Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sindromul de excelență

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021

Se observă că copiii care nu au studiat cu greu la școală sunt mai inteligenți și mai de succes în viața reală decât studenții excelenți. Se pare că același rău în dorința de a obține întotdeauna și în totul succesul și a fi primul? Nimic, atâta timp cât această dorință are un cadru acceptabil. Dacă acest lucru devine un scop în sine, o astfel de persoană depinde de opinia societății și tolerează dureros orice critică sau lipsă de atenție. Sindromul unui elev onorific este ceea ce într-o viață adultă se numește perfecționism - atunci când o persoană nu este capabilă să accepte imperfecțiunea rezultatelor sale în ceva și suferă foarte rău din cauza asta.

Cauze sindromul de excelență

Rădăcinile acestei patologii merg adânc în copilărie, dar ele nu afectează în continuare viața. Și dacă un copil are această remediere este relativ ușor, atunci cu cât este mai mare, cu atât mai greu este să scapi de un astfel de sindrom.

Probleme la care poate duce sindromul patologic al unui elev onorific

Sindromul unui elev onorific este periculos pentru epuizarea emoțională și mentală, în special pentru copii. Pericolul este că copilul își manifestă dezacordul de a suferi înfrângere, de a accepta dificultăți și, desigur, de lipsa de încredere în sine. Acest lucru conduce la faptul că copilul va obține rezultate pentru a-și dăuna sănătatea și sănătatea, și din moment ce este imposibil să câștige întotdeauna în totul, va duce invariabil la depresie.

trusted-source[1], [2], [3]

Simptome sindromul de excelență

Sindromul unui elev excelent la un copil se manifestă prin faptul că este foarte greu, trecând groaznic prin orice semn care diferă de cel mai înalt. O sarcină insuficient realizată provoacă o tragedie și o lipsă de dorință de a continua studierea în continuare.

Copiii cu sindromul unui elev de onoare pot sacrifica cu ușurință distracția și comunicarea cu prietenii, de dragul primatului în școală.

Ca principala motivație în școală pentru un copil cu onoruri sindrom patologice nu sunt cunoștințe, precum și realizarea la orice preț cel mai mare scor, precum și aprobarea și admirația altora, acest copil este diferit în funcție de opiniile altor oameni și stima de sine instabila. Când este lăudat, este mult supraestimat, dar merită criticat - este frustrat și chiar poate fi ofensat. De asemenea, simptomul este gelozia morbidă a copilului față de laudele și notele ridicate ale altor copii.

Un copil care este părinții unui copil care nu au dat un sentiment de securitate și adoptarea unui astfel cum este, nu a demonstrat că el este iubit necondiționat, și nu pentru realizările sale, forțat să se ocupe de problema de instabilă stima de sine. Chiar și adulți, astfel încât oamenii sunt foarte greu de înțeles că, odată cu ele sunt prietenoase, nu din cauza beneficiilor, sau nu iubit pentru conformitatea unui standard idealizat al soțului / tata / prieten / angajat, cât și pentru demnitatea lor personală, pe care de multe ori nu-și dă seama.

Sindromul unui elev excelent la adulți se manifestă adesea într-un complex de câteva trăsături:

 • sens crescut de responsabilitate;
 • sentimentul de vinovăție pentru un eventual eșec;
 • exigențe exagerate față de oamenii din jur;
 • incapacitatea de a stabili priorități, de a încerca să aibă succes în toate domeniile;
 • incapacitatea de a pierde.

Diagnostice sindromul de excelență

Diagnosticarea diferențială a patologiei este necesară din dorința de auto-actualizare. În prezent, problema de tipuri normale și anormale onoruri perfektsionizma sindrom sau acoperite în mai multe studii comparative, dar nici o metodologie psihodiagnostic pentru diferențierea tipurilor perfektsionizma, principalul obstacol pentru diagnostic diferențial precis.

Până în prezent, pentru a determina tipul de perfecționism în om adult (normale si patologice) folosit perfectionism testul diferențial, care oferă un studiu de 45 și / sau 24 de elemente, în cazul în care subiectul determină gradul de acord sau dezacord cu afirmațiile propuse. Pentru a trece acest test, aveți nevoie de o dorință și de onestitate în răspunsuri. La sfarsit, bilele sunt numarate, iar rezultatul este determinat.

trusted-source[4], [5], [6]

Cine să contactați?

Tratament sindromul de excelență

Deoarece nu există probleme cu copiii pur și simplu, ei implică de obicei familia sa. De regulă, o atitudine ascuțită față de succesul lor este o manifestare a atitudinii părinților față de copil, "vă iubim numai dacă îndepliniți pe deplin așteptările noastre și așteptăm ca voi să fiți cei mai buni". Astfel, părinții încearcă să-și satisfacă propria lor vanitate, probabil, pentru a-și compensa propriile stime de sine insuficiente. Un copil instinctiv foarte frică de pierderea dragostei părintești și va depune toate eforturile pentru a-l păstra, deoarece evaluarea în sine ca atare pentru copil este mai puțin semnificativă decât pentru adulți.

