^

Sănătate

Vaccinul antigripal la copii și adulți: contraindicații

, Editorul medical
Ultima examinare: 10.08.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Vaccinarea împotriva gripei numai din 2006 este inclusă în Calendarul Național. În Europa, există o evidență continuă a cazurilor de gripă și, deși este departe de a fi completă, vaccinarea împotriva gripei a redus incidența.

Potrivit OMS, cu epidemii anuale de gripă, 5-10% dintre adulți și 20-30% dintre copii se îmbolnăvesc, 2500000-500 000 de oameni mor din cauza acestei boli, daunele economice se ridică la 1 până la 6 milioane de dolari pe 100 000 de persoane.

Un vaccin împotriva gripei trebuie administrat pacienților - cronicari, care sunt adesea bolnavi de ARI, copii de vârstă preșcolară. În țările din Europa, sunt vaccinate persoanele în vârstă, pacienții cu boli cardiace, pulmonare (inclusiv astm bronșic) și patologia renală, diabetul și persoanele cu imunosupresie. În SUA, din 2008, vaccinul împotriva gripei este mai vechi de 6 luni. Introduse în Calendarul Național.

Vaccinarea împotriva gripei la copii

Vaccinarea împotriva gripei trebuie efectuată în primul an, deoarece la această vârstă există o incidență ridicată și un curs sever. Astfel, în sezonul 2007/08, ponderea copiilor 0-2 ani printre cei care au dezvoltat gripa a fost 38,4%, 3-6 ani - 43,5%, în timp ce elevii doar 14%, iar adulții - 2,8%. Printre copiii spitalizați cu gripă confirmată, 50% au fost copii sub vârsta de 6 luni, 2/3 - copii sub 1 an și 80% - până la 2 ani. Într-un alt studiu, sa arătat că din numărul copiilor care sunt bolnavi de gripă la vârsta de 2-5 ani, la fiecare 250, 6-24 luni este internat în spital. - la fiecare 100 de ani. și 0-6 luni. - la fiecare zece .. Potrivit datelor combinate ale Academiei Americane de Pediatrie, rata de spitalizare pentru această boală este de 240-720 la 100 000 de copii 0-6 luni. și de 17-45 la 100.000 de copii în vârstă de 2-5 ani; 37% dintre cei internați au fost expuși riscului - rata de spitalizare a acestora a fost de 500 la 100 000.

Și deși rata mortalității copiilor este de 1/10 din rata mortalității persoanelor în vârstă (0,1 și 1,0 la 100 000), un studiu special în Statele Unite ale Americii privind această problemă în perioada 2004-2005. A arătat că copiii din prima jumătate a acestui indicator sunt de 0,88 la 100 000.

Simptomele de gripă la copii mici diferă adesea de imaginea clasică - febră mare + intoxicație + tuse și nas curbat. La această vârstă împotriva temperaturilor ridicate adesea febrile convulsii, gripa cauzează adesea crup, bronsiolita, astm, otita medie adesea complicate, sinuzita si pneumonie. Frecvența otitei medii la copiii cu gripă este de 18-40% în funcție de diferite tori, mult mai des la copiii sub 2 ani. Complicarea miocarditei, precum și a sistemului nervos - nu este mai puțin frecventă. Astfel, au avut loc într - un studiu de 842 de copii cu gripa confirmata de laborator in 72 complicatii neurologice encefalopatie la 10 copii, convulsii febrile la 27 afebril, și - la 29, 2 și meningita datorate atacului cerebral, hipotensiune arterială - y 4.

Cine ar trebui să fie vaccinat?

Continentul indicat în Calendarul Național nu include un număr de grupuri ale căror vaccinuri antigripale au avut un efect indiscutabil și pot fi recomandate; Calendarul de imunoprofilaxie pentru indicațiile epidemiologice nu decodifică grupurile de risc. Recomandările în vigoare în Statele Unite sunt prezentate mai jos, vaccinul antigripal ar trebui administrat la următoarele categorii de persoane:

  • Copii sănătoși cu vârsta peste 6 luni.
  • Astmul și alte boli pulmonare cronice , cum ar fi fibroza chistică.
  • Boli ale inimii cu tulburări hemodinamice.
  • Condiții care sunt pline de afectare a funcțiilor respiratorii (aspirație, stază de spută) - epilepsie, boli neuromusculare, leziuni ale măduvei spinării, retard mintal
  • Imunodeficiențe, inclusiv infecția cu HIV.
  • Celule anticoagulante și alte hemoglobinopatii.
  • Boala renală cronică , metabolismul, diabetul zaharat,
  • Boli care necesită terapie pe termen lung cu acid acetilsalicilic (boli reumatice, sindrom Kawasaki) ca prevenire a sindromului Reye.
  • Membrii familiei și personalul care îngrijesc copiii sub vârsta de 5 ani (deosebit de important pentru copiii cu vârsta sub 6 luni).

