Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Perseverenta

Expert medical al articolului

Psihiatru, psihoterapeut
, Editorul medical
Ultima examinare: 04.10.2021

Perseverarea mentală constă în repetări multiple ale acelorași acțiuni, fraze etc. Astfel de repetări reflectă un fel de „cârlig” în conștiința anumitor gânduri sau segmente active care continuă să existe dincolo de timpul prezent, nu depind de direcția activității și își continuă activitatea în mintea umană. Perseverarea patologică este adesea observată la pacienții cu leziuni organice ale creierului, ateroscleroză cerebrală, schizofrenie, demență senilă, boala Alzheimer și boala Pick. [1], [2]

Cu toate acestea, o problemă similară este tipică nu numai pentru psihiatrie, ci și pentru alte domenii medicale - în special, logopedie și neuropsihologie.

Epidemiologie

Nu există statistici speciale privind apariția perseverențelor. Probabil, incidența tulburării variază de la 11 la 65 de cazuri la suta de mii din populație.

Perseverențele se găsesc predominant în copilărie și bătrânețe, la femei puțin mai des decât la bărbați. Riscul apariției unor astfel de tulburări crește după 50 de ani, iar vârful incidenței apare la vârstă și senil (după 65 de ani).

Marea majoritate a perseverențelor sunt idiopatice (cauza rămâne neclară). Doar în 10-30% din cazuri este posibil să se detecteze factorii predispozanți pentru dezvoltarea patologiei: traume cranio-cerebrale, nevroză, demență etc. [3]

Cauze perseverențe

Principalul motiv al perseverențelor este pierderea capacității de a „comuta” creierul între procese sau acțiuni separate, conform principiului priorității. Tulburarea poate fi asociată cu un eșec funcțional al activității creierului - de exemplu, din cauza unei situații stresante, a surmenajului, a formării sistemului nervos, a patologiilor nevrotice. Încălcările stabile și grave sunt observate pe fondul leziunilor organice ale creierului, mai ales dacă structurile subcorticale, zonele corticale terțiare, premotorul și cortexul prefrontal sunt deteriorate. În general, cauzele pot fi clasificate în trei categorii de factori, inclusiv fiziologie, psihopatologie și neurologie. [4]

Mulți oameni, în funcție de o anumită perioadă de viață, sunt predispuși la apariția perseverențelor. O astfel de încălcare se poate manifesta cu o funcție de control redusă, în absența unei scheme clare de activitate, care poate fi cauzată de suprasolicitare emoțională și fizică, stres prelungit, oboseală generală și „burnout”. Astfel de perseverențe sunt caracterizate de inconstanță, cursul lor este ușor. Ele sunt exprimate în principal prin tulburări psihice, manifestări emoționale și mult mai rar prin modificări ale abilităților motorii. [5]

Leziunile organice evidente ale creierului devin din ce în ce mai frecvente cauze ale tulburării. Deci, perseverarea mișcărilor apare cu o tulburare în secțiunile anterioare ale emisferelor cerebrale. Dacă problema afectează siturile premotorii și structurile subcorticale subiacente, atunci se dezvoltă perseverarea motorie elementară, care este însoțită de mai multe acțiuni programate repetate. Odată cu înfrângerea zonelor inferioare ale zonelor premotorii ale cortexului emisferei stângi, se constată perseverențe de vorbire. 

Tulburările din activitatea mentală apar pe fondul deteriorării lobilor frontali ai cortexului cerebral: patologia este însoțită de o deteriorare a controlului funcțiilor de inteligență, planificarea necorespunzătoare a acțiunilor. Modificările sensibile sunt cauzate de deteriorarea organică a zonelor analitice corticale - adică a zonelor de prelucrare a informațiilor primite de la organele de simț. [6]

Psihiatrii consideră perseverența ca un semn al unei slabe adaptări a actelor mentale sau a activității emoțional-volitive. Tulburarea este tipică pentru persoanele cu trăsături de personalitate inerte - de exemplu, perseverența se găsește adesea la persoanele cu  sindrom elev excelent

Nu trebuie să uităm că episoadele perseverente pot apărea și cu oboseală excesivă, lipsă prelungită de somn, precum și la persoanele aflate sub influența alcoolului. În astfel de situații, încălcările sunt întotdeauna episodice, tranzitorii, pe termen scurt. [7]

Factori de risc

Factorii care pot influența dezvoltarea perseverenței pot fi după cum urmează:

 • Procese inerte în sistemul nervos. La unii pacienți, se constată inhibarea schimbării proceselor din creier, ceea ce se explică prin caracteristici fiziologice. Astfel de oameni le este greu să treacă de la o sarcină la alta, se adaptează încet la circumstanțe și tind să dezvolte forme ușoare de perseverență - de exemplu, gândurile lor par să se „blocheze” în procesul de comunicare.
 • Oboseală excesivă. Dacă o persoană este epuizată fizic sau moral, atunci are o încălcare a proceselor cerebrale de inhibare și excitare, iar momentul finalizării unei anumite acțiuni este întârziat. Din aceste motive, pe fondul oboselii severe, este mult mai ușor să mențineți monotonia acțiunilor decât să treceți la alte sarcini.
 • Sistemul nervos imatur. În copilărie, datorită caracteristicilor fiziologice, procesul de excitație domină și rămâne activ chiar și după sfârșitul factorului iritant. Reacția copilului poate fi însoțită de mișcări repetitive sau exclamații.
 • Procese aterosclerotice. Cu ateroscleroza cerebrală, plăcile de colesterol sunt depozitate în vase, ceea ce îngustează lumenul arterial, perturbă circulația sângelui și împiedică nutriția celulelor creierului. În această situație, perseverențele se manifestă cel mai adesea prin tulburări de vorbire.
 • Demență senilă, boala Parkinson și alte demențe. Bolile care sunt însoțite de procese atrofice care apar în cortexul regiunilor cerebrale frontotemporale și frontale și ale structurilor subcorticale duc la tulburări intelectuale grave, perseverențe de vorbire și praxis. [8]
 • Traumatism cranian, TBI. Perseverențele sunt observate după leziuni cerebrale, în special cu leziuni ale regiunilor orbitofrontale laterale, bombat cortical prefrontal. Pacientul are repetări involuntare de fraze sau cuvinte individuale, dar repetări eficiente se găsesc mai des sub forma unor consecințe pe termen lung.
 • Tulburări ale circulației cerebrale. Un accident vascular cerebral duce adesea la tot felul de tulburări neurologice: pacienții își pierd sensibilitatea și abilitățile motorii active, vorbirea, respirația este afectată și înghițirea este dificilă. Sunt posibile probleme cu selecția vorbirii, controlul asupra a ceea ce se spune este pierdut.
 • Procese tumorale în creier. În oncologiile cerebrale care afectează lobii frontali, regiunile bazale, nodurile motorii subcorticale, sunt adesea observate modificări ale comportamentului țintă, înțelegerea acțiunilor și selectivitatea activă. Se observă adesea perseverențe motorii sau motor-vorbire.
 • Autism. La pacienții cu autism, există o schimbare a funcționalității sensibile, inhibarea reacțiilor motorii și mentale și a stereotipurilor comportamentale. Perseverențele la pacienți se manifestă prin fraze și acțiuni repetate lipsite de orice semnificație, precum și prin tulburare obsesiv-compulsivă vizată.
 • Tulburare obsesiv-compulsive. Tulburările obsesiv-compulsive se manifestă prin gânduri și acțiuni obsesive. Se notează acte motorii involuntare repetitive, însoțite de obsesii, imagini, reprezentări.
 • Schizofrenie și întârziere mintală. Dacă procesele de redirecționare și excitare nu funcționează corect, apare inerția la pacienți, formarea comunicării reflexe condiționate devine mai complicată. La pacienții cu schizofrenie, se constată unificarea ideologică, încercările de a umple golurile cu idei învechite și automatizarea vorbirii și a activității mentale. În special, pe fondul catatoniei, există repetări de cuvinte și fraze, incoerență a vorbirii.

