Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Oligofrenie

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021

Un grup de tulburări de dezvoltare mentală și mentală care duc la dizabilități intelectuale sindromice au fost numite boli psihice în psihiatria clinică, numită oligofrenie sau demență.

Pentru această boală, OMS utilizează termenul "retard mental", iar patologia are un cod pentru ICD 10 F70-F79. În următoarea ediție a Clasificării Internaționale a Bolilor, oligofrenia poate primi definiția utilizată de psihiatrii străini - tulburare de dezvoltare intelectuală sau dizabilitate intelectuală.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Cauze ale oligofreniei

Oligofrenia este o patologie inerentă sau dobândită în copilăria timpurie. Experții asociază boala cu tulburări genetice, organice și metabolice. Cauzele cheie ale oligofreniei pot fi împărțite în perioada prenatală (fetală), perinatală (de la 28 la 40 săptămâni de gestație) și postnatală (postpartum).

Tulburările prenatale pot fi cauzate de infecțiile de la mamă (virusul rubeolei, treponema, toxoplasma, herpesvirus, citomegalovirus, listeria); efecte teratogene asupra embrionului de alcool, droguri, anumite medicamente; intoxicații (fenoli, pesticide, plumb) sau niveluri ridicate de radiații. Deci, retard mintal rubeolyarnaya se datorează faptului că gravidă în prima jumătate a gestației a fost bolnav cu rubeola, iar embrionul este infectat de la mama prin sânge.

Retard mental sau dementa cauzata de dezvoltarea anormală a creierului, cum ar fi: dimensiunea insuficientă a creierului (microcefalie), complet sau absența parțială a emisferelor cerebrale (Hydranencephaly), subdezvoltarea gyri creierului (lissentsifaliya), hipoplazie cerebeloasă (pontotserebralnaya hipoplazie), diverse forme chelyustno- dysostosis facial (defecte craniene). De exemplu, cu tulburări hipofizare fetale care formează făt de sex masculin deranjat secreția hormonului gonadotrop lyuteotropina (hormon luteinizant, LH), care permite producerea de testosteron si formarea caracteristicilor sexuale secundare masculine. Ca urmare, în curs de dezvoltare hipogonadism hipogonadotropic sau LH concatenate retard mental. Același model se observă pentru deteriorat 15-gena care duce la nașterea unui copil cu sindromul Prader-Willi. Pentru a acestui sindrom nu se limitează numai cu hipogonadism, dar, de asemenea retard mental (formă ușoară de retard mintal).

Adesea, patogeneza tulburărilor de dezvoltare mentală și psihică se află în tulburările metabolice (lipozidoză glucosilceramidă, zaharoză, latostereoză) sau producție de enzime (fenilcetonurie).

Practic, inevitabil retard mental congenital în prezența unor factori genetici, cum ar fi rearanjarea structurii cromozomilor, ceea ce duce la sindroame de demență, cum ar fi sindromul Patau, Edwards, Turner, Cornelia de Lange și colab., Care dau impuls la dezvoltarea patologiei pentru o altă etapă a embriogenezei.

În cele mai multe cazuri, oligofrenia ereditară este, de asemenea, determinată genetic, iar una dintre cele mai frecvente cauze endogene ale retardului mental este defectul celui de-al 21-lea cromozom X - sindromul Down. Din cauza deteriorarea se pot produce degenerare nucleelor hipotalamice, iar apoi unele gene manifestă Laurence-Moon-Biedl-Bardet sindrom - mostenit variatie retard mintal adesea observate la rude apropiate.

Postnatala retard mintal la copii poate fi din cauza lipsei intrauterină cronice de oxigen și asfixie în timpul nașterii, răni la cap în timpul nașterii, precum și distrugerea celulelor roșii din sânge - boala hemolitică a nou - născutului, care rezultă din conflictul rhesus în timpul sarcinii și duce la încălcări grave ale funcțiilor cortexului si creier subcorticale noduri neuronale.

Din momentul nașterii pentru primii trei ani de viață, cauzele retard mental includ infecții ale creierului (meningita bacteriană, encefalita) si traumatismelor, precum și lipsa acută de nutrienți din cauza copilului malnutriției cronice.

Potrivit psihiatrilor, în 35-40% din cazuri patogeneza oligofreniei, inclusiv congenitală, rămâne neclară. Și în această situație, formularea diagnosticului de subdezvoltare mintală poate arăta ca o oligofrenă nediferențiată.

