^
A
A
A

Oamenii sănătoși nu vor mai fi supuși screeningului pentru cancerul de prostată

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

10 October 2011, 18:07

Oamenii sănătoși vor înceta să ia în mod regulat teste antigen specifice prostatei (PSA) pentru a detecta cancerul de prostată, un grup de lucru responsabil pentru examinările preventive medicale la guvernul SUA a ajuns la o astfel de concluzie.

Această decizie a fost luată în baza rezultatelor analizei studiilor clinice cinci la scară largă au arătat că utilizarea testului antigenului specific prostatic ca screening - ul nu reduce mortalitatea de cancer de prostată, și conduce la proceduri de diagnostic si terapeutice care nu sunt necesare, care presupun un risc crescut de complicații.

Statisticile arată că în SUA, cancerul de prostată este detectat la fiecare șase bărbat. Cancerul de prostată este tipic pentru vârstnici, iar mortalitatea datorată acestei boli este foarte mare la persoanele mai în vârstă de 75 de ani. Trebuie remarcat faptul că cancerul de prostată este o tumoare care se dezvoltă extrem de lent și, adesea, nu reușește să ducă la complicații până când persoana nu moare de vârstă înaintată sau de altă boală.

Rezultatele studiilor au arătat că diagnosticul și tratamentul care au fost inițiate după testul PSA duc adesea la apariția unui număr de complicații: durere cronică, disfuncție erectilă, incontinență.

Grupul de lucru a remarcat că între 1986 și 2005, aproximativ 1 milion de americani au suferit o intervenție chirurgicală și radioterapie pentru cancerul de prostată detectat prin analiza PSA. Dintre acestea, 5.000 de oameni au murit la scurt timp dupa operatie, iar aproximativ 70.000 de oameni s-au confruntat cu o serie de complicatii grave. Aproximativ 300 de mii de oameni au început să sufere de impotență și de incontinență urinară.

Toate aceste date au determinat grupul de lucru să decidă să nu mai utilizeze testul PSA pentru a examina cancerul de prostată la bărbații sănătoși. Majoritatea organizațiilor medicale au susținut această decizie, dar adversarii au fost companii farmaceutice și medici specializați în tratarea cancerului de prostată.

De asemenea, recent oamenii de stiinta au aratat ca plimbarile regulate in aer liber imbunatatesc prognosticul de cancer de prostata

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.