Patogeneza

Originea neurologică este cea mai frecventă în rândul perseverențelor. Se caracterizează printr-o gamă largă de comportament uman atipic, care este asociat cu deteriorarea emisferelor cerebrale. Aceasta este ceea ce determină funcția afectată de tranziție de la o acțiune la alta, o schimbare în direcția gândurilor și succesiunea acțiunilor: componenta perseverentă ocupă un pas dominant asupra activității mentale și poziției obiective.

Perseverența în neuropsihologie este, cel mai adesea, o consecință a traumatismului craniocerebral, a afaziei (după procesele tumorale și inflamatorii, traume) și a bolilor locale cu afectarea lobilor frontali ai cortexului cerebral.

Perseverența în psihologie și psihiatrie reprezintă semne psihologice patologice prin tipul de reproducere ciclică a acțiunilor motorii, asociații perseverente, repetări de vorbire. Patologia reflectă o consecință a stărilor disfuncționale psihologice și acționează cel mai adesea ca un semn și o componentă suplimentară a sindroamelor multicomponente și a tulburărilor fobice. [9]

Apariția perseverențelor la un pacient fără traume cranio-cerebrale anterioare sau influențe profunde stresante poate indica prezența atât a problemelor psihologice, cât și a celor mentale.

Factorii patogenetici de bază pentru dezvoltarea unei tulburări sunt cel mai adesea după cum urmează:

 • tipicitatea selectivității și obsesiei pentru interese, care se găsește cel mai adesea la pacienții cu tendință la autism;
 • un sentiment de deficit de atenție combinat cu hiperactivitate, care stimulează apariția perseverărilor prin tipul unei reacții de protecție care vizează atragerea atenției asupra propriei persoane;
 • dorința excesivă încăpățânată de învățare, prezența unor abilități suplimentare poate duce la fixarea unei persoane asupra oricărei activități;
 • semnele unei tulburări obsesiv-compulsive pot coexista cu tulburări perseverente.

Dacă o persoană este obsedată de o idee, aceasta o poate determina să efectueze anumite acțiuni complet inconștient. Un exemplu izbitor este tulburările obsesiv-compulsive, în special spălarea obsesivă a mâinilor, medicația constantă presupusă pentru profilaxie etc. În această situație, este foarte important să diferențiem perseverența de alte patologii, indiferent de etiologia bolii. [10]

Cauzele fiziologice ale problemei:

 • tulburare funcțională a cortexului cerebral în zona lobilor frontali;
 • traumatism cranian în zona bombei prefrontale;
 • afazie în creștere.

Factori psihologici în apariția problemei:

 • stres prelungit;
 • condiții fobice;
 • autism;
 • hiperactivitate acută.

Perseverențele verbale apar adesea în rândul specialiștilor științifici care studiază oricare și aceeași problemă de mult timp. În cazuri dificile, tulburarea se poate agrava până la apariția tulburării obsesiv-compulsive, sub forma aderenței obsesive la o idee.

Simptome perseverențe

Dacă perseverența este cauzată de orice boală, atunci pacientul va avea simptomele corespunzătoare ale acestei boli. În continuare, vom lua în considerare semnele tipice unor patologii însoțite de perseverențe.

În cazul hemoragiei cerebrale, a circulației cerebrale afectate, o persoană poate prezenta amețeli, slăbiciune, tulburări de vorbire și poate observa o pierdere a sensibilității musculare. Coordonarea motorie este afectată, vederea se deteriorează.

Cu nevroze, schimbări de dispoziție, pierderea orientării, durere în cap sunt posibile.

O astfel de sursă periculoasă de perseverare, ca un proces tumoral în creier, se caracterizează printr-o creștere treptată a amețelii paroxistice, dureri severe la nivelul capului, dezvoltarea orbirii sau surdității unilaterale și epuizarea generală a corpului.

Leziunile cerebrale traumatice pot fi caracterizate prin slăbiciune generală, greață, cefalee, tulburări vizuale și auditive și tulburări vestibulare.

În autism, există o lipsă de contact emoțional (inclusiv cu părinții), există dificultăți de socializare și un interes slab pentru jocuri. Sunt posibile atacuri de isteric și agresivitate.

Cu schizofrenie, pacienții experimentează stări delirante, halucinații.

Gândurile, fobiile și compulsiile obsesiv-compulsive sunt caracteristice tulburării obsesiv-compulsive. Primele semne ale unei încălcări se manifestă după cum urmează: o persoană își pierde încrederea în sine, se îndoiește constant de propriile sale acțiuni și fapte. Mulți pacienți au un perfecționism inadecvat: astfel de persoane tind să atârne hainele în funcție de culori și la același nivel, să aranjeze oale cu mânere într-o singură direcție, să așeze șosete în funcție de culoare etc. Nu este vorba despre dorința obișnuită de ordine: pacientul experimentează un disconfort „revoltător” din „tulburarea” imaginară și poate încerca să corecteze „încălcatul” chiar și la o petrecere.

