^

Sănătate

Medic ORL

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

ORL sau un otolaringolog este un specialist al cărui atribuții includ prevenirea și tratamentul bolilor urechii, gâtului, nasului. Numele abreviat provine de la cuvântul laryngotorinolog, traducerea literală sună "știința urechii, gâtului, nasului".

Otolaringologul se ocupă de tratamentul mai multor organe în același timp, deoarece toate sunt în interacțiune fiziologică apropiată. Din același motiv, bolile urechii, gâtului și nasului, în special de natură infecțioasă, necesită deseori un tratament complex.

Organele ENT sunt primele care rezistă efectelor dăunătoare ale mediului și că munca lor corectă se reflectă direct asupra activității întregului organism. Bolile lor-oragons sunt adesea găsite atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților. De obicei, bolile apar în perioada toamnă-primăvară și pot apărea, indiferent de sezon, datorită imunității reduse, infecției, traumei. Nasul, urechea și gâtul sunt strâns interconectate, de aceea boala unui organ duce adesea la boala altui pacient. Boala poate să apară atât în forme acute, cât și cronice. Cele mai frecvente boli ale cavității nazale sunt de boli ORL (rinite, sinuzite, sinuzita), boli ale urechii (evstahiit, otita medie, leziuni diferite), dureri de gât (laringite, faringite, amigdalite).

Recent, pacienții otolaringologului se plâng de diferite reacții alergice, în special de o rinită alergică. În plus, o astfel de stare neplăcută precum sforăitul, tratează și ORL-ul.

trusted-source[1], [2]

Cine este un ORL?

ORL - un specialist care conduce prevenirea si vindecarea bolilor de organe, cum ar fi urechea, gâtul (faringe, trahee, laringe), nasul și porțiunile adiacente acestora. Acesta deține un tratament conservator și operații în cavitatea nazală, gât sau ureche (spălare cu sinusurile, corectarea septului nazal, excizia de polipi, amigdale, adenoids, îndepărtarea hematom, abces și timpane autopsie). De asemenea, operațiunile pe urechea mijlocie pot îmbunătăți auzul.

Pentru un om este absolut necesar ca organele ORL funcționează în mod normal, ca urechi, nas și gât sunt pe bifurcatia sistemului respirator și digestiv, și primul care a întâlni virusuri, bacterii, și o varietate de alergeni.

Afecțiunile inflamatorii frecvente (inflamația urechii, amigdale, adenoide etc.), în special în copilărie, indică deseori o defecțiune a sistemului imunitar. Orice maladie a organelor ORL, dacă nu începe în timp util pentru a începe tratamentul, duce la complicații (bronșită, pneumonie, boli cardiovasculare, încălcări ale activității sistemului nervos central etc.).

Când trebuie să contactez LOR?

Consultați medicul ENT în următoarele simptome și condiții:

 • un nas curbat, umflătură sau descărcare din nas (mucoase, purulente, sângeroase etc.);
 • obstrucționarea respirației nazale în absența unei friguri sau a unei umflături;
 • durere, înroșire, umflături la nivelul gâtului;
 • durere (tragere, durere, etc.), tinitus, diverse descărcări;
 • pierderea auzului;
 • apariția unui înveliș alb pe amigdale;
 • o creștere a ganglionilor limfatici în gât, maxilarul inferior, în spatele urechilor;
 • inflamația frecventă a amigdalelor (durere în gât);
 • khrap.

Destul de un motiv frecvent pentru încercarea de a LORu, mai ales în copilărie, se obține o varietate de obiecte mici (și nu) în nas, urechi sau gât (monede, ace, butoane, etc.). Adesea, acest lucru duce la rănirea corpului.

Ce teste trebuie să fac când contactez LOR?

După o examinare vizuală, ORL poate prescrie una sau mai multe studii suplimentare:

 • un test de sânge general;
 • examinarea fibroendoscopică a mucoasei nazale;
 • raze X;
 • cercetarea somnologică;
 • polisomnografie (studii privind tulburările de somn);
 • imunodiagnostic cu inflamație a naturii alergice a organelor ORL.

Dacă se prescrie un studiu și care (sau câțiva) medicul decide în fiecare caz în parte.

