Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Semn ecou

Expert medical al articolului

Psihiatru, psihoterapeut
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021

Echolalia este o tulburare neurologică, care se caracterizează prin repetarea necontrolată a cuvintelor și expresiilor. Luați în considerare trăsăturile sale, metodele de tratament și prevenire.

Conform Clasificării Internaționale a Bolilor din cea de-a zecea revizuire, ecolalia este inclusă în grup: XVIII Simptome, semne și anomalii detectate în studiile clinice și de laborator, neclasificate în altă parte.

R47-R49 Simptome și semne legate de vorbire și voce

 • R48 Dislexia și alte încălcări ale recunoașterii și înțelegerii simbolurilor și semnelor care nu sunt clasificate în altă parte (excepție: tulburări de dezvoltare specifice ale abilităților de învățare):
  • R48.0 Dislexia și Alexia
  • R48.1 Agnosis
  • R48.2 Apraxia
  • R48.8 Alte încălcări nespecificate ale recunoașterii și înțelegerii simbolurilor și semnelor

Foarte des, boala este asociată cu simptomele precoce ale autismului sau cu caracteristicile dezvoltării discursului copiilor. Există două etape de dezvoltare a abilităților conversaționale la un copil: de la 6 luni la 12 ani și de la 3 la 4 ani. La această vârstă, copiii repetă ceea ce au auzit, iar acest lucru este considerat normal. Simularea propriului tău discurs este singura modalitate de a instrui și de a îmbunătăți pronunția sunetelor. Astfel se formează bazele interacțiunii cu lumea exterioară și vocabularul se extinde. În cazul în care încălcările încep la una dintre aceste etape, aceasta poate duce la dezvoltarea de ecolalii.

trusted-source[1], [2]

Epidemiologie

Incidența tulburărilor neurologice tinde să crească. Epidemiologia ecolaliei indică aspectul său de vârstă, astfel încât pentru 10.000 de copii 2-6 au simptome de patologie. O astfel de încălcare în cele mai multe cazuri este detectată utilizând diagnosticul precoce, adică în primele etape, care sunt cel mai bine adaptate corectării.

O astfel de anomalie calitativă provoacă încălcări în interacțiunea și comunicarea socială. Acest lucru se datorează unor cuvinte și expresii repetitive necontrolate, ceea ce face imposibilă procesul de adaptare la societate. Boala poate fi însoțită de o întârziere mentală progresivă.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Cauze elita

Echolalia are loc în stadiul de dezvoltare a vorbirii, când copilul începe să cunoască lumea înconjurătoare și se pronunță în mod activ. Există două astfel de etape care durează de la 6 luni la 1 an și de la 3 la 4 ani. În aceste intervale de vârstă, copiii repetă în mod activ cuvintele celorlalți, studiind bazele vorbelor și încercând să intre în dialog.

Cauzele de ecolalie:

 • Tulburări ale psihicului.
 • Diverse patologii neurologice.
 • Înfrângerea lobilor frontali ai creierului.
 • Retardare mentală.
 • O tulburare cu autism.
 • Sindromul turret.
 • Cretinism.
 • Schizofrenia.
 • Sindromul Rett.
 • Cancerul creierului.
 • Dislexia.
 • Dysphasia.

Oricare dintre tulburările de mai sus poate fi diagnosticată la copii, așa că atunci când vine vorba de ecolalia la adulți, ele implică încălcări neidentificate în copilărie. Pe lângă motivele principale, boala poate fi agravată sau cauzată de anumiți factori provocatori:

 • Auto-înșelăciune în procesul de comunicare - repetând ceea ce a fost auzit, copilul are o anumită gamă de emoții și asociații. Dacă astfel de imagini apar prea des și sunt eronate, atunci aceasta devine o problemă în comunicare.
 • Emoțiile în procesul de comunicare - ecolalia acționează ca un indicator al starea de spirit a pacientului, deoarece frazele repetate au imagini emoționale.
 • Prelucrarea și ordonarea informațiilor - repetând ceea ce a fost auzit, pacientul sortează evenimentele care au avut loc, împărtășește aceste informații și emoții cu alții.