Dacă un copil aduce o evaluare necorespunzătoare, este logic să vorbiți mai întâi cu el pentru a discuta de ce scorul mai mare nu sa dovedit și a afla sentimentele sale despre el. Dacă copilul nu-i pasă, atunci ar trebui să se gândească la metodele de educație, pentru că el nu este critic pentru el însuși. Dacă este în dificultate, trebuie să-l ajutați să facă față acestei situații și să creadă în tine.

Dacă observați în copilul dumneavoastră simptomele unui perfectionism patologic apărut, încercați să-i arătați dragostea lui într-o limbă mai accesibilă pentru el:

 • cel mai adesea îl îmbrățișezi, fără cauză;
 • fiți atenți, fiți interesați de ceea ce se întâmplă în viața sa;
 • ascultă-l, află-i sentimentele pentru acele lucruri pe care le împărtășește cu tine, ajută sfatul dacă te întreabă despre el;
 • spune-i cuvintele de sprijin, să-i spună că este mai important pentru tine decât rezultatele lui, că eșecurile lui nu determină atitudinea față de el;
 • petreceți timpul liber împreună, faceți ceva împreună care îl fascinează;
 • Nu o comparați cu ceilalți copii, să manifestați mai bine progresul sau să regresați cu el același lucru.
 • dacă plătește prea mult timp pentru cursuri, sugerează că se distra, se plimba cu prietenii.

Persoanele adulte care au observat semnele acestei patologii sunt sfătuite uneori să încalce în mod deliberat obiceiurile stabilite și stereotipurile personale, precum și să scape de frica de eșec:

 • permiteți altora să observe din când în când greșelile voastre, să vă amintiți că sunteți o persoană vie și puteți să faceți greșeli;
 • aveți grijă să nu schimbați vina pentru gafele dvs. în circumstanțe sau alte persoane. De exemplu, după ce ați întârziat să lucrați, fiți cinstit, dacă întârziați din casă, atunci în întârziere șoferul vehiculului nu este vinovat;
 • înscrieți-vă pentru cursuri care vă interesează, dar din cauza fricii de eșec nu ați îndrăznit să mergeți;
 • încercați să vă tratați greșelile cu umor;
 • Întrebați un prieten direct și sincer să vă vorbească despre greșelile voastre. Analizați momentele nefericite cu el, ascultați punctul lui de vedere;
 • experimentați-vă cu hainele - dacă sunteți obișnuiți să vedeți numai în stilul de afacere, puneți pe zi blugi purtați și un pulover zdrobit sau nu aplicați machiaj și umblați în jurul orașului. Permiteți-vă să pierdeți zile, când vă puteți îmbrăca haine confortabile, fără să vă gândiți la impresia produsă asupra persoanelor pe care nu le cunoașteți.
 • a delega afacerile, a mancat postul oficial și nu ezitați să cereți ajutor sau sfat dacă sunteți incompetent în ceva;
 • amintiți - este imposibil să vă mulțumiți absolut pe toată lumea. Nu uitați să vă lăudați pentru realizări, chiar și pe cei mai mici și să vă iertați greșelile. Totul poate fi fixat, iar sănătatea ta este mai importantă.

Dacă vi se dau aceste sfaturi cu dificultate, cea mai bună soluție este dacă solicitați ajutor de la un specialist bun, dovedit.

Profilaxie

Cea mai bună modalitate de a face față sindromului unui elev onorific este de a face totul, astfel încât să nu apară. Dacă vedeți că un copil, el începe să arate, în primul rând, părinții ar trebui să asculte le la modul în care se comportă cu copilul și de a face modificări în comportamentul lor, precum și relația lor cu educația copilului și, astfel, ajuta copilul să scape de sindromul onoruri emergente pentru a nu-i strica viitorul.

Adulții trebuie să înțeleagă că să depună eforturi pentru excelență este importantă și necesară, dar viața nu este perfectă, și este imposibil de a fi de succes în tot ceea ce trebuie să acorde prioritate și obținerea succesului în principalele lucruri pentru tine. Pentru a face greșeli, a fi a doua, al treilea este normal. Și există întotdeauna oameni care pot face ceva mai bun decât tine.

trusted-source[7], [8], [9]

Prognoză

Sindromul normal onoruri controlate nu se transformă într-o cursă nebună pentru supremație în toate lucrurile și de auto-îmbunătățire maniacale, dă putere pentru a efectua realizări pe scară largă - mulți oameni de succes sunt perfectionisti. Cu toate acestea, perfecționismul patologică se caracterizează prin aceea că este foarte distructiv pentru viața umană și are un impact negativ, deoarece realizarea de neputință și eșecul lui, cel puțin în unele lucruri foarte dureroase și duce la vătămări grave pentru sănătatea și depresie.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.