Perseverare la un copil

Perseverențele apar adesea tocmai în copilărie, ceea ce se datorează particularităților psihologiei, fiziologiei copiilor, precum și transformărilor active ale priorităților vieții în diferite perioade de creștere. Uneori este destul de dificil pentru specialiști să distingă semnele perseverente adevărate de cele intenționate, precum și de cele care indică prezența psihopatologiilor mai complexe. [11]

Părinții joacă un rol important în identificarea patologiilor la copii: li se recomandă să observe cu atenție copilul, să înregistreze orice manifestări de perseverență - de exemplu, cum ar fi:

 • repetări periodice ale acelorași fraze, indiferent de circumstanțe și de întrebările puse, precum și perseverența cuvintelor;
 • repetări regulate ale anumitor acțiuni - de exemplu, atingerea unui loc pe corp, atingere, etc.;
 • reproducerea obiectelor identice (imagini, fraze, întrebări etc.);
 • repetări de cereri care nu sunt potrivite pentru situații specifice.

Este important să deosebim tulburările patologice de activitățile de joacă și obiceiurile normale ale copilăriei. Este imperativ să vorbiți cu copilul dvs. Discret și calm și, dacă este necesar, să consultați un specialist. [12]

Formulare

În funcție de manifestările perseverenței, medicii disting tipurile de tulburări motorii și mentale (intelectuale). [13]

Perseverențele motorii sunt o repetare constantă a aceleiași mișcări sau o grămadă întreagă de mișcări repetitive. Astfel de acțiuni au un anumit algoritm care rămâne neschimbat mult timp. De exemplu, cu încercări zadarnice de a porni televizorul, o persoană începe să-l lovească cu pumnul. O astfel de acțiune nu duce la nimic, dar, realizând acest lucru, o persoană o repetă iar și iar. Copiii pot avea o altă manifestare: copilul caută în mod intenționat o jucărie acolo unde nu poate fi.

Perseverările intelectuale se dezvăluie a fi „blocate” anormale de idei, afirmații și concluzii. Ele se manifestă prin repetarea constantă a cuvintelor sau a frazelor. O astfel de patologie este relativ ușor de detectat: medicul pune o serie de întrebări, iar persoana răspunde la toate folosind chiar primul răspuns. De asemenea, apar forme ușoare de tulburare, în care pacientul încearcă în mod regulat să discute o problemă sau un subiect de conversație hotărât de mult timp.

Perseverențe motorii

Tipurile de perseverențe motorii sunt împărțite în conformitate cu următorul principiu:

 • perseverările elementare constau în repetarea oricărei acțiuni;
 • perseverările sistemice implică repetarea unui întreg complex de acțiuni de către o persoană.

Încălcarea perseverativă a vorbirii, care se manifestă prin reproducerea aceluiași cuvânt (expresie), atât oral, cât și scris, este plasată într-o categorie separată.

În general, motorii, sunt și perseverențe motorii, sunt cauzate de deteriorarea regiunilor cerebrale motorii. Pacienții au repetări multiple de elemente ale oricărei mișcări sau acțiuni.

Perseverența gândirii

Acest tip de încălcare se caracterizează prin „blocare” în mintea umană a unui anumit gând sau a oricărei idei, manifestată adesea în procesul comunicării verbale. Cu același cuvânt sau expresie, pacientul poate răspunde la aproape orice cerere sau întrebare, chiar și fără legătură între ele. Este posibil să pronunți anumite cuvinte cu voce tare fără nicio direcție (vorbind cu sine). Una dintre trăsăturile caracteristice ale perseverenței mentale: o persoană încearcă în mod constant să se întoarcă la un subiect conversațional închis de mult, vorbește despre probleme care nu mai sunt relevante. Al doilea nume pentru perseverări mentale este intelectual.

Parafazie și perseverență

Parafazia este o tulburare de vorbire atunci când cuvintele sau literele corecte sunt înlocuite de altele, nepotrivite și de neînțeles pentru un anumit moment. O persoană care suferă de parafazie vorbește nefiresc, discursul său este incorect, conține adesea cuvinte inexistente. În plus, vorbirea nu poate fi doar distorsionată, ci și accelerată sau încetinită, ceea ce face și mai dificilă înțelegerea din exterior. Încălcarea este adesea însoțită de fuziunea cuvintelor, utilizarea incorectă a acestora și confuzie, perseverențe. Principalele cauze ale patologiei sunt leziunile craniene, tulburările circulatorii la nivelul creierului, infecțiile severe cu complicații cerebrale, tromboembolismul, procesele tumorale și chistice ale creierului, deschiderea anevrismului. Strategia de tratament a patologiei este individuală.

Perseverența în afazie

Perseverențele sunt, de asemenea, caracteristice afaziei amnestice  . Pacientul numește primul obiect care i se arată, după care numește toate celelalte obiecte în aceiași termeni. De exemplu, la vederea unui ceainic, un pacient poate spune: „Aceasta este pentru apă, pentru fierbere, astfel încât să puteți bea mai târziu”. După aceea, i se arată foarfeca și spune: „Acesta este un ceainic de tăiat, am avut unul”.

Este de remarcat faptul că pacienții înșiși nu observă perseverențe în sine, dacă analizorul percepției vorbirii este afectat simultan, ceea ce se întâmplă cu afazia senzorial-motorie.

În limitele sindromului afazic, perseverențele acționează ca un fel de element structural, de aceea persistă mult timp, chiar și cu dispariția semnelor afatice de bază. Încălcările sunt observate și pe fondul patologiilor cerebrale organice non-focale - de exemplu, la pacienții cu ateroscleroză cerebrală,  oligofrenie .

Perseverați litere sau cuvinte

Perseverențele în scris sau oral reprezintă reproducerea literei sau a silabei tocmai scrise sau rostite în locul următoarelor necesare. Exemplu:  în spatele nodului  - în loc de  după colțuleios  - în loc de  animale. [14]

O denaturare specifică a compoziției fonetice a cuvintelor poate apărea atât în vorbirea orală, cât și în cea scrisă și poartă caracterul de asilare progresivă și regresivă.

Perseverența silabelor sau a literelor este una dintre variantele tulburărilor perseverente motorii, deoarece constă în reproducerea activității fizice - de exemplu, scrierea cuvintelor. [15]

Dar perseverența în logopedie este o confuzie persistentă a literelor care reduce calitatea generală a vorbirii. Copilul are un fel de litere „lipite” - mai des consoane, după tipul de înlocuire dintr-un cuvânt. Exemple de simptome perceptive de logopedie:

 • într-un singur cuvânt sau expresie: "dodoga" în loc de "drum", "sub post" în loc de "sub pod" etc;
 • pe fondul inhibării slăbite a diferențierii: „a jucat” a jucat, „i-a spus”, „budi bogați” oameni bogați.

Este posibil ca contaminarea să poată fi înregistrată în același timp - amestecarea silabelor și a părților de cuvinte - de exemplu, „dogazin” combinând o  casă + un magazin.