Indiferent de vârsta pacientului, boala este întotdeauna însoțită de patologii mentale și neurologice. Cu diagnosticul de autism, ecolalia acționează ca un mod ciudat de comunicare. Aceasta este o încercare de a menține o conversație sau de a intra într-un dialog înainte de realizarea a ceea ce sa spus.

Până la 4 ani, repetarea automată a cuvintelor pentru alții este normală. Dar, la vârstnici, acest simptom necesită îngrijiri medicale, deoarece indică o patologie gravă. În practica medicală, foarte des există cazuri când boala devine provocator de crize isterice din cauza neînțelegerii rezultate.

trusted-source[10], [11], [12]

Patogeneza

Mecanismul de dezvoltare a tulburării comportamentului vorbesc poate fi asociat atât cu modificări funcționale cât și organice în creier. Patogeneza implică o serie de procese care cauzează apariția simptomelor de ecolalia. Acest lucru poate fi cauzat de boli existente sau transferate, patologii congenitale.

Semnele bolii se manifestă în timpul hiperexcitării neuronilor din zona motorului lobului frontal al creierului. Aceasta a fost stabilită prin stimularea magnetică transcraniană. Defectul se caracterizează prin anomalii ale funcționării structurilor nervoase ale creierului, complexitatea în sfera socială și emoțională, cu condiția de a avea o gândire și o atenție normală. Deoarece ecolalia poate fi un simptom precoce al autismului, în unele cazuri există un dezechilibru al inhibării și excitației, un exces de legături locale în anumite zone ale creierului și alte patologii.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Simptome elita

Repetarea necontrolată a cuvintelor individuale sau a unor fraze întregi din monologul interlocutorului sunt simptome ale ecolalei. Sursa de repetiții poate fi fie persoana apropiată, fie textul cărții, emisiunea de televiziune sau radio.

Boala are două tipuri, care diferă în simptome:

 • Imediat - pacientul reproduce cuvintele și frazele tocmai auzite. Acest tip este necesar pentru a menține comunicarea cu ceilalți, adică acționează ca un fel de conversație.
 • Întârziat - repetarea are loc după o anumită perioadă de timp, poate fi de 10-15 minute, o zi, o săptămână sau o lună. Este însoțită de diverse tulburări psihice suplimentare.

Patologia neurologică se caracterizează prin auto-stimulare, adică prin repetarea expresiilor asociate cu anumite emoții. Astfel, pacientul este imersat într-o atmosferă convenabilă pentru el. Frazele repetate provoacă surpriză altora, deoarece nu sunt relevante pentru evenimentele curente.

Un alt simptom al bolii este funcția de a transmite starea de spirit prin experiențe pozitive sau negative. De exemplu, expresia "fără dulciuri" cauzează emoții negative, iar în orice situație neplăcută, pacientul o va repeta. De asemenea, este obligatorie să se sistematizeze informațiile. Înainte de a dormi, tot ceea ce a fost auzit pentru o zi este rostit, adică pacientul împărtășește emoțiile și experiențele sale cu ceilalți. Arată ca o poveste disociată, un set de cuvinte și fraze.

trusted-source[23]

Primele semne

În cele mai multe cazuri, primele semne de ecolalia devin vizibile la vârsta de 3-5 ani. Mai des apar la băieți, fetele au o boală mai complexă. Deci, atunci când răspundeți la orice întrebare, pacientul repetă fragmentul sau complet. Discursul liniștit sau tare, lipsa răspunsului la numele propriu și intonațiile greșite sunt, de asemenea, considerate semne ale tulburării de vorbire.

În cazul în care defectul este unul dintre semnele autismului, în plus față de încălcările comportamentului și comunicărilor sociale, există și alte simptome patologice. Pacientul nu percepe interlocutorul, prin urmare, contactul ochi-la-ochi este rupt. Există o expresie facială redusă, care deseori nu corespunde situației, gesturile sunt folosite pentru a indica orice nevoie. Copilul nu înțelege emoțiile altora și nu manifestă interes pentru colegi. Comportamentul stereotip se manifestă sub forma ritualurilor zilnice, a fixării în anumite ocupații, a repetițiilor repetate ale mișcărilor.

trusted-source[24], [25], [26]

Echolalia la adulți

Există o serie de afecțiuni patologice care pot provoca dezvoltarea echolalei. La adulți, boala a dobândit caracter. Simptomele sale apar în tulburările schizofrenice, diverse leziuni ale creierului, boli neurologice și mentale. Din cauza dificultăților în comunicarea cu cei din afară, incapacitatea de a-și exprima propriile emoții și de a-și desfășura activitatea, pacienții sunt supuși handicapului.

