Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Tulburare obsesiv-compulsivă

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021

Tulburarea obsesiv-compulsivă se caracterizează prin gânduri anxioase, imagini sau înclinații (obsesii) și motivații (compulzii) de a efectua orice acțiune care reduce această anxietate. Cauzele dezvoltării sunt necunoscute. Diagnosticul se bazează pe informații anamnestice. Tratamentul constă în psihoterapie, terapie medicamentoasă sau, în cazuri grave, combinația acestora. Tulburarea obsesiv-compulsivă apare la aceeași frecvență la bărbați și femei, se observă la aproximativ 2% din populație.

Conform DSM-IV, tulburarea obsesiv-compulsiva - o variantă de tulburare de anxietate caracterizata prin intruzive nedorite repetitiv, neplăcut pentru gândurile pacientului, imagini sau impulsuri (obsesii) și / sau acțiuni repetitive pe care o persoană îndeplinește pe plan intern și în conformitate cu anumite reguli (compulsii). Pentru a stabili diagnosticul nu este neapărat prezența atât a obsesiilor, cât și a constrângerilor. Cu toate acestea, la majoritatea pacienților, acestea sunt combinate și numai un număr mic de cazuri sunt observate separat una de alta. Pacientul încearcă, de obicei, pentru a suprima în mod activ sau neutraliza obsesiile, se convingătoare iraționalității lor, evitând situațiile declansatori (dacă este cazul), sau de punere în aplicare compulsii. În cele mai multe cazuri, compulsiile sunt efectuate pentru a ameliora anxietatea, dar de multe ori ele crește doar anxietate, deoarece acestea necesită cantitate considerabilă de energie și de timp.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Patogeneza tulburării obsesiv-compulsive

Condițiile care seamănă cu tulburarea obsesiv-compulsivă au fost descrise pentru mai mult de 300 de ani în urmă. În fiecare etapă a dezvoltării ideilor despre tulburarea obsesiv-compulsivă, acestea au suferit schimbări sub influența climatului intelectual și științific al erei. În teoriile timpurii, state precum TOC s-au explicat prin experiențe religioase pervertite. Autori englezi ai XVIII - sfârșitul secolului al XVII-lea au atribuit imagini blasfematoare obsesive influenței lui Satan. Chiar și astăzi, unii pacienți cu obsesie de conștiinciozitate "se consideră încă posedați de diavol și încearcă să elimine spiritele rele. Autori francezi din secolul al XIX-lea, discutând obsesiile, au subliniat rolul central al îndoielii și al indeciziei. În 1837, medicul francez Esquirol a folosit termenul "folie du doute" - pentru a determina acest grup de simptome. Mai târziu, autori francezi, inclusiv Pierre Janet (Pierre Janet), în 1902, au asociat dezvoltarea statelor obsesive cu pierderea voinței și cu o energie mentală scăzută.

În cea mai mare parte a secolului XX, au dominat teoriile psihanalitice ale tulburării obsesiv-compulsive. Potrivit acestora, obsesiile și compulsiile - un fel de mecanisme de protecție care reprezintă o încercare maladaptativ de a face față conflictelor inconstiente nerezolvate, luând începutul primele stadii ale dezvoltării psihosexuale. Psihanaliza oferă o metaforă rafinată pentru activitatea mentală, dar nu se bazează pe dovezi obținute din cercetarea creierului. Aceste teorii au pierdut recurs, deoarece nu au condus la dezvoltarea unor metode eficiente și reproductibile de tratament. Psihanalizatorii s-au axat pe semnificația simbolică a obsesiei și a constrângerii, dar nu au acordat suficientă atenție formei simptomelor - repetitive neplăcute pentru pacient, gânduri și acțiuni violente fără sens. Între timp, conținutul simptomelor indică mai degrabă ceea ce este cel mai important pentru acest pacient sau ceea ce îl sperie, dar acest lucru nu explică de ce acest pacient a dezvoltat tulburarea obsesiv-compulsivă. Pe de altă parte, conținutul unora dintre simptome, cum ar fi cele asociate cu curățarea sau tezaurizarea, poate fi explicată prin activarea programelor stereotipe de acțiune (de exemplu, imaturi acte comportamentale complexe), puse în aplicare de zone ale creierului care sunt implicate in TOC.

Tulburarea obsesiv-compulsiva - Ce se intampla?