La fel ca și contaminarea, perseverența se referă la încălcări frecvente ale structurii silabice în copilărie. [16]

Perseverență și verbigerare

Termenul perseverență își are originea din cuvântul latin  persever tio, care înseamnă  perseverență, perseverență. În procesul de vorbire, simptomul se manifestă sub forma reproducerii repetate a acelorași sunete, cuvinte, fraze.

Conștiința pacientului este, ca să spunem așa, „inhibată” de un singur cuvânt sau gând, ceea ce duce la repetarea lor repetată și monotonă. În același timp, repetările nu au de obicei nimic de-a face cu subiectul conversației sau cu situația. O încălcare similară se poate manifesta în scris, deoarece este o consecință a asocierii activităților. Nu poate fi comparat cu fenomenele obsesive, întrucât acestea includ un element de obsesie, iar persoana însăși percepe în mod conștient incorectitudinea acțiunilor sale. [17]

Alături de perseverări, verbigerările se găsesc adesea în schizofrenie. Vorbim despre probleme mentale, în care pacientul repetă răsunător și monoton aceleași silabe, cuvinte, fraze. Dar astfel de repetări sunt automate, lipsite de conținut și pot dura câteva ore sau chiar zile.

Pacientul, cu un anumit ritm, și uneori în rimă, pronunță combinații sonore sau cuvinte care sunt complet lipsite de sens. Este important să distingem verbigerarea de manifestările perseverative, deoarece în ultimele episoade de repetări sunt asociate cu starea neuropsihică a unei persoane și sunt eliminate odată cu normalizarea acestei stări.

O caracteristică a verbigerării este că o persoană repetă interjecții și sunete fără semne de afectare. Pronunția este însoțită de obicei de mimetism activ și tulburări motorii. În majoritatea cazurilor, problema apare la pacienții cu demență și schizofrenie catatonică. [18]

Perseverență și comportament situațional

În cursul creșterii, un copil se confruntă neapărat cu un fapt care joacă un rol important în dezvoltarea activității sale mentale. Observând lumea din jur, el observă regularitatea anumitor fenomene: de exemplu, dacă mama scoate pantofii din dulap, atunci va fi o plimbare, iar dacă pune farfuriile pe masă, atunci urmează o masă. Copiii nu realizează imediat această legătură între fenomene: la început, subliniază lanțul obișnuit de consecințe. Debutul unui eveniment implică așteptarea următorului. Această secvență nu indică întotdeauna interdependența fenomenelor, dar dă naștere experienței practice a bebelușului, care începe să observe schimbările care au loc în propriul său și în mediu.

Este important să înțelegem că nu vorbim despre repetări automate ale acelorași evenimente în aceeași succesiune, ci despre schimbările care au loc în mediul copilului ca urmare a oricăror acțiuni.

Dacă secvența obișnuită este încălcată, atunci aceasta atrage atenția copilului, provoacă neînțelegeri, dă naștere la necesitatea clarificărilor. Cum ar trebui să se simtă copiii într-o astfel de situație? Acesta este un sentiment de surpriză, curiozitate, neînțelegere. Dacă încălcarea ordinii obișnuite este percepută de copil dureros (bebelușul întoarce constant totul la locul său, în ciuda explicațiilor adulților), atunci ar trebui să ne gândim la prezența anumitor probleme perseverente.

Perseverențe și stereotipuri

Stereotipurile înseamnă tendința de a repeta aceleași acțiuni. Posibilă repetare stereotipică a cuvintelor individuale sau gândire stereotipică (looping).

Procesele de stereotipare diferă și în ceea ce privește gradul de automatizare. De exemplu, verbigerarea - manifestări stereotipe în vorbirea colocvială a pacienților cu schizofrenie - se caracterizează prin repetarea fără sens, automatizată și inconștientă a acelorași cuvinte sau expresii. Stereotipurile motorii sau halucinatorii sunt, de asemenea, considerate automate. Halucinațiile apar adesea pe un fundal al conștiinței insuficient de clare - de exemplu, în otrăvirea acută sau în infecții. Stereotipurile mentale sunt mai arbitrare, dar în această situație, rolul principal aparține stărilor de automatism mental.

Stereotipurile nu sunt perseverențe. Cu perseverențe, o acțiune deja finalizată, total sau parțial, cade în acțiunea următoare, într-o nouă sarcină care nu este complet legată de cea anterioară. Pentru stereotipuri, pierderea sensului activității (mental, motor, vorbire) este caracteristică, fără legătură cu soluția oricărei probleme. Abilitatea de a surprinde relația virajelor stereotipe (mentale sau vorbitoare) se pierde.

Stereotipurile sunt de natură pe termen lung, fără a se modifica sub influența unei schimbări de activitate. Perseverențele, pe de altă parte, depind de gradul de complexitate al sarcinii ulterioare, se manifestă mai ușor, au în comun cu activitatea anterioară. Spre deosebire de stereotipuri, pacientul încearcă să contracareze perseverențele.

Stereotipurile nu sunt unice pentru schizofrenie. De asemenea, aceștia sunt diagnosticați cu psihoză organică.

Perseverență și anticipare

Unele tulburări de vorbire sunt considerate fonologice sau cele care se referă la structura lingvistică solidă. Cele mai frecvente tulburări fonologice sunt perseverența și anticiparea (anticiparea).

În timpul perseverențelor, sunetele din primul cuvânt cad în cuvinte ulterioare - de exemplu, „zăpadă înzăpezită” în loc de „zăpadă”, „bolova doare” în loc de „durere de cap”.

Dacă vorbim despre anticipări, atunci vorbim despre procesele opuse perseverențelor. De exemplu, o persoană numește greșit un sunet din orice cuvânt ulterior:

 • soarele strălucește asupra sa (în loc de „pe cer”);
 • Voi șterge serialul (în loc de „urmăriți serialul”).

În versiunea perseverentă, se poate presupune că persoana a fost pur și simplu confuză și a pronunțat accidental un sunet din cuvântul anterior, deși nu este așa.

Echopraxia și perseverența

Echopraxia, ecokinezia sau echokineza este așa-numitul simptom al ecoului, în care există o repetare involuntară sau imitarea oricăror acte motorii, gesturi, poziții ale corpului etc. Pentru majoritatea cazurilor de ecopraxie, repetări ale mișcărilor relativ simple efectuate în fața unui persoana sunt caracteristice. Acest lucru poate fi aplauze, strângerea ochilor sau fluturarea mâinilor. Înfrângerea cortexului prefrontal convexital în fața zonelor premotorii este însoțită de apraxia prefrontală cu simptome ecopraxice.

