^

Sănătate

Chirurgie pentru îndepărtarea hidropizei testiculului

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Dropsy (hidrocel) al testiculului - organul genital intern al unui om este congenital, în cazuri rare dobândit. Este o acumulare de lichid seros între membranele testiculului, ceea ce duce la mărirea acestuia. Identificarea  hidropizei la un nou-născut  nu necesită un răspuns rapid, deoarece de obicei dispare până la sfârșitul primului an de viață. Uneori este necesar să îl eliminați atât la copii, cât și la adulți.

Hidrocelul este cel mai frecvent edem scrotal benign, estimat la 1% din populația adultă masculină. [1]Există controverse cu privire la tratamentul hidrocelului primar. Sunt descrise aspirația și scleroterapia; cu toate acestea, hidrocelectomia sau hidrocelectomia rămâne tratamentul la alegere pentru hidrocel. [2]

Indicații pentru procedură

Atunci când apare un hidrocel datorită traumei perineului și scrotului, o boală inflamatorie a organelor sale, deficiență limfatică afectată, torsiune testiculară, se recurge inițial la tratament conservator pentru a elimina cauza. Lichidul din testicul este îndepărtat prin puncție, iar medicamentele sclerozante sunt injectate în interior. Adesea se termină cu infecție, complicații.

Indicațiile pentru îndepărtarea chirurgicală a hidropizei testiculului sunt următoarele simptome:

  • durere acută în scrot;
  • roșeața ei;
  • umflarea organelor genitale;
  • disfuncție de organ patologic.

Preparare

Operația este întotdeauna precedată de o perioadă de pregătire, care constă într-o examinare cuprinzătoare a pacientului. Urologul efectuează o examinare tactilă inițială, va da o sesizare pentru un examen ambulatoriu, care constă în trecerea unui test de sânge,  ultrasunete ale canalelor inghinale și ale organelor scrotului ,  [3]diafanoscopie - transiluminarea testiculelor.

Acest lucru este necesar pentru a evalua amploarea intervenției chirurgicale, pentru a stabili volumul de lichid acumulat. Atunci când sunt detectate patologii care au provocat hidropizie, acțiunile terapeutice sunt îndreptate în primul rând către ele.

Cine să contactați?

Tehnică îndepărtarea testiculului hidropsic

Există mai multe tehnici pentru efectuarea chirurgiei testiculare hidrocefale la bărbați, numite după chirurgii care le-au propus. Nu există nicio diferență fundamentală între ele, dar acestea diferă în ceea ce privește plasticul membranei testiculului.

Intervenția chirurgicală  conform lui Bergman  implică îndepărtarea unei părți a acesteia după eliberarea umorului apos; Operația lui Winkelmann implică disecția, răsucirea din afară și sutura din spatele testiculului. Lord a propus o intervenție mai puțin traumatică - ondularea. [4]

Ce tehnică este rațională de aplicat depinde de mărimea hidropiziei, de bătrânețe.

Hidrocelectomia cu acces minim se realizează prin fenestrarea membranei [5]și prin tragere pentru a îndepărta sacii mari de hidrocel printr-o incizie mică și cu incizie minimă. Sacul hidrocel este tratat printr-o incizie mai mică în pielea scrotului împreună cu excizia discului mai mic al sacului hidrocel. Hidrocelectomia cu acces minim oferă rezultate chirurgicale mai bune pentru edemul scrotal și îngroșarea scrotului și satisfacția pacientului decât hidrocelectomia tradițională excisională prin eversie. 

Terapia cu laser este un mod inovator și eficient de tratare a patologiei. Oferă un traumatism tisular minim, absența pierderii de sânge, nedurerea (efectuată sub anestezie locală), viteza operației, absența cicatricilor și o scurtă perioadă de reabilitare. [6]

Îndepărtarea testiculului hidropsic la un copil

Procedura de îndepărtare a hidropiziei la un copil nu se efectuează de obicei mai devreme de 1,5-2 ani, deoarece ea însăși poate dispărea. Tipul de operație este selectat pe baza caracteristicilor bolii. Deci, în caz de comunicare hidropiză (nu procesul vaginal crescut al peritoneului), se folosește tehnica Ross - inelul inghinal intern al procesului este excizat și legat și se formează un spațiu în membranele testiculare. [7]

Această procedură implică o mică incizie în zona inghinală. Uneori laparoscopia este utilizată pentru implementarea sa, dar are mai multe complicații postoperatorii, prin urmare nu este foarte populară.

La începutul acestei vârste, se recurge la intervenția chirurgicală dacă hidropizia este combinată cu o hernie inghinală, crește și oferă senzații neplăcute, o infecție se alătură ei. După 10 ani, se folosesc aceleași tehnici ca și pentru adulți. [8]

Contraindicații la procedură

Îndepărtarea hidropizei testiculului este contraindicată în procesul inflamator acut al sistemului genito-urinar, abcese purulente, încălcarea integrității suprafeței țesuturilor scrotului, diagnostice netratate care au cauzat apariția acestuia.

Consecințele după procedură

După îndepărtarea hidropizei pentru o perioadă destul de lungă de timp, până la un an, la locul inciziei pot fi observate senzații dureroase neplăcute. Pot exista disconfort postoperator, limitarea temporară a activităților normale și complicații. Acest lucru se datorează prinzării țesuturilor sau a terminațiilor nervoase din cicatrice. [9]

Complicații după procedură

Conform statisticilor, complicațiile după procedură apar în 2-8% din cazuri: hematom, infecție, edem persistent, durere cronică și scăderea fertilității. Există recidive, există un risc mic de infertilitate (5%). Cel mai periculos este afectarea circulației sângelui în testicul, care poate duce la atrofierea acestuia. [10]

Aveți grijă după procedură

În prima zi după operație, pacientului i se administrează un medicament anestezic; în următoarele câteva zile, poate fi necesar un laxativ pentru a nu se strecura în timpul golirii.

După îndepărtarea hidropizelor, testiculele nu trebuie stoarse, purtând lenjerie intimă strânsă. Adulților nu li se recomandă să se angajeze în muncă fizică grea și sex timp de 2 săptămâni, copiilor li se acordă o lună de scutire de educație fizică.

Recenzii

Părinții băieților care se confruntă cu această problemă și bărbații adulți înțeleg că o operație de îndepărtare a hidropiziei este singura modalitate de a scăpa de ea, de a găsi o viață normală, inclusiv o viață sexuală deplină, de a avea copii.

Recenzii subliniază faptul că oamenii aleg cu atenție instituțiile medicale pentru procedură și specialiști bine dovediți, deoarece există un internet unde puteți face cunoștință cu diverse opinii.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.