Diagnosticul oligofreniei familiale se face atunci când medicul este convins că o anumită formă de inferioritate a dezvoltării mentale și alte semne caracteristice se observă în membrii familiei, în special în frații și frații-surori. În acest caz, de regulă, nu este luată în considerare prezența sau absența daunelor evidente asupra structurilor creierului, deoarece în practica clinică studiul anomaliilor morfologice cerebrale nu este efectuat în toate cazurile.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Simptomele oligofreniei

Simptomele clinic recunoscute ale oligofreniei - congenitale sau manifestate în timp - includ:

  • întârzierea dezvoltării abilităților de vorbire (copiii încep să vorbească mult mai târziu decât termenele normale și vorbesc prost - cu un număr mare de defecte de pronunție);
  • incapacitatea de a ne aminti;
  • limitată și concretă a gândirii;
  • complexitatea predării normelor de comportament;
  • abilități motorii slabe;
  • tulburări motorii (pareză, diskinezie parțială);
  • întârzierea semnificativă a stăpânirii sau incapacitatea de a acționa asupra îngrijirii de sine (mâncare, spălare, îmbrăcăminte etc.);
  • lipsa intereselor cognitive;
  • reacții emoționale necorespunzătoare sau limitate;
  • lipsa cadrului comportamental și incapacitatea de adaptare a comportamentului.

Experții act de faptul că, în copilărie, primele semne de retard mintal, în special în grad, minoră de retard sau imbecilitate, sunt rareori evidente și pot fi în mod clar afișate numai după 4-5 ani. Este adevărat, la toți pacienții cu sindrom Down, o anomalie a caracteristicilor faciale; pentru lovirea fete sindromul Turner semne exterioare caracteristice sunt mici statura si scurte degete, ori largi de piele în gât, de expansiune piept, și altele. Și când LH legate de retard mintal și sindromul Prader-Willi de vârsta de doi ani sunt prezentate creșterea apetitului alimentar, obezitate, strabism, slaba coordonare a mișcărilor.

În acest caz, chiar și atunci când faptul de performanță slabă academice, letargie și inadecvare evidentă, evaluarea profesională atentă a capacității mentale a copiilor - pentru a distinge forma ușoară de retardare tulburărilor emoționale-comportamentale (mentale).

De asemenea, să fie conștienți de faptul că retard mintal la copii este cauzată de un număr mare de motive (inclusiv sindroame congenitale pronuntate), si simptome de retard mental se manifestă nu numai în reducerea abilităților cognitive, dar și în alte tulburări mentale și fizice. Surzești din cauza încălcării sintezei activator tisular al plasminogenului neyroserpina manifestat prin simptome , cum ar fi retard mintal și epilepsie. Un pacient cu un idiot deconectat de la realitatea înconjurătoare, și nimic nu atrage atenția, care, de regulă, este complet absentă. Un simptom frecvent în această patologie este mișcările monotone fără sens ale capului sau oscilația trunchiului.

In plus, din cauza anomalii ale cortexului cerebral și lipsa cerebel de capacitatea de a face un comportament conștient în grad sever de retardare și imbecilitate duce la tulburări emoționale și volitive. Acest lucru se manifestă fie ca retard mintal hipodinamică (retard la toate acțiunile și apatie) sau ca un retard mintal hiperdinamic, la care agitație gesturi ranforsate observate, anxietate, agresivitate, și altele.

Modificări mentale care apar cu retard mintal, sunt stabile și nu progres, astfel încât complicații psihosomatice sunt puțin probabil, iar principala dificultate pentru pacientii din aceasta categorie - o lipsă totală a capacității de a se adapta la societate.

Forme și grade de oligofrenie

În psihiatria internă se disting trei forme de oligofrenie: debilitate (debilizm), imbecilitate și idioție.

Și, în funcție de volumul de abilități cognitive lipsă, se disting trei grade de oligofrenie, care se aplică independent de etiologia bolii.

Gradul ușor (ICD 10 - F70) - debilitate: nivelul de dezvoltare intelectuală (IQ) variază de la 50-69. Pacienții au o încetinire minimă a senzorimotorului; în vârstă preșcolară pot dezvolta abilități de comunicare, pot dobândi cunoștințe și pot avea abilități mai vechi și profesionale.