Aceste simptome sunt denumite de obicei tulburări tic. Acestea sunt observate în autism,  sindromul Tourette , schizofrenie (în principal de tip catatonic), cu oligofrenie fenilpiruvică,  boala Pick , depresie clinică și alte neuropatologii. Tipul catatonic de schizofrenie, pe lângă ecopraxie, poate fi însoțit de  ecolalia  (repetări de vorbire pentru alții) și ecou (repetări mimice pentru alții). [19]

Perseverare comportamentală

Experții numesc perseverații tulburări de comportament, în timp ce repetările se pot referi la aproape orice acțiuni, fraze, mișcări, întrebări, cereri etc. Nu trece la următoarea, ci repetă, ceea ce nu permite atingerea obiectivului inițial.

Tendința către acte perseverente este utilizată în diferite stadii de socializare a copiilor care suferă de alalia motorie eferentă și autism - patologii cu disfuncții pe mai multe niveluri ale cortexului frontal. Aplicarea competentă a acestei tendințe ajută la consolidarea eficientă a relațiilor în copilărie. Astfel, în unele cazuri, perseverențele comportamentale pot acționa nu ca un obstacol patologic, ci și ca un aliat în munca corectivă. [20]

Perseveratii oculo-motorii

Ei spun despre perseverențele oculomotorii atunci când o persoană are o privire „buclantă” asupra unui subiect anterior. Nu este întotdeauna posibil să răspundem imediat la întrebarea originii patologice a unui astfel de simptom, cu toate acestea, la mulți pacienți, tulburările mentale și cognitive pot preceda tulburările de mișcare.

Pentru a pune un diagnostic, se recomandă:

 • evaluează dacă o persoană are posibile tulburări cognitive;
 • evaluează prezența tulburărilor mentale;
 • va clarifica informații despre stabilitatea sistemului nervos, despre absența bolilor neurologice și sistemice.

Insuficiența cognitivă este evaluată utilizând teste neuropsihologice specifice. Tulburările mintale se manifestă cel mai adesea prin anxietate și / sau depresie. În plus, pacienții pot prezenta iritabilitate, instabilitate a dispoziției, apatie, agresivitate, perseverații mentale și / sau motorii, tulburări obsesiv-compulsive, mai rar psihoze. Diagnosticul final este stabilit pe baza datelor studiilor de diagnostic.

Perseverența în schizofrenie

Este destul de obișnuit să observăm perseverență la pacienții cu  schizofrenie . Astfel de încălcări acoperă o gamă largă de manifestări de vorbire. În acest caz, perseverența în vorbire poate fi sunete și cuvinte individuale, fragmente de fraze, întoarceri complete ale vorbirii. Mulți experți asociază apariția perseverărilor la schizofrenici cu epuizarea ideilor și tendința de a umple golurile mentale formate cu idei anterioare. În aspectul patogenetic, un rol important îl joacă întărirea automatizării activității intelectual-vorbitoare.

Tulburările schizofrenice în general sunt însoțite de tulburări de gândire și percepție, afectare inadecvată sau scăzută. În majoritatea cazurilor, pacienții rămân clari și alertați mental, deși anumite probleme cognitive se pot dezvolta de-a lungul anilor.

În schizofrenie, sunt afectate funcțiile fundamentale care oferă oamenilor normali un sentiment al propriei individualități, al intenției. Sunt adesea observate halucinații auditive, iluzii explicative și percepția afectată a culorilor sau sunetelor. Gândirea devine indistinctă, indistinctă și discontinuă, iar vorbirea devine de neînțeles. Sunt posibile tulburări catatonice. [21]

Complicații și consecințe

Apariția complicațiilor perseverărilor poate fi asociată cu dezvoltarea bolii de bază sau cu adăugarea unor tulburări mentale sau de altă natură.

De exemplu, dacă stările perseverente nu suferă sau nu pot fi corectate pentru o lungă perioadă de timp, atunci pacientul poate dezvolta tulburări depresive, patologii de anxietate și chiar gânduri suicidare. Acest lucru se datorează multor motive:

 • incapacitatea de a scăpa independent de perseverențe;
 • sentiment de inferioritate proprie, îndoială de sine;
 • condamnarea de la cei dragi, prieteni etc.

În plus, adesea vorbim despre cazuri de abuz de sedative, tranchilizante, substanțe psihotrope, băuturi alcoolice, care afectează extrem de negativ atât rezultatele tratamentului, cât și starea mentală a pacientului. Cu stări obsesive pronunțate, procese tumorale, demență, calitatea vieții oamenilor suferă în mod vizibil. Funcția socială normală se deteriorează, capacitatea de lucru scade, calitățile comunicative sunt afectate. 

Dar este important să rețineți că, în toate cazurile, este necesar un diagnostic diferențial clar și profund cu diferite tulburări mentale, boli sistemice, intoxicații etc. Dificultăți de auto-realizare, deoarece acestea experimentează presiune activă, neînțelegere și opoziție din partea persoanelor apropiate.

Odată cu dezvoltarea bruscă a unor astfel de încălcări, este posibil să apară alte motive, inclusiv acte de auto-vătămare, agresiune etc.

Diagnostice perseverențe

În ajunul măsurilor de diagnostic, medicul conduce o conversație cu pacientul, părinții sau rudele sale. [22] Următoarele întrebări sunt clarificate:

 • cazuri ereditare de patologii, inclusiv psihice;
 • vârsta la care au apărut primele semne de încălcare;
 • calitatea funcției sociale;
 • simptome și boli însoțitoare, factori adverse;
 • caracteristicile comportamentului pacientului la momentul examinării și conversației, orientarea în loc, în timp etc.;
 • starea somatică și neurologică.

O evaluare a stării mentale și neurologice a unei persoane se realizează prin interogarea și colectarea anamnezei, atât de la sine, cât și de la cei dragi. Reclamațiile sunt colectate, funcția motorie, reacțiile mimice, tulburările viscero-vegetative sunt examinate vizual. [23]Extern se evaluează nivelul de perseverență, anxietate, tensiune musculară a pacientului. Trebuie constatată prezența oboselii, slăbiciunii, agitației, iritabilității, tulburărilor de somn. Dintre modificările vegetative, se atrage atenția asupra bătăilor rapide ale inimii, tremor la degete și membre, transpirație crescută, greață, tulburări urinare și digestive. [24]

Pentru examinarea fizică, este posibil să se implice un terapeut sau pediatru, psihiatru, neuropatolog. În timpul unui examen neurologic, se determină următoarele:

 • perturbarea nervilor cranieni;
 • prezența și schimbarea reflexelor, prezența mișcărilor voluntare;
 • tulburări extrapiramidale (hipokinezie, hiperkinezie, mioclonie);
 • încălcări ale coordonării și sensibilității motorii;
 • tulburări funcționale ale sistemului nervos autonom.

