^

Sănătate

A
A
A

Cavitatea nazală

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cavitatea nasului (cavum nasi) ocupă o poziție centrală în craniul feței. Bone sept nazal (sept nasi osseum), format din placa perpendiculară a osului etmoid și brăzdarul conectat la creasta inferioară a nasului, cavitatea nazală împarte osul în două jumătăți. În față există o deschidere în formă de pară (apertura piriformis), delimitată de incizii nazale (dreapta și stânga) ale oaselor maxilare și marginile inferioare ale oaselor nazale. În partea inferioară a diafragmei în formă de pară, coloana anterioară nazală (spina nazalis anterior) iese în față. Prin găurile din spate ale cavității nazale sau din choanae, cavitatea nazală comunică cu cavitatea faringiană. Fiecare choana este legată de partea laterală de placa mediană a procesului pterygoid, cu plugul medial, partea superioară a osului sferoid, de jos, de la placa orizontală a osului palatinei. Cavitatea nazală este împărțită în trei pereți: partea superioară, inferioară și laterală.

Peretele superior este format din oasele nazale, partea nasului osului frontal, placa lattica a osului stratificat si suprafata inferioara a corpului osului sferoid.

Peretele inferior este alcătuit din procese palatine ale oaselor maxilare și plăci orizontale ale oaselor palatine. Pe linia mediană a acestui perete, aceste oase formează o creastă nazală la care se alătură un septum al nasului, care este peretele medial pentru jumătatea dreaptă și cea stângă a cavității nazale.

Peretele lateral formează o suprafață prova frontală a corpului și osul maxilarului superior, osul nazal, osul lacrimal, placa leasă labirint etmoid perpendicular osului palatin, placa mediană a sfenoidului procesului pterigoizi (divizia din spate).

Pe peretele lateral al cavității nazale, trei conchiuri nazale sunt situate una deasupra celeilalte. Cojile superioare și medii sunt părți ale labirintului lattic, iar concha inferior nazal este un os independent. Cojile nazale împart partea laterală a cavității nazale în trei pasaje nazale: superioară, mijlocie și inferioară.

Calea nazală superioară (meatus nasi superior) este legată de sus și medial de către carcasa nazală superioară și de jos în sus de către cochila nazală mijlocie. Acest pasaj nazal este situat în partea din spate a cavității nazale. Celulele posterioare ale osului lattic se deschid în el. Deasupra părții posterioare a cavității nazale superioare există o recesiune (recessus sphenoethmoidalis) în care se deschide deschiderea sinusului sferoid. Prin această deschidere, sinusul comunică cu cavitatea nazală.

Pasajul nazal mijlociu (meatus nasi medius) este situat între cochilia nazală mijlocie și inferioară. Se deschide celulele din față și cele medii ale osului lattic, diafragma sinusului frontal cu ajutorul unei pâlnițe și o despicare semilunară care duce la sinusul maxilar. Deschiderea clinico-palatală (foramen sphenopalatinum), situată în spatele concha mijlocii nazale, leagă pasajul nazal de mijloc cu fosa pterigopalatinei.

Calea nazală inferioară (meatus nasi inferior) este restrânsă de sus în jos de carcasa nazală inferioară, iar de jos în sus de suprafețele nazale ale procesului palatin al maxilarului și ale plăcii orizontale a osului palatinei. În partea anterioară a trecerii nazale inferioare se deschide un orificiu nazalcrimal (canalis nazolacrimal).

Fratele localizat în poziție sagitală, limitat de un sept al cavității nazale din partea mediană și concha nazală, este un pasaj nazal comun.

Ce teste sunt necesare?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.