Echolalia la adulți se dezvoltă cel mai adesea pe fondul schizofreniei. În acest caz, repetarea automată este însoțită de un gest minuscul și de mimetism. Pacienții nu sunt capabili să perceapă regulile elementare și normele, nu înțeleg comportamentul lor și intențiile altora. Toate acestea fac imposibilă construirea unei relații amicale sau romantice. De asemenea, poate exista o atașament la o anumită situație și la regimul zilei. Cele mai mici schimbări provoacă experiențe serioase și se comportă isteric.

Echolalia la copii

O supărare care se caracterizează prin repetarea necontrolată a cuvintelor, expresiilor sau a propozițiilor complete ale celorlalți este echolalia. La copii, poate fi de două tipuri: imediată și întârziată. Este adesea luată pentru primele semne de autism, deoarece în unele cazuri acest lucru nu este exclus. Boala este asociată cu o încălcare a procesului de formare a vorbirii.

Există două perioade de vârstă, în care copilul începe să rostească, repetând tot auzit - aceasta este de la 6 luni la 1 an și 3 ani la 4. Această simulare este necesară pentru exercitarea pronunție de sunet, de vocabular, și-au însușit elementele de bază ale interacțiunii cu societatea prin comunicare.

Dacă tulburarea verbală persistă sau apare la copii mai mari, aceasta indică ecolalia. Poate avea un grad diferit de severitate. Prin urmare, cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât mai bine poate fi corectată. Această metodă de tratament vă permite să găsiți o înțelegere cu pacientul și să încercați să o adaptați societății.

trusted-source[27], [28], [29]

Formulare

Până în prezent, există două tipuri de ecolalii: imediate și întârziate. Prima este o repetare imediată a cuvintelor pe care le auziți. Este o demonstrație că cel mare a auzit discursul altcuiva, dar are nevoie de timp să-l accepte și să îl înțeleagă. La dezvoltarea normală procesul de formare a înțelegerii auzite este de câteva luni. Dar, cu tulburări de vorbire, acest lucru se poate trage de ani de zile. Pentru repetarea întârziată, reproducerea cuvintelor și expresiilor este tipică după o anumită perioadă de timp. Ele pot fi pronunțate în orice situație și în orice moment.

Să analizăm în detaliu principalele tipuri de ecolalii:

 1. imediat

Pacientul repetă ceea ce tocmai a auzit, demonstrând capacitatea fizică de a reproduce discursul și de a memora sunetele. Următoarea etapă este procesul de înțelegere a ceea ce sa spus, care durează de la câteva luni până la câțiva ani. Mulți savanți interpretează acest lucru ca pe un mod ciudat de comunicare, o încercare de a menține dialogul și de a răspunde la realizarea a ceea ce sa spus. Arata cam asa: "Te-am auzit, dar totusi incerc sa inteleg ce sa spus."

Foarte adesea, cu această formă de perturbare a vorbirii, se produc fapte isterice. Ele se dezvoltă pe fondul unei neînțelegeri. De exemplu, atunci când un pacient este întrebat despre faptul că vrea apă sau suc. În majoritatea cazurilor, răspunsul este ultimul cuvânt, adică sucul. Când pacientul îl primește, începe isteria, deoarece răspunsul era chiar înainte de realizarea opțiunilor propuse.

 1. întârziat

Repetarea frazelor învățate într-un context social specific este norma. În acest caz, vorbim despre citarea unor poeme, cuvinte interesante sau extrase din lucrări. Forma întârziată a ecolalei este o repetare a frazei altcuiva după o lungă perioadă de timp. Acest lucru se poate întâmpla în câteva minute, zile, luni și chiar ani, indiferent de timp sau de loc.