Diagnosticarea suplimentară include:

 • Testele clinice și biochimice de sânge (inclusiv nivelul de glucoză, ALT, AST, fosfatază alcalină), testul timolului.
 • Reacție Wasserman, test de sânge pentru HIV.
 • Analiza clinică a urinei.
 • Electrocardiogramă.
 • Dacă este necesar: analize bacteriene, tampoane nazale și faringiene.

Dacă este necesar să se excludă patologia organică a sistemului nervos central, atunci se efectuează diagnostice instrumentale:

 • electroencefalografie;
 • Imagistică prin rezonanță magnetică;
 • Scanare CT.

O procedură obișnuită pentru electroencefalografie ajută la detectarea unei tendințe epileptice, precum și la evaluarea gradului de maturitate și a activității funcționale a creierului. [25]

Diagnostic diferentiat

Indiferent de originea etiologică a perseverențelor, acestea trebuie distinse de astfel de patologii și condiții:

De foarte multe ori puteți observa când o persoană (în special o persoană în vârstă) tinde să repete aceleași fraze, cuvinte sau acțiuni doar din cauza memoriei slabe sau a concentrării afectate.

Este important să observați când pacientul are simptome precum gânduri obsesive și acțiuni compulsive. Astfel de obsesii sunt percepute de pacienți înșiși ca ceva de neînțeles psihologic, străin.

Gândurile abcesive înseamnă idei dureroase, idei care apar indiferent de voința unei persoane. Arată ca stereotipuri și o persoană încearcă în mod activ să le reziste. Imaginile episoade obsesive sunt incomplete, cu o gamă întreagă de alternative: se datorează pierderii capacității pacientului de a lua orice decizie chiar simplă, precum lucrurile obișnuite de zi cu zi.

Acțiunile compulsive necesită diagnostic diferențial obligatoriu - stereotipuri sub formă de acțiuni repetate, uneori acțiuni rituale care joacă rolul unui fel de protecție și o modalitate de ameliorare a anxietății excesive. Majoritatea covârșitoare a constrângerilor sunt legate de controale repetate - aparent pentru a obține o garanție a excluderii suplimentare a unui moment sau situație potențial periculoasă. De multe ori baza unei astfel de încălcări este fobia pericolului - o așteptare imaginară a unui program negativ neprevăzut, atât pentru pacientul însuși, cât și pentru mediul său.

Cine să contactați?

Tratament perseverențe

Baza pentru eliminarea perseverențelor este aplicarea unei abordări integrate și pe etape. Trebuie remarcat imediat că nu există un regim de tratament standard dovedit pentru abateri perseverente: terapia este selectată individual. Dacă un pacient are boli neurologice ale creierului, atunci medicamentele trebuie incluse în schema de tratament. În special, utilizarea sedativelor cu acțiune centrală, precum și a multivitaminelor și nootropicilor, este adecvată.

Asistența psihologică poate include următoarele puncte strategice cheie:

 • Strategia viitoare este de a observa și anticipa anumite modificări ca urmare a oricărei prescripții medicale (medicamente sau proceduri). Această măsură vă permite să stabiliți gradul de persistență a simptomelor patologice.
 • O strategie preventivă implică prevenirea tranziției perseverențelor mentale la tulburările motorii, precum și combinarea acestora. Metoda constă de obicei în eliminarea celei mai dureroase activități fizice pentru pacient.
 • O strategie redirecționată este schimbarea focalizării activității fizice sau emoționale a unei persoane. Cu o schimbare bruscă a subiectului conversației, o schimbare a naturii activității, pacientul este distras de stările obsesive.
 • Strategia limitată ajută la reducerea gradului de atașament perseverent prin limitarea acțiunilor pacientului. Activitatea obsesivă este minimizată la o anumită cantitate: de exemplu, este permisă efectuarea unor acțiuni provocatoare numai într-o perioadă de timp strict definită.
 • O strategie extrem de excludentă vizează încetarea imediată a perseverărilor prin introducerea pacientului într-o stare de șoc. De exemplu, un efect similar poate fi de așteptat din țipetele bruște bruște sau din vizualizarea prejudiciului direct din manifestările patologice.
 • Ignorarea strategiei implică ignorarea completă a perseverențelor. O astfel de măsură este ideală dacă deficitul de atenție este factorul provocator. Când pacientul nu primește efectul scontat, sensul acțiunilor sale dispare.
 • Strategia de înțelegere reciprocă constă în găsirea unei abordări a pacientului, în stabilirea unui contact de încredere cu acesta, care ajută persoana să își organizeze propriile gânduri și acțiuni.

Este adesea nevoie de terapie antidepresivă. În special, în cazul tulburării obsesiv-compulsive, monoterapia antidepresivă este prescrisă în stadiul terapeutic inițial. Dacă această abordare nu aduce efectul dorit, atunci regimul de tratament este extins cu medicamente din alte grupuri și direcții. În toate cazurile, pacientul trebuie monitorizat îndeaproape de către un medic. În cazurile dificile, pacientul este internat într-un spital și, în cazul unei evoluții ușoare a patologiei, este de preferat managementul ambulatoriu.

Una dintre cele mai eficiente metode este psihoterapia. Până în prezent, efectul pozitiv al terapiei cognitiv-comportamentale a fost dovedit în direcții diferite, ceea ce uneori se dovedește a fi mai eficient decât administrarea de medicamente. În plus, psihoterapia este adesea utilizată pentru a spori efectul medicamentelor, ceea ce este deosebit de important pentru pacienții cu tulburări severe.

Sunt permise atât regimul individual de tratament, cât și munca în grup, precum și psihoterapia familială. În majoritatea cazurilor, supravegherea medicală trebuie să fie pe termen lung, nu mai puțin de 12 luni. Chiar dacă semnele patologice pot fi oprite în câteva săptămâni, este inacceptabil să opriți supravegherea medicală.

Tehnica non-medicamentoasă este adecvată ca intervenții psihosociale, terapie cognitiv-comportamentală.

Medicamente

Utilizarea anumitor medicamente pentru perseverare se datorează evoluției bolii sau stării de bază. Astfel, medicamentele sunt prescrise strict individual: nu există un algoritm general pentru tratamentul conservator.

