respirația nazală devine mai liberă, atunci testul Cottle este evaluată ca fiind pozitivă și cred că funcția a valvei nazale anterioare este rupt. Dacă această metodă nu se îmbunătățește în mod semnificativ de respirație nazală , în prezența obiectivului de eșecul său, cauza încălcării funcției respiratorii a nasului se găsesc în secțiunile mai profunde. Primirea Cottle poate fi înlocuit recepția Kohl, în care pragul de nazali administrat chipsuri de lemn sau sondă, prin aripa nasului împinge spre exterior.

Rinomanometrie

În secolul XX. Au fost propuse numeroase dispozitive pentru realizarea de rinomanometrie obiectivă cu înregistrarea diferiților parametri fizici ai fluxului de aer care trece prin pasajele nazale. În ultimii ani, metoda rinomanometriei computerizate a fost folosită din ce în ce mai mult, ceea ce face posibilă obținerea a numeroși indicatori numerici ai stării de respirație nazală și a rezervei sale.

Rezerva rezervei normale de respirație nazală este exprimată ca raport între valorile măsurate ale presiunii intranazale și fluxului de aer în diferite faze ale unui ciclu respirator cu respirație nazală normală. În acest caz, examinatul ar trebui să stea într-o poziție confortabilă și să rămână în repaus fără nici un precedent chiar și cel mai minim stres fizic sau emoțional. Prevederi nazale rezistență respiratorie este exprimată ca valva nazale fluxului de aer la respirație nazală și se măsoară în unități SI ca un kilopascali pe litru pe secundă - kPa / (l-c).

Modern rinomanometrie - un dispozitiv electronic complex , care utilizat în construcția de microsenzori speciale - convertoare de presiune intranazală și debitul de aer în informații digitale, precum și programe speciale de calculator cu calculul matematic indicilor de respirație analize nazale, un mijloc de parametri de afișare grafică investigate. În graficele prezentate arată că în volumul normal de respirație nazală același aer (axa y) trece prin pasajele nazale într - un timp mai scurt , atunci când două până la trei ori mai mic curent de aer sub presiune (abscisă).

Metoda de rhinomanometrie oferă trei metode pentru măsurarea respirației nazale: manometria anterioară, posterioară și retro-natală.

Front rinomanometrie constă în aceea că într - o jumătate din vestibulului nazal prin tubul său este introdus cu un senzor de presiune, în care ermetic prin această jumătate nas obturatoare eliminat din actul de respirație. Cu "corecțiile" corespunzătoare introduse de programul de calculator, este posibil să se obțină date corecte cu acesta. Dezavantajele metodei includ faptul că valoarea de ieșire (rezistența totală nazală) se calculează folosind legea lui Ohm pentru două rezistențe paralele (ca și în cazul în care simulează rezistența celor două jumătăți deschise ale nasului), în timp ce , de fapt , una dintre jumătățile este blocată de către senzorul de presiune. În plus, după cum a remarcat Ph.Cole (1989), modificările care apar la pacientii mukovaskulyarnoy sistem nas în intervalele dintre cercetarea right- și stânga, reduce precizia acestei metode.

Înapoi rinomanometrie presupune plasarea senzori - logger de presiune în orofaringe prin gura cu buzele prinse ferm, capătul tubului trebuie să fie instalat între limba și palatului moale , astfel încât să nu atingă zonele reflexe și nu cauzează inacceptabilă pentru această procedură, reflexul faringian. Pentru a pune în aplicare această metodă, pacientul are nevoie de răbdare, de obișnuință și de lipsa unui reflex faringian ridicat. Aceste condiții sunt deosebit de importante atunci când se examinează copiii.

