Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Tsyerakson

Expert medical al articolului

Internist, pulmonolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 01.06.2018

Ceraxon aparține grupului farmacologic al medicamentelor nootropice și psihostimulatoare asupra sistemului nervos central și este un mijloc de îmbunătățire a metabolismului celulelor cerebrale. Codul ATX este N06B X06.

Alte denumiri comerciale: Citicoline, Citimax, Cytokone, Neuroxone, Neocebron, Diphosphocin, Somazine.

trusted-source[1]

Clasificarea ATC

N06BX06 Цитиколин

Ingrediente active

Цитиколин

Indicaţii Tsyerakson

Tserakson medicament utilizat pentru tratamentul complicatiilor neurologice si de a reduce severitatea tulburărilor circulației cerebrale acute datorate accidentului vascular cerebral ischemic sau hemoragic cerebral, leziuni traumatice cerebrale (implicând leziuni cerebrale difuze axonală).

De asemenea, Tserakson destinate pentru corectarea tulburărilor mintale, senzoriale și motorii (incluzând demența, sindroame extrapiramidale, amnezie și colab.), Cauzate de neurochirurgie și diferite encefalopatii degenerative latente.

trusted-source[2], [3], [4]

Formularul de eliberare

Soluție injectabilă sterilă (în fiole), soluție pentru administrare orală (în flacoane).

trusted-source[5]

Farmacodinamica

Neuroprotector preparare efect Tserakson furnizează tsitilkolin substanță activă farmacologic, care este un analog al citidinei-difosfocolinei naturale 5 nukleozidfosfata - molecule precursoare ale lecitina (fosfatidilcolina) și alte fosfolipide ale membranelor celulare ale neuronilor și Glia.

Înglobarea în celulele creierului și le furniza colină, necesare pentru a produce neurotransmițătorului acetilcolină Tserakson promovează activarea sintezei acetilcolinei (care este redus în condiții de ischemie a creierului), ia parte la dezvoltarea de fosfolipide endogene ale membranelor celulare și îmbunătățește alimentarea cu oxigen a celulelor, reduce edemul cerebral și acesta previne peroxidarea lipidelor celulelor tesutului cerebral.

Ca urmare, crește stabilitatea membranelor celulelor nervoase dopaminergice, ceea ce duce la normalizarea metabolismului cerebral. În plus, efectele citicolina crește conținutul de dopamină și crește sensibilitatea receptorilor săi, care sunt responsabile pentru cele mai importante funcții ale SNC: motivație, atenție, memorie, abilitățile cognitive, de coordonare, abilitati motorii fine, și altele.

trusted-source[6]

Farmacocinetica

După administrarea parenterală a medicamentului Ceraxon sau administrarea orală, citicolina intră în circulația sistemică; biodisponibilitatea este de aproape 99% (indiferent de forma medicamentului utilizat). Concentrația plasmatică maximă în plasmă este observată la 60 de minute după aplicare, iar după 24 de ore concentrația atinge al doilea vârf.

În serul sanguin sau în intestinul subțire Tserakson substanță activă suferă hidrolizare cu obținerea de colină și citidină, care intră în creier și sunt incluse în procesul de producție endogen 5-citidina difosfocolinei.

Biotransformarea Ceraxon apare în ficat și intestin, colina liberă rezultată este implicată în producerea de lipide și membrane lipidice.

Din organism, citilcolina este eliminată în două etape, în principal prin tractul respirator și, în parte, prin rinichi cu urină.

trusted-source[7], [8]

Utilizați Tsyerakson în timpul sarcinii

Deoarece utilizarea în timpul sarcinii și alăptării a medicamentului a fost puțin studiată, utilizarea sa în tratamentul femeilor gravide și care alăptează este permisă numai în cazul în exces beneficiile potențiale pentru mama riscurile potențiale pentru dezvoltarea normală a fătului și starea de sănătate a copilului.

Contraindicații

Contraindicațiile privind utilizarea medicamentului Ceraxon sunt hipersensibilitate individuală la citilcolină și prezența tulburărilor vagotonice asociate cu o tonă crescută a sistemului nervos parasympatic.

trusted-source[9]

Efecte secundare Tsyerakson

Aplicarea Tserakson medicament poate provoca reacții adverse, cum ar fi alergii ale pielii, dureri de cap, amețeli, erupții cutanate, febră, greață, scăderea tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace, dificultăți de respirație, halucinații aspect.

Nu este exclusă posibilitatea dezvoltării unui angioedem sau a unui șoc anafilactic.

trusted-source[10]

Dozare și administrare

Dozele de Ceraxon și durata aplicării sale depind de gravitatea leziunilor cerebrale în fiecare caz specific.

Medicamentul se administrează intramuscular - 0,5-1 ml de două ori pe zi; doza zilnică maximă admisă este de 20 ml. Cursul de tratament poate dura de la două săptămâni până la o lună de trei luni.

În condiții acute, Ceraxon poate fi administrat în picături intravenos - 40-60 cap / min.

Doza de soluție orală se calculează individual pentru fiecare pacient, durata maximă a dozei orale de Ceraxon este de trei luni.

trusted-source[11], [12]

Supradozaj

Supradozajul acestui medicament nu este descris.

trusted-source[13]

Interacțiuni cu alte medicamente

Trebuie avut în vedere faptul că administrarea concomitentă de Ceraxon cu medicamentul antiparkinsonian Levodopa sporește efectul acestuia din urmă.

Tserakson incompatibile cu antihipertensivele și cu stimulatoare ale SNC, care este prezent în compoziția meclofenoxate (Lucidril, Tsentroksin, Tserutil, Analuks, bordo, Meksazin și colab.)

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Conditii de depozitare

Ceraxon trebuie păstrat la t <+ 25-27 ° C, într-un loc protejat de lumină. 

trusted-source[19], [20], [21]

Termen de valabilitate

Perioada de valabilitate a medicamentului este de 36 de luni.

trusted-source[22], [23]

Grupa farmacologică

Ноотропы (нейрометаболические стимуляторы)

Efect farmacologic

Ноотропные препараты

Producători populare

Феррер Интернасиональ, С.А., Испания

Atenţie!

Pentru a simplifica percepția informațiilor, această instrucțiune de utilizare a medicamentului "Tsyerakson" a fost tradusă și prezentată într-un formular special pe baza instrucțiunilor oficiale de utilizare medicală a medicamentului. Înainte de utilizare citiți adnotarea care a venit direct la medicamente.

Descrierea este furnizată în scopuri informative și nu este un ghid pentru auto-vindecare. Nevoia de acest medicament, scopul regimului de tratament, metodele și doza medicamentului sunt determinate numai de către medicul curant. Auto-medicamentul este periculos pentru sănătatea ta.

Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.