În procesele involutive din creier se utilizează antidepresive cu acțiune echilibrată cu potențial timoleptic crescut și proprietăți anxiolitice. Alegerea medicamentelor trebuie efectuată ținând seama de efectele secundare ale acestora: este de preferat să se prescrie medicamente cu efect ortostatic inferior (Nortriptilină, Doxepin) și cu efect anticolinergic scăzut (Trazodonă, Desipramină). [26]

Cu boala Alzheimer, efectuați:

 • terapie de substituție pentru completarea deficiențelor colinergice în sistemele neuronale;
 • terapia neuroprotectoare pentru a spori supraviețuirea neuronală și adaptarea;
 • terapie vasoactivă și antiinflamatoare.
 • Terapia de înlocuire se efectuează utilizând inhibitori ai acetilcolinesterazei:
 • Exelon (Rivastigmină) - administrat de două ori pe zi, dimineața și seara, începând cu 1,5 mg. Doza eficientă de întreținere suplimentară este de 3 până la 6 mg de două ori pe zi. Reacții adverse posibile: confuzie, agitație, amețeli, pierderea poftei de mâncare, transpirație crescută.
 • Aricept (Donepezil) este prescris pentru adulți la 5 mg zilnic pe timp de noapte. Durata terapiei este determinată de medic. Reacții adverse posibile: diaree, greață, agitație, cefalee, oboseală crescută.

Pe fondul tratamentului cu aceste medicamente, eliminarea perseverărilor are loc în primele 3-4 săptămâni de terapie.

Gliatilina, un derivat al colinei, joacă un rol special în îmbunătățirea activității colinergice centrale. Akatinol memantina este un modulator al sistemului glutamatergic - un element important care oferă memorie și procese de învățare. Există un efect bun al utilizării acestui medicament în manifestările ușoare până la moderate ale demenței. În plus, medicamentul are un efect benefic asupra fondului emoțional și a funcțiilor motorii ale pacienților. 

Terapia neuroprotectoare are ca scop îmbunătățirea vitalității celulelor nervoase. În acest scop, se recomandă medicamente nootrope, antioxidanți și agenți neurotrofici - de exemplu, Cerebrolysin, care conține neuropeptide bioactive cu greutate moleculară mică. Acest medicament are un efect multispectral specific asupra organului asupra creierului: stabilizează procesele metabolice din creier și oferă un efect neuroprotector. Cerebrolisina se administrează intravenos sau intramuscular, în doze selectate individual. Reacții adverse posibile: pierderea poftei de mâncare, cefalee, somnolență, tahicardie.

Noua generație de agenți neuroprotectori este reprezentată de blocanți ai canalelor de calciu, antagoniști ai receptorilor NMDA, antioxidanți, lazaroizi și blocanți enzimatici. În prezent, studiul analogilor acestor medicamente continuă - în special, factorii de creștere obținuți prin metoda ADN-ului recombinant.

În unele cazuri, terapia antiinflamatoare non-hormonală este eficientă.

În cazul tulburărilor vasculare, terapia este îndreptată spre îmbunătățirea circulației sângelui în creier, optimizând procesele trofice, ceea ce ajută la eliminarea perseverențelor. Pentru a îmbunătăți circulația cerebrală, se utilizează Cinarizina, Actovegina, Cerebrolizina, Nomodipina, medicamente bazate pe planta Ginkgo biloba. Cinarizina se administrează 1 comprimat de trei ori 

Uneori este indicată utilizarea medicamentelor care afectează sistemele de neurotransmițători:

 • colinomimetice (Rivastigmină, Galantamină, Donepezil);
 • stabilizatori ai funcției sistemului glutamatergic (Memantyl).

Cu confuzie periodică a conștiinței, se utilizează doze mici de Haloperidol, Risperidonă. Antidepresivele sunt indicate pentru tulburările depresive, iar antipsihoticele pentru halucinații.

Tratament de fizioterapie

În perioada inițială, cu patologii ușoare și moderate, cu perseverări progresive, fizioterapia este utilizată ca parte a unui tratament complex, inclusiv dieta, luarea anumitor medicamente (de exemplu, antidepresive, medicamente pentru îmbunătățirea circulației cerebrale etc.).

Metodele non-medicamentoase contribuie la:

 • inhibarea progresiei patologiei, îmbunătățirea calității vieții;
 • corectarea activității fizice;
 • îmbunătățirea aportului de sânge cerebral.

Efectul pozitiv al factorilor fizici este remarcat pentru îmbunătățirea circulației sângelui în creier, creșterea producției de dopamină, creșterea sensibilității receptorilor la dopamină, activarea proceselor de eliberare a dopaminei din spațiul presinaptic și creșterea activității funcționale. În unele cazuri, utilizarea fizioterapiei vă permite să reduceți doza de medicamente, ceea ce este important în patologiile progresive care sunt predispuse la complicații.

Adesea, electroforeza substanțelor medicamentoase este prescrisă pentru a activa circulația cerebrală și a reduce simptomele patologice. Ca medicamente, se folosesc adesea 0,5-1% acid nicotinic, 2-5% acid ascorbic, 2-5% iodură de sodiu și potasiu, 1-2% drotaverină etc. Electroforeza se realizează folosind gulerul sau metoda orbital-occipitală. Electroforeza heparinei este adecvată atunci când este necesară scăderea nivelului de coagulare a sângelui și a colesterolului, precum și pentru acțiunea anti-sclerotică și antihipoxică.

Curenții modulați sinusoidali sunt folosiți pentru a influența aparatul neuromotor cefalorahidian. La finalizarea cursului de terapie amplipulse, sunt prescrise băi de hidrogen sulfurat sau radon, conform indicațiilor.

Somnul electric sub formă de impulsuri de curent continuu pe formațiunile subcortical-trunchiului cerebral îmbunătățește circulația sângelui, modifică starea funcțională a acestor structuri și crește sinteza beta-endorfinelor. Procedurile se efectuează conform metodei orbital-occipitale, cu un curs de 12 ședințe. Electrosleep este recomandat în special pacienților cu simptome depresive.

Darsonvalizarea este utilizată pentru a stimula centrele creierului, pentru a îmbunătăți trofismul. Impactul se efectuează local, zilnic sau în fiecare zi, până la 15 proceduri pe curs.

Câmpul electric UHF are un efect termic, crește excreția de dopamină și norepinefrină. Adesea se practică o combinație de terapie UHF și electrosleep. Această abordare este bine acceptată de pacienți, are un efect pozitiv asupra sferei psiho-emoționale, reduce intensitatea simptomelor de anxietate, depresie și tulburări cognitive.

Pentru a obține un efect vasodilatator, antiinflamator, desensibilizant, se utilizează unde electromagnetice de înaltă frecvență și, dacă este necesar, efectele dopamimetice sunt prescrise fototerapie.

Tratament pe bază de plante

Fanii terapiilor neconvenționale și remedii alternative oferă propriile rețete pentru eliminarea perseverențelor. În unele cazuri, poate fi cu adevărat eficient:

 • ceai din rădăcină de ghimbir;
 • un amestec de morcov, sfeclă roșie și suc de rodie;
 • ceai din semințe de pătrunjel.