Ce metode de diagnostic utilizează ORL?

La prima referință a pacientului, medicul utilizează în primul rând diagnosticul instrumental, pentru care este necesară cea mai bună iluminare posibilă. Pentru confortul studiului, medicul poate folosi o varietate de pâlcuri pentru urechi, oglinzi pentru examinarea mucoasei nazale și a laringelui, endoscoape.

Pentru a studia mucoasa nazală și nazofaringe, medicul utilizează oglinzi nazale (atunci când examinează copii mici, specialistul folosește pâlnii pentru cercetarea urechii). O astfel de metodă este necesară în cazul în care expertul suspectează o boală mucoasă nazofaringiană sau nazală, există o respirație nazală perturbată datorită curburii septului sau a sângerărilor nazale. Cu această metodă de diagnostic, un specialist evaluează starea septului nasului, pasajele nazale, fundul cavității nazale.

Dacă este necesar, este prescrisă o puncție din sinusurile paranazale, este de obicei necesar un astfel de diagnostic pentru un studiu mai detaliat al conținutului sinusurilor dacă este suspectat sinus sau chist.

Olfactometria este necesară în cazul în care există o suspiciune de funcționare necorespunzătoare a simțului mirosului. Acest diagnostic este efectuat folosind un dispozitiv special prin care un specialist suflă anumite substanțe parfumate în cavitatea nazală.

Pentru a studia bolile urechilor utilizați o pâlnie specială, cu care medicul de la ORL examinează trecerea exterioară, membrana timpanică, urechea medie. O varietate de agenți de mărire (lupă, microscoape pentru chirurgie, otoscoape optice) pot fi, de asemenea, utilizate. În cazul otoscopiei, medicul va putea să efectueze anumite operații, de exemplu, pentru a extrage din ureche un obiect străin.

Audiometria este utilizată pentru a stabili sensibilitatea auzului la sunete în cadrul frecvenței percepute a urechii umane. Toate indicațiile sunt înregistrate ca un grafic pe audiogramă. Această metodă de diagnosticare este extrem de importantă pentru detectarea timpurie a diferitelor tulburări auditive.

Akumetria vă permite să stabiliți boala în urechea interioară sau mijlocie, efectuată cu ajutorul unor dispozitive speciale - furci de tuning. În plus, această metodă de diagnostic confirmă (sau respinge) rezultatele audiometriei.

Pentru a determina starea tubului auditiv, se utilizează o varietate de metode:

 • suflare pe Politzer;
 • Metoda Toynbee (pacientul înghite cu un nas fixat);
 • Metoda Valsalva (pacientul inhalează cu un nas închis și cu gura închisă).

Controlul penetrării în urechea medie a aerului este efectuat de către otoscop. Acest diagnostic este prescris pentru boala de ureche medie suspectată.

La examinarea gâtului, se folosește faringoscopia - o examinare vizuală efectuată de un specialist în cavitatea orală și faringe. Diagnosticul se efectuează folosind oglinzi speciale în lumină bună. Această metodă este obligatorie pentru pacienții care suferă de iritații ale gâtului, nasului și durerilor în urechi.

Epifaringoscopia este prescrisă pentru plângerile de probleme de auz, respirație nazală, atunci când se suspectează nazofaringe. Acest diagnostic permite medicului să evalueze starea cavității faringiene a tubului auditiv, a pereților și a arcului nazofaringel.

Hypopharyngoscopy evaluează rădăcina limbii, sinusurile în formă de pară și zona ciupită. Diagnosticarea Danae poate fi prescrisă pentru încălcarea funcției de înghițire, pentru detectarea corpurilor străine, cu suspiciunea unor neoplasme diferite. Diagnosticul se efectuează utilizând un dispozitiv special pentru laringoscop sau o oglindă pentru examinarea laringelui.

Tracheobronchoscopia evaluează starea lumenului bronhiilor, a traheei și a mucoaselor acestora. De obicei, metoda de cercetare este destinată detectării și îndepărtării obiectelor străine și este efectuată în principal de pulmonologi.