Aceste recomandări, în timp ce nu includ astfel de grupe evidente de risc, cum ar fi pacienții cu leziuni organice ale sistemului nervos central, în care grippvyzyvaet apnee prelungită, copiii cu dizabilități și dezvoltarea pulmonar displaziei bronhopulmonare, este acceptabil pentru condițiile noastre. Desigur, ar trebui să recomandăm, de asemenea, vaccinarea individuală tuturor copiilor și adulților.

Vaccinarea împotriva gripei pentru persoanele cu boli cronice este sigură. A publicat o muncă suficient de convingătoare, permițând vaccinarea acestor contingente.

Vaccinuri împotriva gripei

Vaccinul împotriva gripei se prepară din tulpinile actuale de virusuri A / H1N1, A / H3N2 / și B, recomandate anual de OMS. Vaccinarea împotriva gripei se efectuează în toamnă, de preferință înainte de debutul morbidității.

În loc de gama globulină antigripală eliberată anterior, imunoglobulina umană este utilizată într-o doză dublă.

In prezent testat vaccinul antigripal, care nu se bazează pe hemaglutinina și neuraminidaza, și proteina matrice 1 și nucleoproteina virionului care nu sunt mutante; dacă va fi de succes, nu va fi nevoie de o vaccinare anuală.

Vaccinurile vii sunt făcute din tulpini atenuate ale virusului (adaptate la mutanții reci), sunt capabili să producă imunitate locală (producerea de anticorpi IgA) cu administrare intranazală. În SUA, unde un vaccin viu a fost utilizat de la 5 ani, inclusiv. La copiii cu astm, se dovedește a fi mai eficace decât vaccinul inactivat împotriva A / H1N1 și B.

Allantoin vaccin gripal viu intranazal pentru copiii de la 3 ani și adulți (Microgen, Rusia) - liofilizat pentru prepararea soluției. Conținutul fiolei se dizolvă în 0,5 ml (1 doză) de apă fiartă (răcită). Vaccinul adecvat pentru vârstă este injectat o dată în 0,25 ml în fiecare pasaj nazal la o adâncime de 0,5 cm, cu distribuitorul atașat al unui tip RD de o singură utilizare.

Vaccinarea împotriva gripei este slab reacționată. Depozitarea medicamentelor la o temperatură între 2 și 8. Perioada de valabilitate - 1 an.

Vaccinarea all-virion inactivată împotriva gripei este utilizată la copiii cu vârsta mai mare de 7 ani și la adulți. Este un virus purificat, cultivat pe embrioni de pui, inactivat prin iradiere UV.

Grippovak (NIIVS, Rusia) conține în 1 ml de 20 μg subtipuri de hemaglutinină A și 26 μg B. Conservant - mertiolat. Eliberarea de formă: fiole de 1 ml (2 doze), flacoane cu doze de 40 sau 100 de doze. Depozitați la 2-8 °. Copii Introduse 7 ani și tineri nasally (spray-RJ-M4) de 0,25 ml în fiecare nară de două ori cu un interval de 3-4 săptămâni, adulți - v. 18 - intranazal în același mod sau parenteral (n / k) o dată într-o doză de 0,5 ml.

Vaccinarea împotriva lichidului de centrifugare eluat cu inactivare gripală (Rusia) - se aplică în conformitate cu același sistem ca și Grippovac

Subunitățile și vaccinurile divizate sunt utilizate la copii cu vârste mai mari de 6 luni, adolescenți și Roslyh. Copiii vaccinați pentru prima dată și gripă neoblevshim, precum și pacienții cu imunodeficiență se recomandă să intre în două doze cu un interval de 4 săptămâni, în anii următori - o dată. Odată cu introducerea unei doze în primăvară și o scădere, vaccinurile sunt mai puțin imunogene

Un vaccin împotriva gripei este injectat intramuscular sau profund subcutanat în treimea superioară a suprafeței exterioare a umărului. Vaccinurile sunt păstrate la 2-8 °. Perioada de valabilitate 12-18 luni.