Ceaiul se prepară pe bază de 1 linguriță. Materii prime vegetale pentru 200-250 ml apă clocotită, infuzată timp de 6-8 ore. În plus, frunzele de mentă și balsam de lămâie, floarea de tei pot fi utilizate cu succes pentru tratament.

Convulsiile perseverente, ca atare, nu reprezintă o amenințare la adresa vieții umane. Cu toate acestea, în unele cazuri, acestea pot indica dezvoltarea unor patologii grave. Prin urmare, nu se poate baza pe deplin pe medicina alternativă: este important să se consulte cu medicii în timp util și, dacă este necesar, să se supună unui tratament calificat.

Dacă perseverența apare la o persoană care abuzează de alcool, atunci o infuzie de scoarță de cenușă de munte poate fi utilizată pentru a scăpa de tulburare. Luați 50 g de rizomi, preparați 200 ml de apă clocotită, insistați într-un termos timp de cinci până la șase ore. Apoi, filtrați infuzia și luați 80 ml de până la cinci ori pe zi.

Pentru tulburările cauzate de demența senilă, se prepară tinctura de elecampan. Luați 500 ml de vodcă și 50 g de materii prime, insistați într-o sticlă timp de o lună, amestecând periodic produsul. După o lună, tinctura este filtrată și luată oral în 1 lingură. L. între mese, de mai multe ori pe zi.

În caz de anxietate, se recomandă prepararea unui medicament din momeală. Se amestecă 10 g de rizomi de plante și 100 g de vodcă, se infuzează timp de două săptămâni, se filtrează. Luați o tinctură de 20 de picături de trei ori pe zi.

Dacă perseverența se datorează lipsei cronice de somn sau demenței, atunci se tratează menta. Se prepară 1 linguriță. Mentați în 200 ml de apă clocotită, insistați timp de 15-20 de minute. Beau câte un pahar de trei ori pe zi, în loc de ceai.

Cu excitabilitate excesivă, utilizați un decoct de rădăcină de valeriană și fenicul (un amestec de proporții egale). Luați 2 linguri. Linguri de materii prime, se toarnă 0,5 litri de apă clocotită, se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Închideți cu un capac, infuzați timp de o oră, apoi filtrați. Se ia de două ori pe zi - dimineața și seara - 150-200 ml.

Interventie chirurgicala

Tratamentul chirurgical nu este esențial pentru apariția perseverențelor. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală poate fi prescrisă pentru unele patologii care ar putea provoca tulburări perseverente. De exemplu, poate fi necesară ajutorul unui chirurg:

 • cu malformații veno-arteriale ale vaselor cerebrale;
 • cu anevrisme saculare ale arterelor cerebrale;
 • cu procese tumorale în creier, meningiom, tumori metastatice;
 • cu unele tulburări ischemice ale circulației cerebrale (chirurgie angioplazică);
 • cu hematoame intracerebrale de origine traumatică și netraumatică etc.

Cea mai frecvent practicată metodă endoscopică de operații se datorează traumei scăzute și eficacității unei astfel de intervenții.

Profilaxie

Nu există măsuri preventive specifice pentru a preveni perseverența, deoarece sunt cunoscute multe motive pentru apariția lor. Prin urmare, recomandările de prevenire sunt generalizate în general.

Măsurile preventive pot fi primare și secundare.

Măsurile principale includ cele care vizează prevenirea dezvoltării oricăror simptome psihopatologice și neurologice. Experții recomandă prevenirea apariției unor situații traumatice în mediul casnic și la locul de muncă / locul de studiu, pentru a dedica suficient timp și atenție copiilor.

Măsurile preventive secundare vizează direct evitarea re-dezvoltării semnelor perseverente. Pentru aceasta, se recomandă aplicarea mai multor tehnici simultan:

 • cu ajutorul psihoterapiei și a altor proceduri și sesiuni similare, se formează un răspuns adecvat al unei persoane la tot felul de situații traumatice și stresante;
 • se determină necesitatea respectării tuturor numirilor și recomandărilor specialiștilor;
 • se prescrie un tratament de restaurare, se asigură odihnă suficientă și adecvată și somn;
 • consumul de alcool, băuturi stimulante și droguri este complet exclus;
 • se fac unele modificări ale dietei: dieta este îmbogățită cu vitamine și microelemente, proporția de alimente bogate în triptofan (un precursor al serotoninei) crește, iar utilizarea ciocolatei negre și a cafelei este limitată.

Pentru a preveni reapariția perseverențelor, pacienții sunt sfătuiți să nu se limiteze la o dietă hrănitoare și să adauge următoarele alimente în dietă:

 • brânzeturi tari (elvețiene, Roquefort, Cheddar, Poshekhonsky);
 • ouă de găină și prepeliță;
 • soia;
 • brânză feta, brânză feta;
 • caviar roșu;
 • lactate;
 • seminte de floarea soarelui;
 • carne de curcan;
 • susan;
 • caju, fistic, alune, arahide;
 • leguminoase (fasole, mazăre, linte, naut);
 • somon roz, calmar, hering, cod, polen, macrou;
 • cereale;
 • brânză de vaci (fără grăsimi);
 • verdeață, conopidă;
 • fructe uscate;
 • ciuperci.

Dintre cereale, produse din cereale și leguminoase, ar trebui acordată preferință mazărei, hrișca, porumbului, fulgi de ovăz.

Prognoză

Prognosticul depinde în întregime de cauza principală a apariției tulburărilor perseverente. În acest caz, dobândirea cursului cronic de patologie devine cea mai nefavorabilă. Trebuie remarcat faptul că la mulți pacienți diagnosticați cu perseverări patologice, este posibilă o stare stabilă pe termen lung, care este deosebit de tipică în raport cu persoanele care suferă de orice formă de obsesie. Într-o astfel de situație, există o atenuare a manifestărilor clinice și o adaptare socială optimă.

Tipul ușor de perseverare este tratat în ambulatoriu. La majoritatea pacienților, îmbunătățirea se observă în timpul primului an de terapie. Cazurile severe de tulburare, care au multiple obsesii, stări fobice, ritualuri în propria structură, tind să fie rezistente, rezistente la măsurile terapeutice, precum și la exacerbări frecvente repetate. Recidivele pot fi provocate de episoade traumatice repetate sau noi, suprasolicitare (atât fizică, cât și mentală sau emoțională), cașexie generală, lipsă de odihnă (inclusiv noaptea).

Perseverența în copilărie are un prognostic mai optimist decât la pacienții vârstnici și la vârstnici.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.