Gradul mediu (F71-F72) - imbecilitate: există abilitatea de a intelege vorbirea altor oameni, iar la vârsta de 5-6 ani, pentru a formula propoziții scurte, 30 de atenție și de memorie sunt de gândire extrem de limitate, primitiv, dar pentru a preda citirea, scrierea, numerație și abilități de auto-service posibil.

Gradul sever (F73) - idiocă: gândirea cu oligofrenie a acestei forme este aproape complet blocată (IQ este sub 20), toate acțiunile sunt limitate la actele reflexive. Acești copii sunt împiedicați și neselectivi (cu excepția unei dezvoltări a abilităților motorii) și este necesară o îngrijire constantă.

Experții occidentali atribuie retard mental de etiologie metabolică a cretinism, care este un sindrom de hipotiroidism congenital - deficit de iod în organism. Indiferent de cauza deficitului de iod medicul poate codifica F70-F79 această formă de retard mental etiologie care indica (gusa sau tiroida patologie gravidă, tiroida defecte de dezvoltare in embrion, etc..) - E02 (hipotiroidism subclinic).

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Diagnosticarea oligofreniei

Pana in prezent, diagnosticul de retard mental se realizează prin colectarea unui istoric detaliat (date obstetricieni bazate pe sarcină și informații despre rudele boli), evaluarea generală psihologică și psihometrice ale pacienților. Acest lucru face posibil pentru a evalua starea lor somatice, să stabilească prezența nu numai semne fizice (stabilite vizual) de retard mintal, pentru a determina nivelul de dezvoltare intelectuală și respectarea normelor sale medii de vârstă, și să identifice comportamentele și reacțiile mentale.

Pentru a determina cu exactitate forma specifică a oligofreniei, pot fi necesare teste (test de sânge general, biochimic și serologic, teste de sânge pentru sifilis și alte infecții, analiza urinei). Testele genetice sunt efectuate pentru a identifica cauzele genetice ale bolii.

Diagnosticarea instrumentală include o encefalogramă, precum și CT sau RMN ale creierului (pentru a detecta defectele craniocebralului local și generalizat și tulburările cerebrale structurale). De asemenea, vezi - diagnosticarea retardului mintal.

Pentru diagnosticul "oligofreniei" diagnosticul diferențial este necesar. În ciuda unor semne evidente state oligofreni (sub formă de defecte fizice caracteristice) mai multe tulburări ale neurologice (pareze, convulsii, tulburări de trofice și reflexe, convulsii epileptiforme, și altele.) Sunt observate în alte patologii neuropsihiatrice. Prin urmare, este important să nu se confunde bolile oligofrenie , cum ar fi schizofrenie, epilepsie, sindromul Asperger, sindromul Geller, etc.

Atunci când separat de alte boli care dau simptome deficiență mintală ar trebui să fie luate în considerare în special faptul că retard mental nu poate detecta o progresivă, se manifestă în copilăria timpurie și, în cele mai multe cazuri este insotita de simptome somatice - leziuni ale sistemului musculo-scheletice, sistemului cardiovascular, sistemului respirator, ochii și audiere.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Cine să contactați?

Tratamentul oligofreniei

În cazul în care cauza de retard mintal este hipotiroidismul, conflictul Rh, fenilcetonurie poate etiologici oligofrenie de tratament: folosind preparate hormonale, transfuzii de sânge pentru sugari, dieta speciala lipsite de proteine. Toxoplasmoza poate fi tratată cu sulfonamide și cloridină. Dar, în cele mai multe cazuri, tratamentul etiologic, din păcate, nu există.

Și, deși nu există medicamente specifice pentru tratarea oligofreniei, pacienții cu dizabilități intelectuale sunt tratați cu terapie simptomatică. Adică, medicamentele pot fi prescrise pentru a reduce intensitatea tulburărilor psihotice - neuroleptice, precum și medicamente pentru stabilizarea dispoziției (ajută la corectarea comportamentului).

Deci, pentru sedare generala, reduce nivelul de anxietate, încetarea crizelor și de a îmbunătăți somn în practica psihiatrică folosind psihoactive la droguri tranchilizante: Diazepam (Seduxen, Valium, ì) Phenazepam, lorazepam (Lorafen) periciazine (Neuleptil), clordiazepoxid (elenium) clorprotixen (Truksal), și altele. Cu toate acestea, în afară de posibila dezvoltarea de medicamente pe baza datelor, efectele negative ale utilizării lor sunt exprimate în slăbiciune musculară, somnolență crescută, tulburări de coordonare motorie și de vorbire, reducerea acuității vizuale i. În plus, aportul prelungit de aceste medicamente pot afecta atenția și memorie - până la dezvoltarea de amnezie anterogradă.