Subunități și vaccinuri divizate înregistrate în Rusia 

Vaccinarea împotriva gripei Compoziție, conservant Doze și metode de vaccinare

Grippol

Subunitate-Microgen, Rusia

5 pg de 2 tulpini de A și 11 pg de tulpină B, + polidioxoniu de 500 pg, mertiolat. Ampule de 0,5 ml

Copii 6 luni - 3 ani de 2 ori până la 0,25 ml cu un interval de 4 săptămâni. Peste 3 ani - câte 0,5 ml de fiecare dată.

Grippol® plus

Polimer-subunitate - Petrovax FC, Rusia

5 μg 2 tulpini A și B (Solvay Biolodzh.) + Polyoxidonium 500 μg, fără conservant. Seringă, amperi, sticle de 0,5 ml

Copii peste 3 ani și adulți la o doză (0,5 ml) o dată

Agrippal S1 - Subunitate, Novartis Vaccine and Diagnostics Srl, Italia

15 mcg 3 tulpini, fără con. Doza de injectare.

Copii mai mari de 3 ani și adulți 1 doză (0,5 ml) o dată, până la 3 ani - 1/2 doză (0,25 ml) - vaccinați pentru prima dată și nu sunt bolnavi de gripă - de 2 ori după 1 lună.

Begrivak Split, New Artis Vaccine, FRG

15 mcg 3 tulpini, fără conservant. Doza de injectare

Vaxigrip Split, sanofi pasteur, Franța

Pentru 15 mcg 3 tulpini, fără conservanți. Doza de seringă, amp. 0,5 ml, fiole cu doză de 10 doze

Copii sub 9 ani de 2 ori, 0,25 ml (până la 3 ani) sau 0,5 ml (3-8 ani); > 9 ani - o doză de 0,5 ml.

Inflexal V

Subunitate, Berna Biotech, Elveția

Pentru 15 μg de 3 tulpini; virosomii imită virionul. Fără conservanți, formaldehidă și antibiotice

Copii mai mari de 3 ani și adulți - 0,5 ml IM sau profund n / k, copii de la 6 luni. Până la 3 ani în 0,25 ml (nu au fost vaccinate anterior cu 2 doze).

Influvac

Subunitate, Solvay Pharma, Olanda

15 mcg 3 tulpini, fără conservanți și antibiotice. Doză de seringă cu auto-distrugere.

Persoane> 14 ani 0,5 ml. Copii <3 ani - 0,25 ml, 3-14 ani - 0,5 ml, nu dureroși și nu au fost vaccinați înainte de -2 ori. Vaccinarea femeilor însărcinate este permisă.

Fluarix Split, Formele SmithKlein. GmbH, KG, Germania

15 μg 3 tulpini, urme de mertiolat și formaldehidă. Doza de injectare.

Copii peste 6 ani de 0,5 ml o dată, 6 luni - 6 ani - 0,25 ml de 2 ori

Jurnale crescute în vaccin subunitate culturi celulare împotriva gripei On-taflyu, Novartis Vaccines Diagnostics End GmbH, Germania si vaccin divizat FlyuvaksiN, ChangchukLayf Știință Co, Ltd., China.

Un vaccin împotriva gripei nu este activ împotriva virușilor gripei aviare și posibilelor mutante viitoare. Vaccinuri din tulpinile "aviare" în caz de epidemie au fost create în Rusia și în alte țări.

Contraindicații pentru vaccinarea împotriva gripei

Pentru toate vaccinurile - o alergie la proteinele de ouă, la aminoglicozide (pentru vaccinurile care le conțin), reacții alergice la administrarea oricărui vaccin. Vaccinarea împotriva gripei poate fi utilizată la persoanele cu patologie cronică, cu defecte imune, femei gravide și care alăptează, pacienți cu terapie imunosupresivă, combinate cu alte vaccinuri (în diferite seringi). Nu se recomandă vaccinarea persoanelor care au suferit sindrom Guillain-Barre.

