^

Sănătate

Durata sângerării (conform lui Duke)

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Durata sângerării (conform lui Duke) este o tehnică specifică pentru evaluarea stării sistemului circulator, mai exact a vaselor. În mod normal, în conformitate cu această metodă, perioada de la începutul până la oprirea pierderii de sânge nu trebuie să depășească trei minute.

Hemostaza este o funcție foarte importantă, un întreg complex biologic, care vizează oprirea în timp util a sângelui, astfel încât organismul să nu-l piardă deasupra normei fiziologice. Prin mecanisme de reglare a hemoragiei, hemostaza este împărțită în trombocite vasculare sau primare și secundare, coagularea adecvată a fluxului sanguin.

Durata sângerării (conform lui Duke) este o evaluare a stării trombocitelor. Dacă pereții vasculari sunt deteriorați, atunci trombocitele ar trebui activate imediat pentru a participa la coagularea - hemocoagularea. Nave cu elasticitate normală spasmodiruyutsya și trombocite agregate înfundate (agregare - lipire, celule clumping). Astfel, vasul este închis de o formațiune primară, foarte importantă numită "trombus alb".

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Cum se efectuează eșantionul?

Adesea durata sângerării (conform lui Duke) este efectuată de un ac special, se mai numește și acul lui Frank. Se compune dintr-un corp gol, cu un declanșator. Pe de o parte, acul are un cuplaj pentru un arc, pe de altă parte un vârf mic. Acul acestui design este foarte convenabil, deoarece tehnicianul de laborator poate regla adâncimea exactă a puncției. Cu ajutorul trăgării trăgaciului, când arcul este îndreptat, se face o puncție foarte mică. Testul Duque prevede un gard de nu mai mult de 1 ml de material, adică sânge. Puncția se face cu degetul, cel mai adesea în numele sau în lobul urechii.

Există modalități alternative de a determina durata sângerării?

Durata sângerării (conform lui Duke) nu este singura metodă în complexul modern de diagnosticare. Adesea, în loc să scarbească lobul urechii umane, tehnicienii de laborator folosesc metode mai sofisticate și mai sensibile. A provocat dificultăți pentru scurgerea Artificial venos - staza (de multe ori cu ajutorul unui dispozitiv de monitorizare a tensiunii arteriale), atunci puncția lanțetei se face în zona superioară a brațului. Picături speciale de sânge sunt picurate la fiecare 20-30 de secunde cu șervețele speciale sterile. În mod normal, după trei minute pe ultimul șervețel, petele devin mici și după alte două minute sângerarea se oprește.

Cu toate acestea, durata sângerării (conform lui Duke) ca metodă testată de secol are dreptul să existe. Mai mult, sute de laboratoare continuă să utilizeze acest test, iar medicii sunt obișnuiți să aibă încredere în această tehnică, folosind calcule pentru a clarifica diagnosticul și pentru a ajusta măsurile terapeutice.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Cu ajutorul cărora sunt evaluați hemostasii primari?

În plus, determinată de durata sângerării (conform lui Duke), activitatea plachetară este de asemenea evaluată utilizând:

  • Calculul numărului de trombocite;
  • Calcularea unei formule specifice de trombocite;
  • Estimări de agregare a adenozin difosfatului (ADP) și a trombocitelor;
  • Evaluarea capacității trombocitelor de a se agrega cu colagen;
  • Determinarea posibilității ca trombocitele să se agregate cu adrenalină;
  • Estimările de coagulare sunt activitatea factorului von Willebrand.

Metoda de determinare a timpului în care se formează un blocaj al vaselor deteriorate a fost dezvoltat de omul de știință american, patologul William Duke la începutul secolului al XX-lea. Anterior, proba a fost luată de un scarificator sau de un ac subțire din lobul urechii, mai târziu - de pe deget.

Cum se estimează durata sângerării (conform lui Duke)?

Hemostaza normală este capabilă să facă față pierderii de sânge, cu atât este mai microscopică în două sau trei minute. Dacă coagularea este întârziată, respectiv, durata sângerării (conform lui Duke) va fi mai mare. Acest lucru poate indica un fundal al altor indicatori care se abat de la norme, despre patologiile hepatice, hemofilie și alte boli. Trebuie notat că perioada care este măsurată poate depinde de locul de prelevare a sângelui - vârful degetului sau urechii.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.