Există o serie de motive care cauzează o tulburare de vorbire întârziată:

 • Auto-stimularea este scopul său principal de a se bucura de acest lucru. Aceasta este, pacientul repetă cuvintele și expresiile pe care le place. Acestea pot fi citate din filme, programe, cărți și multe altele. Dacă echolalia întârziată este folosită ca divertisment, ea întrerupe comunicarea reală. Prin urmare, scopul principal al terapiei este de a trece atenția asupra activităților constructive.
 • Comunicarea comunicării - repetarea automată poate transmite anumite emoții. Pot fi câteva fraze asociate cu dezamăgire sau bucurie, precum și cuvinte care se potrivesc tonului general al conversației.
 • Sintetizarea este o metodă de procesare a informațiilor primite în timpul zilei, adică gruparea amintirilor cu repetări.

Până în prezent au fost dezvoltate mai multe metode care vă permit să corectați procesul de comunicare. Pentru a face acest lucru, utilizați practici vizuale și tactile, adică conectați diferite simțuri pentru a îmbunătăți înțelegerea.

trusted-source[30], [31], [32], [33]

Echolalia și ecopraxia

Repetarea involuntară a mișcărilor sau a cuvintelor celorlalți este echokinezia. Ca multe patologii neuropsihiatrice, nu are o etiologie clară. Echolalia și ecopraxia sunt formele sale, care depind de simptomele manifestate. Să luăm în considerare fiecare dintre ele în detaliu:

 • echopraxia

Repetarea automată a acțiunilor și mișcărilor altor persoane. Are mai multe forme, cel mai adesea pacientul repetă mișcările elementare, pe care le vede cu ochii săi. Poate bate mâinile, ridică mâinile, trage haine și multe altele. Se observa in schizofrenie, boli organice ale creierului si leziuni ale lobilor frontali.

 • semn ecou

Repetarea involuntară a cuvintelor, efectuată prin duplicarea completă sau interconectarea replicilor individuale în discursul său. Cel mai adesea, pacienții repetă întrebările care le sunt adresate. În ciuda întregii caracteristici mecanice a tulburării, pacienții sunt capabili să înțeleagă și să proceseze informațiile pe care le primesc. Are două forme: întârziată și imediată, apare atât la copii, cât și la adulți. Poate să apară după leziuni cranio-cerebrale, cu schizofrenie, imbecilitate, retard mintal și boli cerebrale organice.

În unele cazuri, ecolalia și ecopraxia se manifestă simultan. Cu diagnosticarea timpurie și corectă a acestor tulburări, există o șansă de a corecta comportamentul pacientului.

trusted-source[34], [35], [36]

Complicații și consecințe

Echolalia, precum și o serie de alte afecțiuni neuropsihiatrice, conduc la diferite consecințe și complicații. În primul rând, acestea sunt dificultăți în procesul socializării, formării, muncii, oportunității de a face prieteni sau de a începe o familie.

Chiar și cu condiția tratamentului în timp util și adecvat, defectul de vorbire persistă pentru viață. Dacă tulburarea apare pe fundalul autismului, atunci acești pacienți au un prag crescut de sensibilitate la durere. Acest lucru duce la faptul că o persoană nu reacționează la stimuli dureroși. Uneori, copiii cu astfel de patologii sunt angajați în auto-tortură, ceea ce duce la diverse leziuni ale corpului.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Diagnostice elita

La primele simptome ale încălcării comportamentului de vorbire la un copil sau la un adult, este necesar să se consulte un psiholog și un psiholog. Diagnosticul ecolaliei începe cu colectarea anamnezei și examinarea pacientului. Acest lucru vă permite să stabiliți dacă există devieri în dezvoltarea psihică. Dacă repetarea automată a cuvintelor nu are legătură cu vârsta, se efectuează studii și teste suplimentare.

Un algoritm aproximativ pentru examinările cu suspiciune de ecolalie:

 • Analiza plângerilor și colectarea anamnezei - un sondaj al mamei copilului despre cursul sarcinii, studiul eredității.
 • Examen neurologic pentru detectarea anomaliilor.
 • Examinarea la terapeut vorbitor - medicul evaluează discursul copilului, pronunția necorespunzătoare, confuzia șilabelor, frecvența repetării.
 • Studii instrumentale și de laborator.