Când retronazalnoy sau rinomanometrie chreznosovoy (procedura F.Kolya) aplicate acestora în bolile respiratorii secția de pediatrie Toronto Spitalul), ca un cateter de ghidare presiune este utilizat pentru sugari hrănire (№ 8 Fr) cu partea de deviere în apropierea vârfului, care asigură semnalul neted de rulare presiune asupra senzorului. Un gel de lidocaina cateter lubrifiat a fost efectuat pe un 8 cm in partea de jos a nasului la cavitățile nazale. Iritație ușoară, și anxietatea copilului dispărut imediat ce cateterul este fixat prin intermediul unor benzi adezive pe buza superioară. Diferențele în aceste trei moduri sunt nesemnificative și depinde în principal de volumul fluxului de aer și caracteristicile aerodinamice ale cavităților în locul locul capătului tubului.

Rinomanometria acustică. În ultimii ani, metoda de scanare sonoră a cavității nazale a fost folosită din ce în ce mai mult pentru a determina anumiți parametri metrici legați de volumul său și suprafața totală.

Pionierii acestei metode au fost doi oameni de știință de la Copenhaga, O.Hilberg și O.Peterson, care în 1989 au propus o nouă metodă de examinare a cavității nazale folosind acest principiu. Mai târziu, SRElectronics (Danemarca) a creat un rhinometru acustic produs în serie, "RHIN 2000", destinat observațiilor clinice zilnice și cercetării științifice. Instalația constă dintr-un tub de măsurare și un adaptor nazal special atașat la capătul său. Traductorul de sunet electronic de la capătul tubului trimite un semnal audio de bandă largă continuă sau o serie de parcele de sunet intermitente și înregistrează sunetul reflectat de țesuturile endonazale care se întorc în tub. Tubul de măsurare este conectat la sistemul electronic de calcul pentru procesarea semnalului reflectat. Contactul cu obiectul de măsurare se realizează prin capătul distal al tubului cu ajutorul unui adaptor nazal special. Un capăt al adaptorului corespunde conturului nării; etanșarea contactului pentru a preveni "scurgerea" semnalului sonor reflectat se face cu ajutorul vaselinei medicale. Este important să nu aplicați forță tubului, pentru a nu schimba volumul natural al cavității nazale și poziția aripilor. Adaptorii pentru jumătatea dreaptă și stângă a nasului sunt detașabili și trebuie sterilizați. Sonda acustică și sistemul de măsurare asigură întârzierea de interferență și emite numai semnale nedistorsionate către sistemele de înregistrare (monitor și imprimanta încorporată). Unitatea este echipată cu un mini-computer cu o unitate standard de 3,5 inchi și un disc de stocare permanentă, rapidă și permanentă. Un disc suplimentar este o memorie permanentă cu o capacitate de 100 MB. Afișarea grafică a parametrilor de rinometrie sonoră este efectuată în mod continuu. Afișajul în modul staționar afișează atât curbele singulare pentru fiecare cavitate nazală, cât și o serie de curbe care reflectă dinamica parametrilor în schimbare în timp. În cel de-al doilea caz, programul de analiză a curbei oferă atât o medie a curbelor, cât și o mapare a curbelor de probabilitate cu o precizie de cel puțin 90%.

Următoarele parametri sunt evaluați (pe ecran grafic și digital): zona transversală a pasajelor nazale, volumul cavității nazale, diferența dintre zonele și volumele dintre jumătatea dreaptă și cea stângă a nasului. Pentru posibilitatea utilizării RHIN 2000, un adaptor și stimulator controlat electronic pentru olfactometrie și un stimulent controlat electronic sunt extinse pentru a efectua probele alergice provocatoare și histamină prin injectarea de substanțe adecvate.

Valoarea acestui dispozitiv este că poate determina cu acuratețe parametrii spațiali cantitativi ai cavității nazale, documentarea și cercetarea lor în dinamică. În plus, facilitatea oferă oportunități ample pentru efectuarea testelor funcționale, determinarea eficienței medicamentelor utilizate și a selecției lor individuale. Calculatorul de baze de date, plotterele color, stocarea în memorie a informațiilor primite cu datele pașaportului chestionate, precum și o serie de alte posibilități permit atribuirea acestei metode la foarte promițătoare în cercetarea practică și științifică.

Ce trebuie să examinăm?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.