Contraindicații pentru vaccinurile vii - stări de imunodeficiență, imunosupresie, neoplasme maligne, rinită, sarcină, intoleranță la proteinele de pui. Contraindicațiile temporare, ca și în cazul vaccinurilor inactivate, sunt bolile acute și exacerbările cronice.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Vaccinarea și complicațiile

Vaccinul viu împotriva gripei este ușor reactogenic, temperatura depășind 37,5 ° în primele 3 zile este permisă pentru nu mai mult de 2% din cei vaccinați. În cazul administrării subcutanate a vaccinurilor cu celule întregi, este permisă dezvoltarea unei temperaturi pe termen scurt de peste 37,5 ° sau se infiltrează până la 50 mm la nu mai mult de 3% din cei vaccinați. Cu administrarea lor intranazală, subfebrul în decurs de 1 până la 3 zile este permis pentru nu mai mult de 2% din vaccinate.

Subunitățile și vaccinurile divizate dau reacții slabe pe termen scurt (48-72 ore) la cel mult 3% din vaccinate. Cel mai puțin reactiv în conformitate cu studiile independente internaționale sunt vaccinurile subunitare. Experiența clinică confirmă reactogenitatea scăzută a vaccinurilor sipit inactivate și subadinamice și la copii chiar și în a doua jumătate a vieții. Cea mai mare cantitate (aproximativ 70.000 de doze) de siguranță a vaccinurilor provine din Statele Unite. Există observații conform cărora vaccinul împotriva gripei este sigur în copii în prima jumătate a anului.

Sunt descrise cazuri rare de vasculită. Observațiile din Anglia pentru 34.000 de vaccinuri cu diferite vaccinuri (din care 75% cu patologie cronică) au arătat o incidență scăzută a tuturor reacțiilor alergice (în general, în 1-3% pentru diferite vaccinuri).

Rare reacții imediate după introducerea vaccinului împotriva gripei Grippol în 2006 în următoarele aproape nu s-au repetat.

Este vaccinul împotriva gripei eficient?

Vaccinarea împotriva gripei dezvoltă imunitate la 14 zile după injectare, dar la copiii care nu au avut anterior contact cu virusul, aceasta necesită 2 doze de vaccin administrate la intervale de 4-6 săptămâni. Imunitatea este specifică tipului; Vaccinarea împotriva gripei ar trebui să fie efectuate în fiecare an, deoarece există o tulpină a virusului driftului antigenic, precum și durata scurtă (6-12 luni). Chiar dacă compoziția sa de tulpini, în comparație cu sezonul trecut, nu sa schimbat.

Vaccinarea împotriva gripei are o eficacitate profilactică împotriva unei boli confirmate de laborator de 60-90%, deși gradul de protecție la copii și vârstnici este considerat mai mic. Când este infectat cu tulpini ale virusului, diferit de vaccin, eficacitatea este redusă; deși boala la persoanele vaccinate curge mai ușor, dar incidența gripei și a mortalității rămâne peste pragul epidemiei.

Vaccinarea împotriva gripei este cea mai eficientă metodă de reducere a incidenței gripei și a mortalității, atât în rândul populației generale, cât și al grupurilor de risc. O vaccinare împotriva gripei reduce spitalizarea copiilor în vârstă de 6-23 luni. (care a primit 2 doze de vaccin) cu 75%, iar mortalitatea cu 41%, iar efectul protector al vaccinării, efectuat timp de 2 ani sau mai mult, este cu mult mai mare decât înaintea epidemiei. Dintre adulții cu pneumonie comunitară vaccinată împotriva gripei, în timpul sezonului gripal, mortalitatea a fost mai mică - RR 0,3 (0,22-0,41). Efect deosebit de pronunțat în rândul vârstnicilor: pentru 10 sezoane, riscul relativ al pneumoniei a fost de 0,73 și de deces - 0,52.

Vaccinarea împotriva gripei reduce, de asemenea, incidența copiilor cu otită medie acută (cu 2,3-5,2%) și otita medie exudativă (cu 22,8-31,1%). Vaccinarea împotriva gripei reduce frecvența tuturor ARI.

Pentru a proteja copiii din prima jumătate a acestei boli, se studiază efectul vaccinării femeilor însărcinate. Datele din Bangladesh au arătat că această lovitură de gripă are o eficacitate de 63%: până la vârsta de 24 de săptămâni, 4% dintre copii au fost infectați cu gripa, comparativ cu 10% în cazul controalelor. În plus, frecvența ARI febrilă a scăzut cu 29%.