Pentru detectarea patologiei neurologice, aceleași metode sunt utilizate ca și pentru diagnosticul de autism. Acest lucru se datorează faptului că ecolalia poate fi unul dintre simptomele sale. Folosind chestionare speciale (ADI-R, ADOS, CARS, ABC, CHAT), se fac diverse teste, iar comportamentul pacientului este studiat într-un mediu familiar. Metodele de laborator și instrumentale, adică testele de sânge, ultrasunetele creierului, electroencefalograma și altele sunt de asemenea utilizate.

trusted-source[45], [46], [47]

Analize

Cu tulburări verbale, ca și în cazul altor patologii neuropsihiatrice, este necesar un diagnostic aprofundat. Analizele sunt incluse în complexul obligatoriu de studii și constau în astfel de proceduri:

 • Analize neuropsihologice.
 • Verificarea abilităților mentale.
 • Chestionare și observații.
 • Cercetare de laborator.

Ei trebuie să treacă sânge, urină, analiză ADN, EEG și altele. Ele sunt necesare pentru eliminarea bolilor similare și pentru identificarea patologiilor concomitente. Pe baza rezultatelor, medicul face un plan pentru cercetări suplimentare și opțiuni de tratament.

trusted-source[48], [49]

Instrumente diagnostice

Pentru a clarifica diagnosticul și un studiu mai aprofundat al stării pacientului, se folosesc diferite abordări medicale. Diagnosticul instrumental constă într-un număr de proceduri care vă permit să vizualizați și să evaluați starea creierului și a altor organe și sisteme care pot provoca simptome de patologie:

Instrumente metodice:

 • Examinarea cu ultrasunete a creierului - este efectuată pentru a identifica și a determina amploarea daunelor sale.
 • Electroencefalograma - identifică simptomele care pot însoți echolalia și autismul timpuriu. Acestea pot fi crize epileptice, convulsii, pierderea conștiinței și așa mai departe.
 • Imagistica prin rezonanță magnetică - dezvăluie anomalii în dezvoltarea creierului, corpul callos și lobul temporal. Permite diagnosticarea patologiei discursului și a autismului în stadiile incipiente.
 • Testare auditivă - pacientul este consultat și examinat de un atelier terapeut. Acest lucru este necesar pentru a exclude pierderea auzului și întârzierea de vorbire însoțitoare.

Principalul avantaj al metodelor instrumentale descrise mai sus este că acestea sunt non-invazive. Acest lucru ajută la minimizarea temerilor și a situațiilor isterice la pacienții de toate vârstele.

Diagnostic diferentiat

Studiile cu ecolalia sunt foarte importante, deoarece fac posibilă diferențierea sa de alte tulburări ale creierului. Diagnosticul diferențial vizează identificarea semnelor timpurii ale unor astfel de patologii, cum ar fi:

 • Retardarea mentală - există o scădere progresivă a inteligenței. Pacienții nu încearcă să stabilească contacte emoționale cu ceilalți, adesea închise și chiar agresive.
 • Schizofrenice - manifestă până la șapte ani și se caracterizează prin crize convulsive, halucinații, afecțiuni delirante. Are o predispoziție ereditară. Abilitățile mintale nu sunt încălcate.
 • Tulburările deprivaționale - se manifestă din cauza stresului grav ca urmare a unei schimbări puternice a situației obișnuite, adică a aspectului ceva nou.
 • Sindromul Geller - apare la vârsta de 3-4 ani și se caracterizează prin tulburări comportamentale severe. Există iritabilitate, pierderea progresivă a inteligenței, pierderea abilităților motrice și vorbirea.
 • Sindromul Rett - apare pe fondul unei dezvoltări aparent normale în perioada de la 6 luni la 3 ani. Există simptome neurologice, diverse patologii intelectuale, o tulburare de coordonare a mișcărilor.
 • Tulburări de auz - copiii cu ecolalia, cum ar fi copiii surzi cu vârsta sub 12 luni, au o dezvoltare normală. Ei agukayut și bâzâit. Dar, atunci când efectuați o audiogramă, puteți identifica o pierdere puternică a auzului, ceea ce provoacă repetări frecvente de vorbire pentru alții.

Tulburările de vorbire pot apărea pe fundalul altor boli, adică, acționează ca simptome precoce. Diagnosticul diferențial vizează identificarea caracteristicilor caracteristice încălcării și separarea acestora de celelalte patologii.

Cine să contactați?