Esofagoscopia este indicată prin utilizarea unor tuburi rigide speciale, dacă există o funcție de înghițire înrăutățită, obiecte străine, arsuri ale esofagului. De obicei, acest diagnostic este efectuat de gastroenterologi.

Următoarele sunt utilizate ca metode generale de diagnosticare:

 • Ultrasunete pentru examinarea sinusurilor în regiunea maxilară și frontală, detectarea neoplasmelor în gât. Această metodă vă permite să determinați în sinusuri lichidul purulent sau chistic, precum și îngroșarea mucoasei;
 • Radiografiile sunt folosite pentru a stabili anomalii congenitale ale esofagului, organelor respiratorii, craniului, detectarea obiectelor străine, neoplasme, fisuri (fracturi) în craniu;
 • fibroscopie examineaza nazofaringe, pasajele nazale, perete trahee, bronhii esofag, precum și partea interioară este estimată cavitatea și epiglotă infraglottic (care este greu de a vedea dacă alte metode de investigare). De asemenea, această metodă este utilizată pentru biopsie și îndepărtarea obiectelor străine;
 • RMN (imagistica prin rezonanță magnetică) ajută la stabilirea limitelor structurilor, a densității diferitelor țesuturi, ceea ce contribuie la o definiție mai precisă a neoplasmelor. Diagnosticele poate deține, de asemenea, secțiunile într-un plan diferit și este extrem de important în identificarea tumorilor care au format în grosimea gâtului sau sub baza craniului, precum și în diverse dezvoltări patologice, chisturi și polipi;
 • tomografia computerizată este metoda cea mai exactă de investigare. Un tomograf special face posibilă efectuarea unui studiu destul de rapid și cu o acuratețe maximă.

Ce face ORL?

ORL tratează astfel de organe umane importante, cum ar fi gât, nas și urechi. Cu toate acestea, aici vorbim nu numai despre organe individuale, ci despre sisteme întregi. Nas - sistem destul de complex, care include, de asemenea, sinusuri, gat pentru a include trahee, laringe, faringe, esofag, boli ale urechii includ boli atrii, interior (medie) urechii, nervul auditiv, transmiterea unui semnal sonor într-o anumită regiune a creierului.

Toate aceste sisteme sunt unite într-o singură dată datorită legăturii lor inextricabile între ele. Boala cavității nazale (frig) poate cauza o boală atât de gravă ca otita (inflamația urechii). În cazul în care otita este lăsată nesupravegheată, aceasta poate duce la surzenie. De asemenea, dacă toate tratamentele sunt îndreptate numai la otită, iar nasul curgerii rămâne fără terapia necesară, atunci efectul tratamentului cu otită este redus la zero.

Otolaringologul este implicat în prevenirea și tratarea bolilor organelor auditive și a tractului respirator. Un bun specialist are abilitățile unui terapeut și ale unui chirurg. Dacă este necesar, medicul va putea efectua anumite proceduri necesare pentru tratamentul eficient al unei anumite boli (spălarea organelor afectate, tratarea mucoasei cu o soluție antiinflamatorie sau antimicrobiană). De asemenea, otolaringologii deseori efectuează operații privind patologiile tiroidiene. Mulți oameni suferă de patologii congenitale sau dobândite ale septului nazal. Deseori în afara unui astfel de defect este invizibil, dar aduce pacientului o mulțime de disconfort (scurtarea respirației, lipsa oxigenului în organism, încălcarea sensului mirosului etc.). Operația de corectare a curburii este, de asemenea, în competența otolaringologului. Foarte adesea motivul sforăitului este septul curbat nazal.

Problema surzeniei, atât parțială cât și completă, este acum larg răspândită în zilele noastre. Problema este adesea asociată cu condiții de muncă zgomotoase, răniri etc. Astăzi, medicina modernă este capabilă să se elibereze de o boală atât de neplăcută ca boala lui Meniere (tinitus). Sinuzita, otita, sinuzita, amigdalele, etc. - raspund bine la tratament si merg fara complicatii cu metode moderne de tratament si echipament bun.

Ce boli sunt tratate de ORL?

