Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Afazia: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Expert medical al articolului

Neurolog, epileptolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021

Afazie - tulburări sau vorbire pierderea funcției - violare activă (expresiv) și înțelegerea vorbirii acesteia (sau echivalentele sale non-verbale) care rezultă în centrele de vorbire de distrugere in cortexul cerebral, ganglionii bazali și materia care cuprinde conductorii albi care le conectează. Diagnosticul se face pe baza simptomelor clinice, a datelor privind studiile neuropsihologice și de vizualizare (CT, RMN). Prognosticul depinde de natura și amploarea leziunii, precum și de vârsta pacientului. Tratamentul specific al afaziei nu este dezvoltat, dar corecția activă a tulburărilor de vorbire contribuie la o recuperare mai rapidă.

Caracteristici de vorbire asociate în principal cu departamentele caudineural ale lobului temporal, adiacente diviziuni inferioare ale lobului parietal, departamentele inferioare-laterale ale lobului frontal și conexiuni subcorticale între aceste zone sunt, de obicei, în emisfera stângă, chiar și pentru lefties. Deteriorarea orice parte a acestui triunghi condiționată combinate în zone funcționale ale creierului (în miocardic, tumori, traumatisme sau degenerare) conduce la anumite abuzuri funcție de vorbire. Prosodie este (stres și intonația vorbirii, ea dă importanță) o funcție de ambele emisfere, dar uneori există o încălcare în disfuncție izolată emisfera subdominant.

Afazia trebuie distinsă de încălcările dezvoltării discursului și de disfuncția căilor de conducere a motorului și a mușchilor care asigură articularea discursului (disartrie). Afazia, într-o anumită măsură condiționată, este împărțită în senzori și în motor.

Afazia senzorială (receptivă sau afazie Wernicke) este incapacitatea de a înțelege cuvinte sau de a recunoaște simbolurile auditive, vizuale sau tactile. Este cauzată de înfrângerea regiunilor posterioare ale lobului temporal al creierului emisferei dominante și este adesea combinată cu alexia (o încălcare a înțelegerii cuvântului scris). Cu afazia expresivă (motor sau afazie Broca) rămâne afecțiunea relativă intactă și înțelegerea discursului, dar capacitatea de formare a vorbirii este afectată. Afazia motorului este cauzată de o leziune a părții posterioare-inferioare a lobului frontal. În acest caz, adesea remarcat agraphie (o tulburare a scrisorii) și o încălcare a lecturii cu voce tare.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Simptomele afaziei

Pacienții cu afazie Wernicke vorbesc fluent cuvinte normale, adesea incluzând foneme fără sens, dar nu își dau seama de semnificațiile sau relațiile lor. Ca urmare, apare confuzia verbală sau "verbala okroshka". Pacienții cu afazie Wernicke, de regulă, știu că discursul lor este de neînțeles pentru alții. Afazia lui Wernicke însoțește în mod obișnuit îngustarea câmpului vizual drept, deoarece calea vizuală trece în apropierea zonei afectate.

Pacienții cu afazie Broca pot înțelege și interpreta cuvintele relativ bine, dar abilitatea lor de a pronunța cuvinte este ruptă. De obicei, boala afectează formarea și scrierea vorbirii (agrafie, disgrafie), ceea ce face dificilă comunicarea pacienților. Afazia lui Broca poate fi combinată cu anomie (incapacitatea de a numi obiecte) și prozodia afectată (componente intonaționale).

Diagnosticul afaziei

Comunicarea verbală permite, de obicei, identificarea prezenței afaziei grosiere. Cercetarea efectuată pentru a identifica tulburările specifice ar trebui să includă studiul discursului spontan, numirea, repetarea, înțelegerea, formarea vorbirii, citirea și scrierea. Discursul spontan este evaluat prin următorii indicatori: fluența, numărul de cuvinte vorbite, abilitatea de a iniția vorbirea, prezența unor greșeli spontane, pauzele pentru selectarea cuvintelor, îndoielile, verbositatea și prosodia. Inițial aphasia Wernicke poate fi confundată cu delirul. Cu toate acestea, afazia Wernicke - tulburare verbală izolată în absența altor semne de delir (conștiență pâlpâitoare, halucinații, lipsă de atenție).

Formalizate studiu cognitiv realizat de un neuropsiholog sau logopedul poate dezvălui niveluri mai subtile de disfuncție și de a ajuta la planificarea tratamentului și evaluarea potențialului existent de recuperare. La dispoziția profesioniștilor cu o gamă largă de diferite teste oficiale pentru diagnosticul de afazie (de exemplu, „studiul de diagnostic din Boston pe afazie“, „teste de bloc de Vest pentru a identifica afazie,“ „numele de test de la Boston“, „nominativ test“, „Test Numele acțiunii“ și altele. ).

CT sau RMN (cu sau fără angiografie) se efectuează pentru a determina natura leziunii (infarct, hemoragie, educație volumetrică). Sunt efectuate studii suplimentare pentru a clarifica etiologia bolii în conformitate cu algoritmul descris anterior.

trusted-source[9], [10], [11]

Prognoza și tratamentul afaziei

Eficacitatea tratamentului nu a fost stabilită în mod fiabil, dar majoritatea medicilor consideră că atragerea unui vorbitor profesionist în primele etape ale bolii oferă cele mai bune rezultate: începutul tratamentului este început, cu atât mai multe șanse de reușită.

Gradul de recuperare depinde și de mărimea și localizarea leziunii, de gradul de tulburări de vorbire și, într-o mai mică măsură, de vârstă, nivelul de educație și sănătatea generală a pacientului. Practic, toți copiii sub vârsta de 8 ani de funcție de vorbire sunt complet restaurați după daune grave la oricare dintre emisfere. La o vârstă mai târzie, recuperarea cea mai activă are loc în primele trei luni, însă etapa finală poate dura până la 1 an.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.