^

Sodiu

, Editorul medical
Ultima examinare: 10.08.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sodiul (Na) face parte din limfomul sanguin, adică face parte din fluidele extracelulare. Rolul său în organism este foarte important. Numele său a fost preluat din Egiptul antic din Egiptul Antic, deoarece alcalinele din lacurile soda au fost numite Nitron.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Principalul lucru despre sodiu

Sodiul este considerat un cation extracelular alcalin. Sodiu, împreună cu potasiu (Ka) și clor (Cl) - unul dintre cele mai necesare substanțe nutritive pentru organism. Total sodiu din organism conține 70-110 grame, a treia parte din care este în țesutul osos și restul în fluide extracelulare, în țesuturi musculare și nervi.

Cantitatea de sodiu necesară pe zi

Rata zilnică de sodiu este ușor de întreținut, ca o zi trebuie să consumi 4-6 g din acest element, iar în 15 de grame de sare de masă simplă este deja conținută porțiunea potrivită de sodiu.

Când trebuie să-mi mărească aportul de sodiu?

În timpul căldurii și în timpul sportului, o persoană pierde o mulțime de umiditate sub formă de transpirație, astfel încât în astfel de condiții este necesară creșterea aportului de sodiu. De asemenea, acest lucru trebuie făcut cu utilizarea diureticelor, cu vărsături severe și diaree, cu arsuri și cu boala Addison (insuficiență cortexului suprarenale).

Digestibilitatea pe bază de sodiu

În cazul în care organismul este complet sănătos, apoi sodiul este excretat împreună cu urina în aproape aceeași cantitate ca și cum a fost.

Efectul benefic al sodiului asupra organismului

Sodiu împreună cu potasiu (Ka) și clor (Cl) implicate în celulele de schimb apă-sare în oameni și animale, dar menține un echilibru fluidele extracelulare neutraliza acizii introduse și sprijină alcalini- osmolalitate.

Sodiul reglează tensiunea arterială, ajută la funcționarea normală a mușchiului cardiac și reduce toate grupurile musculare. El acordă o rezistență deosebită țesuturilor, echilibrează bătăile inimii. Sistemele digestive și excretoare nu se fac fără influența sa, iar transferul de substanțe utile în interiorul și în afara celulei fără ea este pur și simplu imposibil.

Sodiul este un antagonist de potasiu (Ka) din organism, astfel încât acesta să funcționeze corect, raportul dintre sodiu și potasiu (Ka) trebuie să fie 1: 2. Dacă există prea mult sodiu în organism, atunci echilibrul său poate fi egalat cu adăugarea unei cantități suplimentare de potasiu (Ka).

Interacțiunea sodiului cu alte elemente ale corpului

Dacă în organism există prea mult sodiu, atunci potasiul (Ka), magneziu (Mg) și calciu (Ca) sunt eliminate din organism în cantități prea mari, ceea ce poate duce la probleme de sănătate.

Simptomele deficitului de sodiu

Dacă nu există suficiente sodiu în organism, atunci își pierde pofta de mâncare, nu poate face distincția între gustul alimentelor, o astfel de persoană se poate plânge de greață, vărsături și crampe de stomac. De asemenea, este posibil să piardă în greutate datorită apei, să crească gazele în intestin. Pot apărea erupții cutanate, oboseală severă, amețeli și o schimbare bruscă de dispoziție, slăbiciune musculară, convulsii. Adesea persoanele cu deficiență de sodiu se plâng de o tulburare de memorie și de o rezistență slabă la infecții.

Simptomele excesului de sodiu

Când corpul este saturat de acest element, pot apărea umflături, alergii și sete puternice. De fapt, sodiul se leagă puternic de apă, prin urmare, cu consumul excesiv, apa se acumulează în organism și este slab excretată. Aceasta duce la o creștere a tensiunii arteriale și, în consecință, la boli de inimă (posibil debutul unui accident vascular cerebral).

Atunci când nu există suficientă potasiu (Ka) în organism, sodiul pătrunde în celule și aduce prea multă apă. Uneori, acest lucru duce la faptul că celulele saturate cu apă izbucnesc, țesutul muscular se umflă și formează o picătură. Conținutul constant de sare ridicată în organism duce la o varietate de edeme, boli de rinichi și hipertensiune arterială.

De ce este acumularea excesiv de sodiu în organism?

În plus față de faptul că excesul de sodiu poate să apară la consumarea frecventă de sare în cantități mari (alimente sărate), poate apărea și sub stres sau tratament cu corticosteroizi, cum ar fi cortizonul.

Aldosteronul, care produce glandele suprarenale în timpul stresului, este capabil să rețină sodiu în organism.

Ce afectează cantitatea de sodiu din produsele alimentare?

Cantitatea acestui element în produse depinde numai de cantitatea de sare adăugată în timpul gătitului.

Motivele pentru lipsa de sodiu

De obicei, este extrem de dificil să pierdeți o cantitate semnificativă de sodiu din organism, dar se poate întâmpla în vreme caldă, iar pierderile pot fi atât de mari încât devin o amenințare pentru sănătatea dumneavoastră. Astfel de schimbări în organism pot duce la leșin. Dieta sarata duce, de asemenea, la pierderea de sodiu, care provoaca diaree si varsaturi frecvente.

Produse cu conținut de sodiu

Cea mai mare cantitate de sodiu conține șobolan de mare - aproape 520 mg. Aproximativ 200-300 mg din acest mineral conține cambulă, caracatiță, midii și homari. 130-160 mg de sodiu conțin hamsii, creveți, sardine, ouă obișnuite de pui și miel de pește. Mai accesibile pentru toata lumea pot fi cancerele, calmarul sau sturionul de pește - contin mult sodiu, ceea ce va fi suficient pentru a face organismul sănătos.

Atenţie!

Pentru a simplifica percepția informațiilor, această instrucțiune de utilizare a medicamentului "Sodiu" a fost tradusă și prezentată într-un formular special pe baza instrucțiunilor oficiale de utilizare medicală a medicamentului. Înainte de utilizare citiți adnotarea care a venit direct la medicamente.

Descrierea este furnizată în scopuri informative și nu este un ghid pentru auto-vindecare. Nevoia de acest medicament, scopul regimului de tratament, metodele și doza medicamentului sunt determinate numai de către medicul curant. Auto-medicamentul este periculos pentru sănătatea ta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.