Bolile care sunt tratate cu ORL au devenit obișnuite pentru cele mai multe, iar opinia că este posibil să se facă față unei astfel de boli se răspândește în mod independent și mai mult în rândul populației. Aproape fiecare persoană cu durere în gât costă clătiri obișnuite sau pastile resorbtive, cu o răceală cumpără un mijloc dovedit de mult. Cu toate acestea, se întâmplă ca situația să înceapă să scape de sub control, condiția se înrăutățește și auto-tratamentul nu ajută. În acest caz, trebuie să căutați ajutorul calificat al unui otolaringolog. Destul de des auto-tratamentul duce la o formă cronică a bolii sau complicații severe.

O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, deoarece nu sunt în măsură să descrie corect simptomele, să indice unde și cum doare. Copiii sunt mai vulnerabili decât adulții, au deja pasaje de respirație. De exemplu, o astfel de afecțiune precum laringita, cu tratament necorespunzător, se poate dezvolta într-un canal fals, atunci când laringele sunt blocate și bebelușul începe să se suce.

Pentru LOR este necesară abordarea acestor boli:

 • cu inflamația faringelui (faringită), inflamația laringelui (laringita), inflamația cronică a amigdalelor (amigdalita);
 • cu o scădere a auzului, inflamație a urechii (otită);
 • rinita (inclusiv cronice), creșterea tonsil rinofaringiană (adenoids), remainders pe mucoase (polipi), inflamarea sinusurilor nazale (sinuzite), incluzând inflamația frontală (sinuzite) si a sinusurilor (sinuzită).

Sfatul medicului ENT

ORL în perioadele de boli sezoniere recomandă evitarea contactelor cu bolnavii ori de câte ori este posibil, ar trebui să se acorde o protecție specială copiilor mai mici de un an, deoarece nu sunt imunități suficient dezvoltate și organismul nu este rezistent la viruși și infecții.

Odată cu apariția toamnei, umiditatea din cameră este redusă, ceea ce se datorează începutului sezonului de încălzire. Aerul uscat depășește cu mult membranele mucoase (nasul, gâtul), ceea ce facilitează penetrarea ușoară a infecțiilor în organism. Prin urmare, este extrem de important să se asigure că umiditatea din cameră este la un nivel suficient (aproximativ 45%).

Încălzirea ajută organismul să depășească mai ușor consecințele negative ale sezonului rece, pe lângă un organism puternic și temperat, este mult mai ușor să tolerați aproape toate bolile. Experții recomandă să facă gimnastica de dimineață și procedurile de apă după ea (duș de contrast sau turnarea apei reci).

Receile pot fi doar începutul unor boli mai grave. Copiii au o amenințare majoră la viață, o boală ca o cereală, care este o complicație a frigului comun. Bolile secundare pot de asemenea să apară, de exemplu, bronșită sau pneumonie. Unele boli, cum ar fi astmul sau febra fanului, se pot dezvolta ca rezultat al reacțiilor alergice. Fumatul, aerul murdar contribuie la o varietate de răceli.

Medicii recomandă aerisirea zilnică a camerei, nu suprasolicitați, evitați curenții și consumați mai multe fructe și legume. De asemenea, măsuri bune de prevenire sunt lubrifierea pasajelor nazale cu unguent oxolin și clătirea gurii și a gâtului cu soluții dezinfectante. Puteți spăla cavitatea nazală cu o soluție de săpun, care va ajuta la îndepărtarea nu numai a prafului și a poluării, ci și a virușilor. De asemenea, este bine să beți un curs de vitamine cu debutul sezonului rece.

ORL este angajat în tratament, precum și prevenirea diferitelor boli ale gâtului, nasului, urechii. Un specialist bun trebuie să aibă abilitățile unui terapeut și ale unui chirurg. Destul de des, medicul trebuie să îndepărteze diverse obiecte străine mici din tractul respirator și din ureche, în special la copiii mici.

Toate organele care se ocupă de tratament ORL, sunt în relație apropiate una de alta, și destul de des o boală a unui organ conduce la complicații într-un alt organ, de exemplu, la rece poate fi o cauza a inflamatiei urechii (otita medie), astfel încât tratamentul trebuie utilizat abordare avantajos integrată tratament.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.