^

Sănătate

Progesteronul din sânge

, Editorul medical
Ultima examinare: 14.07.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Progesteronul promovează proliferarea membranei mucoase a uterului, facilitează implantarea unui ovul fertilizat. Progesteronul este sintetizat de un corp galben, iar în timpul sarcinii, placenta devine principala sa sursă. Măsurarea concentrației de progesteron în sânge este efectuată pentru a confirma sau exclude ovulația în timpul ciclului menstrual.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Cine să contactați?

Concentrația de progesteron în ser

Vârstă

Progesteron, nmol / l

Femei:

 

Faza foliculară

0.5-2.2

Faza de ovulație

3,1-7,1

Faza luteală

6,4-79,5

Menopauza

0,06-1,3

Sarcinii:

 

9-16 săptămâni

32,6-139,9

16-18 săptămâni

62,0-262,4

28-30 săptămâni

206,7-728,2

Perioada prenatală

485,8-1104

Bărbați

0,4-3,1

Principalul organ țintă al progesteronului este uterul. Hormonul provoacă o transformare secretoare a endometrului proliferativ proeminent, asigurându-și astfel disponibilitatea de a implanta un ovul fertilizat. Mai mult, progesteronul exercită o funcție de control importantă în sistemul de steroizi gonadotropin-gonadal și determină stimularea centrului de căldură. Aceasta determină o creștere a temperaturii corpului cu 0,5 ° C în faza luteală a ciclului menstrual după ovulație.

Până la sfârșitul vârfului LH, concentrația de progesteron rămâne extrem de scăzută. Cu toate acestea, simultan cu vârful LH în mijlocul ciclului, există o creștere mică, dar semnificativă, a concentrației de progesteron, urmată de o scădere. În paralel cu estradiolul, nivelul de progesteron începe să crească din nou în a doua jumătate a ciclului. Aceasta înseamnă că luteinizarea este finalizată. La sfârșitul ciclului, concentrația de progesteron scade din nou și atinge valorile primei faze foliculare, în care efectele corpului galben sunt practic absente. Această scădere bruscă a concentrației de progesteron cauzează sângerare menstruală.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.