^

Sănătate

Congestie nazală

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Congestia nazală este un simptom bine cunoscut pentru toți cei care au suferit de o infecție virală a tractului respirator superior. Motivele congestiei nazale cronice sunt discutate mai jos.

trusted-source[1], [2], [3]

Cauzele congestiei nazale

  • La copii: adenoide de dimensiuni mari; rinită; atrezia hoanului; tumorile localizate în jumătatea posterioară a cavității nazale (în spațiul nazofaringian), de exemplu, angiofibromii; corpuri străine.
  • La adulți: defecte ale septului nazal, rinita, polipi, sinuzita cronică, leziunile granulomatoase (tuberculoza, sifilis, lepra), influenta iatrogen (utilizarea medicamentelor vasoconstrictoare locale, rezerpina, compuși triciclici).

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Jaobstrucție trogennaya a nasului (rinita medicamentoasa)

Medicamentele (picăturile și spray-urile), care reduc stagnarea mucoasei nazale datorită îngustării vaselor, pot duce la deteriorarea mucoasei datorate hipoxiei. În acest caz, există adesea un "fenomen de ricochet", care se manifestă prin stagnarea sângelui în membrana mucoasă, ceea ce duce la o edemă și mai mare, care determină ca pacientul să intensifice utilizarea medicamentului. Membrana mucoasă a nasului devine umflată și roșie.

Notă: aceste decongestive nu pot fi utilizate mai mult de o săptămână.

Rinita alergică

Acesta poate fi sezonier sau pe tot parcursul anului.

Simptome: strănut, senzație de mâncărime în nas și rinoree. Conchae nazale sunt edematoase, iar membrana mucoasă este liliac palid sau roz-liliac. Adesea există polipi ai nasului. Alergenul poate fi identificat prin teste cutanate.

Cure de tratament de injecții cu agenți de desensibilizare pot ajuta la 70% dintre pacienții cu rinită alergică sezonieră, UQ doar 50% dintre pacienții care sunt alergici la casa acarieni. Acest tratament poate provoca anafilaxie fatale și , prin urmare , astfel de pacienți care au nevoie de supraveghere medicală pentru o anumită perioadă de timp după fiecare injectare de desensibilizare și de mână ar trebui să fie necesară pentru toate resuscitare cardiopulmonara. Alte măsuri terapeutice includ utilizarea de antihistaminice [ de exemplu, terfenadina (Terfenadina) 60 mg la fiecare 12 ore în interior] decongestionante comun [ de exemplu, pseudoefedrina (pseudoefedrină) 60 mg la fiecare 12 ore activă efecte secundare - hipertensiune, hipertiroidism, exacerbarea bolii coronariene; contraindicată utilizarea simultană a inhibitorilor de MAO); spray - uri ( de exemplu, 2% soluție cromoglicat de sodiu, 2 „evacuare“ la 2,6 mg la fiecare 4-6 ore), sau efectuarea terapiei cu steroizi nazal (cum ar fi dipropionat de beclometazonă, pentru inhalare 8 xg timp de 50 de zile).

Notă: inhalatoare nazale steroidiene pot fi folosite în mod continuu, dar picături steroizi sunt ușor absorbite și au un efect general asupra organismului, astfel încât acestea să poată fi folosite pentru a nu mai mult de 1 lună la 1 curs de tratament, cheltuind nu mai mult de 6 cursuri de tratament pe an.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Rinita vasomotorie

De asemenea, provoacă obstrucție nazală și / sau rinoree. Este de obicei dificil să se stabilească un alergen. Cu o rinoscopie, sunt vizibile umflarea și umflarea conicăi nazale, se observă producția excesivă de mucus.

Tratamentul: măsurile uzuale luate cu rinită alergică sunt ineficiente. Rhinoreea este oprită de ipratropium sub formă de aerosol nazal (2 inhalări de 20 mcg în fiecare nară la fiecare 6 ore). Congestia nazală poate fi eliminată prin căuterizare sau reducerea chirurgicală a volumului concha nazal inferior.

Polipi nazali

Polipii nazali se găsesc frecvent în asociere cu rinita alergică, etmoidita cronică și fibroza chistică. Astfel de pacienți pot recomanda un aerosol dipropionat de beclometazonă, de exemplu S "evacuare" pe zi (un "gaz de evacuare" = 50 μg). În caz contrar, este necesară o poligonctomie.

Curbura septului nazal

La copii, este rar, iar la adulți afectează până la 20% din populație. Curbura septului nazal poate fi secundară leziunii nasului. Deformarea este eliminată prin excizia chirurgicală a oaselor și benzii cartilajului în septul nazal, așa-numita rezecție submucoasă (CMR).

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Diagnosticul congestiei nazale

În primul rând, trebuie să colecteze cu atenție anamneza: cum sunt simptome variabile, natura obstrucției nărilor, impactul asupra congestiei nazale ingestia de alimente, de vorbire și de somn (sforait). În urma unei examinări, pacientul ar trebui să acorde o atenție la orice încălcări ale nasului, curbura sa, în cazul în care ambele nări sunt complet închise (acest lucru ar trebui să dețină oglinda nazală alternativ sub fiecare nara și de ceas oglinzi fumigare) folosind o oglindă pentru a examina spațiul nazofaringian (la copii este mai bine vizualizat pe radiografia laterală).

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.