Simptome ale tulburării obsesiv-compulsive

Tema dominantă a gândurilor obsesive poate fi să provoace rău, risc, pericol de infecție, îndoială, daune sau agresiune. De obicei, pacienții cu această tulburare se simt obligați să ia măsuri ritualice repetitive și intenționate pentru a-și reduce obsesiile. De exemplu, spălatul rezistă fricii de poluare, verificări - îndoieli, păstrare - gânduri de deteriorare. Pacienții pot evita persoanele care sunt atinse agresiv de comportamentul lor cauzat de temeri. Cele mai multe ritualuri, cum ar fi spălarea mâinilor sau verificarea încuietorilor, sunt evidente, dar unele, de exemplu un cont obsesiv, nu sunt atât de vizibile.

Într-o anumită măsură, pacienții cu tulburare obsesiv-compulsivă înțeleg că obsesiile lor sunt nerezonabile și că comportamentul lor menit să reducă anxietatea este excesiv și inadecvat. Păstrarea criticii, chiar și neîncetată, ne permite să diferențiem tulburarea obsesiv-compulsivă de tulburările psihotice, în care se pierde contactul cu realitatea.

Din cauza jenantului sau a stigmatizării, pacienții cu tulburare obsesiv-compulsivă ascund deseori obsesiile și ritualurile pe care le pot dedica mai multor ore pe zi. Relațiile sunt adesea încălcate, performanța școlară și calitatea muncii pot scădea. Simptomul secundar este deseori depresiv.

Tulburare obsesiv-compulsivă - Simptome

Diagnosticul tulburării obsesiv-compulsive

Diagnosticul clinic se bazează pe criteriile pentru Manualul Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mentale, ediția a IV-a (DSM-IV). Terapia de expunere și terapia de prevenire rituală sunt eficiente; elementul său principal este acela de a provoca situații sau de a face cu oameni care inițiază gânduri și acțiuni obsesive la pacient. După expunere, pacientul se abține de la efectuarea ritualurilor, permițând anxietății să crească, apoi să scadă ca urmare a dependenței. Recuperarea are loc în câțiva ani, mai ales la pacienții care utilizează această abordare după terminarea cursului principal de tratament. Cu toate acestea, nu toți pacienții sunt complet recuperați.

Tulburare obsesiv-compulsiva - Diagnostic

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Tratamentul tulburării obsesiv-compulsive

Majoritatea experților consideră că cel mai bun efect este obținut printr-o combinație de psihoterapie și medicație, în special în cazuri grave. Eficace SSRI și clomipramină (antidepresiv triciclic cu efect serotoninergic pronunțat). Pentru cea mai mare doză mică de SSRI (de exemplu, fluoxetină 20 mg / zi o dată, fluvoxamină 100 mg / zi, sertralină 50 mg / zi o dată, paroxetină 40 mg / zi), de obicei la fel de eficace ca și doze mai mari.

În trecut, tulburarea obsesiv-compulsivă a fost considerată o afecțiune rezistentă la tratament. Metodele tradiționale de psihoterapie, bazate pe principii psihanalitice, au adus rar succese. Dezamăgit și rezultatele utilizării diferitelor medicamente. Cu toate acestea, în anii 1980, situația sa schimbat datorită apariției unor noi metode de terapie comportamentală și farmacoterapie, a căror eficacitate a fost confirmată în studii pe scară largă. Cea mai eficientă formă de terapie comportamentală în tulburarea obsesiv-compulsivă este metoda de expunere și reacțiile de prevenire. Expunerea constă în plasarea pacientului într-o situație care provoacă disconfort asociat cu obsesiile. În același timp, pacienților i se dau instrucțiuni cu privire la modul de a rezista ritualurilor compulsive - prevenirea unei reacții.

Principalele instrumente pentru tratarea tulburării obsesiv-compulsive sunt în prezent clomipramină sau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI). Clomipramină, având o natură triciclică, este un inhibitor al recaptării serotoninei.

Epoca modernă în tulburarea obsesiv-compulsiva farmakoterpii a început în a doua jumătate a anilor '60 cu observația că clomipramina, dar nu și alte antidepresive triciclice (cum ar fi imipramina), este eficientă în tulburarea obsesiv-compulsiva. Clomipramina - 3-hlorovy imipramină triciclic analog - 100 de ori mai puternic inhiba serotonina reuptake decât materia primă. Aceste caracteristici distinctive clinice și farmacologice ale clomipramină posibilă formularea unei ipoteze despre rolul serotoninei în patogeneza tulburării obsesiv-compulsive. Clomipramină avantaj față de placebo și antidepresive neserotoninergicheskimi confirmat de numeroase studii cu dublu-orb. Efect clomipramina asupra tulburarea obsesiv-compulsiva este studiată mai bine. Clomipramină a fost primul medicament care a primit aprobarea FDA pentru a fi utilizate in SUA pentru tulburarea obsesiv-compulsive.

Tulburare obsesiv-compulsiva - Tratament


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.