Pentru a stimula sistemul nervos central și activitatea mentală, utilizați Pyracetam (Nootropil), Mesocarb (Sidnokarb), Clorhidrat de metilfenidat (Relatin, Meridil, Tsenthedrin). În același scop, se recomandă consumul de vitamine B1, B12, B15.

Scopul acidului glutamic se datorează faptului că acesta este transformat într-un acid neuromeditor - gama-aminobutiric în organism, care ajută la activitatea creierului cu retard mintal.

Tratamentele alternative, de exemplu, drojdie de bere, și în congenitală ereditară oligofrenie nimic. Tratamentul propus include un consum regulat de plante calmante bulion sau tincturi de hiperdinamic rădăcină de valeriană cu retard mintal. De asemenea, din plante medicinale merită o atenție Ginkgo biloba și imunomodulatoare - rădăcină de ginseng. Ginseng contin ginsenozide (panaksizidy) - glicozide steroidice și saponine triterpenice, care simulează sinteza acizilor nucleici, metabolismul și producerea enzimelor și activează funcționarea hipofizei și pe parcursul SNC. Homeopatia ofera un produs pe bază de ginseng - gindenoside (gindenoside).

Unul dintre principalele roluri în corectarea insuficienței intelectuale este dat terapiei cognitiv-comportamentale, adică pedagogiei medico-corecționale. Pentru educația și educația copiilor cu oligofrenie - în școlile specializate și în școlile internat - se folosesc metode special dezvoltate pentru adaptarea copiilor în societate.

Și reabilitarea pacienților cu retard mintal, în special cu forme determinate genetic, de patologie mentală, constă nu atât de mult în tratamentul lor în materie de formare (de adaptat la particularitățile abilităților cognitive) programelor și insuflare de uz casnic de bază și, dacă este posibil, mai simple de competențe. Expertii spun ca retard mental ușor la copii pot fi corectate, și în ciuda dizabilității, acești pacienți pot face de lucru simplu și să aibă grijă de tine. La formele severe de imbecilitate și în toate gradele de prognoză imbecilitate medie și - invaliditate completă și expunerea prelungită adesea la instituțiile medicale de specialitate si casele de ingrijire medicala.

Profilaxia oligofrenelor

Potrivit statisticilor, a patra parte a defectelor dezvoltării mentale este asociată cu anomalii cromozomiale, prin urmare prevenirea este posibilă numai pentru patologiile non-congenitale.

În perioada de pregătire pentru sarcina planificată, este necesar să se efectueze o examinare completă a infecțiilor, a stării tiroidei și a nivelului hormonilor. Este necesar să scapi de toate focarele de inflamație și de a vindeca bolile cronice existente. Unele tipuri de retard mintal pot fi prevenite prin consiliere genetică pentru viitorii părinți - pentru a identifica încălcările care sunt potențial periculoase pentru dezvoltarea normală a embrionului și a fătului.

În timpul sarcinii, femeile trebuie să fie înregistrate periodic cu un obstetrician și ginecolog și să viziteze în mod regulat medicul lor, să ia testele necesare la timp și să efectueze ultrasunete. Vorbiți despre un stil de viață sănătos, o alimentație rațională și respingerea tuturor obiceiurilor proaste în timpul planificării sarcinii și când purtați un copil ar trebui să obțină un sens concret și să conducă la acțiuni practice.

Specialiștii Institutului Național American de Sănătate Mintală (NIMH) susțin că o altă măsură importantă de prevenire este depistarea precoce a anumitor procese metabolice care duc la întârzierea mintală. De exemplu, dacă în timpul primei luni de viață pentru a detecta hipotiroidismul congenital care afectează un nou-născut de 4.000 de sugari născuți în Statele Unite, este posibil să se prevină dezvoltarea de demență. Dacă nu identificați și nu tratați până la trei luni, atunci 20% dintre sugarii cu deficiență de hormoni tiroidieni vor fi handicapați mental. O întârziere de până la șase luni se va transforma în moroni 50% din copii.

Potrivit Departamentului de Educație al SUA, în 2014, aproximativ 11% dintre copiii de vârstă școlară au fost înscriși la cursuri pentru studenți cu diferite forme de oligofrenie.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.