^

Sănătate

Timpul de coagulare a sângelui (prin suharev)

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Timpul coagulării în sânge (conform lui Sukharev) este un test de sânge destul de simplu, care este luat de pe deget. În sine, factorul de coagulare este necesar pentru a evalua starea enzimelor, dar nu este vorba de informații despre mecanismele încălcării acestuia.

În general, procesul de coagulare arată cât de mult se poate proteja organismul, inclusiv pierderea de sânge. Coagularea depinde în mod direct de funcționarea sistemului endocrin, precum și a sistemului nervos. Pentru a determina starea și evaluarea hemostazei (un sistem comun de coagulare), este prescrisă o coagulogramă care are un număr de indicatori, inclusiv timpul de coagulare a sângelui (conform lui Sukharev).

De fapt, metoda lui Sukharev face posibilă estimarea intervalului dintre colectarea sângelui și începutul condensării acestuia, mai precis apariția în el a fibrinei (cheagului).

Anterior, mai mult de treizeci de metode de determinare a coagulabilității au fost folosite în medicină, astăzi sunt folosite doar două laboratoare, cele mai fiabile și informative - conform metodei Sukharev și Lee-White. Metoda Sukharev determina timpul de coagulare a sângelui numai capilar, iar metoda Lee-White este doar venoasă. Aceasta este diferența lor și, în ansamblu, ambele metode sunt suficient de informative și fără ele este imposibil să se obțină o imagine completă homeostatică.

Pregătirea pentru această analiză nu este necesară, în plus față de faptul că eșantionarea se efectuează dimineața și pe stomacul gol. Din lichide, puteți folosi doar apă, deoarece tot felul de sucuri, precum și ceaiul sau cafeaua, pot distorsiona imaginea coagulogramei. Procedura în sine necesită foarte puțin timp.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Cum este coagulograma care determină timpul de coagulare (conform lui Sukharev)?

Materialul pentru studiu este o cantitate mică de sânge din degetul pacientului. Sângele este plasat într-un trepied special, așa-numitul aparat al lui Panchenkov. Deoarece prima picătură poate conține un lichid de țesut, sunt examinate numai porțiunile următoare, iar prima picătură este înmuiată și frecată de pe deget.

Materialul este scris într-un vas special - capilarul, care se înclină la un anumit ritm fie spre stânga, fie spre dreapta, la un anumit unghi. Cronometrul detectează momentul în care sângele încetează să se miște liber în interiorul vasului, adică începe să coaguleze. Timpul coagulării sângelui (conform lui Sukharev) este în mod normal: începutul formării fibrinului de la 30 la 120 de secunde, la sfârșitul procesului de la 3 la 5 minute.

Trebuie menționat faptul că rezultatele, adică timpul de coagulare a sângelui (conform lui Sukharev) pot varia în funcție de ce medicamente o persoană este examinată. De exemplu, perioada de la formarea fibrinului până la sfârșitul procesului de coagulare poate fi crescută datorită utilizării anticoagulantelor (warfarină, fractiparină și altele). De asemenea, crește timpul de coagulare al patologiei hepatice sau al bolilor mai severe, cum ar fi hemofilia.

Timpul de coagulare a sângelui (Sukharev) poate fi mult mai mici decât în mod normal, de obicei, se întâmplă la femeile care iau pilule contraceptive pe cale orală, cât este posibil, cu o pierdere mare de sânge.

Trebuie avut în vedere faptul că coagulabilitatea poate fi crescută datorită faptului că în organism a început să se formeze în cantități mari de protrombinază. Toate informațiile despre timpul și rata de reducere a fluxului sanguin sunt necesare în primul rând pentru ca medicul să clarifice diagnosticul și să monitorizeze eficacitatea tratamentului. În orice caz, interpretarea unui astfel de indicator complex este sarcina unui specialist, nu a pacientului însuși.

Timpul de coagulare a sângelui (în Sukharev) - este o modalitate de a identifica etapele unui proces enzimatic complex atunci când fibrinogenul, solubilă în mediile obișnuite, devine o formă insolubilă, deoarece această măsură temporară joacă un rol deosebit de important în interpretarea de coagulare, în general.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.