Problema gripei aviare

Virusul este extrem de patogene gripei aviare înmulțiri (H5N1) în intestinele păsărilor - neuraminidazei sale N1 rezistente la mediu acid, și H5 hemaglutinina recunoaște receptorii epitelial care conțin acizi sialic, caracteristice păsărilor. Acești receptori la om este mică (astfel încât oamenii rareori se îmbolnăvesc), dar porcii traheea conține ambele tipuri de acid sialic, ceea ce le face principalele „mixer“ viruși. Transfer de masă de la o persoană la alta este posibilă numai dacă modificați specificitatea hemaglutinina a virusului aviar.

Profilaxia post-expunere

Vaccinarea împotriva gripei trebuie efectuată înainte de începerea sezonului rece. In timpul unui focar, folosind interferon-a - picături pentru nas ALFARON, Grippferon (10 000 unități / ml) și aeozolyah: copii 0-1 ani 1 picătură (1000 ME); 1-14 ani - 2, peste 14 ani și adulți - 3 picături de 2 ori pe zi 5-7 zile (în contact cu gripa) sau vârsta doză, în dimineața la fiecare 1-2 zile (în sezonul epidemie). În același mod, folosind un supozitor viferon 1. Interferon-gamma (Ingaron - 100 000 ME în flacon este diluat în 5 litri de apă) pentru copii de peste 7 ani si adulti la 2 picaturi in nas in contact cu gripa - o data in sezonul epidemic - 2-3 picături cu 30 de minute înainte de mese după prova de toaletă 1 dată în fiecare zi 10 zile (curs repetat dacă este necesar - după 2 săptămâni).

Pentru prevenirea la adulți și copii mai mari de 1 an, utilizați rimantadină (comprimate 50 mg, 2% sirop pentru copii Algeria cu alginat de sodiu), deși virusul A1 a devenit rezistent la acesta. Doze de rimantadină: 100 mg / zi (copii 7-10 ani), 150 mg / zi (copii peste 10 ani și adulți); Algirem: copii 1-3 ani 10 ml (20 mg) copii 3-7 ani - 15 ml: (30 mg) - o dată pe zi timp de 10-15 zile. Efecte similare în Arbidol - conform aceleiași scheme: copii 2-6 ani - 0,05, 6-12 ani - 0,1, peste 12 ani - 0,2 g.

Oseltamivir inhibitor de neuraminidaza (Tamiflu) este permisă pentru tratamentul și prevenirea gripei A și B, cu 1 g Când se aplică, în decurs de 36 de ore după contactul cu pacientul previne gripa 80% activ atunci când gripei aviare (dar nu cu SARS). Doza profilactică pentru copii 1-2 mg / kg / zi, pentru adulți - 75-150 mg / zi - 7 zile după contact sau până la 6 săptămâni în timpul epidemiei. Zanamivir (Relenza aerosol este utilizat de la vârsta de 5 ani la 2 inhalații, de 2 ori pe zi (în total / zi), un tratament de 10 mg și de prevenire.

Vaccinarea împotriva gripei la persoanele cu boli cronice

Vaccinarea împotriva gripei într-o fracțiune și subunități de vaccinuri a demonstrat eficacitatea și siguranța atunci când este administrată pacienților cu boli grave (astm, leucemie, pacientii cu transplant de ficat, diabet, scleroză multiplă etc.). Experiența clinică a vaccinării a peste 5 000 de copii, dintre care 31 cu diverse patologii, a demonstrat siguranța și eficacitatea.

Atenţie!

Pentru a simplifica percepția informațiilor, această instrucțiune de utilizare a medicamentului "Vaccinul antigripal la copii și adulți: contraindicații" a fost tradusă și prezentată într-un formular special pe baza instrucțiunilor oficiale de utilizare medicală a medicamentului. Înainte de utilizare citiți adnotarea care a venit direct la medicamente.

Descrierea este furnizată în scopuri informative și nu este un ghid pentru auto-vindecare. Nevoia de acest medicament, scopul regimului de tratament, metodele și doza medicamentului sunt determinate numai de către medicul curant. Auto-medicamentul este periculos pentru sănătatea ta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.