Tratament elita

Până în prezent nu au fost încă dezvoltate medicamente, a căror utilizare a contribuit la eliminarea tulburărilor de vorbire sau a altor patologii psihno-neurologice. Correcția echolalia - aceasta este singura modalitate de a stabili un proces de comunicare cu pacientul. Tratamentul este lung și necesită o muncă obișnuită, astfel încât atunci când primele simptome ale bolii trebuie să contactați un psihoterapeut profesionist sau un psihoneurolog.

Dacă copilul nu are o întârziere în dezvoltare, tratamentul nu este efectuat. Pentru eliminarea defectelor de vorbire, sunt indicate lecțiile cu un defectolog și terapeut de vorbire. Principala sarcină a părinților este să respecte o serie de reguli:

 • Nu ridicați tonul copilului, vorbiți calm și clar.
 • Puneți întrebări, răspunsul la care va fi "da" sau "nu".
 • Protejați-vă de diferite situații și experiențe stresante.

Dacă apar ecolalii pe fundalul autismului sau al altor boli mintale, atunci se efectuează un tratament cuprinzător (medicație, exerciții, fizioterapie și altele). O mare responsabilitate revine părinților, trebuie să fie pacient și să comunice corect cu pacientul:

 • Adăugați în mod regulat cuvinte noi în fraze memorate și propoziții pentru extensia lexiconului.
 • Nu opriți copilul cu repetarea frecventă a cuvintelor, ci încercați să înțelegeți semnificația acestora, adică să prindeți informațiile pe care dorește să le transmită.
 • Pentru ca procedura de comunicare să funcționeze mai ușor, se recomandă utilizarea imaginilor cu imagini diferite. Acest lucru va face o alegere fără neînțelegere.

Pentru a înțelege mai bine echolalia pacientului, alții ar trebui să acorde atenție esenței cuvintelor și situației în care sunt pronunțate, intonație, expresii faciale și multe altele.

Profilaxie

Echolalia este o formă ciudată de comunicare, adică nu poate fi numită o repetare lipsită de sens și fără scop al cuvintelor altor oameni. Prevenirea bolii vizează normalizarea procesului de comunicare, transformând tulburarea într-un instrument de interacțiune cu alții.

 • Nu opriți pacientul în repetare, deoarece pronunțarea cuvintelor este una dintre modalitățile de auto-exprimare pentru probleme cu vorbire orală. Dacă această opțiune nu este disponibilă, pacientul nu va putea să antreneze pronunția, să mențină conversația și să minimalizeze anxietatea prin comunicarea verbală.
 • Fiți atenți la toate cuvintele rostite, chiar dacă la prima vedere nu au sens. Acest lucru ne va permite să studiem în detaliu caracteristicile ecolaliei și să stabilim procesul de comunicare. Încercați să înțelegeți expresiile vorbite, intonația și facială ale pacientului. Este foarte important să surprindeți tonul și ritmul a ceea ce sa spus, deoarece aceleași fraze pot conține informații diferite.
 • Alăturați-vă conversației, spuneți alternativ scenariile de vorbire preferate ale copilului. Încercați să formați unul nou, adică să extindeți frazele învățate, completând în mod constant vocabularul.

Doar clasele obișnuite într-un mediu relaxat vor contribui la stabilirea procesului de comunicare și la îmbunătățirea socializării pacientului.

trusted-source[50], [51]

Prognoză

Dacă repetarea automată a cuvintelor nu este patologică, ea trece de la sine la 4 ani din viața copilului. Prognoza în acest caz este favorabilă, iar întregul proces de comportament specific vorbesc este asociat cu formarea discursului. Dacă boala este cauzată de autism, retard mintal sau tulburare schizofrenică, prognosticul depinde de rezultatele corecției și de metodele de tratament selectate. În unele cazuri, apare simultan cu ecopraxia, ceea ce complică procesul de tratament.

Echolalia se referă la tulburări psihice, pentru ameliorarea cărora nu se utilizează medicamente. Toată terapia este o comunicare verbală care vizează socializarea pacientului și stabilirea comunicațiilor. Fără aceasta, boala se înrăutățește, pacientul devine retras și agresiv. Astfel de oameni au nevoie de un control constant și de îngrijire, deoarece fără ajutorul din afară nu pot să aibă grijă de ei înșiși.

trusted-source[52], [53]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.